Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Friday, February 20, 2004

Tolong la sedar diri!!!

"Semua orang inginkan umur yang panjang, tetapi tidak mahu disebut tua."

bila baca quotation ni... teringat org pd 1 kisah benar... ia terjadi di salah sebuah fast food restoran... di depan mata !! di mana... ada la sorang hamba Allah nie... muka mmg nampak tua dah pun... dalam lingkungan usia 50-an la.. pakaian jgn ckp la.... kalah budak remaja skang... seksi bukan main!! ngan make up lagi.... adddoiii.... tak tahan tgk...!!!

dia order la something... then bila order dah di amik, cashier tu ckp... RM20.79 makcik... uish....terus "makcik" tu melenting... dia ckp... "u tgk i betul2... i nampak tua sgt ke? panggil la i kakak... cuba la hormat i... u ni kurang ajar eh... panggil i gitu!!!" budak cashier tu tekejut ah.. mana tak nyer tetiba sound direct..masa tu... ramai lak customer tuh... org tau cam ne budak tu malu... tapi sebenarnya budak tuh betul... panggilan makcik tu kira hormat la...padahal gelaran yang lebih layak adalah "nenek @ opah @ wan".....

ish..tolong la sedar diri tu skit... bak kata org... rumah dah kata pegi dah... kubur lak dah panggil maghi.... so... bawa2 la cermin diri... tgk diri tuh... sebenarnya awak tuh wat org yang pandang meluat tau!!


p/s: ini pengajaran wat semua... termasuk diri org sendiri... ingat mengingatkanlah antara 1 sama lain...

Tak Tumpu Perhatian???

-e- tulis sajak lagi... dalam kelas sosio... pada 19/8/04.. hm... tak tumpu perhatian eh...!!

Bila pandang ke langit,
Rasa ingin terbang tinggi,
Memetik bintang... bintang hati,
Bukan untuk memagari sang bulan,
Sekadar menerangi,
Terlalu bahagia...
Lupa untuk memijak bumi,
Bila pandang laut,
Setia ombak pada pantai,
Membawa hadiah setiap kali bertemu,
Lupa dalam hakisannya,
Bila pandang gunung,
Cantik... tapi tak daya didaki,
Cukup sekadar menghargai,
Lupa pada puncak yang sunyi,
Bila pandang kering bumi,
Hati turut terasa rekah,
Ingin menyemai benih rindu,
Lupa... hujan tak mahu mandikannya...

Tuesday, February 17, 2004

Rezeki ada di mana2...

Bismillahirrahmanirrahim…
Assalamualaikum & salam ziarah,

"Burung yang mampu terbang tinggi di langit pasti akan mengintai bumi untuk mencari makanan."

Ish... hampir je berputus asa... Memang betul la kata orang... sekarang ni bukannya mudah nak cari kerja.. biarpun ada kelayakan akademik.. tapi tetap orang tak mahu ambil kita bekerje... Kerja yang dah ada ni pula  membebankan... Kerja teruk... tapi gaji tak dapat... aduhai... macam mana la ni???

Kalaulah tak berfikiran positif dah tentu org "down" skang nie... tak pe lah.... yg penting ade org kat luar sana, yang lebih teruk masalah yg terpaksa mereka hadapi... patutnya org bersyukur ngan ape yg org dpt skang nie... wang salah satu faktor... tapi yg lebih penting, pengalaman... hargai dan bersyukurlah atas pengalaman yg kita perolehi... pergunakanlah sebaiknya... :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...