Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Tuesday, January 17, 2006

Tahan Sebak Cuci Kaki Mak...


Mlm semlm saya tolong mak cuci kakinya yg luka... Saya tak tau nak ckp betapa saya rasa sebak bila menyentuh & mencuci kaki mak... sedih melihat keadaan & penderitaan yg mak tanggung selama nie... Sepanjang saya mencuci... saya menahan air mata dr mengalir... Saya tak nak mak tgk saya menangis...

Kaki kiri mak.......... celah ibu jari kaki, ada satu lubang yang kecik... dalam hati saya berkata... lubang tu akan membesar... di celah2 jari yg lain juga terdpt nanah yang masih belum pecah... hati saya berdetik... jika nanah itu pecah... jari2 kaki mak akan menjadi hitam & gugur satu persatu... (seperti mana terjadi pada salah satu jari kaki kanan mak)... Saya semakin risau setiap kali hati saya berdetik... bg menyingkirkan kata2 hati saya yg negatif... saya berselawat sepanjang proses mencuci tu... Saya berdoa... supaya kaki mak tak apa2... Tapi sebaik selesai mencuci... Saya terus menangis...

Hari ni.. sepatutnya mak ada appointment di HUKM untuk laser mata... tapi mak dah ckp mak tak nak pi... alasannya kaki mak berbau...(sbb mak kena pakai stokin kalau keluar rumah.. menda ni akan menyebabkan kaki mak lagi kuat berbau) Saya tau mak malu & sedih bila org lain terpaksa bau kakinya yg bernanah tu... Tah la... puas saya pujuk supaya pegi laser mata tu.. tapi mak tetap tak nak...

Saya dah tak tau apa yg perlu saya buat... cuma yg saya tau... saya kena selalu bagi semangat pada mak... Semoga mak peroleh kekuatan untuk melawan penyakitnya... :-(

Friday, January 13, 2006

Sumbangan KRIS...

Hari ni beg yang kitaorg (AJK KRIS) plan nak kasi kat ahli2 dah pun tercapai... Dari awal perlantikan kitaorg lagi plan nak bagi something kat ahli... La ni baru tercapai...

Plan asal beg ni nak diberi sempena hari lahir ahli2 KRIS... tapi memandangkan kesuntukkan masa dan agak tidak praktikal, kami mengubah kepada rancangan dari hadiah hari jadi kepada hadiah TAHUN BARU KRIS 2006...

Alhamdulillah seramai 139 orang ahli telah mendapat beg ini.. (Kalau tak silap tahun lepas semua ahli dapat t-shirt teambuilding..) Beg ni ada dua color, satu seperti gambar di sebelah.. manakala satu lagi color biru pekat. Design sama jek..

Kami sering juga ditanya tetang trip.. Adus... yang tu susah sikit nak jawab memandangkan banyak faktor yang perlu diambil kira... Walau bagaimanapun, kami sedang dalam usaha menyiapkan proposal bagi merealisasikan impian semua ahli... Diharap anda semua dapat memberikan kerjasama dan bersabar dengan aktiviti (trip) tersebut... InsyaAllah kalau x de aral melintang, 25-26 Februari 2006 kita akan bersantai2 di luar KL...

A Famosa atau Tiara Beach, PD... Mana satu pilihan anda?? :-D

Thursday, January 12, 2006

Mak Demam... :-(

Tadi masa baru balik dari opis, saya tgk mak berjalan perlahan ke katil... lengkap bertudung... Dlm hati tertanya jugak, ke mana mak pegi... Tapi saya cuba bersikap positif... Menyangka mak ke pasaraya berjalan2 bersama abg atau kakak bg menghilangkan rasa bosan duduk di rumah... (mmg dr ptg td saya rasa x sedap hati...)

Masuk je pintu rumah, saya terbau sesuatu yg tidak menyenangkan (bau kaki mak yg bernanah) Saya makin x senang hati... Saya tunggu mak duduk... hilangkan mengah... Saya tenung muka mak... Lama... Muka mak pucat... Kemudian saya tgk jari kaki kiri mak yang luka sejak 2 minggu lalu... Mmg sah bau tu dtg dr luka jari kaki tersebut... Bila saya tanya mak ke mana... mak diam... tapi kak Linda bgtau yg dorang br balik dr klinik...

(Gmbr kat sebelah, keadaan jari kaki kiri mak yg luka... masa ni saya tgh mencuci luka tersebut, sbb byk darah yg keluar)

Mak ke klinik sbb demam... (Mmg dah demam sejak 2 hari lepas...) Dua hari lepas mmg saya dah ajak mak ke klinik... sebab badan mak panas dan kaki kiri mak bengkak (bengkak nanah & air dlm bdn x keluar/x diproses) Kak Linda ckp doktor kat klinik tu marah sbb lewat hantar mak ke klinik... Mungkin doktor marah sbb badan mak mmg panas sgt... Saya bebtul2 risau... Tak fikir benda lain selain terfikir, mungkin mmg dah sampai masanya mak mulakan salah satu dr plan dialisis tu(fistula @ CAPD)...

Demam dan bengkak kaki merupakan salah satu faktor yg menunjukkan kegagalan buah pinggang dr berfungsi... Saya x tau macam mana nak xplain pd mak... Bila saya ckp... "Rasanya mak kena ke HUKM balik nie..." mak mula tunduk & x nak ckp dgn saya (tanda protes)... Entah cara macam mana saya boleh yakinkan mak bahawa salah satu dialisis tu akan banyak membantu proses membuang air & toksin dlm bdn... :-(

Mati akal dibuatnya...

Tuesday, January 10, 2006

Aidiladha...


Lama betul tak update blog nie... byk benda yg nak tulis tapi sume tersimpan as draft.. tah la.. byk sgt menda yg nak disettlekan sejak 2 bulan lepas... pasal tahap kesihatan mak... pasal company club... pasal kawin... naik pening pala mikirkan... pe pun bak kata org kena nak tempuhi...

Hari ni sambutan aidiladha, mak buat korban tuk arwah ayah, arwah abg rudi & arwah atuk, kat Masjid Rahimah, Greenwood... dpt la 3 bahagian... tambah ngan daging korban yang surau sedekah... tambah lak dengan daging yg Asrap dpt (opis takaful buat korban kat Rawang...) mmg byk sgt daging korban yg kitaorg dpt... mak dah pesan kat abg Zaini, 3 bahagian tu, sedekahkan pada sesiapa... tapi org masjid tak sedekahkan, sebaliknya simpan tuk kitaorg collect ptg tuh... (tu pun smpi org masjid call suh dtg amik sebab dah nak tutup opis... sedangkan kitaorg igt daging tu dah disedekahkan)... Last2 mak suh E1 paskan daging korban yg byk tu pd Acik utk disedekahkan pada org kg...

Hmm.. pe lagi nak cite.. ooo pasal juadah pg raya nie...?? Hari tu mak ada ckp teringin nak makan pulut durian.. saya pulak teringin nak makan pulut kuning ngan sambal ayam... so, kitaorg wat la pulut2 tu berlaukkan.. kari daging ngan sambal ayam.. Layan pulut je la dr pg smpi ke ptg :p

Yg dtg bertandang ke rumah ada la jugak... tapi x seramai masa raya Aidilfitri... kawan2 Asrap... hm... sedara-mara mak... + E1 (bertambah2 dia makan pulut kuning ngan kari daging.. kari mmg fav dia...) :-D

OK buat semua... cukup kot dulu.. nanti sesenang saya post lagi... Selamat Hari Raya Aidiladha.. :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...