Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Sunday, June 24, 2007

Nikmati Kehidupan...

Sekumpulan alumni yang mempunyai kedudukan dan tahap yang tinggi dalam kerjaya mereka membuat perjumpaan di rumah professor yang mengajar mereka sewaktu di Universiti dahulu.

Mereka berbual-bual pelbagai topik dan perbualan itu bertukar kepada rasa "stress" atau tekanan yang mereka hadapi di tempat kerja ataupun dlm kehidupan seharian mereka.

Professor mereka masuk ke dapur dan kembali semula dengan sebuah teko besar berisi kopi dan bermacam jenis cawan dan gelas. Ada yang diperbuat dari porcelain, plastik, kaca, kristal. Ada yang kelihatan biasa dan ada yang kelihatan mahal. Professor itu menyuruh mereka menuang sendiri kopi tersebut.

Setelah semua anak muridnya mengambil kopi masing-masing, professor itu berkata:

"Jika anda semua perasan, semua cawan yang cantik dan mahal telah diambil meninggalkan cawan yang biasa dan kelihatan murah. Adalah keadaan yang biasa anda semua mahukan yang terbaik dalam hidup anda tetapi itulah punca kepada masalah dan "stress" yang anda semua hadapi"

"Apa yang sebenar anda perlukan adalah kopi, bukan cawannya tetapi anda sendiri telah memilih untuk mengambil cawan yang terbaik. Dan lebih teruk dari itu, anda memerhatikan cawan yang diambil oleh orang lain."

Kehidupan adalah kopi, kerjaya, wang dan kedudukan anda dalam masyarakat adalah cawan tersebut. Cawan itu hanyalah alat untuk mengisi kandungannya iaitu kehidupan. Kehidupan tidak berubah hanya alatnya yang berubah. Kadangkala kita terlalu fokus kepada cawan yang kita pegang hingga kita gagal untuk menikmati kopinya.

Nikmatilah kehidupan yang ada...

Love Number

Your LOVE NUMBER is 1 if your birth
date falls on: 1st, 10th, 19th and 28th

Your LOVE NUMBER is 2 if your birth
date falls on: 2nd, 11th, 20th and 29th

Your LOVE NUMBER is 3 if your birth
date falls on: 3rd, 12th, 21st and 30th

Your LOVE NUMBER is 4 if your birth
date falls on: 4th, 13th, 22nd and 31st

Your LOVE NUMBER is 5 if your birth
date falls on: 5th, 14th and 23rd

Your LOVE NUMBER is 6 if your birth
date falls on: 6th, 15th and 24th

Your LOVE NUMBER is 7 if your birth
date falls on: 7th, 16th and 25th

Your LOVE NUMBER is 8 if your birth
date falls on: 8th, 17th and 26th

Your LOVE NUMBER is 9 if your birth
date falls on: 9th, 18th and 27th

Here is what your LOVE NUMBER says
about you...

1. You are affectionate and passionate.At times, however, your strong personality can be a bit overpowering, scaring off potential suitors! Try to curb that intensity every now and then and you may get a chance to find Mr./Ms. Right.`` Your love match ; Someone who doesn't mind
being dominated once in a while.

2. You are described as ideal partner, loving and romantic. In fact, one of your life's priority goals is to find the love of your life. But remember to keep it real, too or else, no guy out there will ever meet your expectations. Your love match ; Someone who isn't afraid to bring you back to earth from movie- romance land.

3. Attractive, imaginative, outgoing,loyal and generous too. You definitely don't run out of admirers. Just be careful of those who will take advantage of your kind nature. Your love match ; Someone who wants to know more about you, rather than talk about himself.

4. You fall in and out of love so easily. Could it be because you often mistake infatuation for the real thing? Resist being impulsive when it comes to love and take your time to know the guy. Your love match ; Someone who is patient and can tolerate your erratic behavior.

5.You go from one emotion to another so fast and so often, it's hard to keep track! but your intelligent. You are also bold and daring, and you enjoy the finer things in life. Your love match ; Someone who can accept that he may not be your no.1 priority.

6. You are the charmer but you can also be warm and nurturing. But beware of the green-eyed monster in you. Your needs or affection can make you clingy. And one more thing, stop going
after unavailable guys! Your love match ; Someone who can make you feel secure.

7. Your a deep thinker who happens to be romantic, gentle and sensitive. Seek someone who will love you as much as you love him, someone just as tender and generous. Be careful of those who will take advantage of your idealistic nature. Your love match ; A one-woman/man who is ready for commitment.

8. You are sophisticated and at the top of ur game. Being confident, independent and very successful in your career,. Some may see you as cold and detached. But, when you find the right guy, you can be quite passionate. Your love match ; Someone who is trustworthy.

9. Creative, intuitive and imaginative,these three words describe you best.You are also quite impulsive when it comes to love, making your lovelife unpredictable. You are also passionate and loyal. Your love match ; Someone who digs and understands your artistic nature.

Friday, June 15, 2007

Alhamdulillah...

lps keje td mama plan nak bawa baby trs ziarah tok alang kat tawakal... masa on da way tu mama tergerak nak sms mak teh, tanya sama ada mak teh trs ke tawakal ke tak... pastu mak teh kata tok alang baru jek kuar dr spital... dah blk umah pun... alhamdulillah tok alang dah kuar spital... pastu mama pun trs jek la blk umah... tak de plan nak singgah memana pun... cuma baby dr awal pagi nak mkn bubur kacang ijau... mama singgah gerai bubur kat dpn umah ni... sib baik ada lagi... :-)

Thursday, June 14, 2007

Jammed Lagi... Mama Letih...

hari ni mama smpi umah kul 8.15pm... masa kat opis tadi ujan... tapi mama nak blk gak kul 6pm tu sebab ingat nak pi tgk tok alang kat tawakal... mama tak ikut mrr2 pun, ikut hiway ke kl (nkve). jln nak masuk ke mrr2 tu jam.. tak bergerak dr lrt sg besi...

trafik lancar je smpi ke jln kuching... tapi bila nak masuk jln sentul dah tak bergerak... sejam lebih tak gerak. dgr radio kata kat kl ada banjir kilat... nasib baik dalam kete mmg ada biskut (mmg sejak ada baby lam peyut mama simpan stok makanan lam kete, sbb lapar tak tentu masa...). makin lama mama dah tak leh tahan... pala pun dah start pening... bdn pun dah bepeluh, rasa seram sejuk. kejap mama bukak tingkap... kejap mama bukak aircond... mama rasa nak pitam...

lama sgt dlm kete... mama rasa tak leh nak pi ziarah tok alang... rasa nak muntah.. pastu mama trs je blk umah. smpi2 umah je mama terus muntah... mmg mama tak leh tahan dok lama dlm jam... siap2 mandi.. solat sume... mama ngan baby tgk AQ... baby suke tgk AQ ngan cite Mari Mengaji... pas abis AQ mama trs tdoo... mlm ni mama tak dpt nak borak2 ngan baby... tak dpt nak baca buku cite kat baby sbb mama cakit pala... tapi mama still leh rasa baby tendang2 peyut mama... tapi mama betul2 letih... sorry baby... mama penat... zzzzz....

Wednesday, June 13, 2007

Mama Sakit... Tok Alang Masuk Wad

hari ni mama tak larat nak pi opis... dah half way ke opis pun... tapi mama patah balik sebab rasa nak pitam... mlm smlm mama muntah2... tapi pg tu konon gagah gak nak pi keje... mama smpi je umah trs baring... masa tu badan dah start bepeluh, rasa seram sejuk sume... mama mudah rasa nak pitam bila dok lelama dlm kete... kalau jam lagi mama tak tahan... baby pun tak tahan.. selalu bila jam je baby suke duduk melintang... mama celalu aje cakit.. tapi mama usap2 baby suh duduk betul2... baby dgr cakap ni.. trs baby duduk betul2... kul 11 cam tu baru mama pi klinik..

doktor kata mama tak de pape... lama doktor cek mama.. mula2 doktor kata mungkin hemoglobin mama tak cukup... tapi bila dia cek tgk ok je... tekanan darah sume pun ok... kandungan gula dlm darah kurang skit.. tapi doktor kata ok lagi... pastu doktor suh mama baing, dia nak tgk baby lak... doktor kata baby pun ok... bila dia tekan perut mama, dia kata ada banyak angin... doktor kata mama ngan baby kena byk rehat.. sebab baby pun dah nak kuar... tak lama dah... :-)

dlm tghari mama dapat sms dari pak long. pak long kata tok alang msk spital tawakal. tekejut dgr... yg lagi tekejut, tok alang masuk wad sebab kencing manis. masa tok alang masuk tu pun tok alang hypo... cam arwah wan. muke tok alang sume kebas... lidah kebas... rahang mulut cam herot skit... doktor kata nasib baik cpt anta spital.. kalau tak tok alang kena stroke... cian tok alang... :-(

mama bawa baby tgk tok alang mlm tu (tunggu mak teh ngan mak ngah blk keje, sbb mama tak larat nak drive) cian tgk tok alang... muka dia pucat aje... tok alang cite... doktor ckp gula dlm darah tok alang smpi tak de bacaan. terlalu tinggi. masa tu jugak tok alang kena cucuk insulin. pastu masuk air. tok alang kena dok wad lama... cian tok alang... tok alang kata, apa yg arwah wan rasa dia rasa sekarang... tok alang pun asik menung je mama tgk... cian tok alang... moga tok alang cepat sembuh & leh kuar dr wad.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...