Nuffnang Ads

Kuih Raya! (^_^)

Agoda Ads

Saturday, May 29, 2010

Kisah Tanggal Pusat...

Bila cerita pasal "tanggal pusat" macam2 versi org tua yg kita dgr... ada yg kata...

"kalau budak lambat tanggal pusat... maknanya dia tu degil...! kalau yg cepat pulak... budaknya baik... dgr kata... dll"

tak tau sejauh mana betulnya kata2 tu... mungkin susah sikit nak menilai... sebab anak2 masih kecik lagi... kalau ikutkan, Faris tanggal pusat pada hari ke-22!! punyer la lama... masa tu mmg risau sungguh!! Ye la kan... bila masih tak tanggal pusat... nak mandikan pun susah... nak jaga pun susah... dia pun masa tu mesti tak selesa... tapi tu la yg berlaku pd Faris dulu... tak pernah lagi jadi dalam sejarah family... tanggal pusat sampai 22 hari..!! org kata pulak... selagi tak tanggal pusat... baby akan mudah dijangkiti penyakit seperti demam dan selsema... (hm.. mungkin betul gak... sebab Faris mudah sgt berjangkit... even sampai sekarang... Faris mudah berjangkit dengan sesapa yg ada selsema dan demam. Sian dia...)

Yg Alisya pula... hari ke-4 dah tanggal pusat... senang betul nak jaga dia... tak byk merengek... Alisya akan nangis time nak susu... nak tukar pampers dan nak mandi.. lain2 dia akan terkebil2 jek... hahah... Alhamdulillah...

Ada lagi... org tua2 kata... "kalau nak adik-beradik tu baik sokmo... letakkan pusat2 mereka (yg dah tanggal tu) dalam satu uncang... insyaAllah... mereka mudah mesra dan berbaik sampai ke besar..." (sampai sekarang masih tak jupe uncang pusat faris tu... isk.. mana la peginya ek??) tp tgk Faris layan Alisya sgt baik sekali!! Dia syg bangat sama adiknya... kalau Alisya baring... dia nak baring sebelah Alisya... smbl cium tangan dan peluk Alisya... kalau Alisya nangis, dia akan tepuk smbl jerit panggil mama atau abah... hm... (abg penyayang ni...!!)

Ada lagi ke fakta/mitos pasal tanggal pusat ni? Ada siapa2 nak share?

Sangat HAPPY baca blog students...

Pejam celik... pejam celik... rupenya dah nak masuk 3 tahun mengajar di kolej ni... Rasa cam tak caya je... Memula masa masuk keje, ingatkan akan mengajar di sini paling lama pun 2 tahun je... tapi tak sangka... dah nak msk 3 thn... mungkin rezeki masih di sini... apa pun agak enjoy juga mengajar di sini!! :-)

Time2 cuti ni... ada juga la masa nak belek2 blog students yg pernah diajar... (walaupun dalam masa yg sama... sakit pala tanda final paper bebudak! lain yg diajar.. lain yg dijawab! ada yg lagi best... salin balik soklan... tanpa jawapan!! hadoiii la...) rasa hepi sgt... bila mereka yg aktif menulis blog... cerita pasal activity mereka, tempat2 yg mereka lawati, movie review dan yg paling penting... status pekerjaan mahupun pembelajaran... tak sangka blog ni berkesan juga untuk tujuan connection after graduation... ok la... sedikit sebanyak dpt jugak maklumat... kepada mereka yg rajin ber'blogging' teruskan menulis... sbb saya suka membacanya...!! :-)

Monday, May 24, 2010

Alhamdulillah... :-)



Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,
  


Alhamdulillah... syukur ke hadrat Ilahi... kerana dengan limpah kurnia-Nya... hamba-Nya ini telah selamat melahirkan seorang baby girl seberat 3.01kg, secara normal... pada 11 May 2010 bersamaan hari Selasa... Baby yang secomel abangnya Faris, seayu mamanya dan semanis abahnya telah diberikan nama ALISYA FARHA. ;-P


Hari ni genap usia Alisya 14 hari... nampak gayanya Alisya dan mamanya berada dalam keadaan yang sihat walafiat... seminggu yang pertama Alisya kena kuning... tapi alhamdulillah tak seteruk abangnya dulu... Alisya tak masuk wad... sebab kuningnya normal (7.9)... dan sekarang muka Alisya dah merah & comel!!

Alisya disambut oleh Dr Nurrita, dua orang staf nurse, abah & seorang kawan UiTM mama... auntie Nida...!! tak sangka auntie Nida ada bersama-sama dalam labour room hari tu... semuanya kebetulan... time auntie Nida datang tu... Alisya dah memang nak keluar... rezeki auntie, orang first tengok Alisya... :-D (thanks Nida... :-))

Orang pertama datang lawat Alisya adalah auntie Tini (dengan dua anaknya; Hasya & Amna)... Auntie datang malam hari pertama tu... tapi auntie tak dukung Alisya pun.... (mama pun tak dukung... kekok sebab tengok Alisya kecik sangat...) Mama dengan auntie Tini sama-sama dah lama tak pegang baby, sebab tu dua-dua kekok... Mama pegang Alisya pun dah masuk hari kedua...! (teruk betul..!)



Friday, May 07, 2010

11 May 2010...

Hari ni kena pegi check up lagi... dr mlm tadi sgt berdebar2... (sbb takut kena tahan wad...) Kalau ikut hati mmg tak nak pi check up... Hari ni doktor buat VE... ngan CTG... seperti biasa doktor scan... tgk kedudukan baby... pastu tgk air ketuban... uri... dan yg sewaktu dengannya...

Seterusnya buat VE... (melihat jalan/bukaan) sama ada baby dah nak keluar atau tak... resultnya belum ada bukaan... terus doktor suruh buat CTG pulak... (merasa la masuk ke labour room untuk kali ke-2...) mmg berdebar2... walaupun tahu baby belum nak keluar dan berada dalam keadaan yg baik... alhamdulilah... denyutan jantung baby pun belum menunjukkan nak keluar.... mungkin mama dia ni yg salah kira hari... tak pe la...

Akhirnya doktor decide untuk keluarkan baby pada 11 may 2010... hari selasa... kata doktor... itu hari terakhir yg ditetapkan.. kalau jalan tak buka juga... makanya doktor akan induce... (memaksa baby keluar). Bila doktor sebut jek 11 Mei.. terus teringat kat Mak Teh baby... Rupanya baby nak keluar sama dengan tarikh birthday mak teh...!!

Apa2 pun... Perjuangan mama akan bermula pada minggu depan!!... Moga baby akan keluar dengan selamat... Moga Allah mempermudahkan segalanya... Amin.... :-)

Thursday, May 06, 2010

Masih menunggu....

Hari ni dah 6 May... maknanya dah 2 hari lewat dr tarikh jangkaan bersalin... baby pun belum tunjuk tanda2 nak kuar... 2 hari lepas (4 dan 5 may) sume org tegur... semua tanya... kenapa masih dtg keje... ada yg suh balik & berehat di rumah... Hm.. kalau dok umah pun, dok sorang... cam lagi bahaya... at least di opis... ada juga kawan2 boleh tgk2kan... atau... kalau ada kecemasan... boleh la kawan2 tolong hantarkan ke hospital... ye dak...?!?

hari ni duduk di rumah... hati betul2 tak senang... mikirkan final presentation Public Speaking bebudak semester 1... tah cam mana presentation mereka... harap2 semuanya berjalan lancar... sedih juga sebab tak dpt tgk final presentation mereka... tapi rasanya semuanya ok... panel yg ada pun insyaAllah ok kot... hari Isnin nanti ada final presentation Public Speaking budak2 Secretary... kalau ada rezeki... dpt la tgk... tapi kalau dah bersalin masa tu... hm... doa yg terbaik je la tuk mereka... Ni first semester subjek Public Speaking ditawarkan kepada course Secretary... agak excited juga nak tgk final presentation mereka...

Final presentation DEL pun tak dpt tgk habis... sgt teruja dengan presentation packaging tuk subjek publication design (subjek Sir Pirdaus)... Sempat tgk 1 group je yg buat packaging tuk Sushi... mmg menarik...!! tak sangka dengan hasil kerja students sem 4... masa menunggu ada ternampak satu lagi packaging yg menarik... something to do with Learn and Play kot... siapa2 yang terbaca blog ni... minta tolong updatekan blog masing2 dengan assignment packaging tu... sbb sgt menarik...! Btw... congratulation guys... and good luck for your final exam next 2 weeks... moga tenang menjawab soalan exam... dan moga mendapat keputusan cemerlang!!! Good luck...!! :->

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...