Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Sunday, September 30, 2012

Chefman?!

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Malam tadi encik hubby buat ulangkaji dengan Faris... tentang "occupation". (sebab dekat taska hari tu Faris kena denda makan lambat sebab tak boleh bagi contoh pekerjaan dalam English) Revision tak semestinya dengan buku segala bagai... buat memory test je... 

Abah: Apa contoh occupation?! 

Faris: Policeman...

Abah: Pandai... lagi?

Faris: Fireman

Abah: Pandai... lagi?! Yang tangkap ikan?

Faris: Fishman

Abah: Bukan fishman... Fisherman. Sambil Faris ikut sebut fisherman.

Faris: Yang macam hantar surat tu... postman.

Abah: Pandai... 


Tiba-tiba Faris sebut kuat-kuat...

"CHEFMAN" (sebab masa tu tengah tengok rancangan Masterchef) Saya dan encik hubby tergelak sakan... Lepas tu saya cakap... Chef, chef je la... Mana ada CHEFMAN!  


Faris: Oh... Ayies tersilap! (Faris tergelak macam biasa... sambil sebut chef banyak kali...) Mungkin dia rasa... yang lain-lain tu cuma tambah 'man' je... sebab tu dia sebut chefman! :p

Faris dan perkataan baru...
Bila Abang Ajar Adik
Tercekik?!
Love Ayies Patah 
 

Friday, September 28, 2012

Jangan Perlekeh Air Tangan Sendiri!

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Saya teringat ketika saya masih bekerja, saya jarang ada masa, memasak untuk suami dan anak-anak... Balik dari kerja, saya rasa sangat penat... 

Memandangkan saya 'rajin' bangun awal pagi untuk siapkan kerja-kerja office, so biasanya saya akan ambil jalan mudah dengan hanya membeli 'nasi bungkus' di kedai... (maklum sajalah... ketika tinggal di Kuantan dulu... sana sini kedai makan... so memang senang la.. :p ) Jimat masa dan tenaga... 

Sekarang bila dah kerja sepenuh masa di rumah... Saya memang ambil peluang untuk memasak. Memandangkan Faris pun dah kuat makan... so, makin bersemangatlah saya nak masak... Walaupun telur goreng je... Hahaha...

Saya pernah dengar orang kata: 

"Air tangan isteri/ibu akan jadi penentu sikap suami dan anak-anak..."   
"Air tangan isteri/ibu akan memberi kesan rangsangan spiritual yang positif kepada suami dan anak-anak..."


Thursday, September 27, 2012

Semua Syiela Punya Pasal...

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Gara-gara tengok gambar Yee Mee di blog Syiela, buatkan saya teringat-ingat... Hari ni, saya ajak juga encik hubby untuk makan Yee Mee... Nasib baik la encik hubby sudi nak bawa saya... Akhirnya dapat juga saya makan sizzling Yee Mee tu... sedapnyaaa.... Tapi gambar saya tak secantik gambar yang Syiela ambil la... Tak kisahlah... janji dah dapat makan... Alhamdulillah... Kenyang betul... (hehehe thanks Syiela... anda telah berjaya membuat saya "tergoda" dengan entri anda tu... :p )

Sizzling Yee Mee with chicken chop + egg
   
Nota kaki: Ada yang tanya saya, entri macam mana yang di katakan blog review?! So, ini adalah salah satu cara menulis entri sambil review blog orang lain, dengan memasukkan link pemilik blog tersebut dalam entri kita... Ini ada beberapa contoh lain:

OST Seindah Sakura 
Nuffnang: 3 BE bulan Mei 
E'wasih: Terasa Seperti Di Rumah 

Untuk contoh-contoh lain, boleh klik pada Labels Blog Review saya... Ada 14 contoh entri blog review...

Wednesday, September 26, 2012

Wordless Wednesday #9


Gambar yang saya sempat snap ketika mereka tidur dengan lena (dua-dua siap berdengkur... :p ) semasa menziarah Kak Nor di Sunway Medical Centre hari tu. Penat sangat gamaknya...
 

Tuesday, September 25, 2012

Tips: 6 Kaedah Lain Hargai Blogger

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Ada pelbagai cara lain bagi kita menghargai sesama blogger (bukan dengan hanya Saya Membaca Tampalan Ini (SMTI) ya... jangan salah faham. SMTI tu salah satu cara... :D ) Ni antara kaedah-kaedah lain bagi anda menghargai rakan-rakan blogger.  

1. Tinggalkan komen yang jujur pada entri-entri mereka - ramai daripada kita yang tidak suka meninggalkan komen pada sesuatu entri (satu, mungkin sebab malas nak baca entri yang panjang ... dua, mungkin tak berminat dengan post yang ditulis atau lain-lain sebab) kebanyakkan dari kita hanya suka meninggalkan komen di Shoutbox. Saya sendiri kurang percaya pada link yang ditinggalkan di shoutbox saya... Ini kerana ramai yang meninggalkan link paksaan iklan... (yang bila kita klik bukan satu iklan malah berlambak-lambak iklan secara automatik akan keluar.... Saya pasti ramai antara kita juga yang terkena...)  

2. Menjadi follower blog mereka - tak salahpun kalau kita jadi follower kepada blog-blog yang kita suka... Oh nak tahu rahsia saya? Dulu memang saya akan follow blog yang saya suka saja... Tapi sejak saya aktif berblog (bermula awal tahun 2012), saya menjadi follower kepada semua pemilik blog yang meninggalkan komen di mana-mana entri saya dan setiap hari saya akan semak blog yang saya follow untuk melihat entri baru mereka... Baikkan saya?! Hahaha...  

3. Senaraikan blog-blog favourite dalam Bloglist anda - untuk mana-mana blog yang anda sangat suka, bolehlah disenaraikan dalam bloglist anda... Secara tidak langsung anda boleh 'memantau' entri baru mereka dengan lebih cepat. Mungkin juga anda orang pertama yang meninggalkan komen pada entri baru mereka... ;-) dan seterusnya anda boleh menjadi pembaca tetap blog mereka... 

Monday, September 24, 2012

Hargai Blogger Dengan 'SMTI'

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,


Mungkin ramai yang dah tahu tentang idea yang diberikan oleh Mazidul Akmal Sidik dalam blognya yang bertajuk "Saya Membaca Tampalan Ini (SMTI)". 

Dah setahun pun perkara ini dicadangkan oleh Mazidul... dan saya percaya ramai blogger yang menggunakannya. (biasanya yang dah tahu selok belok berblog atau yang dah berblog lebih dari setahun... mungkin sekali dua akan pakai SMTI ni...)

Ini sekadar perkongsian semula memandangkan sejak sebulan yang lalu ketika saya berblogwalking, terjumpa banyak juga blog yang baru. 

Malah ada satu dua blog yang saya "tertinggalkan" huruf-huruf S.M.T.I di ruangan komen mereka (ini sangat-sangat jarang berlaku... tapi kalau memang saya dah tak tahu nak komen apa saya akan tulis SMTI), tapi direply semula oleh pemilik blog tersebut dengan "Apa yang akak SIMPATIkan?", "Apa maksud akak SMTI?" (adeh... :-( )

Friday, September 21, 2012

"Potty Train": Yey, Go Alisya!!

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Hari ni ada peningkatan pada Alisya... Jika semalam seharian dia gagal untuk buang air kecil di toilet... tapi hari ni separuh hari dia telah berjaya untuk melakukannya di toilet buat julung-julung kalinya...Yey!! Clap... clap... clap...

Dalam pukul 10 lebih tu ada la dia terkencing di dalam bilik... Tapi tepat jam 12 tengah hari... Ketika saya sedang masak di dapur... Alisya ajak saya ke toilet... 

"Mama, jom gi tolet (toilet), adik nak encing (kencing)ajaknya sambil tarik tangan saya... Terus saya tutup api (kebetulan lauk saya tu pun dah masak...) dan bawa dia ke toilet... Bila dia cangkung dan kencing, saya terus tepuk tangan dan puji-puji dia... Masa saya jirus air... dia cakap...

"Yes, adik kencing tolet..." Wah mesti Alisya pun bersungguh-sungguh dengan training ni... Atau mungkin juga dia nak buktikan pada abangnya yang dia pun boleh buang air di toilet.

"Pandainya Alisya kencing kat toilet... Good girl..." puji saya sambil peluk dan cium pipinya... Alisya pula tersengih-sengih sambil sesekali cakap "adik encing tolet..."
Saya terus mesej encik hubby beritahu tentang kejayaan Alisya buang air di toilet buat pertama kalinya... Hehehe secara tidak langsung saya nak share yang sedikit sebanyak saya berjaya dalam misi bagi potty training pada Alisya.
Tak lama lepas tu Faris balik dari sekolah (biasanya saya yang ambil, tapi hari ni cikgu Faris yang hantar balik, sebab kebetulan cikgu keluar awal untuk ambil anak-anaknya balik dari sekolah) Alisya terus lari ke pagar dan beritahu abangnya...

"Adik encing tolet..." sambil menunjukkan bagaimana dia buang air di toilet. 

"Taklah Ayies je kencing toilet adik tak pandai... kan mama?!" jawab Faris sambil tarik beg sekolahnya.

"Alisya dah kencing kat toilet... Dia dah pandai macam Faris..." jawab saya pula... Faris buat muka malas nak layan... (dia tak percaya la tu Alisya dah boleh kencing di tandas... sebab semalam dia saksi pada semua lokasi kencing adiknya... hehehe) Alisya sangat excited... Masa abahnya balik dari kerja pun dia beritahu perkara yang sama... 

Oh ya... dalam pukul 8.00 malam baru la Faris percaya yang adiknya dah boleh buang air di tandas... Faris dah nampak sendiri... Tapi reaksi Faris "eleh!!" 

Taktik saya umpan Alisya ke tandas... Lagu "Potty Training"

Thursday, September 20, 2012

Lagu "Potty Training"

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Sejak minggu lepas saya cuba mendapatkan informasi tentang potty training. Saya berhajat untuk mengajar Alisya ke tandas apabila usianya genap 2 tahun 6 bulan. (sekarang Alisya 2 tahun 4 bulan

Kalau ikutkan aim saya, potty training akan mula diajarkan kepada Alisya, sebulan setengah lagi... Tapi, semakin saya baca tentang potty training, semakin tak sabar nak ajar Alisya. (oh ya saya sangat bersemangat sebab masa Faris saya tak sempat research dan ajar sendiri... Faris pun sampai umur 4 tahun masih pakai pampers lagi... So, Alisya akan jadi bahan experiment saya... :p)

Beberapa hari lepas saya tunjukkan video ni pada Alisya... seronok bukan main dia nyanyi lagu tu... Walaupun tak berapa nak betul apa yang disebut... tapi dia seronok sangat menyanyi... nak-nak part poop dance tu...



Wednesday, September 19, 2012

Wordless Wednesday #8: Subhanallah...

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Pemandangan yang sangat cantik... Saya sempat snap ketika kami dalam perjalanan ke Terengganu pada raya ketiga yang lalu... Rasa tenang je bila tengok gambar ni... Subhanallah... Sesungguhnya apa yang telah Kau kurniakan kepada kami... segalanya teramat indah... Alhamdulillah, syukur...




Tuesday, September 18, 2012

Tercekik?!

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Adam Faris...
"Mama, Ayies tercekik..." adu Faris pada saya, sambil memegang kedua tangannya.

"Tercekik?! Faris makan apa?! tanya saya terkejut (cemas la juga, takut dia mengutip benda-benda di lantai...)

"Ayies tak makan pun... tapi tangan Ayies TERCEKIK... pala (kepala) pun TERCEKIK. Tengok ni perut pun TERCEKIK," katanya sambil tunjuk perutnya yang comel pada saya.

"Apa yang tercekik ni? Mama tak faham la... Buka mulut mama tengok..." Faris buka mulut luas-luas... tak de apa pula...

"Kat mana sakitnya?!" tanya saya bila tengok mulutnya tak de apa-apa.


Resipi Mudah: Sambal Nasi Lemak

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Hari ni saya nak bermalas-malasan... :P So, malam tadi lagi dah decide hari ni nak masak nasi lemak je (makan nasi lemak, pagi, petang dan malam... hehehe)... Apa yang saya nak share hari ni adalah resipi sambal nasi lemak yang simple! Jom try...

Bahan-bahan:
6 ulas bawang merah - ditumbuk
4 ulas bawang putih - ditumbuk
Sedikit ikan bilis - ditumbuk
3 sudu besar cili kisar
1/2 cawan air masak/suam
1 biji bawang besar - dihiris
1 1/2 sudu besar gula
Sedikit garam
Sedikit air asam jawa
 


Sunday, September 16, 2012

Budi Bahasa... Kan Amalan Kita...

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Sedang saya ber'blogwalking' petang-petang ni, saya terdengar beberapa kali hon kereta dibunyikan... Mula-mula sekali dua... then makin menjadi-jadi pula... Saya pun cuba la intai keluar tingkap... (oh ya port saya berinternet memang dekat dengan tingkap... tak perlu bangun, saya boleh intai je.. heheh

AF saya sedang lena dibuai mimpi (mungkin sebab kepenatan beraya/bermain di rumah rakan encik hubby) So, sedikit sebanyak saya sakit hati juga mendengar bunyi hon tu... Bila saya intai, kelihatan seorang perempuan dalam umur awal 20-an, berdiri di luar kereta sambil membebel, marahkan sebuah kereta Wira yang menghalang jalan... (untuk pengetahuan, jiran saya ada membuat majlis doa selamat, disebabkan lorong di kawasan rumah saya ni agak sempit, maka parking yang tidak betul akan menyebabkan laluan terhalang...)

"Ish, apa la parking macam ni...?! Kita nak lalu pun tak boleh... Tak de akal ka?!" antara dialog remaja perempuan tu... Sambil diarahkan rakannya (yang memandu kereta tu... remaja perempuan tu duduk di seat belakang driver) untuk membuka tingkap. Sebaik saja tingkap diturunkan, remaja perempuan tu menekan-nekan hon kereta bertalu-talu... Dalam hati saya... "Eh... eh... eh budak ni..."

Apabila tiada siapa yang muncul sepanjang hon kereta dibunyikan, dia menjerit pula...

"Oi... kereta siapa ni?! Alihlah... orang nak lalu la... Dah tahu nak parking lama, parking la elok-elok..." bebelnya lagi... Beberapa orang jiran mula keluar untuk melihat apa yang kecoh sangat di luar... Saya?! Malas nak keluar, intai je dari dalam rumah... (saya boleh lihat dengan jelas, sebab kejadian betul-betul di depan rumah saya...)


Saturday, September 15, 2012

"Love" Ayies Patah...

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Ni salah satu entri yang tersimpan dalam draft... Separuh taip... terus tinggal... Maklum la tak berapa nak rajin and konsisten menulis blog ni... masih sedang cuba untuk konsisten... (oh jangan risau... masih ada banyak entri yang tersimpan dalam draft... hahaha :p )

Ok ini kisah Adam Faris beberapa hari lepas... Saya ambil Faris balik dari Taska. Di dalam kereta, saya tanyakan pada Faris apa yang dipelajarinya di Taska. Macam biasa! 

Dan macam biasa juga dia akan cerita apa yang berlaku di Taska. Inilah budak-budak, walaupun kita tanya soalan yang sama setiap hari, mereka takkan pernah jemu untuk menjawab. Malah sangat bersemangat bila bercerita!

Sesampai di rumah tiba-tiba Faris tersedu. (Orang tua-tua kata, kalau tersedu maknanya nak besar lagi... heheh) Faris datang dekat saya dan cakap. "Mama, LOVE Ayies patah."

"Hah, apa?!" tanya saya terkejut.

"LOVE Ayies patah..." dengan nada dan riak muka yang sedih.


Wednesday, September 12, 2012

Alisya Mengamuk!!

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Semalam saya ambil bantal busuk Alisya nak masukkan dalam mesin basuh ketika dia masih lagi nyenyak tidur... Tak sampai 5 minit saya ambil bantalnya dia dah terjaga dan meraung marahkan saya... 

"Nak bantal... nak bantal..." Alisya terus meraung. Kemudian saya dukung dan berikan bantalnya dan terus menuju ke mesin basuh...

"Ok letak bantal... Bantal Alisya busuk la..." kata saya...

"Tak oleh..." sambil pegang kuat bantalnya. Saya terus juga pujuk... Saya ambil sarung bantal abangnya dan katakan bantal abangnya juga busuk... Lalu masukkan sarung bantal abangnya dalam mesin...

Alisya tengok je sarung bantal abangnya yang dah pun basah dalam mesin basuh... Dia tengok bantalnya dan cium beberapa kali sebelum dicampakkan dalam mesin tadi... (wah, berhasil juga taktik saya... hahahha)

Setelah 45 minit... bila mesin dah siap... Alisya berlari nak dapatkan bantalnya... Mungkin dia fikir, bila dah siap boleh pakai terus bantal tu... bila saya masukkan dalam bakul dan angkat keluar rumah, Alisya menangis lagi... 


Sunday, September 09, 2012

Alhamdulillah... Berkat Doa Semua...

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Alhamdulillah setelah seminggu berada di Sunway Medical Centre... Kakak ipar saya kini semakin pulih. Terima kasih buat semua yang telah mendoakannya... moga anda semua diberkati, dirahmati dan berada di bawah lindungan Allah S.W.T.

Semalam saya berkesempatan untuk menziarah Kak Nor bersama encik hubby dan anak-anak serta Kak Pura (kakak saya)... Alhamdulillah... Saya rasa sangat lega dan bersyukur bila tengok Kak Nor berseri setelah dua hari menjalani rawatan (dua hari juga saya tidak menziarah Kak Nor kerana encik hubby bekerja)... 

Masa kami sampai di hospital, Kak Nor baru selesai solat Zohor. Ya betul... Kak Nor dah boleh solat (sambil baring), malah dah boleh makan dan minum sendiri. Alhamdulillah syukur... Jika sebelum ni Kak Nor tak larat nak angkat tangan, hanya terbaring je... Sedih tengok... Tapi alhamdulillah, sekarang dah beransur sihat.

Menurut perkiraan doktor kak Nor akan diberi rawatan di hospital dalam 5-6 hari lagi... (Lamanya...!) tapi tak pe lah... asalkan kak Nor benar-benar sihat bila dah keluar dari hospital nanti... Semoga semua rawatan berjalan dengan lancar dan tanpa kesulitan... Moga kak Nor segera keluar hospital, dengan sihat seperti biasa.... Amin... InsyaAllah...   


Untuk rekod: Kak Nor disahkan menghidapi Autoimmune disease, (badan yang menyerang sel-sel di dalamnya...)  oleh pakar darah, Dato' Dr Vijaya Sangkar. Dan treatment terus dilakukan bermula malam 5 September 2012 lalu. Hasilnya hari ini kak Nor nampak lebih bersemangat... Alhamdulillah...  


Thursday, September 06, 2012

Faris Cirit-Birit

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Ala.. Kesian Faris... hari ni dia cirit birit... tak tau la apa silapnya... nak kata saya makan bukan-bukan tak de rasanya... Hari ni patutnya Faris buat test buah pinggang, tapi sebab dia cirit-birit, test tu tak boleh buat... so kena la tunda ke minggu depan...

Faris nampak letih je... sebab air dalam badan dah makin kurang... dari jam 10 malam (5 November) - sampai 10 malam (6 November) dah 5 kali Faris buang... Setiap kali lepas susu, Faris akan buang... bila dah buang, dia akan terus tertidur... petang tadi pergi klinik... & doktor bagi air garam dengan ubat cirit-birit... kesian Faris...  harap Faris cepat sembuh...
Ubat cirit birit ni tak larut pun dalam susu...

On the way ke klinik... Kesian anak mama ni... :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...