Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Wednesday, November 27, 2013

Wordless Wednesday #43


Kisah percutian anak-anak yang masih tertangguh... Ada kerja lain yang terpaksa saya selesaikan dulu... Selesai kerja saya nanti akan update ya... Thanks pada mereka yang nak tahu dan menunggu kisah percutian anak-anak di Hello Kitty Town dan Legoland... Maaf sedikit lewat mengupdate kisahnya... 

 * * * 
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Monday, November 25, 2013

It's Hello Kitty Town! (^_^)

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Percutian yang tidak dirancang dan tiada persediaan awal... Encik hubby rupanya ambil cuti seminggu (last week) untuk habiskan cuti tahunan dan bawa kami jalan-jalan. Tiba-tiba je encik hubby packing baju AF dan cakap nak ke Hello Kitty Town. 

Terus saya cakap, "Hah?! Biar betul nak tidur mana? Kena la booking hotel dulu." Terus encik hubby suruh saya online dan tengok hotel mana yang dekat nak ke Hello Kitty dan Legoland. 

Mujur ada Tune Hotel yang turut menawarkan penginapan sekali dengan tiket ke Hello Kitty Town. Tiket ke Legoland pun ada... tapi kami decide untuk beli sendiri di kaunter Legoland sebab ada keratan kupon yang kami ambil dari biskut Oreo.

Kunjungan kami ke Hello Kitty Town adalah pada 20 November 2013, yang mana sempena hari lahir encik hubby. Kesian 'birthday boy' tu kena ketuk dek anak-anak yang nak beli mainan... (^V^)

Tentunya Alisya Farha la yang paling seronok... si peminat Hello Kitty ni... Baju yang dia pakai tu pun ikut tema tau!!  (^_^)


Tiket masuk ke Hello Kitty yang saya beli sekali dengan Tune Hotel adalah RM85 seorang. Harga untuk kanak-kanak sama je dengan harga tiket dewasa. Tapi oklah... Pengalaman yang menarik untuk AF saya kenang.

Masa di pintu masuk tu saya diberikan kad sebesar poskad ini untuk rekodkan tempat atau aktiviti yang telah sertai... Bagus juga sekurang-kurangnya kita akan tahu tempat atau aktiviti yang kita tak buat lagi...

Bahagian depan kad aktiviti
Bahagian belakang kad aktiviti
Di bahagian belakang kad ada 6 tempat untuk dilawati dan aktiviti yang boleh dilakukan... kalau perasan ada satu yang tidak bercop. Nail salon, kami singgah dan sempat mengintai salon tu... nasib baik dimaklumkan bahawa mereka menggunakan pewarna kuku yang kekal. Jadi kami pun tak buat la... Kalau dia pakai water color, harus la main conteng-conteng kuku dengan AF... hehe

Berikut adalah gambar-gambar dalam Hello Kitty House: Rumah yang super cute... Bukan Alisya je yang suka... Mama dia ni pun suka...!

Suka sangat la AF saya ni...
Dalam rumah ni pun ada beberapa buah komputer untuk anak-anak...
Simple quizzes...
Cantik set meja makan ni... comel je...



Alisya siap cakap, "Adik nak bilik macam Hello Kitty ni boleh tak mama?"
Alahai anak...
 



Bilik yang ni pun cute juga...
Ok jangan kacau saya tengah berangan :p

Nota kaki: Alahai banyak pula gambar nak share... sambung kemudian la yea? :p

* * *
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Friday, November 22, 2013

Dalam Kenangan: Ahmad Ammar Ahmad Azam

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


Tidak pernah mengenalinya, namun melihatkan semangat dan perjuangannya benar-benar meninggalkan kesan kepada saya... Saat ramai di antara kita masih lalai dengan dengan dunia, Allah kirimkan perjuangan hidup Ahmad Ammar untuk menyedarkan kita. Allahuakbar...! 

Innalillahi wa innailaihirojiun... Kamu antara insan berpilih Ahmad Ammar... Tenanglah kamu di sana... kerana kami pula akan menyusul... Al-Fatihah...


Keistimewaan Jenazah Ahmad Ammar Di Turki
Allahyarham Ahmad Ammar disemadikan di Perkuburan Eyub Sultan menghadap Laut Golden Horn. Tanah perkuburan ini menempatkan lebih 60 jasad para sahabat nabi, auliya’, panglima Uthmaniyyah dan orang-orang kenamaan di sana. Namun Datuk Bandar telah memberi pengecualian kepada Ammar hingga allahyarham menjadi orang Malaysia pertama disemadikan di sini. Malah begitu ramai orang termasuk masyarakat setempat selain rakan satu universiti yang hadir ketika allahyarham disolatkan di Masjid Ayub Sultan, Istanbul seterusnya mengiringi jenazah Ammar ke kubur.


Ahmad Ammar Ahmad Azam
15 Feb 1993 - 2 Nov 2013
Jenazahnya disemadikan di sebelah pusara Abu Ayyub al-Ansari r.a

Pautan untuk bacaan lanjut:
Al-Fatihah: Ahmad Ammar Ahamd Azam

Thursday, November 14, 2013

La... Durian Goreng Rupanya!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Lepas hantar Tupperware yang dipesan seorang rakan di Coconut Shake Batu Berendam, saya pun singgah la membeli coconut shake special. Di sebelah gerai coconut shake ni ada gerai kuih muih... teringat dulu saya pernah makan cempedak goreng di sini... Bila teringat tu, saya pun beli la kononnya "cempedak goreng" tu...

Pelik juga sebab dalam kereta, tak de pula bau cempedak... tapi bau lain sikit... Bila di rumah nak makan... Alamak!! Durian goreng rupanya... Ni first time saya makan durian goreng... Hm, tak boleh makan la... Rasanya pelik sikit... Dengan minyak lagi... lemak durian lagi... huhu

Durian ni pada saya sedap makan gitu je... kalau di masak pun sedap dibuat sambal goreng tempoyak. Kalau durian crepe tu sedap juga...! Tapi yang goreng ni bukan taste saya la kot... :( 



Nota kaki: Mana pulak la saya nak cari cempedak goreng!! huhu

* * *
 
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Bila Masak Ayam Goreng Kunyit...

Bismillahirrhmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Setiap kali kalau saya masak ayam goreng kunyit ni mesti tersengih-sengih teringat perbualan saya dan encik hubby. Perbualan lebih kurang macam ni:

Encik hubby: Teringat pulak kedai Sue bila masak lauk macam ni... (sambil tenung ayam goreng kunyit yang saya masak...)

Saya: Hah?! Teringat kat Sue? Abah jangan macam-macam...!!

Encik hubby: Eh tak!!! Dulukan kita selalu pesan lauk ni kat kedai dia... Order ikut telefon je... Lepas tu singgah ambik... Mama dia bukan nak masak pun dulu...

Adeh terkena gak!!! Tergelak sakan lepas tu... Sue tu tokey kedai makan kat area rumah kami di Kuantan dulu. 

Masa di Kuantan saya memang hanya masak pada hari minggu je... Hari-hari biasa kami memang order dari kedai Sue tu... Habis office hour kami call dan ambik makanan tu sebelum sampai rumah... 

Masa kerja dulu rasa macam tak cukup kaki tangan je, dengan kerja office bawa balik rumah, dengan AF saya yang masih kecil... (Eh tapi ni semua alasankan?!)

Ish bila fikir balik... Teruknya saya dulu... tak rajin masak!! Asik makan lauk kedai je!! Padahal ayam goreng kunyit je pun... Haih! 


Nota kaki: Masa kerja dulu rasa macam tak de masa nak fikir pasal hal-hal rumah, rasanya priority dulu adalah kerja!! Sekarang ni baru tersedar... bahawa keluarga itu adalah paling utama!

Entri berkaitan:

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Wednesday, November 13, 2013

Wordless Wednesday #42


* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Sekitar Konvo AF: Lakonan Hadis

Bismillahirrahmanirrahim 
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Entri sambungan Majlis Konvokesyen Faris Ahad lepas.

Faris terlibat dalam dua persembahan lakonan hadis. Yang pertama sebagai pelakon dan yang kedua sebagai pembaca hadis. (sayangnya saya tak rekod yang ini... just ada snap beberapa keping gambar...)

Lakonan 1: Faris sebagai anak nakal, budak perempuan tu sebagai mak Faris, budak lelaki tu (Hafizudin) sebagai pembaca hadis.

Hadis: Syurga di bawah telapak kaki ibu.
Ibu buat bekal untuk Faris bawa ke sekolah...
Faris ambil bekal tu dan terus merasa makanan tersebut...
Lepas rasa, patutnya Faris kena campak bekal tu dan cakap "ah, tak sedap!"
dan tolak ibunya tu...
Tapi sebab nervous kot... lepas rasa makanan dia pandang cikgu...
macam... "eh lepas ni buat apa?" (^V^)
Masa dia campak bekas tu, dia sendiri pun terkejut... saya dengan encik
hubby bantai gelak kat belakang...

Ni lepas dia dah tolak ibunya (nampak tak ibu tu dah terbaring di sebalik
bunga telur tu...) dan Hafizudin baca hadis tersebut
(dalam Arab dan Melayu)...
(^_^)

Lakonan 2: Faris sebagai pembaca hadis, Atif (baju biru), Hafizudin (baju hijau).

Hadis: Tidak akan masuk syurga orang-orang yang kedekut.

Atif: Hafizudin awak bawa apa? Nak sikit boleh?
Hafizudin: Tak boleh! Ni saya punya (sambil membelakangkan Atif)

(Ala...kacau la mic tu... :( )

Faris: Tidak akan masuk syurga orang-orang yang kedekut.

Faris baca versi Arab dan terjemahan Melayu.
Cool! (^_^)

Di rumah saya tanya pada Faris, "Faris takut tak berdiri depan orang ramai tadi?"

Faris: Masa yang ramai-ramai tu tak takut... Masa aci-aci buka pintu tak takut jugak... Ya Hanana tak takut jugak... semua tak takut... Tapi yang 'Ismi Adam Faris' tu.... TAKUTTT... 

Tergelak saya... dia takut masa dua lakonan ni la... sebab sebelum mereka start lakonan tu, mereka kena perkenalkan diri dulu... Kena sebut, "Ismi (nama saya) Adam Faris" 


Nota kaki: Di Tadika ni, mereka diajar menghafal 10 hadis mudah. Lakonan 1, adalah hafalan hadis kedua dan lakonan 2 adalah hafalan hadis ketujuh.

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Tuesday, November 12, 2013

Sekitar Majlis Konvo AF... :)

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Sebelum bergerak ke
Tadika... Nampak happy je
 
Pada Ahad, 10 November lalu berlangsungnya Majlis Konvokesyen Adam Faris... Sekejapan je rasanya masa berlalu... Tak sedar rupanya dia dah besar... Alhamdulillah... Majlis berlangsung di Kota Fesyen MITC.

Melihat aksinya di pentas rasa macam... "Alahai, tak sangka Faris dah nak masuk darjah 1".   

Faris terlibat dalam hampir semua persembahan pentas pada hari tersebut... Maka Mama dan Abahnya bergilir-gilirlah ambil gambar anak bujang ni... (^_^) 

Alisya pun sangat-sangat excited bila abangnya naik pentas. Dia akan berdiri di depan sekali, sambil bersorak untuk abangnya... Mana lagu yang dia pernah dengar abangnya nyanyi di rumah, dia akan turut nyanyi... (^_^)

Majlis bermula jam 9 pagi - 2.30 petang... Lamakan?! Sebab ada banyak persembahan dari pelajar-pelajar Tadika dan Taska serta Kelas Al-Quran. Antara persembahannya adalah:

1) Majlis Khatam Quran
2) Persembahan Selawat dan Qasidah
3) Bacaan Surah Lazim, Hadis dan Doa Harian
4) Persembahan Nasyid Anak Soleh
5) Gwiyomi, Gummy Bear, Chiken Dance, Ikan kekek
6) Lakonan Aci-aci Buka Pintu
7) Lakonan Bacaan Hadis
8) Pakaian baju cita-cita
9) Penyampaian sijil 
10) Sambutan hari lahir semua kanak-kanak Taska/Tadika dan Kelas Agama 

Comel sangat bila tengok kanak-kanak dari usia 4 - 6 tahun beraksi di pentas. Mereka tak nampak takut pun... Mereka ikut je apa yang cikgu mereka ajar dan cakap... Tetap bersemangat walaupun nampak letih buat banyak persembahan... hehe...

Majlis diadakan di cawangan Kota Fesyen, MITC

Majlis Khatam Quran

Tahniah buat adik Adam & Ainul yang khatam Quran...
Ainul tu baru darjah 2...

Pelajar Tadika just iringi Majlis Khatam Quran.

Persembahan Selawat dan Qasidah

Nampak Mama pegang kamera terus sengih...
Sejuk je tengok mereka ni...

Praktikal Tawaf Kaabah

Aik, sempat pandang mama lagi?! :p

Bacaan Hadis dan Doa Harian

Macam ustaz-ustaz semuanya... :)

Persembahan Nasyid


Nota kaki: Banyak pula gambarnya... nanti sambung lagi ya...  :p
* * * 
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Wednesday, November 06, 2013

Wordless Wednesday #41


Roti bakar ni kian menjadi kesukaan AF saya... Kalau dimasukkan dalam toaster memang tak makan la... So terpaksa la dibakar di atas pan dengan marjerin dan kemudian disapukan kaya... baru la habis dimakan... Aik terasa macam makan roti bakar di kopitiam la pulak...! (^V^) 

* * * 
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Faris Dah Boleh Diharap...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Nampak gayanya anak bujang saya ni dah boleh diharap... Tadi masa saya angkat kain baju di ampaian, dia keluar dan tolong saya... Ayat biasa dia akan cakap, "Boleh Faris tolong? Cikgu cakap, kalau tolong ibu dengan ayah, dapat pahala..."

Alahai, sejuk perut Mama ni rasanya bila Faris cakap macam tu... Bila saya tanya, "Pahala tu apa Faris?"

"Pahala tu, macam yang cikgu bagi star la... kalau pandai solat, pandai baca, tolong kemas, tolong ibu dengan ayah... cikgu bagi star..."  (⌒▽⌒)

Boleh la, as long as dia tahu pahala tu adalah ganjaran kalau buat sesuatu yang baik... Nak tahu cerita tentang star yang Faris maksudkan, baca di entri ni... 


* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Tuesday, November 05, 2013

Mini Giveaway #5: Pemenang

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Alhamdulillah Encik hubby dah pun cabut undi untuk mendapatkan pemenang yang bakal memiliki novel Magis, Ramlee Awang Murshid. Pemilik bertuah novel Magis ini adalah:


http://sallyyatiey.blogspot.com/

Kepada pemilik blog Sally Yatiey, sila berikan nama penuh, alamat dan nombor telefon ke email: nora1404@yahoo.com untuk proses penghantaran.

Terima kasih kepada semua yang sudi join Mini Giveaway ini... In sha Allah, nanti saya buat giveaway lagi dengan buku-buku yang lebih menarik!! (^_^)

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Mini Giveaway #5: Senarai Peserta

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 1 Muharram,

Alhamdulillah dah pun masuk tahun baru Hijrah... Moga semuanya lebih bersemangat dalam menempuh tahun baru ini. Moga apa yang dihajatkan akan menjadi kenyataan. In sha Allah... 

Terlewat publish senarai peserta untuk Mini Giveaway #5, kerana berada di luar bumi Hang Tuah (kami bercuti di Kuantan, next entri saya cerita ya...) 

Berikut adalah senarai peserta yang telah menyertai Mini Giveaway #5. Alhamdulillah, cukup 10 penyertaan... (^_^)











Encik hubby saya akan cabut undi malam ini (encik hubby saya kerja hari ni... malam baru ada di rumah), sebab novel Magis ini di sponsor olehnya. Thank you encik hubby... So bakal pemenang akan diumum malam ni ya kawan-kawan... 

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...