Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Wednesday, July 31, 2019

Promo Menarik Emirates Airline!

Kita mesti suka, jika ada produk atau perkhidmatan yang diberikan diskaun atau promosikan? Kalau di shopping mall tu ada potongan harga, mesti lebih teruja. Lagi-lagi kalau barang tu memang kita dah lama nak beli.

Sama juga dengan tiket penerbangan. Kalau memang berhajat nak bercuti ke mana-mana, mesti cari tiket penerbangan yang murah dan menepati poket kita.

Biasanya, syarikat penerbangan akan mengadakan promosi tiket penerbangan pada satu-satu masa atau musim-musim tertentu. Untungnya, kita akan dapat berjimat dan menikmati percutian yang hebat.

Eh, siapa yang tak nak naik kapal terbang mewahkan? Jika diterokai laman sesawang Traveloka, kita boleh dapati tiket penerbangan Emirates flights promo dengan harga yang rendah dan mampu milik. Bila lagikan nak naik kapal terbang mahal?


Emirates adalah antara syarikat penerbangan yang yang terkenal dan berkualiti dari negara Timur Tengah sejak tahun 1985. Syarikat penerbangan ini boleh terbang sehingga ke 150 destinasi. Emirates juga banyak menaja kelab bola sepak seluruh dunia. 

Emirates menawarkan tiga jenis kelas tempat duduk pesawat, seperti kelas ekonomi, kelas bisnes dan kelas pertama.

Tempat duduk kelas ekonomi mereka, selesa dan jika perlukan selimut, mereka boleh sediakan. Biasanya kelas ekonomi ni adalah pilihan kebanyakan dari kita.

Tempat duduk kelas bisnes, mempunyai kerusi yang sangat selesa dan boleh dibaringkan. Skrinnya juga lebih besar. Jadi bolehlah bersantai-santai sambil mendengar lagu mahupun menonton filem kegemaran.

Jika mempunyai bajet yang lebih, bolehlah dapatkan tempat duduk kelas pertama. Pasti tempat duduknya jauh lebih besar dan selesa. Perfume dan penutup mata pun disediakan tau. Bestkan?

Emirates adalah penerbangan five stars, jadi sudah pasti tiketnya mahal. Tapi, kita boleh dapatkan tiketnya dengan harga mampu milik dengan memasang aplikasi Traveloka atau cari saja Emirates di laman sesawang Traveloka.


Pada ruangan section search, isikan maklumat yang diminta seperti destinasi, tarikh pergi dan balik dan jumlah penumpang. 

Tricknya, pilih tarikh yang jauh sedikit dari tarikh hari ini. Jangan pilih tarikh cuti sekolah atau perayaan. Dengan cara ini, kita akan dapat harga yang paling murah.

Kemudian tekan  butang search. Biasanya harga yang paling murah akan dipaparkan di bahagian atas carian. Jika berpuas hati dengan harga tersebut, bolehlah terus tempah dan membuat bayaran secara online menggunakan kad kredit atau debit. Mudahkan? Sekarang semuanya di hujung jari je!

Contohnya, sekarang ni kan ada cheapest flights to London promotion di Traveloka tau. Kalau dah naik Emirates, syoklah kalau dapat bercuti ke Londonkan? Banyak tempat menarik pula tu!

Antara tempat menarik di London adalah Hampstead Heath. Ia merupakan salah satu taman yang terbesar di London dengan keluasan 790 ekar. Taman ini terletak di salah satu kedudukan tertinggi di London. 

Bayangkanlah pemandangan yang dapat dinikmati dari kawasan ini? Ini adalah antara lokasi terbaik untuk diterokai bersama keluarga. Taman ini juga ada kolam renang dan sebuah muzium, Kentwood House yang menarik untuk dilawati oleh para pencinta sejarah.

Brick Lane adalah sebuah tempat menarik di London yang dipenuhi dengan komuniti Bangladesh. Kalau teringin nak makan kari, tandori dan sebagainya, bolehlah singgah ke kawasan ini yang menawarkan bermacam jenis kedai makan untuk dicuba.

Selain kedai makan halal, di sini juga terdapat pasar-pasar yang menjual barangan antik, pakaian dan bermacam lagi barangan menarik. Selain tu, Brick Lane juga terkenal dengan street artnya dan sering dijadikan lokasi pergambaran video-video muzik. Apa lagi? Sediakan kamera dan terjah lokasi ini untuk meriahkan instagram anda, dengan gambar-gambar menarik.

Oxford Street adalah lokasi membeli-belah yang paling meriah di Eropah dan sudah semestinya yang tersibuk di London. Kebanyakan kedai yang terdapat di sini adalah butik-butik berjenama mewah.

Sepanjang Oxford Circus ke Tontenham Court Road, terdapat kedai-kedai seperti American Apparel dan Topshop. Di kawasan Oxford Circus dan Bond Street pula terdapat banyak kedai-kedai pakaian berjenama terkenal seperti Zara, Gap dan H&M. 

Sepanjang Marble Arch ke Bond Street pula, terdapat Marks & Spencer, New Look, Selfridges dan Primark. Selain pakaian, di sekitar Charing Cross Road dan Denmark Street, terdapat banyak kedai buku dan peralatan muzik. Sementara itu di Edgware Road pula terdapat jualan pelbagai barangan elektronik. 

Eh, menulis dan membayangkannya pun dah rasa teruja. Kalau dapat pergi, lagilah bestkan? Nak ke London dengan Emirates? Jom, check promosi di Traveloka.

Jangan risau tau, Traveloka ni adalah satu sistem yang makin famous dan menjadi pilihan orang ramai. Insya-Allah, selamat dan boleh dipercayai. 


Nora Karim 
Ada yang nak taja saya ke London naik Emirates? Eh! :p

Sunday, July 28, 2019

Movie Review: Toy Story 4

"Apalah Mama ni, tengok kartun pun menangis!" Kata Alisya sambil terkekek-kekek gelakkan saya bersama Faris. 

"Eh, sedihlah. Budak-budak mana faham...," jawab saya malu sendiri, sambil mengesat air mata dengan hujung lengan baju. 

Siapa belum tengok Toy Story 4? Sila tengok filem ni. Memang sangat best, dan banyak mesej tersirat. Saya boleh katakan, filem ini adalah siri yang terbaik berbanding siri trilogi yang lepas. Toy Story 1, 2 dan 3 memang ada kisah dan mesej yang menarik juga, cuma yang keempat ni, garapannya lebih menyentuh emosi. 

Bila tengok filem ni, saya membayangkan diri sendiri. Bagaimana satu hari nanti, kita dah tak penting pada orang lain, kita dah tak memberi manfaat pada orang lain, kita dah tak dipedulikan orang lain. Ketika itu, kita akan rasa sangat terasing, sangat stress dan seterusnya mencari jalan untuk membahagiakan diri sendiri. Malah lebih teruk lagi, apabila kita menyakiti hati sendiri bagi memastikan orang lain 'nampak akan kewujudan' kita. 

Itulah watak yang dibawa oleh Woody sepanjang siri kali ini. Bayangkan dulu, Woody sangat disayangi oleh Andy. Ia menjadi antara barang mainan yang sangat disayangi oleh pemiliknya. 

Woody akan sentiasa dibersihkan, dijaga dengan kemas, dibawa tidur bersama, dijadikan tempat untuk meluah rasa dan akan sentiasa berada di sisi Andy, walau di mana dia berada. Namun, apabila Andy semakin dewasa, peranan Woody sebagai penenang hati semakin pudar. 

Sehinggalah diserahkan kepada pemilik baru, Bonnie, seorang kanak-kanak perempuan. Bersama Bonnie menjadikan Woody hilang kuasa memiliki hati Bonnie. Bonnie lebih berminat untuk bermain dengan mainan yang bercirikan perempuan.


Ada tujuh ibrah yang saya kutip daripada filem ini: 

1. Kesetiaan - dalam filem ini, sangat jelas ditunjukkan, betapa setianya Woody kepada pemiliknya, baik Andy mahupun Bonnie. Ia sanggup melakukan apa saja, walaupun Bonnie tidak lagi bermain dengannya. Demi memastikan Bonnie dapat menyesuaikan diri di sekolah, diberi bantuan sehingga terhasilnya Forky. Watak yang menghidupkan jalan cerita ini. Seriously, Forky sangat kelakar! 

2. Kepercayaan - dari siri 1 lagi memang ditampilkan sifat kepercayaan ini. Bagaimana setiap satu mainan itu saling mempercayai antara satu sama lain. Sifat ini menjadikan mereka sangat akrab dan jarang berlaku pergaduhan besar. 

3. Saling membantu - dalam apa juga misi yang perlu diselesaikan, mereka akan sama-sama berusaha untuk menyelesaikannya. Lebih ramai yang membantu, lebih mudah misi penyelesaian dicapai. 

4. Persahabatan - istilah sahabat ini adalah mereka yang sentiasa ada bersama kita walau dalam apa jua keadaan. Baik sedih, gembira, tertekan, sunyi dan sebagainya. Fungsinya adalah untuk menenangkan dan cuba memberikan penyelesaian kepada masalah yang dihadapi. Lihat sendiri bagaimana penerimaan mainan yang lain terhadap Forky yang asalnya daripada sampah, yang dikitar semula oleh Bonnie. 

5. Kebebasan - ada dua kebebasan yang saya nampak dalam filem ini. Pertama, kita tidak boleh memaksa semua orang untuk sayang kita dan kedua kita sebenarnya bebas memilih apa yang terbaik untuk kita dalam kehidupan. 

6. Tidak merendahkan seseorang/sesuatu - asal Forky dari sampah, namun semua mainan menerima kehadirannya dengan hati yang gembira. Tidak pula mereka memerli atau menyuruh Forky pulang ke tempat asalnya (tong sampah). Mereka merasakan setiap satu dari mereka sangat istimewa, termasuk Froky. 

7. Membuat pilihan - oh, part ini yang paling touching. Bila mana Woody yang setia kepada Bonnie, terpaksa membuat pilihan sama ada akan terus bersama Bonnie atau meninggalkannya dan bermain dengan kanak-kanak yang lain. Yang mana tiada lagi unsur pemilikan mutlak keatasnya. 

Si peminat filem animasi. 
5⭐ untuk filem Toy Story 4.

Wednesday, July 10, 2019

Resipi Mudah: Nangka Goreng

Jiran sebelah rumah bagi sebiji buah nangka. Punyalah banyak. Separuh dah pass ke anak buah saya kelmarin masa dia singgah ambil barang.

Punyalah banyak setengah biji pun. Tak apalah rezeki orang bagi. Tengok FB, jumpa orang buat nangka goreng.

Oh, nangka boleh goreng rupanya. Ingat cempedak je. Mohlah try. Tak goreng banyak pun, takut tak de orang nak makan.


Ni resepi paling mudah:
Beberapa ulas nangka (buang biji dan cuci bersih)
1/2 cawan tepung gandum
Garam sikit
Serbuk kunyit sikit
Air untuk jadikan bancuhan

Caranya:
Celupkan nangka dalam bancuhan dan goreng.

Ok, rasanya sedap. Kalau cempedak, isinya jadi macam lembik sikitkan, mungkin sebab cempedak direbus dulu. Tapi nangka ni, walau digoreng masih kenyal dan sedap.

Tapi awas tak boleh makan banyak. 😅

Kalau tengah diet, makan nangka raw jelah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...