Nuffnang Ads

Agoda Ads

Friday, July 24, 2020

Set Buku Kembara Menuju Allah - Ustazah Asma Harun


Dah lama saya aim set buku Ustazah Asma' Harun ni. Tapi masa tu buku yang dikeluarkan jenis hardcover, jadi harganya RM150, pada saya yang tidak bekerja ni, agak mahal.
Dua tiga hari ni, baru saya perasan penerbit dah keluarkan jenis buku softcover. Dah ada di pasaran pun. Harganya, RM108.
Tergoda punya pasal... sampai tak boleh tidur dibuatnya.
Pagi ni saya terus order. Tak sabar tunggu abang PosLaju minggu depan.

Sebelum ni saya dah beli buku "Sahabat Dunia Akhirat", tulisan Ustazah Asma' juga.


Seronok baca buku ni. Banyak doa dan kisah-kisah teladan pada zaman Nabi SAW yang dimuatkan dalam buku ni, jadi iktibar dan pengajaran.
Penguat semangat bagi kita yang jatuh.
Penguat jiwa bagi kita yang diuji.
Penguat hati bagi kita yang bersedih.
Penguat minda bagi kita yang selalu alpa.
Saya mengharapkan isi yang terbaik juga daripada set terbaru Kembara Menuju Allah ni...
Siapa yang biasa menonton ceramah Ustazah Asma' di YouTube, mesti tahu macam mana pendekatan Ustazah dalam membuat sebarang perkongsian. Sangat mudah difahami dan banyak tips diberikan, supaya kita boleh terus amalkan.


Jika ada yang berminat dengan buku Ustazah Asma' Harun, boleh Whatsapp nombor di atas.

1. Set Kembara Menuju Allah - RM100
*kalau nak beli satu-satu pun boleh... Harga sebuah buku RM27 saja.

2. Sahabat Dunia Akhirat - RM25

* harga tidak termasuk pos *

Thursday, July 16, 2020

Mencabar Juga Norma Baharu Ni... πŸ˜†

Dalam kelas Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan (PJPK) semalam, Cikgu PJ Faris cerita tentang kebaikan air kosong atau air suam.

Cikgu PJ cakap, kita kena minum air suam yang cukup sebab kelebihan minum air suam ni boleh membantu membekalkan oksigen pada otak.

Faris kata, kawan lelaki yang duduk sebelah dia, bawa air tapi tak luak pun air botolnya. Dari mula masuk sekolah, sampai waktu PJ tu, air botolnya elok je diletakkan di bucu meja. 

Sebaik cikgu PJ cakap kena minum air banyak, dia pun minum air botol tu. Kejap-kejap dia buka penutup botol dan minum air.

Faris tegur kata, janganlah habiskan sebotol terus. Tapi kawan dia cakap nak bagi oksigen sampai ke  otak.

Waktu PJ tu lepas rehat... maknanya dah lepas waktu kelas Faris dibenarkan untuk ke tandas. Lepas PJ subjek BM. Kawan dia tadi dah rasa nak terkucil, tapi dia tahan.



Lepas BM, subjek BI... dia dah mula melompat sebab dah tak boleh tahan lagi dah.

"Weh, aku tak rasa air bagi oksigen ni weh... ni semua air turun bawah ni bukan pi otak," keluh kesah dah menahan.

Faris dah gelak sakan bila kawan dia cakap macam tu.   Di tempat duduknya dia mengepit kedua belah kaki. Sambil menggerakkan badan ke kiri dan kanan. 

"Pegilah cakap dekat cikgu kau nak pegi toilet. Cakap kau tak tahan nak kencing."

Saya rasa mungkin sebab waktu kelas dia dah lepas untuk ke tandas sebab tu dia takut nak cakap dengan cikgu.

Waktu akhir, subjek Sains. Belum sempat cikgu duduk dia dah cakap, "cikgu saya dah terkencing sikit... cikgu kena bagi saya pegi toilet... tak tahan dah..."

Mujurlah cikgu izinkan dia ke toilet. Kalau tak, mau terkencing dalam seluar kalau terlalu ikut norma baharu.

Bila masuk kelas balik, sambil menyandar dan berpeluh satu muka, kawan tu cakap pada Faris... "senak otak aku tahan kencing... bukan dapat oksigen."

🀣🀣🀣

Walaupun norma baharu, part nature calls ni memang kita tak boleh jangkakan...
#adamfaris
#tingkatan1
#normabaharusekolah

Wednesday, July 15, 2020

Norma Baharu Sekolah

Seronok dengar cerita Faris balik dari sekolah tadi. Hari ni kan hari pertama sekolah ala norma baharu PKPP.

Dari malam semalam lagi cikgu kelas dah maklumkan, yang anak-anak wajib pakai pelitup muka yang kosong (tanpa corak), bawa cecair pembasmi kuman dan bawa tisu basah.

Mula-mula musykil juga kenapa kena bawa tisu basah, rupanya, tisu tu akan digunakan oleh pelajar untuk lap meja dan kerusi selepas tamat waktu persekolahan.


Waktu persekolahan dilewatkan untuk sesi petang, bagi megelakkan murid-murid sesi pagi dan petang bertembung. Sekarang Faris masuk sekolah jam 1.40 petang.

Dulu sebelum PKP, Faris masuk sekolah sebelum jam 1.05. Sebab biasanya mereka akan duduk di tapak perhimpunan dan bersedia untuk solat Zohor berjemaah yang akan diimamkan oleh para pelajar sendiri.

Tapi mulai hari ini, pelajar wajib solat Zohor dan Asar di rumah. Surau sekolah ditutup sepenuhnya sehingga diberitahu kelak.

Waktu pulang pula jika dulu jam 6.40 petang, sekarang 6.10 dah boleh balik.

Selain diambil suhu, jaga jarak dan cuci tangan sebaik masuk sekolah... para pelajar akan terus masuk ke kelas masing-masing. Tiada perhimpuan dalam norma baharu sekolah Faris.

Dalam kelas pula, kalau dulu, murid yang tinggi duduk di belakang, sekarang ni, meja dan kerusi juga telah disusun dengan jarak satu meter oleh pihak sekolah. Jadi, mereka hanya dibenarkan duduk di kerusi dan meja yang ditetapkan.

Macam sekolah Faris, pelajar disusun ikut nama dalam senarai kelas... jadi "untunglah" Adam Faris yang first dalam senarai kelas, maka dia duduk depan sekali. Betul-betul depan meja cikgu. πŸ˜…

Waktu rehat, murid sangat digalakkan untuk membawa bekal sendiri. Jika hendak membeli di kantin, mereka perlu mengisi borang pembelian dengan meletakkan jenis makanan dan minuman yang dikehendaki serta memberikan wang yang cukup.


Seorang wakil bagi setiap kelas akan turun dan membeli makanan di kantin. Pelajar hanya dibenarkan makan di dalam kelas dan ditempat duduk masing-masing.

Sama juga jika pelajar nak membeli sesuatu di koperasi. Mereka perlu mengisi borang pembelian, serahkan duit yang cukup dan wakil kelas akan belikan.

Oh lagi satu yang saya sangat surprise, rupanya waktu nak ke tandas juga telah ditetapkan oleh pihak sekolah.

Kelas Faris hanya boleh keluar ke tandas dalam tempoh masa yang ditetapkan, iaitu antara jam 2.00 hingga 3.30 petang. Nak buang air pun kena plan sekarang. πŸ˜…

Saya tanya Faris, overall suka ke dengan norma baharu ni?

Dia jawab, "Ayies ok je... cuma kalau dulu waktu rehat boleh kongsi dan tukar-tukar makanan. Sekarang tak boleh dah... kalau orang bawa bekal sedap, boleh tengok je la..."

Ha nampak tak.. hat lain dia tak kisah pun... bab makan dia touching sikit. πŸ˜† Sebab sejenis suka makan macam Mama dia.

Kurangkan pergerakan, elak penularan.
Ditulis seperti yang diceritakan oleh Adam Faris.
#norakarim
#normabaharusekolah
#adamfaris
#tingkatan1

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...