Nuffnang Ads

Agoda Ads

Friday, September 04, 2020

Laksa Sempoi Tapi Sedap 😋

Saya kalau masak laksa, suka ikan sardin tu tak hancur sangat. Jadi memang tak kisar... suka kunyah isi ikan macam tu.

Ni pun taklah rajin sangat. Tapi Faris minta lama dah laksa ni. Kesian pula. Jadi masaklah juga.


LAKSA SEMPOI 

1 bungkus laksa - rebus hingga masak dan ketepikan
6-8 ekor ikan sardin
1 tin sardin (saiz sederhana) - ambil ikan sardin saja
3-4 asam keping
2 kuntum bunga kantan
4 ikat daun kesum - lagi banyak lagi sedap
2 sudu besar cili kisar
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
4-6 biji telur rebus
1 batang timun

Cara membuatnya:

1. Cuci bersih ikan sardin, kemudian rebus bersama air, asam keping dan garam.

2. Asingkan isi ikan sardin dan tulang. Hancurkan sedikit isi ikan.

3. Ambil ikan sardin dalam tin dan hancurkan bersama isi ikan sardin tadi.

4.Masukkan semula isi ikan yang telah siap dihancurkan ke dalam air rebusan ikan tadi.

5. Masukkan cili kisar, daun kesum dan bunga kantan. Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih.

6. Tambahkan gula dan garam jika perlu.

Siap untuk dihidang bersama telur rebus dan hirisan timun.

Saya suka makan macam ni je... kalau nak letak hirisan nanas, cili merah dan bawang besar pun boleh. Ikut selera masing-masing. 😁

Kawan-kawan jangan lupa cuba di rumah ye. Mesti sedap... Selamat mencuba.

Masak sendiri, puas makan. 😄

Friday, August 07, 2020

7 Hari Mencintaiku 2: Terima Kasih Pada Siapa?

Saya ni tak sempat nak tengok TV.

Selalu kalau saya rasa nak tengok apa-apa rancangan TV saya akan rekod je dulu... Bila-bila saya ada masa, barulah saya tengok cerita yang saya rekod tu.

Semalam saya tengok drama 7 Hari Mencintaiku 2, episod 24 kalau tak silap, sambil makan tengah hari.

Ada satu scene, Nad bagi pregnancy test pada Dr Zaidi. Lepas tu, adalah dialog-dialog Zaidi yang menunjukkan betapa gembiranya dia dapat berita Nad mengandung tu. Dan ayat akhir yang Zaidi cakap, "terima kasih sayang".


Alisya pandang tepat ke mata saya...

"Apa?" tanya saya sambil mengangkat kening.

"Kenapa dia kena cakap terima kasih dekat isteri dia sebab mengandung?" soalnya.

"Ah, mula dah...," bisik saya dalam hati.

"Ye la, kenalah cakap terima kasih, sebab nanti yang akan muntah-muntah... pening-pening, tak selera makan... bengkak kaki... sakit pinggang, hidung kembang, muka tak cantik... kan semua isteri yang tanggung. Itu baru fasa mengandung je. Nanti fasa kedua lepas baby keluar... nak mandikan baby, nak susukan baby, tak lena tidur... aih, macam-macam lagilah, isteri juga tanggung tu. Itu baru fasa kedua... fasa ketiga...," belum sempat saya sambung lagi Alisya mencelah.

"Tak, tak... bukan ke dia patut cakap terima kasih dekat Allah, sebab Allah bagi isteri dia mengandung. Patutnya cakap alhamdulillah..."

😆😆😆

Terdiam Mama kamu nak...

Ya, ucap alhamdulillah, tanda terima kasih dan syukur pada Allah atas apa jua kurniaan rezeki.
#alisyafarha
#10tahun
#7harimencintaiku2

Saturday, August 01, 2020

Bermula 1 Ogos = Wajib Pakai 'Mask'



Awak, jangan lupa ye, bermula hari ini, 1 Ogos, kerajaan mewajibkan pemakaian pelitup separuh muka di tempat awam. 

1. Pakai pelitup separuh muka dengan betul. 
2. Jaga penjarakan fizikal. 
3. Amalkan etika batuk dan bersin yang betul. 
4. Cuci tangan atau pakai cecair pembasmi kuman dengan kerap. 

Perkara di atas penting bagi menyekat penularan wabak Covid-19. Kita belum menang. 

Jaga diri ye semua... 💞 

#kitajagakita 
#COVID19 
#malaysiaboleh

Ini tanggungjawab semua rakyat Malaysia.

Friday, July 24, 2020

Set Buku Kembara Menuju Allah - Ustazah Asma Harun


Dah lama saya aim set buku Ustazah Asma' Harun ni. Tapi masa tu buku yang dikeluarkan jenis hardcover, jadi harganya RM150, pada saya yang tidak bekerja ni, agak mahal.
Dua tiga hari ni, baru saya perasan penerbit dah keluarkan jenis buku softcover. Dah ada di pasaran pun. Harganya, RM108.
Tergoda punya pasal... sampai tak boleh tidur dibuatnya.
Pagi ni saya terus order. Tak sabar tunggu abang PosLaju minggu depan.

Sebelum ni saya dah beli buku "Sahabat Dunia Akhirat", tulisan Ustazah Asma' juga.


Seronok baca buku ni. Banyak doa dan kisah-kisah teladan pada zaman Nabi SAW yang dimuatkan dalam buku ni, jadi iktibar dan pengajaran.
Penguat semangat bagi kita yang jatuh.
Penguat jiwa bagi kita yang diuji.
Penguat hati bagi kita yang bersedih.
Penguat minda bagi kita yang selalu alpa.
Saya mengharapkan isi yang terbaik juga daripada set terbaru Kembara Menuju Allah ni...
Siapa yang biasa menonton ceramah Ustazah Asma' di YouTube, mesti tahu macam mana pendekatan Ustazah dalam membuat sebarang perkongsian. Sangat mudah difahami dan banyak tips diberikan, supaya kita boleh terus amalkan.


Jika ada yang berminat dengan buku Ustazah Asma' Harun, boleh Whatsapp nombor di atas.

1. Set Kembara Menuju Allah - RM100
*kalau nak beli satu-satu pun boleh... Harga sebuah buku RM27 saja.

2. Sahabat Dunia Akhirat - RM25

* harga tidak termasuk pos *

Thursday, July 16, 2020

Mencabar Juga Norma Baharu Ni... 😆

Dalam kelas Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan (PJPK) semalam, Cikgu PJ Faris cerita tentang kebaikan air kosong atau air suam.

Cikgu PJ cakap, kita kena minum air suam yang cukup sebab kelebihan minum air suam ni boleh membantu membekalkan oksigen pada otak.

Faris kata, kawan lelaki yang duduk sebelah dia, bawa air tapi tak luak pun air botolnya. Dari mula masuk sekolah, sampai waktu PJ tu, air botolnya elok je diletakkan di bucu meja. 

Sebaik cikgu PJ cakap kena minum air banyak, dia pun minum air botol tu. Kejap-kejap dia buka penutup botol dan minum air.

Faris tegur kata, janganlah habiskan sebotol terus. Tapi kawan dia cakap nak bagi oksigen sampai ke  otak.

Waktu PJ tu lepas rehat... maknanya dah lepas waktu kelas Faris dibenarkan untuk ke tandas. Lepas PJ subjek BM. Kawan dia tadi dah rasa nak terkucil, tapi dia tahan.



Lepas BM, subjek BI... dia dah mula melompat sebab dah tak boleh tahan lagi dah.

"Weh, aku tak rasa air bagi oksigen ni weh... ni semua air turun bawah ni bukan pi otak," keluh kesah dah menahan.

Faris dah gelak sakan bila kawan dia cakap macam tu.   Di tempat duduknya dia mengepit kedua belah kaki. Sambil menggerakkan badan ke kiri dan kanan. 

"Pegilah cakap dekat cikgu kau nak pegi toilet. Cakap kau tak tahan nak kencing."

Saya rasa mungkin sebab waktu kelas dia dah lepas untuk ke tandas sebab tu dia takut nak cakap dengan cikgu.

Waktu akhir, subjek Sains. Belum sempat cikgu duduk dia dah cakap, "cikgu saya dah terkencing sikit... cikgu kena bagi saya pegi toilet... tak tahan dah..."

Mujurlah cikgu izinkan dia ke toilet. Kalau tak, mau terkencing dalam seluar kalau terlalu ikut norma baharu.

Bila masuk kelas balik, sambil menyandar dan berpeluh satu muka, kawan tu cakap pada Faris... "senak otak aku tahan kencing... bukan dapat oksigen."

🤣🤣🤣

Walaupun norma baharu, part nature calls ni memang kita tak boleh jangkakan...
#adamfaris
#tingkatan1
#normabaharusekolah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...