Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Monday, September 16, 2019

πŸ’ž Akrostik Malaysia: Kita Satu Bendera πŸ’ž


M enaungi satu bendera

A ku, kau, dia, mereka... lebih baik disebut KITA

L alui perit jerih bersama

A pa saja rintangan melibatkan negara

Y akin dan teguh tidak sengketa

S emangat menjunjung panji tercinta

I syarat kukuh perpaduan erat sesama kita

A yuh, bangkit pertahan segala!


Nora Karim
M.A.L.A.Y.S.I.A
16 September 2019
Aduh, lama betul tak menulis puisi. πŸ˜…

Wednesday, September 04, 2019

Personal Branding dan Penulisan Viral

Saya tergolong dalam kumpulan orang yang suka 'melepak' di Facebook. Saya percaya, anda juga begitu. 

'Melepak' di sini bermaksud, menggunakan Facebook sebagai tempat untuk berkongsi cerita, mencari ilmu yang bermanfaat, mendapatkan rakan-rakan yang punyai minat yang sama dan 'menghirup' segala aura positif di kalangan orang yang berjaya mengubah hidup. 

Lihat saja bagaimana lapan orang influencer ini yang berjaya mengumpulkan pengikut dengan konten-konten yang sangat luar biasa. 

Mohd Fadli Salleh 
Kamarul Ariffin Nor Sadan 
Taufiq Razif 
Khairul Hakimin Muhammad 
Harith Faisal 
Azizul Azli Ahmad 
Khairul Ezuwan 
Nur Aliah Mohd Nor 

Bukan sikit-sikit pengikut mereka, malah mencecah ratusan ribu orang! 

"Ala, buat apa nak kumpul ramai follower? Chill, chill sudah..." ini ayat yang saya pernah sebut dulu, sebelum saya memiliki e-book Personal Branding dan Penulisan Viral ni. 

Saya akui saya suka menulis dan berkongsi di Facebook. Tapi siapa yang akan baca? Jika setakat rakan-rakan saya sendiri, ia tidak mencukupi. 

Saya perlu tahu bagaimana caranya hendak menarik lebih ramai orang untuk turut 'melepak' di Facebook milik saya. 

Penat rasanya menulis, tapi tiada siapa yang peduli. Sakit rasanya menulis, tapi tiada siapa yang baca.


Sedangkan dalam e-book ini antaranya didedahkan tiga fasa yang penting, iaitu fasa orang tahu akan kewujudan kita (Know), fasa orang suka pada kita (Like) dan fasa orang percaya pada kita (Trust). 

Selain tiga fasa ini, ada pelbagai lagi 'tips and trick' yang didedahkan oleh lapan influencer ni. Rugi jika kita hanya menggunakan Facebook sekadar suka-suka, kerana sebenarnya kita boleh dapat lebih dari itu. 

Jika dinilai harga perkongsian mereka ni, mencecah ribuan ringgit. Tapi hari ini anda boleh dapatkan dengan harga promosi, RM99 saja. Esok, harganya naik menjadi RM139. 

E-book ini bukan hanya untuk para peniaga, guru-guru, para pendakwah, malah, ia sangat bermanfaat bagi orang biasa macam saya. 

Nak tunggu harga naik lagi, atau bertindak sekarang? Klik link ini segera sebelum tempoh promosi tamat, E-book Personal Branding dan Penulisan Viral, https://bit.ly/2jTPWg5

Kalaulah saya boleh kongsi semuanya... #personalbrandingdanpenulisanviral

Sunday, August 18, 2019

Sifirlicious: Teknik Kuno (Hafalan)



Anak saya Alisya (Darjah 3) pilih teknik kuno menghafal sifir, daripada modul Sifirlicious Cikgu Mohd Fadli Salleh. 

Sambil-sambil tunggu nak melawat suami sepupu saya di Hospital Putrajaya petang tadi, dia berjaya hafal sifir 8. Good job, Alisya! πŸ‘πŸ‘πŸ‘ 

Biasanya kita paksa anak kita hafal sifirkan? Rupanya selain teknik kuno hafalan, ada lapan lagi kaedah lain. 

Macam biasa, Faris lebih selesa teknik visual atau lukis-lukis. Nanti saya share videonya.


Tip bonus dalam modul ni, paling best! Cara mudah nak bahagi nombor besar dengan cepat. Saya sendiri pun baru tahu. Memang jimat masa. 

Modul ini sesuai untuk anak-anak Tahun 2 hingga 6, berharga RM70.

Klik di sini untuk dapatkan modul mudah menghafal dan membina sifir https://bit.ly/2KLZmUe

Lebih jimat jika membuat pembelian secara kombo Sifirlicious + Modul Pantas Matematik.

Thursday, August 15, 2019

Media Sosial Bukan Medium Selesai Masalah

"Ingat sikit... kau tu aku kutip masa tak de siapa nak tolong kau. Family kau pun tak mau tolong kau. Aku ni fikir kau kawan baik je aku kutip kau. Ingat dah tolong retilah terima kasih ke apa! Eh... laki aku pulak kau kebas! Memang dasar perempuan tak guna kau ni!!!"

Maka kemudiannya bertaburanlah komen-komen berunsur negatif turut ditinggalkan rakan-rakan Facebook yang lain.

Kebanyakannya mengutuk dan mencaci maki perempuan yang dimaksudkan. Ada juga yang menyalahkan suami si penulis status tersebut. Tukang tulis pun dipersalahkan, kerana tak pandai menjaga suami.

Masing-masing meluahkan rasa geram dengan perkataan-perkataan yang...

Allah, tak sanggup saya nak baca.

Hantaran seumpama ini bukan pertama kali saya lihat. Ramai sebenarnya yang cuba melepaskan amarah kepada pasangan masing-masing melalui media sosial. Dengan harapan mendapat penyelesaian.

Daripada orang tak tahu, semua jadi tahu kemelut  rumahtangga yang sedang dialami pasangan tersebut.

Ramai juga yang membuat andaian, seperti mereka tinggal sebumbung dengan si penulis status.

Jangan terkejut bila ada pelbagai versi jalan cerita yang akan didengar nanti. Masing-masing akan menambah perisa, bagi menyedapkan cerita.

Menulis di media sosial ketika masih beremosi atau sedang marah, tidak akan menyelesaikan masalah.

Ia sebenarnya akan mengeruhkan keadaan, membuka aib pasangan dan menimbulkan lebih banyak salah faham.

Berapa ramai yang berkongsi masalah di media sosial dan kemudiannya tidak mampu untuk mengendalikan emosi, sebaik membaca komen-komen negatif?

Akhirnya si penulis status alami depresi.


Awak, jika ditimpa musibah seperti ini...
a) bertenang, jauhi segala gajet dan ucaplah innalillahi wa innailaihirojiun serta banyakkan istighfar
b) usahalah untuk bertentang mata dengan pasangan dan berbincanglah secara matang
c) jika tidak mampu diselesaikan dalam perbincangan, rujuklah kepada kaunselor rumah tangga di pejabat agama.

Memaksa minda untuk berfikiran positif bukan suatu perkara yang mudah. Namun, berilah ruang dan peluang kepada diri sendiri untuk melihat ujian Allah sebagai satu hikmah yang lebih besar.

Dan awak, jika membaca status sebegini di media sosial, seharusnya
a) tidak meninggalkan sebarang komen pada hantaran tersebut
b) pujuk si penulis status untuk menurunkan  hantaran tersebut
c) tidak memberikan solusi kepada masalah yang sedang dihadapi jika tidak diminta
d) jadilah pendengar yang baik jika dia meluahkan masalahnya
e) tidak menceritakan masalahnya kepada orang lain.

Bantuan kecil seperti ini, sedikit sebanyak dapat menghentikan komen-komen dan tuduhan-tuduhan negatif kepada mereka yang sedang ditimpa musibah rumah tangga.

Insya-Allah aib rumah tangga pun terjaga.

FB tanya, "What's on your mind?"

Wednesday, July 31, 2019

Promo Menarik Emirates Airline!

Kita mesti suka, jika ada produk atau perkhidmatan yang diberikan diskaun atau promosikan? Kalau di shopping mall tu ada potongan harga, mesti lebih teruja. Lagi-lagi kalau barang tu memang kita dah lama nak beli.

Sama juga dengan tiket penerbangan. Kalau memang berhajat nak bercuti ke mana-mana, mesti cari tiket penerbangan yang murah dan menepati poket kita.

Biasanya, syarikat penerbangan akan mengadakan promosi tiket penerbangan pada satu-satu masa atau musim-musim tertentu. Untungnya, kita akan dapat berjimat dan menikmati percutian yang hebat.

Eh, siapa yang tak nak naik kapal terbang mewahkan? Jika diterokai laman sesawang Traveloka, kita boleh dapati tiket penerbangan Emirates flights promo dengan harga yang rendah dan mampu milik. Bila lagikan nak naik kapal terbang mahal?


Emirates adalah antara syarikat penerbangan yang yang terkenal dan berkualiti dari negara Timur Tengah sejak tahun 1985. Syarikat penerbangan ini boleh terbang sehingga ke 150 destinasi. Emirates juga banyak menaja kelab bola sepak seluruh dunia. 

Emirates menawarkan tiga jenis kelas tempat duduk pesawat, seperti kelas ekonomi, kelas bisnes dan kelas pertama.

Tempat duduk kelas ekonomi mereka, selesa dan jika perlukan selimut, mereka boleh sediakan. Biasanya kelas ekonomi ni adalah pilihan kebanyakan dari kita.

Tempat duduk kelas bisnes, mempunyai kerusi yang sangat selesa dan boleh dibaringkan. Skrinnya juga lebih besar. Jadi bolehlah bersantai-santai sambil mendengar lagu mahupun menonton filem kegemaran.

Jika mempunyai bajet yang lebih, bolehlah dapatkan tempat duduk kelas pertama. Pasti tempat duduknya jauh lebih besar dan selesa. Perfume dan penutup mata pun disediakan tau. Bestkan?

Emirates adalah penerbangan five stars, jadi sudah pasti tiketnya mahal. Tapi, kita boleh dapatkan tiketnya dengan harga mampu milik dengan memasang aplikasi Traveloka atau cari saja Emirates di laman sesawang Traveloka.


Pada ruangan section search, isikan maklumat yang diminta seperti destinasi, tarikh pergi dan balik dan jumlah penumpang. 

Tricknya, pilih tarikh yang jauh sedikit dari tarikh hari ini. Jangan pilih tarikh cuti sekolah atau perayaan. Dengan cara ini, kita akan dapat harga yang paling murah.

Kemudian tekan  butang search. Biasanya harga yang paling murah akan dipaparkan di bahagian atas carian. Jika berpuas hati dengan harga tersebut, bolehlah terus tempah dan membuat bayaran secara online menggunakan kad kredit atau debit. Mudahkan? Sekarang semuanya di hujung jari je!

Contohnya, sekarang ni kan ada cheapest flights to London promotion di Traveloka tau. Kalau dah naik Emirates, syoklah kalau dapat bercuti ke Londonkan? Banyak tempat menarik pula tu!

Antara tempat menarik di London adalah Hampstead Heath. Ia merupakan salah satu taman yang terbesar di London dengan keluasan 790 ekar. Taman ini terletak di salah satu kedudukan tertinggi di London. 

Bayangkanlah pemandangan yang dapat dinikmati dari kawasan ini? Ini adalah antara lokasi terbaik untuk diterokai bersama keluarga. Taman ini juga ada kolam renang dan sebuah muzium, Kentwood House yang menarik untuk dilawati oleh para pencinta sejarah.

Brick Lane adalah sebuah tempat menarik di London yang dipenuhi dengan komuniti Bangladesh. Kalau teringin nak makan kari, tandori dan sebagainya, bolehlah singgah ke kawasan ini yang menawarkan bermacam jenis kedai makan untuk dicuba.

Selain kedai makan halal, di sini juga terdapat pasar-pasar yang menjual barangan antik, pakaian dan bermacam lagi barangan menarik. Selain tu, Brick Lane juga terkenal dengan street artnya dan sering dijadikan lokasi pergambaran video-video muzik. Apa lagi? Sediakan kamera dan terjah lokasi ini untuk meriahkan instagram anda, dengan gambar-gambar menarik.

Oxford Street adalah lokasi membeli-belah yang paling meriah di Eropah dan sudah semestinya yang tersibuk di London. Kebanyakan kedai yang terdapat di sini adalah butik-butik berjenama mewah.

Sepanjang Oxford Circus ke Tontenham Court Road, terdapat kedai-kedai seperti American Apparel dan Topshop. Di kawasan Oxford Circus dan Bond Street pula terdapat banyak kedai-kedai pakaian berjenama terkenal seperti Zara, Gap dan H&M. 

Sepanjang Marble Arch ke Bond Street pula, terdapat Marks & Spencer, New Look, Selfridges dan Primark. Selain pakaian, di sekitar Charing Cross Road dan Denmark Street, terdapat banyak kedai buku dan peralatan muzik. Sementara itu di Edgware Road pula terdapat jualan pelbagai barangan elektronik. 

Eh, menulis dan membayangkannya pun dah rasa teruja. Kalau dapat pergi, lagilah bestkan? Nak ke London dengan Emirates? Jom, check promosi di Traveloka.

Jangan risau tau, Traveloka ni adalah satu sistem yang makin famous dan menjadi pilihan orang ramai. Insya-Allah, selamat dan boleh dipercayai. 


Nora Karim 
Ada yang nak taja saya ke London naik Emirates? Eh! :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...