Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Monday, June 27, 2016

Educational Toys: Menguatkan Otot Tangan

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Anak-anak sebaya anak saya, Alisya (6 tahun) mungkin berhadapan dengan masalah memegang sesuatu benda dengan tidak kuat. Sebab tu bila anak-anak memegang cawan atau pinggan kita akan rasa 'seriau', walaupun ia pinggan plastik. Seriau sebab apa? Sebab kita dapat lihat cara anak-anak memegang tu tidak meyakinkan. Kita risau barang yang dipegang akan terjatuh.

Kalau anda perasan, anak-anak seusia Alisya kebiasaannya otot-otot tangan mereka tidaklah sekuat kanak-kanak sekolah rendah mahupun orang dewasa. Even mereka tidak dapat memegang sesuatu objek dengan seimbang

Saya selalu perasan, Alisya kalau bawa cawan yang berisi separuh air di dalamnya, dia akan berjalan dengan sangat perlahan, dan antara beberapa langkah tu, pasti ada air yang akan tumpah. Kenapa? Sebab dia tak boleh mengagak dan seimbangkan berat sesuatu objek yang dipegang.

Jadi apa nak buat kalau anak-anak ada masalah macam ni? Saya nak kongsikan beberapa education toys yang saya berikan pada Alisya untuk menguatkan otot tangan dan genggaman tangannya.

Grape Shape Builders
RM28.00/pek
Bentuk alat permainan ini, dapat merangsang tapak tangan dan memperbaiki genggaman anak-anak. Mereka akan lebih berhati-hati untuk memanipulasi objek kecil dan seterusnya menyambung pecahan-pecahan bahagian antara satu sama lain. Eh, runcing pula jari-jemari Alisya ni! :p
Selain menguatkan otot tangan, alat permainan ini juga akan meningkatkan daya fokus anak-anak dalam bereksplorasi membina objek mengikut kreativiti dan imaginasi mereka. Tengok Alisya fokus sangat, padahal nak buat huruf A je! (^_^)

Tadaa... dah siap huruf A. Nak siapkan ni pun beberapa kali saya tengok Alisya merehatkan tangannya dengan cara 'menggenggam dan merenjis', hilangkan lenguh tangan. (>_<) Permainan ini juga meningkatkan penggunaan kedua-dua belah tangan.
 
Aktiviti yang boleh dilakukan dengan alat permainan ini adalah:
1. mencantumkan objek menjadi huruf, nombor atau bentuk (segitiga, bulatan, empat segi dan lain-lain)
2. mengelaskan/mengasingkan objek mengikut warna
3. mengira dan melakukan matematik mudah (operasi tambah dan tolak)

Tengok Alisya ni, sorting colour pun, menjadikan dia sangat fokus. (^_^)

Contoh lain permainan yang boleh digunakan untuk menguatkan otot tangan:

Animal Builder
RM30/pek


 Mana nak dapat education toys macam ni?

MOMS & TOTS SHOPPE
3A-2, Jalan PPS 1,
Pusat Perdagangan Selaseh,
Taman Selaseh Fasa 2,
68100 Batu Caves,
Selangor Darul Ehsan.
(dibuka setiap hari (kecuali RABU) dari 10 pagi - 7 petang)
Telefon: 03-6734 4343
SMS/Whatsapp: 019 - 2303 549

Jika anda berada di luar kawasan, jangan risau, Moms & Tots Shoppe boleh pos terus sampai di depan rumah anda, klik Facebook berikut untuk membuat pembelian secara online.
Facebook: Moms & Tots Shoppe       

14 comments:

  1. Bagusnya. Memamg elok utk latih daya motor anak2:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu... anak-anak ni memang kena latih banyak genggam... supaya kuat otot tangannya...

      Delete
  2. bagus tu merangsang gerak otot tangan anak2 dgn bermain toys pilihan.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum dik...lama nye ko hilang...ke akak yg tak perasan...comelnye anak dara ko dik bertudung...maneh cam mak dia gak...kikiki...menan2 gini memang bagos kan...takde la anak2 sebuk mengadap youtube je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam kak... laptop saya rosak kak... (T_T) ni pun tengok mood dia... kalau ok dapat la saya publish new entry... kalau tak, tak dapat la kak... sedih!

      Anak2 saya memang saya tak bagi sangat tab atau smartphone... tab ada dah lama saya sorok. Hahaha

      Delete
  4. ralit alisya mengadap mainan2 ni ;-)

    ReplyDelete
  5. Educational toys yg bagus utk motor anak2..klu rajin byk ygbkits boleh diy utk otat tgn depa..tp cara paling mudah belilah.hehe

    ReplyDelete
  6. very good sharing ni.
    yes. ijat pun mcm kalau pegang apa2, seriau aida.
    nampak sgt tak kuat genggaman dia tu.
    tq.

    ReplyDelete
  7. Agaknya sesuai tak utk kuatkan tangan mereka yg kilauan NK hihi...
    Macam macam jenis betul mainan sekarang ni kan

    ReplyDelete
  8. Mcm best plak mainan ni...sesuai tuk umur berapa ya...haha..tu dia bila maknye excited...ekeke

    ReplyDelete
  9. awat ceq rasa teruja jugak nak sama main game budak2 ni hehe..

    ReplyDelete
  10. Menarik dan unik set permainan.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...