Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Wednesday, December 31, 2008

Selamat Tahun Baru...

Cepat sungguh masa berlalu... sedar tak sedar, skang ni dah masuk tahun baru 1430H/2009. Hm... Apa lagi ye yg tak tercapai? Ke sume dah tercapai? Entah la... tak sure lak... dr segi kerjaya... hm, sebab tak pernah pun terpikir nak dok di line education... la ni dah ada kat sini... bln feb 2009 cukup la setahun.

Nak buat azam dr segi kerjaya pun tak leh, sebab tak sure bape lama dpt dok di Kuantan ni... kalau ada rezeki tuk hubby berpindah semula ke KL... maka... tamatlah kerjaya sebagai lecturer... tempoh bape lama lagi tak sure la... kalau ikutkan ada dalam lebih kurang 2 thn lagi... (lama gak 2 thn)... apa pun moga dapat la mendidik anak2 bangsa skang ni untuk menjadi insan yang terbaik!

Sebenarnya seronok juga jadi lecturer ni... nak2 ngaja bidang kita, JOURNALISM... mmg seronok... sekurang2nya boleh share dengan student pengalaman kita & ada juga yang dah handal menulis... ada yg dah boleh buat cerpen... buat novel... menulis news dengan lebih bagus... semua ni buat kita rasa hepi dan tumpang gembira... sekurang2nya bangga juga bila ada yang dpt smbg kerjaya di company2 penerbitan, baik printed & electronic...

Untuk next session Jan-May 2009, 5 subject untuk diajar - Translation, Public Speaking & Interaction Skills, Photo Communication, Internet for Journalistic Research & Current Media Issues.

Internet & Current Media tu subject baru... so skang ni tgh pulun buat notes untuk sem akan dtg...

Hm... ramai juga yg tanya.. bila nak kasi adik kat Faris... hm... susah nak jawab tu... Faris mmg la dah besar... Tgk la... InsyaAllah ada rezeki tahun 2009 ni mana tau kan... :p Kalau ada alhamdulillah... kalau dpt baby girl best gak...sepasang! heheh...

Hm... untuk semua... Selamat Tahun Baru 1430h/2009. Moga semua azam 2008 dah tercapai dan azam yg akan dtg akan terlaksana... Amin....

Thursday, November 13, 2008

Alhamdulillah....

Tengah sibuk-sibuk ni sempat juga melawat Kak Zimah di Kuantan Medical Centre (KMC)... Alhamdulillah... selamat dah Kak Zimah lahirkan baby kelima yang comel... Widad namanya...

Tahniah buat Kak Zimah & suami... dengan kelahiran baru ni... (bak kata Ms Ng... timing bresalin tak kena :p) maklum la... sekarang ni tengah busy dengan final exam... mana nak siapkan soalan periksa... nak marking nanti.. nak ISO... sakit otak memikirkan semua tu... Adoila...

Nak-nak Kak Zimah cuti dua bulan ni... teruk la nak kena cover kerja-kerja koordinator dia... nak buat timetable... nak prepare silibus revision untuk sirim la... aduuusss... Masa macam ni rasa nak berhennti kerje pun ada.... bukan apa... workload teruk sangat... tak terkejar rasanya... Udah dulu ya!

Monday, September 15, 2008

Final.. Final...

Alhamdulillah hari ni dah 15 hari kita berpuasa. tak sangka... kejap je... pejam celik... pejam celik dah pun 15 Ramadhan.

Hm... ni pun dah masuk minggu ke-8 bg semester Julai-November 2008. Kejap betul... Lagi 6 minggu bebudak dah nak final... Final?!?! Huh... soklan tak bis buat lagi...

Sem. ni ajar 4 subjek 2 subjek lama... Translation & Public Speaking dan lagi 2 subjek baru... Editing ngan Photo communication. Ok la.. fair.. sebab 2 subjek teori dan 2 lagi subjek praktikal. So far kelas yg paling happening dan paling ramai (35 org), kelas Public Speaking... bebudak dia mmg sporting... sempoi... campak la pe topik pun... depa pulun abis2an. Memula kelas... memalu gak la.. tapi lps 2 minggu... asal tanya sape nak volunteer jek... ramai la offer diri... seronok! 18 ni... ada Chorus Speaking presentation ngan Deklamasi Sajak... wah.. nampak beria2 depa berlatih!


Kelas photo com lak yang bestnya bila dapat share ngan bebudak technique yg betul amik gmbr... part yg paling best.. bila bebudak dpt apply & hasil gmbr dorang pun dah makin menarik... Hm, dlm kelas ni ada 2 org foreigner... sorang dr Korea dan sorang dr Nigeria... oklah... boleh tahan... korean ni suke sgt cite pasal negara dia... family dia.. kekadang ajar kita bahasa korea... Bila cite pasal korea ni... teringat Kak Ayu ngan lagu 3 bearnya... hahahha Jack pun ada nyanyi lagu 3 bear ni dalam kelas... alang2 tau.. pe lagi... nyanyi together2 la... hahahha

Oklah... fokus... fokus... skang agak sibuk sikit... nak nyiapkan soklan final... smbl buat revision & notes.. kenala siapkan soklan final. Translation dah siap... 2 more to go... mujur Public Speaking tak de final paper... cuma ada final speech presentation. cHAIYOK!!


SELAMAT BERPUASA....


Monday, September 08, 2008

Yey! Ayies dah leh jalan...

Yey... best la raya tahun ni... Ayies leh pakai baju melayu... :p lmbt jugak dia leh jalan. Dah setahun sebulan baru leh jln... tak pe la.. yg penting dia dah jalan... seronok tgk dia terkedek2 jln. Hahaha...

Alhamdulillah dah posa ke-8 dah pun... tak lama lagi nak raya dah... jap jek masa berlalu... Ayies pun dah besar... Sume org dah dok tanya thn ni beraya di mana? Tah la... tak tau la kat mana... thn pertama kawin... raya kat Ganu, thn kedua kat KL... kalau ikutkan raya thn ni kat Ganu blk la kot? Tapi huby pun tak ckp pape... tak kisah la raya mana2 pun... saya ikut bos... :p

Yg penting 2 minggu lepas raya nanti nak blk ke KL gak... InsyaAllah Mak Teh akan ada Pak Teh nanti :p bertambah la family kitaorg... tak lama lepas Mak Teh kawin... InsyaAllah Pok Su lak... skang ni sibuk nak tetap tarikh tuk merisik & bertunang... majlis Pok Su lak, thn depan kot... Oooo.. pastu dlm awal thn 2009 lak... kitaorg bakal dpt anak buah baru... hehehe Mak Long mengandung anak ke-5... mudah2an pempuan la pula ye... 4 yg dok ada... sume laki... hehe.. Adoi la... dok turun naik KL-Kuantan jek la gamaknya kitaorg ni... Meriah ni... makin ramai ahli keluarga!

Ok stop sini dulu!
Selamat berpuasa!! ;-)



Sunday, August 31, 2008

Akhirnya Ketemu Jua Kita...

Hari ni hepi sesgt... mana taknya... dpt jupe kak Ayu ngan Ija... Lama betul tak jupe... Lepas tinggalkan opis lama dulu... mmg tak penah jumpe lagi... Kak Ayu & Ija pun dah bawa haluan kerjaya memasing... Happening tul aritu... Riuh! Planing punye la lama... akhirnya dpt gak jumpe.

Ija skang berstatus baru... Ceeewah... Dulu CIK... skang PUAN la plak... hehehe... Alhamdulillah dgn Along jodohnya... Masa jumpe tu seri pengantin masih ada :p Ralat gak tak dpt p kenduri Ija... sebab masa tu ada training kat IKIP... Sedih tul... tapi ok la... kak ayu dah capture gmbr Ija on that day... cantik Ija... nak tgk gmbr kawin Ija? Klik sini...

Ape cite kak Ayu lak? Hm... skang dok kemaruk capture gmbr... nak jadi Photographer gamaknya... dok sibuk la dia minta nota photography... nak sambar kamera baru... Aduyai... teruk la cam ni... cikgu pun pakai kamera cikai... tapi anak2 buah sume dah dasat2 kameranya... tak pe la.. asalkan sumenya hepi... (kat link yg sama boleh tgk gmbr2 yg kak Ayu dah amik... cantik gambarnya... dah teror dah tuh...)

Semlm baru la berpeluang depa jupe Ayies... sejak Ayies lahir smpi laaa... baru jupe.. hehe Ayies ok jek ngan sesapa... sengih jek kejenya...pastu posing tak bis2. Auntie bear angkat kamera jek... dan2 sengih... tapi sengih lepas flash kuar.. hahaha... seronok dia jupe auntie bear ngan auntie Ija... Ceeeee ija pun tunjuk skill dukung Ayies... leh dah la nak ada baby pun... nanti inform tau!!

Hm... anak Wardah yg no.2 tak jupe lagi.... Tak lama lagi Wardah akan dpt baby no.3... (eh, ke dah besalin?) Bila agaknya nak pi umah Wardah.. tunggu raya gamaknya...

Monday, August 25, 2008

Ayies masih takut dgn atuk!

Smlm kami balik Cerul. Hajat di hati nak la jupe family cik long kat rumah atuk... tapi tak smpt lak... tak pe la... yg penting blk umah atuk tgk atuk...

Atuk x sihat... tapi atuk nampak kuat. Ayies lak takut tgk atuk... Atuk tegur jek terus Ayies nangis... dah nak akhir2 tu baru la Ayies nak ngan atuk.tu pun kejap je... bila nampak mama ngan abah... trs ayies hulur tangan minta di dukung... ape la ayies ni... Cian atuk.. tak dpt nak main2 dgn dia...

Umah atuk tak siap lagi... Atuk kata... kalau takde pape... InsyaAllah raya ni siap la... Hm... Mudah2an la... kalau tak siap lagi... tak leh la blk Cerul reramai... sebab bilik xcukup...

Hm... masa balik ptg tu... rasa sedih lak tinggalkan atuk sengsorang kat umah tu... Doa utk atuk... moga cepat sembuh & sihat selalu... Amin....

Sunday, August 17, 2008

KONVO...

Alhamdulillah... dah selamat konvo Kolej Antarabangsa IKIP smlm... Wah!! Tak sangka... tak pernah termimpi pun akan terlibat dengan konvo.... bukan sbg student... tapi sebagai tenaga pendidik... alhamdulillah...

Seronok gak bila dpt share moment ni dgn bekas2 pelajar... dpt la tgk mak ayah yg menitiskan air mata, bila tgk anak2 amik scroll... tgk student xcited jupe kawan2 blk... ada student kasi bunga kat lecturer2 yg penah ajar dia dulu... ada gak yg berterima kasih tak sudah2 sebab "jadi orang" gak akhirnya :P ada gak yg bangga dengan pekerjaan skang... siap kasi business card... alahai... bestnya moment tu...

Walaupun student2 yg dirai ni bukan student2 sendiri... tapi ada la rasa bangga gak... seramai 500 lebih student yg grad thn 2008 ni... & student Journalism ada 22 org. Apa yg lbh membanggakan student Journalism, Sharifah Azmawati Syed Abdul Aziz, telah dipilih utk mendapat Anugerah Menteri Besar Pahang, pada konvo kali ni... Salute pd Kak Zimah (koordinator Journalism), Ezuan & Amy (lecturer2 Journalism), tak lupa juga pada bekas2 lecturer Journalism, Syuhada...(skarang keje di BERNAMA) & yg lelain yg tak smpt kenal... (tp dpt tgk keje2 yg dorang tinggalkan).

Hm... Tak sabar nak tunggu konvo thn depan... sbb student2 yg diajar akan grad... mudah2an smpt la tgk depa grad... Apa pun... hari konvo ni mmg memenatkan... Mana taknya dr kul 8am sampailah 2 ptg...

Faris tinggal dengan abah... Abah kata dia good boy... Blk dr konvo tu, trs keluar ke Megamall... mkn Rasamas... Kebetulan kat Megamall ada Pikom Fair... smpt la cuci mata... (heheh cuci mata jek la... sebab laptop ni baru jek sebulan beli :p)

Alhamdulillah, sejak keje kat sini byk gak menda yg dpt merasa... (selain pelarasan gaji yg baru :p), merasa proses bertukarnya Kolej IKIP kepada Kolej Antarabangsa IKIP dan insyaAllah, kalau panjang umur dan murah rezeki, (& still bekeje di sini), dapat la merasa peringkat seterusnya KOLEJ UNIVERSITI IKIP thn 2010 nanti.

Apa yg lbh tak disangka... merasa la nak smbg MASTER... Aduyai! Tang ni yg tak caya ni... Tak sangka nak kena smbg master... malehnya nak blajar lagi! Ni salah satu proses nak capai Kolej Universiti tu... Bila? Dlm masa terdkt ni tak lagi la.. Maybe bila Ezuan nak bis master nanti. (Ezuan ada dlm 2 thn lg)

Oklah. Stop sini dulu... nanti smbg lagi...


P/s: Abah dan lagi tak kita 2 thn kat sini? Mama nak tgk student2 mama lak amik scroll...!!!

Monday, July 28, 2008

Akhirnya bang chik dah jadi suami!!

Smlm ikut rombongan Pak Su ngan Mak Su ke rumah menantunya... Kat Puchong je... Hm... Bang Chik ngan Kak Chik pakai baju warna merah putih... Cantik...

Sebagai pihak yg bertandang... kami tak de la sibuk sgt... sesampai jek... trs amik tempat... duduk... makan :p Sementara pengantin ditepung tawar... lepas perut dah kenyang... br la kami amik gmbr pengantin tu... ada la dua tiga keping... leh share.. :)

Buat Bang Chik & kak Chik.. moga panjang jodohnya... jgn gaduh2... moga dikurniakan anak2 yg comel cam Ayies... hehehe... dulu masa Ayies kecik... bang chik gigit2 pipi ayies sebab geram.... smpi merah2 pipi kawan tu... nanti bang chik ada baby... kak nora balas balik!! :p

Friday, July 25, 2008

Photo Studio

Alhamdulillah... Photo Studio dah pun siap... InsyaAllah, kalau tak de aral melintang, semester ni boleh la ngajar bebudak Photo Comm. guna photo studio.

Apa yg ada dlm photo studio? Ada lampu besar cam kat studio gmbr tu... 2 buah.. pastu ada lighting umbrella gak.. sebuah... pastu ada 8 different background dengan product table... untuk amik komersial @ product tuk tujuan advertisement...

Ok la... in progess photo lab/editing ngan Newsroom.... insyaAllah... sume kemudahan ni leh pakai by this semester... wa... beruntung la bebudak ni... sume ada...

Ok.. stop dulu... la ni nak study subject Photo Com...

Wednesday, July 23, 2008

Alahai...

Alahai... lama betul tak update blog ni.... Ita ngan kak Tini makin aktif tulis blog.... cam tu gak student2... trasa ketinggalan lak, disebabkan keaktifan mereka2 ni... bukan x nak update... nak.... tapi bila taip.... sume masuk draft jek.... tak publish pun.... tgk la pas ni.. kalau rajin... akan publishkan sume yg dah draft tu....

Cerita terbaru? Hm... ape eh?!? Tak tau nak mula kat mana.... Hm...

Baru ni 19 july 2008... buat besday party baby Faris (17 july) kat McDonald, Teluk Cempedak... (eh leh panggil BABY lagi ke? dah setahun dah.... Aci tak nak panggil ANAK BUJANG....?!? hahahah)... Tak sangka la.. ramai org yg datang... seronok sgt... tapi baby Faris demam masa tu.... cian dia... rasa tak selesa jek dia... cian.....

Ramai datang... Jap2... try listkan...
a) Atuk & Pak su ngan jiran depan umah + anaknya
b) Pak Long (Mak long, abg Aizat, Angah, Abg Is n abg affan)
c) Mak ngah ngan mak teh
d) Kak Na (dgn Kakak, Ilya n Juma)
e) Uda (pengasuh baby Faris) - Mak Chu, dengan 4 org kawan2 baby Faris.
f) Kak Tini (dengan huby, Hasya n baby Amna)
g) Bos BERNAMA (dgn isteri n 4 anaknya)
h) uncle Zul (photographer besday baby faris ni)
i) uncle Zafi
j) auntie Nora (Rocky)
k) Kak Sha (dgn 2 anaknya) - BERNAMA

Terima kasih la kat sume yg dtg hari tu.... walaupun baby faris tak sihat... tapi dia nampak enjoy jumpe maskot McDonald tu.... (walaupun bukan ronald mcdonald... ok la jugak ada maskot).. baby Faris tak takut pun kat maskot tu... tapi kak hasya ngan abg affan menangis... heheheh anak2 kak sha la.. menjerit2....sampai tak gerak dari riba mamanya... takut.... heheheh

Gmbr yg uncle Zul amik masa besday baby faris tu tak siap lagi.... nanti dah siap... akan masukkan ke fotopages baby faris... untuk auntie ita.... thanks tuk adiah besday tu.... heheh

Balik dari McDonald tu trs bawa baby Faris jumpe pakar kanak2 kat Jln Beserah.... Alhamdulillah mkn ubat klinik tu... mlm tu baby Faris dah aktif.... dia sibuk main hadiah mainan yg dia dpt.... main ngan abg2... (anak2 abg)... ada tractor... ada shape block... ada kete polis.... ada gitar, siap dengan mic lagi... macam2.... baby faris dpt baju byk gak.... thanks pada semua.... :-)

OO ye.... Kelas akan start 28 july ni... so rasa cam sibuk gak la... nak kena buat nota.... quiz.... test... marking asgmt.... tak pe.. insyaAllah.. ada masa senggang.. leh la update blog....

Monday, May 19, 2008

Baru Sekarang... Phew!

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Alahai... lama dah mama tunggu Faris sebut "mama"... baru hari ni Faris pandai sebut "mama".

Pagi-pagi dia bangun, dia panggil "mama... mama" Baru la rasa best sikit... kalau tak asyik panggil abah je... Good job, sayang!


 

Tuesday, April 15, 2008

Birthday Mama...!

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,
Ahaks... hari ni birthday mama... hm... tak de apa yang best sangat pun... Tapi... yang best bila tengok perkembangan Faris... Bila dia dah nak makan macam orang dewasa... Bila dia dah merangkak... Bila dia happy duduk dengan pengasuh baru dia... Tu semua hadiah berharga buat Mama... Tak sangka... Faris dah besar sekarang.... Dia pun dah tak muat tidur dalam bakul tu... kaki dah panjang.. (^_^)

Malam tadi Abah bawa dinner di Sri Affa,Kuantan....  makan Chicken Chop.... (sedap... tapi rasanya sedap lagi Chicken Chop kat "reban" - TPM).. bila Chiken Chop dah ada depan mata... Faris sibuk nak makan... macam la dah besar sangat dia tu... Hadiah birthday?!?! Hm... adalah... :p
 
 
 
 

Monday, February 04, 2008

Cupcakes dari Auntie Nurul...

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Hari ni baby Faris dapat surprise dari auntie Nurul... auntie Nurul beri Faris cupcakes Sesame Street... Comel sangat...!! Thank you, Auntie Nurul... (^_^)

Tapi baby Faris boleh boleh makan... So Abah... Mama... Mak Ngah, Pak Anjang, Mak Teh dengan Pak Usu yang makan... Faris tengok je... (Mama kasi secubit untuk Faris rasa..) Sedap sangat cupcakes tu...

Thanks auntie Nurul...
*gambar auntie Nurul ada dalam ni...


Wednesday, January 30, 2008

Kesian Pengasuh Faris...



Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Hari ni saya hantar Faris macam biasa kat rumah pengasuh... sesampai je... pengasuh Faris kata, "nanti rindulah nenek kat dia ni..." (sambil dukung & cium pipi Faris... Faris cam biasa tersengih-sengih... saya pun hanya mampu sengih je...)

"15 Februari ni hari jadi makcik... tapi Adam last day datang sini...," sambung makcik tu sambil bergenang air mata dia... sambil tu dia cium Faris lagi... Saya tak boleh nak cakap apa?! Terkedu sekejap...

Lepas tu saya cakap la.. nanti kalau balik KL... Saya akan bawa Faris singgah tengok dia... Kesian la pula... maklum la... dah sayang...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...