Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Monday, April 30, 2012

E'wasih: Terasa Seperti di Rumah!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Masuk-masuk je nampak ruangan ni...
Hari ni baru saya berkesempatan untuk post pengalaman saya menginap di homestay milik seorang rakan, di Cenderawasih, Kuantan. Awal bulan April lalu kami sekeluarga menziarah beberapa orang rakan di Kuantan... sambil bercuti-cuti (dulu masa tinggal Kuantan tak sempat nak bercuti :p)

Ok, apa yang saya nak ceritakan adalah tentang suasana di homestay tersebut, yang dinamakan E'wasih Homestay. Singkatan kepada Eiyta (pemilik homestay) Cenderawasih (nama kawasan homestay tu) So, jadilah E'wasih... :D

Ruang dapurnya...
Apa yang saya boleh katakan, apabila duduk di homestay tersebut, saya rasa seperti berada di rumah sendiri. Seronok sangat!! Di bahagian dapur, ada kemudahan seperti complimentary coffee and tea (tentunya bagus untuk saya si peminat coffee), pinggan mangkuk, ada dapur gas, kuali, garam dan beras juga!! Peti ais juga disediakan.. malah ada air sejuk :p (ini amat sesuai untuk en hubby dan Faris yang memang suka minum air sejuk) Semuanya lengkap... 

Cuma ada satu je yang saya rasa kurang... Kain lap kabinet tidak disediakan... so kalau tertumpah air kat atas kabinet dapur tu, kelam kabut juga la cari tisu... :p Apa yang lebih saya suka tentang dapurnya adalah kabinet dapur... (kalau la rumah sewa saya ni ada kabinet dapur... duduk berjam-jam di dapur pun tak pe... :p maklum la, kalau tak de kabinet dapur, susah sikit nak 'main masak-masak', barang pun nampak selerak kalau tak disusun kemas sentiasa...)


Wednesday, April 25, 2012

Sunday, April 22, 2012

Sambut Hari Lahir Tanpa Ibu

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Hari lahir saya telah seminggu berlalu... (Sila klik di sini untuk entri hari lahir saya...) Bila usia makin meningkat, dan ada masa yang terluang, saya terfikir, apa cara yang paling wajar untuk menyambut hari kelahiran tanpa ibu sebenarnya?!

Ada yang menyambutnya dengan meraikan bersama rakan-rakan di hotel atau restoran dan lain-lain, lalu mengetepikan kedua ibu bapa (lebih-lebih lagi ibu yang bertarung nyawa ketika melahirkan kita dulu). Padahal tidak salah jika kita menyambutnya bersama dengan kedua ibu bapa dan ahli keluarga bagi meraikan kelahiran kita.

Ada yang tertunggu-tunggu hadiah dari orang yang tersayang baik girlfriend/boyfriend, suami/isteri, rakan-rakan baik dan lain-lain... dan terlupa bahawa kita perlu menghargai ibu yang melahirkan kita... tak salah juga kalau kita yang menyambut hari lahir, memberikan hadiah kepada ibu kita bagi menghargai penat lelahnya melahirkan dan menjaga kita sehingga dewasa. 



Wednesday, April 18, 2012

Monday, April 16, 2012

Renungan: Jangan Pernah Menyesal Masih Ada Ibu Bapa

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Sesuatu yang sedang kita hadapi sebagai ANAK atau yang akan kita hadapi sebagai IBU BAPA... This video really touched my heart. Semoga Allah sentiasa melindungi arwah kedua ibu bapa saya serta kedua ibu bapa mertua saya... dan akan menempatkan mereka bersama-sama golongan yang beriman... Amin... Al-Fatihah...

Kepada bloggers yang masih mempunyai kedua ibu bapa, sayangi mereka dan gembirakan mereka selagi ada hayat mereka... Jangan pernah menyesal memiliki mereka... kerana mereka adalah yang terbaik buat kita... 


Sunday, April 15, 2012

Tutorial: Iklan Nuffnang Dalam Post Entry

Bismillahirahmanirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Wah ini adalah first tutorial yang saya nak buat... Itu pun apabila hati iza ada meninggalkan soalan berkenaan bagaimana meletakkan iklan Nuffnang di dalam post entry dalam Cbox saya... 


Moga entri ini sedikit sebanyak dapat membantu...

1. Tulis entri seperti biasa. Kemudian buka akaun Nuffnang anda... dan pilih menu Add Ads seperti di bawah.


2. Pilih To put between contents dan copy coding tersebut.



3. Buka kembali post entry anda, dan kenalpasti di mana anda inginkan iklan Nuffnang diletakkan... Macam dalam post ni, saya nakkan iklan Nuffnang saya berada di bawah gambar Dominos Pizza yang diletakkan selepas ayat Ok jom tengok websitenya.


4. Untuk memasukkan iklan Nuffnang, anda perlu klik pada button HTML. (seperti di atas, no. 2) dan anda akan dapat something seperti ini. (Ouh memang leceh sikit, sebab anda akan nampak banyak coding yang memeningkan kepala.. tapi kalau dah biasa... OK je.. :p ) 




Saturday, April 14, 2012

Dominos Pizza: It's My Birthday!! :D

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Seawal detik 12 tengah malam 14 April saya menerima pelbagai doa dan birthday wishes dari rakan-rakan baik dari phone call dan SMS, Facebook, e-mel, WhatsApp dan lain-lain  (untungnya ada ramai kawan... kerana ramai yang akan mendoakan apabila tiba hari ulangtahun kelahiran kita) Alhamdulillah, syukur... Moga kita akan terus kekal bersahabat dunia dan akhirat! InsyaAllah...

Alhamdulillah, walaupun saya tak berapa sihat hari ini... (batuk dan demam... berjangkit dari anak-anak  yang dah 3 hari batuk... mereka beransur pulih... saya pula yang "melepek"... sebab tu aktiviti blogwalking agak merundum minggu ini...) Pun begitu, saya tetap rasa bersyukur kerana setahun lagi dapat bersama-sama menjalani kehidupan dengan orang-orang yang saya sayang... (awak, awak, oh ya... termasuk awak dan awak - yang baca blog ni :p

Disebabkan en hubby bekerja hari ni... dan dengan keadaan saya yang tak berapa sihat...  Juga anak-anak yang tak berapa sihat, en hubby mencadangkan untuk memesan Dominos Pizza... (mudah... tak perlu keluar dan makanan terus dihantar ke rumah...! Oh ya, hari ni saya OFF dari membuat kerja-kerja rumah :P err.. boss boleh bagi cuti sehari lagi? Saya tak sihat :P

Ok apa yang saya kagum dengan Dominos Pizza ni... adalah sistem pesanan secara onlinenya... (pesanan melalui internet) Saya rasa ini adalah sistem pesanan online yang MUDAH dan TERBAIK! (ouh mungkin saya yang ketinggalan zaman sebab baru first time memesan Dominos Pizza secara online :p) Ok jom tengok web sitenya:



Thursday, April 12, 2012

7 Kalimah Jadikan Amalan

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Sabda Rasulullah S.A.W:
"Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut "

Sumber Google
1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

3. Mengucap Astagfirullah jika lidah tersilap perkataan yang tidak patut

4. Mengucap InsyaAllah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

5. Mengucap La haula wala kuwwata illabillah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.

Sumber Google
6. Mengucap Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.

7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya.

Dari Tafsir Hanafi, mudah- mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi biasa!


Tuesday, April 10, 2012

Tips: Faris "Insectophobia"

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Semalam dapat surat daripada Taska Faris... Surat kebenaran untuk membawa pelajar-pelajar ke Taman Rama-rama... Lepas baca surat tu terus terfikir...

Kalau parents lain mesti macam, "Ooo bagus la lawatan ke Taman Rama-rama... pergi dengan kawan-kawan dan cikgu mesti seronok..."

Tapi saya bila habis baca surat tu terus macam... "Alamak! Kenapa Taman Rama-rama?" 

Mesti pelik kenapa saya fikir macam tu kan?! Faris sebenarnya fobia pada binatang yang terbang, macam tebuan, lebah, pepatung, rama-rama dan lain-lain. Atau dalam bahasa saintifiknya insectophobia. 
 


Sunday, April 08, 2012

Renungan: 10 Pesanan Imam Shafie

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Berikut adalah 10 pesanan Imam Shafie kepada murid-muridnya serta umat Islam umumnya, sebelum kewafatannya. "Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan 10 perkara..." 

1. Hak kepada diri: mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan  rezeki yang ada.

2. Hak kepada malaikat maut: mengqadakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang dizalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada ALLAH.

3. Hak kepada kubur: membuang tabiat suka menabur fitnah, tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

4. Hak kepada Munkar dan Nangkir: tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

5. Hak kepada mizan (neraca timbangan amalan pada hari kiamat): menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup bersabar ketika dalam kesusahan.


Friday, April 06, 2012

Tips: Brush Your Teeth, Sayang!


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Gambar dari Google
Mengajar anak untuk memberus gigi bukanlah perkara mudah... Adakalanya ibu bapa (especially ibu) akan rasa berputus asa bila anak memberontak dan tidak mahu memberus gigi. Mengalah dan membiarkan anak-anak tidak menjalani rutin wajib itu. 

Saya sendiri menghadapi kesukaran untuk mengajar anak-anak memberus gigi, terutama sekali Faris... Bila tunjuk berus gigi, mula dia nak muntah, menjerit bagai... Tapi si kecil Alisya bagus... Setiap kali mandi, akan minta giginya diberus.

Beberapa cara yang saya lakukan, dan rasanya berkesan pada anak-anak saya... Mungkin bloggers boleh lakukan perkara yang sama:

1. Apabila ke pasaraya, pergi ke tempat yang ada banyak berus gigi pelbagai jenama tu... then biarkan anak-anak memilih berus gigi kesukaannya. (Budak-budak biasa la... bila benda tu dia sendiri yang pilih, mereka akan lebih excited!)


Wednesday, April 04, 2012

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...