Nuffnang Ads

Saturday, August 20, 2011

Buang Hempedu: Amalan Selepas Pembedahan


Assalamualaikum dan salam Ramadhan...

Alhamdulillah hari ni telahpun masuk hari ke-20 kita berpuasa... sekejap je kan...?? Rasanya baru je semalam saya ucap selamat berpuasa... hari ni dah pun masuk 10 malam terakhir Ramadhan... (sedihnya Ramadhan nak habis dah...)

Entri ini ditulis khas untuk PLAINMUM yang ada meninggalkan pesanan di salah satu previous post saya (hempedu dibuang).

Saya amat terpanggil untuk membuat entri khas ini, bila Plainmum kata ibunya juga baru dua bulan menjalani pembedahan membuang hempedu... mengikut kata Plainmum, ibunya sering sakit di bahagian bawah perut, setelah dua bulan menjalani pembedahan tersebut. Mungkin saya boleh share beberapa perkara yang saya lakukan setelah membuang hempedu empat bulan lalu...


Google

Dear Plainmum, (eh tetiba jek... :p)

Alhamdulillah akak tidak menghadapi masalah yang dihadapi ibu plainmum...selepas pembedahan, akak minum 24 botol pati ikan haruan, untuk pastikan bahagian dalaman sihat sepenuhnya... (ada tak Plainmum bagi ibu minum pati ikan haruan? Kalau xminum lagi, mungkin boleh minum 6 botol untuk permulaan.. takut yang ibu sakit tu, disebabkan oleh luka dalaman yang belum sembuh...)

Atau mungkin juga kerana angin yang tak keluar dari badan... apa yang akak boleh sarankan... plainmum boleh goreng garing halia (banyakkan halia), bawang merah, bawang putih, ikan bilis (jika suka)... kemudian masukkan dalam satu bekas, dan makan bersama nasi panas serta lauk-pauk lain setiap hari... insyaAllah, ia akan membantu angin keluar dari badan secara semulajadi.

Perkara lain yang akak lakukan adalah:
1. makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap.
2. kurangkan makan makanan yang berminyak dan bersantan.
3. kurangkan makan makanan yang pedas.
4. makan minyak zaitun (sangat sarankan minyak zaitun HPA), satu sudu besar dicampur dengan air suam dan madu HPA, setiap pagi dan malam.
5. makan sebiji epal hijau setiap hari waktu pagi.
6. minum air suam yang banyak (3liter) sehari.


Google

InsyaAllah Plainmum boleh minta ibu cuba... mana tahu sedikit sebanyak ia membantu... kalau ada apa-apa, boleh tinggalkan pesanan ya... Mungkin tips ini berguna juga untuk mereka yang pernah menjalani pembedahan membuang hempedu...

Rakan blogger jaga kesihatan ya...! Moga anda semua berada dalam limpahan rahmat Allah... Amin...


Untuk pautan ke entri lain: 
1. Akhirnya Hempedu Dibuang
2. Buang Hempedu: Menu Sepanjang Berpantang
3. Buang Hempedu: Sebab Saya Jalani Pembedahan 
4. Buang Hempedu: Perkongsian Pakar Pemakanan 

15 comments:

  1. oh! terharu saya bila ade special post utk sy...

    sblm tu, sy nk mintak maaf sbb sy tersilap sedikit ttg kedudukan sakit ibu sy itu. sebenarnya, sakit tu terasa di luka pembedahan itu. ibu saya menjelaskan sakit tu spt cucuk2.

    ibu sy ade minum pati ikan haruan, tp 12 botol je. kira ok ke tu? time2 puasa ni, dia ada jugak pantang tak mkn lemak2, tp sekadar merasa sikit2.

    InsyaAllah sy akan cuba tips2 yg akak berikan, semoga cepat sembuh luka ibu sy ni. kesian sy tengok dia last week, sakit sangat. terima kasih sgt2 dgn tips2 yg diberikan ya! sy sgt2 terharu...

    p/s: lg satu persoalan, adakah kemungkinan angkat brg berat penyebab sakit di bhgn luka? ibu sy ade jg cucu berumur 6 bulan.

    ReplyDelete
  2. ooo mungkin luka di tempat pembedahan tu belum betul2 pulih lagi... tak pe... mak plainmum kena banyak rehat..

    kalau ikutkan 12 botol pati ikan haruan tu.. cukup jea... tapi kalau masih rasa sakit tu, mungkin boleh tambah lagi...

    pasal angkat berat2 tu, mmg tak digalakkan... sebab bahagian perut tu dalam proses nak baik... btw, mak plainmum operate (belah) ke tebuk jea? sbb macam akak, akak tak belah, doktor tebuk je (tebuk 4 lubang kat perut)kalau tebuk, luka cepat sembuh... dan tak sakit...

    ReplyDelete
  3. ooooh... mak saye kena operate (belah), panjang lukanya dlm 5 inci la. luka bhgn luar nampak ok, dh baik. maybe sbb angkat brg berat kot. tu yg rasa sakit lg tu...

    mcm mane akak punye prosedure tebuk je ek? mmg atas nasihat doc ek? kalaulah mak sy dpt prosedure mcm akak, kan dh baik dah sekarang.

    terima kasih ye akak.

    ReplyDelete
  4. prosedur operation akak tu nama dia 'laparaskopik'... mmg tebuk jea.. dia tak belahpun... so sakitnya pun sekejap... tak pe la.. suruh mak rehat cukup2... jgn angkat benda berat2...

    ReplyDelete
  5. saya bru menjalani pembedahan 2/4/2013. sy ingin tahu tentang pantang selepas pembedahan kerana doc cakap sy boleh makan apa sj seperti biasa.. takut juga rasa nak makan sebarang.. boloeh tak share jenis2 makanan yang tak boleh dmakan n perlu dielakan.. thanx..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ryan Ken, saya dah buat entri di sini ya... moga sedikit sebanyak dapat membantu... ^_^

      http://dialoguda.blogspot.com/2013/04/buang-hempedu-menu-sepanjang-berpantang.html

      Delete
  6. Salam..sy ad soalan pasal slps operation laparaskopik ni.sbb mgu dpn sy akan buat operation ni.kwn sy ad bgtau ksn dkt mak dia jd kembung n perut buncit.sy nk tau adakah ksan2 tu sama untuk semua org.sbb dr segi mental agak menakutkan untuk kekal buncit.kalau boleh sy tau akak pun alami ksn yg sama kd.dan kalau boleh share apa lagi antara ksan2 lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kembung perut adalah normal bagi orang yang telah dibuang hempedu... tapi ia boleh diatasi dengan menukar corak pemakanan... pasal perut buncit... saya percaya banyak penyebab kepada perut buncit ni... bukan sebab operation je... orang yang xbuang hempedu pun boleh buncit... yang penting pemakanan...

      Delete
  7. Salam..baru lepas buang hempedu..alhamdulillah..walo pon bru 6 ari ade rase kurg sakit..kalo sape2 ade masalah sakit btu hempedu ni..elok lah g operate..lg lame simpan lg byk sakit yg dtg..trime kasih kpd puan punye blog bg info dan tips yg berguna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam... alhamdulillah... saya doakan Anasreza akan segera sembuh ya... rehat cukup2... :D

      Delete
  8. Assalam, saya telah menjalani pembedahan pundi hempedu setahun yg lalu, cuma perut saya jd buncit seperti org mengandung 6 bln, rasa sedih sgt, dan juga salah satu lubang yg ditebuk parutnya menjadi timbul dan kdg2 gatal menyengit. Just nk share kalau ada petua atau cara utk kempiskn semula perut. Kalau nk citer bab kembung ni mmg perut sentiasa kembung.

    ReplyDelete
  9. Salam..kak..nk tanye sket..lepas operate..dada akak ade berdebar2 tak?mcm ade angin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam anasreza... akak tak rasa pula macam tu... kalau betul rasa macam ada angin, tambah halia + bawang putih dalam masakan...

      Delete
  10. Mungkin sbb saye kurg minum air suam..lepas minum 2-3 ari tu alhamdulillah..trime kasih kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2... mmg kena make sure minum lebih 3 liter sehari... take care ya...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...