Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Friday, August 05, 2011

Seronoknya Zaman Kanak-kanak...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam Ramadhan...

Imej dari Google
Rasanya tak terlambat lagi untuk saya ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada rakan-rakan blogger sekalian. Alhamdulillah hari ni dah pun hari kelima berpuasa.... Syukur kerana kita masih berkesempatan untuk menjalani ibadah puasa untuk kesekian kalinya... Sesungguhnya rugilah bagi mereka yang tidak berpuasa kerana Ramadhan adalah bulan yang penuh keberkatan.

Hari ni terasa masa sangat lambat berjalan... Sebab apa eh? Hm.. sebab setiap Jumaat tak de kelas... So bila tak de kelas... dok melanguk je lah... Walaupun banyak perkara yang perlu dilakukan (terutama sekali marking assignment students Feature Writing... heheh aritu janji dengan mereka nak pulangkan assignment Isnin baru ni, tapi tak sempat juga siap marking... so extend lagi seminggu... hahahha teruk betul lecturer ni...) tapi sangat tidak bersemangat hari ni... tak tau nak buat apa.. kepala pun rasa lemau jek... hm... So dah tak tau nak buat apa.. terus la buka blog dan menulis.. (pelik.. bila taip new post... laju jek idea nak keluar... oh ya... otak saya perlukan rehat :p)

Bercerita tentang bulan puasa... sangat banyak kenangannya... masa kecil terutamanya!.. Semalam masa balik dari office, dan singgah di kedai ada terdengar sekumpulan kecil kanak-kanak (dalam lingkungan 6-9 tahun) bercerita tentang puasa. 

Kanak-kanak A: Kita dah empat hari puasa.... Mak kita kata kalau puasa penuh tahun ni, nak bagi duit raya banyak-banyak... (sambil mendepakan tangannya... untuk menunjukkan 'sangat banyak')

Kanak-kanak B: Eleh.. ayah kita pun... kalau kita puasa sehari penuh, ayah kita belanja makan kat luar... makan sedap-sedap... KFC, McD haaa... semalam makan Pizza Hut... (wah terliur... sedapnya... reward dapat terus... tak payah tunggu sebulan, macam si A... heheh)

Saya tunggu juga kanak-kanak C untuk respon... tapi dia terus-terusan senyap... mengambil langkah untuk terus mendengar rakan-rakannya bercerita... kemudian...


Kanak-kanak B: Kalau betul kau dah puasa 4 hari... cuba kau baca niat puasa. (katanya seakan menguji..)

Kanak-kanak A: La.. senang je... (lalu dia membaca niat puasa.... betul niatnya...! Pandai..) Ha.. kau pulak... macam mana nak baca doa buka puasa?! (lalu kanak-kanak B membaca doa buka puasa... sambil kanak-kanak A mengikut...

Tiba-tiba kanak-kanak C menjerit... "Woiii... puasa korang dah batal..."

Kanak-kanak A dan B terkejut... (saya pun tekejut jugak..) Lalu A dan B kata... "Apahal batal pulak... kitaorg bukan makan pun..." 

Kanak-kanak C: Korang dah baca doa buka puasa.... Mak kita cakap doa buka puasa boleh baca masa buka puasa je...!! 

Si A dan si B sangat terkejut... Lalu bertempiaran lari... 

Hahahha kelakar... tak tau la depa balik pi minum air ke apa... Jam ketika itu baru pukul 5.30... hahahhah... Dulu masa saya kecik-kecik pun ada kawan yang cakap macam tu... heheheh... Rindunya zaman kanak-kanak..!!

Moral of the story: Parents pun kalau nak didik anak-anak berpuasa... Bagi la ajaran yang betul...  Jangan bagi sikit-sikit, nanti mereka musykil...

Selamat Berpuasa Semua...!!!

6 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...