Nuffnang Ads

Wednesday, October 31, 2012

Resipi Mudah: Aiskrim Coklat (Homemade)

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Ada orang tinggalkan komen minta saya share resipi aiskrim coklat yang saya buat... Sebelum saya share resipi ni... credit to Kak Ayu yang bagi saya resipi yang sangat simple dan maveles nih... heheh thanks Kak Ayu... 


Bahan-bahan yang diperlukan:
2 cawan susu coklat (jenama apa pun tak kisah... Saya pakai susu coklat HL)
2 cawan coffee mate   
1 sudu besar gula pasir (atau ikut kesesuaian manis masing-masing... )

Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan dan kemudian blend. (kena blend sikit-sikit la... kalau masuk semua sekali tumpah pula nanti.. :p )

2. Blend sampai berbuih dan masukkan ke dalam bekas, lalu bekukan. Biarkan semalaman dalam freezer.

3. Keesokkannya keluarkan semula dari freezer dan biarkan sedikit cair dan blend semula... (proses ni nak bagi aiskrim tu lebih mampat dan ringan... tapi step yang ni saya tak buat pun sebab bila keluarkan dari freezer semua excited nak makan... Rasanya sedap je... hehehe)

Tadaa... ni lah hasilnya... (^_^) Selamat mencuba...



32 comments:

  1. Dah buat. Memang sedap ☺☺

    ReplyDelete
  2. as salam

    mmm mesti sedap lemak berkrim :)

    ReplyDelete
  3. Sedapnye ==
    Selalu bt air milo or air coklat pastu masukan frezer je hehe :D
    Nak cuba la :D

    ReplyDelete
  4. mcm tak susah sgt je klu nk try kn nora:) nti nk tryla,ehehe!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah... senang je... barang2 pun senang je... sukatan yang saya bagi tu dapat banyak juga...

      Delete
  5. senang sungguh cara nak buat yer.. lnkali leh try ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aip.. aip... tgh pantang tak boleh mkn sejuk2.. hehehe lepas pantang boleh la buat ina... senang je... :D

      Delete
  6. Nmpk sodap! Kn cuba ni....tq kongsi resepi ni.

    ReplyDelete
  7. wahh senangnya.. harus cuba ni.. lps tu buat aiskrim gorengkan hihihihihi.. nyum²...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah aiskrim goreng?!? sedap gak tuh! haish terliur dah...

      Delete
  8. eh..senang ka pla.. adoyai.. x payah beli lg la lps ney..tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah... buat sendiri banyak2 boleh thn lama... ^_^

      Delete
  9. haaa..blh buat sendiri la lps ni.penggemar esksrim ni..hiho
    tenq kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. buat sendiri je... tak payah dah beli lepas ni... (^_^)

      Delete
  10. Semalam baca ni then ingat masa nak kuar nanti nak beli coffe mate tu, sekali bila sampai kedai terlupa lh pulak " coffee mate" , puas duk cuba recall recipe ni, memang mudah tapi untukvsi pelupa cam saya ni, aduh geramnya rasa, last2 beli ais krim milo. So hari ni nak beli coffee mate. Mintak2 jgn lupa lagi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh tulis dalam phone list barang yang ni beli MF... supaya tak lupa... ^_^

      Delete
  11. waa..ada resipi buat aiskrim..baru perasan..nak cubalah tak pernah tahu nak buat aiskrim ni..hehe..terima kasih kak share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 aini... cuba jgn tak cuba tau!!! :D

      Delete
  12. wah..ada resepi buat aiskrim la...mesti cuba ni...tapi kak ni tengah kawal anak-anak makan aiskrim la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat sendiri tak pe kak.. hehe

      Delete
  13. klau coffee mate 2 tukar ngn susu tepung blh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pernah buat pakai susu tepung... tapi saya rasa boleh... asal pandai sesuaikan rasa manisnya... sebab susu tepung pun dah manis... good luck... ^_^

      Delete
  14. Takde benda lain ke untuk gantikan coffee mate

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba gantikan dgn susu tepung... tapi kalau pakai susu tepung kena kurangkan gula... sebab susu tepung pun dah manis...

      Delete
  15. Kalau x guna susu x bleh ke kak ..stok susu kat umah dh habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh kot... tapi kurang la rasa lemaknya...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...