Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Friday, October 19, 2012

Senyum!

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Terbaca sesuatu di FB page Dato' Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah yang saya rasakan menarik untuk dikongsikan bersama rakan-rakan blogger sekalian. Untuk simpanan saya juga kemudian hari... Amalan yang amat mudah dan besar fadhilat tapi sering diabaikan ialah SENYUM. Terdapat 13 fadhilat atau kebaikan apabila kita senyum:


Mungkin macam ni la kot senyum ikhlas?
1. Dapat pahala sedekah dengan memberikan senyuman.  
2. Mencantikkan wajah seseorang.
3. Dengan senyuman kita dapat perbaiki mood kita.  
4. Rangsang orang lain untuk turut senyum.  
5. Kuatkan imuniti badan daripada penyakit.
6. Mengurangkan stress  
7. Turunkan tekanan darah.
8. Mengeluarkan endorphin yang buat kita ceria.
9. Jadikan wajah awet muda.  
10. Nampak lebih berjaya.  
11. Bantu kita kekal dalam keadaan yang positif (mustahil boleh marah sambil senyum...)
12. Terhindar dari sakit jantung.  
13. Cermin kepada hati yang murni dan kebijaksanaan.

Nota kaki: Saya tambah juga info yang saya dapat dari rancangan Tanyalah Ustazah (Ustazah Norhafizah Musa, dengan tajuk Amalan Kebaikan Sesama Muslim), SENYUM YANG IKHLAS adalah senyum yang menggerakkan kedua-dua belah otot muka (terutama dia bahadian mulut dan pipi). Senyuman ini akan menyebabkan mata kita sepet! Itulah SENYUM IKHLAS...   

Jom SENYUM! (^_^)  

24 comments:

  1. Senyum tu satu sedekah,wah spi telinga si abg nie senyum.

    ReplyDelete
  2. (^______^) lebar tak saya senyum......

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebar.. lebar... lebar... ni memang confirm sangat ikhlas ni... hehehe

      Delete
  3. a'ah nmpka anggun je kalo senyum hehhe :D BIG SMILE

    ReplyDelete
  4. Senyum seindah suria ^_^
    Kadang2, kalau kita tersenyum, orang lain yang tengah sedih pun akan gembira...
    Betul tidak? Hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu wilma... senyum ni terapi positif... (^_^)

      Delete
  5. tetibe teringat lagu Malique ft Najwa...
    kalau kita senyum, semua orang berjangkit, bila semua orang senyum, dunia tiada penyakit...

    ReplyDelete
  6. Kan kak nora... Memang byk rahsia di sebalik senyuman... Comelnye budak yg tersenyum tu~! Anak kak nora ke? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah khalillah... anak akak, Adam Faris (^_^)

      Delete
  7. senyum tak perlu kata apa2 :)

    Comel ada...

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. terima kasih atas senyuman manis anis tu... (^_^)

      Delete
  9. senyum sokmo wak pon sukakk.. ahahkkS

    ReplyDelete
  10. masam2 org pun x suka pandang... hehe kan senang sedekahkan senyuman tu . dapat pahala lagi

    ReplyDelete
  11. Bagus senyum ni... Kadang2 bila tgk kita senyum orang pun tak jadi nak marah..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...