Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Friday, December 31, 2004

Tahun Baru Menjelma...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Hm.. lama juga tak update blog nie...
Komputer di rumah buat hal...
Tu yang lama tak update...
Rasanya sejak pindah ke office baru ni la...

Tak sangka pejam celik... pejam celik...
Dah nak tahun baru dah pun...
Tentunya masing-masing dah semat azam baru dalam diri...
Apa pun... saya nak ucapkan
"SELAMAT TAHUN BARU 2005"

Semoga segala impian dan azam akan terlaksana... :-)


Wednesday, December 08, 2004

Aduhai...

Sukarnya berpura-pura,
Biarpun dia hanya di depan mata,
Sakitnya...
Bila hati mendesak dada, 

Aduhai...
Seksanya menanggung rindu,
Dari kekaburan itu,
Samar susuk tubuhnya,
Makin lama...
Makin mengecil, 
Makin menghilang,

Adakah dia, 
Akan pergi selamanya?
Meninggalkan memori bersama?

 

Tuesday, December 07, 2004

Berhijrah lagi...

hm... ari nie org berpindah semula ke HQ... walaupun tempatnya dikatakan kureng selesa skit... tapi inilah kenyataan yang perlu dihadapi... insyaAllah sikit masa lagi.. mesti dapat serasikan diri dengan tempat baru... macam dulu la... masa memula masuk opis nie... nanti lelama ok la.. :P


Thursday, December 02, 2004

Saratnya Menanggung Rindu...

Alahai... Sakitnya merindu... :( lambat sgt masa berlalu... sehingga diri dirasakan merangkak dalam kepayahan... uish... tragis nie... aduhai... bosan ah gini.. penat mengira detik yang berlalu... nape lambat sgt eh... tak larat la nak tunggu lagi... :(

Monday, November 29, 2004

Janji...Tapi Tak Ditepati...

Sakit rasanya bila org yg dah berjanji tapi tak nak tunaikan janjinya... kalau dah rasa susah nak tunaikan... tak payah la berjanji... buat org sakit hati/kecewa/geram je...

Fikir la... kalau diri sendiri terkena camni... sakit tak... bila org lain tak tepati janji... marah tak? marah kan??Kalau dah tau wat salah tuh...minta la maaf... AT LEAST... tapi dah lama.... baru nak minta maaf!!! tu pun nasib baik nak minta maaf.. kalau tak...?!?! mesti tak rasa bersalah... arrrrgghhh.. !!!

dah la tgh banyak keje... saja je nak kasi org "angin" satu badan... aaaarrrrggghhhh!!! tension tul!!!!

Tuesday, November 23, 2004

Bukan Mudah Buat Pilihan

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

"The more alternatives, the more difficult the choice."

Hm... lama dah tak motivasikan diri sendiri rasanya dengan QUOTATION... maklumla nak baca buku motivasi bukan semudah baca novel kisah cinta! :p Dulu masa belajar, setiap hari saya akan baca satu quotation.. bukan setakat baca... malah akan cuba faham dan selami di sebalik tersiratnya kata-kata itu...

Dalam hidup kita, setiap hari akan ada "jalan" yang perlu kita pilih. Jalan yang dipilih mungkin jalan yang mudah atau mungkin juga jalan yang penuh dengan dugaan dan cabaran atau jika tersilap pilih jalan, mungkin kita akan temui "jalan mati".

Hakikatnya kita perlu memilih! Biarpun membuat pilihan bukanlah perkara yang mudah. Adakalanya kita mungkin perlu berbohong atau mungkin perlu menyakiti sesuatu/seseorang/mungkin juga diri sendiri...

Teringat pada seorang teman lama. Seorang anak tunggal... corak kehidupannya 100 peratus ditentukan oleh kedua ibu bapanya... dari segi pemakaian, pemakanan, pendidikan malah bakal suaminya...

Oleh kerana terlalu sayang dan hormatkan mereka, dia sanggup berpura-pura menyukai serta mengiakan segala keputusan yang telah ditetapkan untuknya. Dia amat meminati bidang muzik... tetapi ibu bapanya mahukannya menamatkan pengajian dalam bidang perubatan. 

Alhamdulillah, dia berjaya menamatkan pengajiannya... dan menghadiahkan ijazahnya itu kepada kedua ibu bapanya... oleh kerana terlalu inginkan anaknya menjadi doktor, kedua ibu bapanya memaksa dia melanjutkan pelajarannya dalam bidang kedoktoran. Dan buat julung-julung kalinya dia menolak permintaan mereka (kerana ketika itu dia sedang mempelajari muzik, dia pandai bermain piano dan biola)

Namun ibu bapanya mula terasa hati... kerana dia cuba mengelak dari corak kehidupan yang telah mereka tentukan... Sekali lagi dia meninggalkan minatnya dan menyambung pengajian dalam bidang kedoktoran... 

Oleh kerana bidang itu bukan minatnya, dia sering gagal dalam peperiksaan... sehingga sampai satu ketika dia dibuang pengajian... marahlah kedua orang tuanya... kerana impian mereka untuk melihat anak tunggal mereka menjadi doktor tidak kesampaian... Malah dia dihalau keluar dari rumah (kerana malu dengan jiran tetangga-tentunya mereka telah menghebahkan kepada semua, bahawa anaknya bakal menjadi doktor)..

Itulah kali terakhir saya berhubung dengannya... (katanya nak merantau ke negara orang-tak tahu pula ke mana perginya) saya tak pernah dengar cerita  dari dia lagi sejak itu... Walau di mana pun dia berada... saya sentiasa mendoakan keselamatannya dan moga dia berjaya mencapai apa yang diimpikan...

Perjalanan hidup kita, lebih mudah jika kita sendiri yang tentukan... Kerana setiap orang tahu apa kelemahan dan kemampuannya. Hargailah setiap pilihan hidup kita, dan pilihlah yang terbaik...

Aduh.. Mood Kijer Blom Mari.. :-(

ha.. ni la dia... bila dah cuti lama sgt... mood nak wat keje pun tak de... al-maklum la mood pun...masih mood raya... tu yg payah tu... :-(

pastu start2 keje, dah kena pi staff meeting.. bosan tul... padahal menda yg sama gak yang dia ckp tetiap minggu... tu la org kata.... lain org.. lain style dan citerasenye... betul?? mmg arr..

uish... menda yg kena submit sok nie pun tak siap lagi... kalau senang tak pe gak nak cecepat..ni dah la makan masa... boleh nak esok lak... aaarrrgghhh!! tension tul... ari tu kata nak prototype dalam bentuk live... tapi sat ni ckp nak atas ketas lak... ish.. leceh tul la... tension dibuatnya... :-((

adakah usahaku ini akan menjadi kenyataan... atau bak kata org tu... "tak mendatangkan hasil!"... waaaaaaa...... :-(( sedihnya kalau tak jadi kenyataan....

Sunday, November 14, 2004

Selamat Hari Raya Aidilfitri

hmm... tak sangka nak raya dah sok... rasanya cam baru semalam posa... tup2 nak raya dah... :-) best..best..

pape pun tak leh nak tulis pepanjang...al maklum la... ketupat dan rendang masih dalam proses nak masak tuh... cuma nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIN... kalau ade salah dan silap... minta maaf bebanyak...

Thursday, November 11, 2004

1 Ari 4 Jenis Kuih??!?!

ewah...ewah..mentang2 la nak dekat raya nie... memacam plannye... ari tu ade la surf internet... tetgk resepi biskut raya... :-) cari punye cari... terbekenan la nak wat biskut nestum ngan biskut nescafe... (ewah2 hantu nescafe la katakan :-P)

memula tuh, kakak2 plan wat biskut sarang semut (mmg kuih raya tradisi family kitaorg...) ngan muffin je... tapi org berkeras gak nak wat biskut nestum & nescafe...tapi tak disangka la... dalam 1 hari mak suruh wat sume jenis kuih tuh...

bayangkan la...wat 4 jenis biskut....cam org meniaga lak... :-P start wat pas sahur... sampaila kul 12 tgh malam... mmg letih aaa... tapi alhamdulillah sume biskut tu menjadi.. tak de lah sampai kena baling ke dinding... hahahha :-P

apa pun Selamat Hari Raya Aidilfitri... Maaf Zahir & Batin...


Saturday, November 06, 2004

Jom reramai tgk Shark Tale

mari... mari.... waaaahhh... ade cite baru kat panggung la nie... apa lagi cite yg tgh hangat...?!?!? mesti la cite animasi kesukaan org.. :P SHARK TALE..... waaa...mmg best... rugi kalau tak tgk... klakar...

cerita ni mengisahkan seekor ikan, iaitu oskar (lakonan will smith) yang mempunyai impian yang tinggi... oskar ingin menduduki terumbu karang (tempat tinggal org kaya & ternama) dan menjalani kehidupan yang mewah dan dikenali ramai...

terjadi satu incident di mana oscar tidak dapat melangsaikan hutangnya kepada sykes (lakonan martin scorsese) sebanyak $5k... maka, sykes mengarahkan ernie (lakonan ziggy marley) dan bernie (lakonan doug e. doug) mengikat dan meninggalkan oscar di kawasan yang sering didatangi shark...

kebetulan ketika itu, frankie (lakonan michael imperioli) sedang mencari mangsa (makanan) untuk adiknya, lenny (lakonan Jack black) . sedangkan lenny adalah seekor shark yg hanya memakan sayur2an..!!! mmg pelik.. tapi ianya tak mustahilkan?? :-))

haaa....untuk mengetahui cerita ini dengan lebih lanjut, jgn lupa... tontoninya di pawagam.... tak best la kalau org tulis kesimpulan cite ni kat sini kan...?!?! lagi best kalau pi tgk sendiri... apa yg penting ada juga aksi yg mendebarkan, humor dan yg paling penting... ada moralnya... so jgn lupa... tonton jgn tak tonton :P



Wednesday, November 03, 2004

Hari Yang Membosankan!!

tak tau la nape...ari ni rasa teramatlah bosannyer....kat luar ujan lebat lak tuh...dok bukak internet, tapi tak tau nak surf ape.... ingat nak beli topup online kat maybank2u....tapi system down lak... aarrrgghhh!!

org tgh dok nak draft surat rasmi untuk dihantar ke sekolah2... untuk minta kejesama dorang dalam membangunkan portal pendidikan yg org tgh wat nie....tapi bila pikir2 blk... minggu depan bebudak dah start cuti sekolah....tu yg tetiba jadi malas nak wat tuh... ish... bulan2 posa ni tak tau la nape.... rasa "berat" je nak wat keje... tak agresif langsung!! ish.. wake up!! wake up!! wat keje...!!!!

Tuesday, March 16, 2004

Perlukah penghormatan?

"Jangan menyesal jika pengorbanan kamu tidak dihargai orang lain. Pengorbanan sebenarnya dilakukan dengan keikhlasan dan bukannya dengan penghormatan."

mungkin mudah dengan kata2.... menafikan penghormatan... tapi lumrah kita sebagai manusia... yg inginkan penghormatan atau sekurang-kuranganya pujian... atau mungkin juga kita telah terbiasa dengan rewards atau ganjaran....

tentu saja pada usia remaja kita... ibu bapa sering menjanjikan sesuatu (reward) jika kita lulus cemerlang dalam peperiksaan... malah ade juga ibu bapa yang memberikan reward (berbentuk wang biasanya) kepada anak2 yang baru belajar berpuasa.. tujuan @ matlamat mereka hanyalah 1... di mana inginkan menggalakkan anak2 berusaha dan berjaya...

tetapi... itu ketika usia remaja.....ketika telah dewasa dan berdepan dengan suasana kerja... perkara mendapat rewards seolah2 menjadi kebiasaan kepada kita... heemmm.... wajar atau tidak perkara mendapat penghormatan ini, dalam situasi bekerja?? itu semua bergantung kepada tahap emotional seseorang... :-)

Friday, February 20, 2004

Tolong la sedar diri!!!

"Semua orang inginkan umur yang panjang, tetapi tidak mahu disebut tua."

bila baca quotation ni... teringat org pd 1 kisah benar... ia terjadi di salah sebuah fast food restoran... di depan mata !! di mana... ada la sorang hamba Allah nie... muka mmg nampak tua dah pun... dalam lingkungan usia 50-an la.. pakaian jgn ckp la.... kalah budak remaja skang... seksi bukan main!! ngan make up lagi.... adddoiii.... tak tahan tgk...!!!

dia order la something... then bila order dah di amik, cashier tu ckp... RM20.79 makcik... uish....terus "makcik" tu melenting... dia ckp... "u tgk i betul2... i nampak tua sgt ke? panggil la i kakak... cuba la hormat i... u ni kurang ajar eh... panggil i gitu!!!" budak cashier tu tekejut ah.. mana tak nyer tetiba sound direct..masa tu... ramai lak customer tuh... org tau cam ne budak tu malu... tapi sebenarnya budak tuh betul... panggilan makcik tu kira hormat la...padahal gelaran yang lebih layak adalah "nenek @ opah @ wan".....

ish..tolong la sedar diri tu skit... bak kata org... rumah dah kata pegi dah... kubur lak dah panggil maghi.... so... bawa2 la cermin diri... tgk diri tuh... sebenarnya awak tuh wat org yang pandang meluat tau!!


p/s: ini pengajaran wat semua... termasuk diri org sendiri... ingat mengingatkanlah antara 1 sama lain...

Tak Tumpu Perhatian???

-e- tulis sajak lagi... dalam kelas sosio... pada 19/8/04.. hm... tak tumpu perhatian eh...!!

Bila pandang ke langit,
Rasa ingin terbang tinggi,
Memetik bintang... bintang hati,
Bukan untuk memagari sang bulan,
Sekadar menerangi,
Terlalu bahagia...
Lupa untuk memijak bumi,
Bila pandang laut,
Setia ombak pada pantai,
Membawa hadiah setiap kali bertemu,
Lupa dalam hakisannya,
Bila pandang gunung,
Cantik... tapi tak daya didaki,
Cukup sekadar menghargai,
Lupa pada puncak yang sunyi,
Bila pandang kering bumi,
Hati turut terasa rekah,
Ingin menyemai benih rindu,
Lupa... hujan tak mahu mandikannya...

Tuesday, February 17, 2004

Rezeki ada di mana2...

Bismillahirrahmanirrahim…
Assalamualaikum & salam ziarah,

"Burung yang mampu terbang tinggi di langit pasti akan mengintai bumi untuk mencari makanan."

Ish... hampir je berputus asa... Memang betul la kata orang... sekarang ni bukannya mudah nak cari kerja.. biarpun ada kelayakan akademik.. tapi tetap orang tak mahu ambil kita bekerje... Kerja yang dah ada ni pula  membebankan... Kerja teruk... tapi gaji tak dapat... aduhai... macam mana la ni???

Kalaulah tak berfikiran positif dah tentu org "down" skang nie... tak pe lah.... yg penting ade org kat luar sana, yang lebih teruk masalah yg terpaksa mereka hadapi... patutnya org bersyukur ngan ape yg org dpt skang nie... wang salah satu faktor... tapi yg lebih penting, pengalaman... hargai dan bersyukurlah atas pengalaman yg kita perolehi... pergunakanlah sebaiknya... :-)

Friday, January 30, 2004

Hebatnya...!!

Sajak ini dihasilkan -e- ketika dalam kelas Law, pada 20/8/02... hanya dengan terpandangkan jam tangan Dewi... dia boleh hasilkan sajak ini... Hebat!!! Hanya dalam beberapa minit... satu sajak... penuh pengertian terhasil... :-)

Pening besi pendek itu berpusing,
Sedetik, dua detik, tiga detik,
Yang dua lagi tunggu giliran,
Lambat sedikit, tapi tetap tepat,
Si pendek sudah pulang pada paksi asalnya,
Sambung lagi detiknya,
Berdetik sejarah ditinggalkan,
Banyak lagi detik masa depan,
Enam puluh persinggahan,
Entah berapa yang bahagia,
Entah berapa yang duka,
Mungkin tidak ada apa,
Sedar... ia hilang,
Tak pernah nak dakap...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...