Nuffnang Ads

Friday, March 23, 2012

Pantang Larang Semasa Kehamilan

Bismillahirrahmannirrahim...
Assalamualaikum & salam ziarah,

Gambar dari Google
Hamil memang sesuatu yang menyeronokkan!! Memang dalam apa jua perkara kita tidak dapat lari dari petua mahupun pantang larang org tua, termasuklah ketika hamil. Adakalanya ia tidak logik dan tak masuk akal. Namun jika tidak diikut dan kemudiannya terjadi sesuatu perkara yang tidak baik kepada bayi, tentu mereka akan mula mengungkit. Berikut ada beberapa pantang larang yang saya kumpulkan untuk panduan kita bersama... Moga bermanfaat!

a) Jangan minum air kelapa dan air nenas pada trimester pertama.
* dikhuatiri bayi akan gugur.

b) Jangan mengikat mati benang, plastik atau sebagainya.
* dikhuatiri ibu sukar melahirkan.

c) Jangan mengetuk dinding rumah.
* dikhuatiri uri bayi akan melekat pada rahim, biarpun bayi telah selamat dilahirkan.

d) Jangan mandi malam.
* dikhuatiri air ketuban akan berlebihan sehingga memudaratkan bayi dalam kandungan.

e) Jangan banyak minum ais.
* dikhuatiri saiz bayi akan besar dan sukar dilahirkan. Ada juga sesetengah pendapat mengatakan takut bayi mudah dijangkiti demam kuning.


f) Elakkan minuman bergas dan kafein.
* dikhuatiri kandungan mudah gugur.

g) Jangan lilit tuala pada leher dan pada rambut (utk keringkan rambut)
* dikhuatiri tali pusat akan melilit leher bayi.

h) Kurangkan makan buah oren.
* dikhuatiri bayi dilahirkan banyak kahak.

i) Elakkan membuat kerja-kerja menjahit.
* dikhuatiri tali pusat anak akan berbelit dan sukar melahirkan.

j) Apabila terlihat benda yang pelik, cepat-cepat beristighfar.
* dikhuatiri bayi akan mengenan.

k) Kurangkan makan pisang.
* pisang menyebabkan rambut bayi terlalu lebat.

l) Jangan memburu atau membunuh binatang. (bagi suami yang minat memancing, elakkan memancing ketika isteri hamil, dikhuatiri anak dilahirkan sumbing)
* dikhuatiri sukar untuk bersalin.

m) Jangan makan betik muda.
* getah yang ada padanya menyebabkan kandungan boleh gugur.



n) Jangan makan pulut di hujung kandungan (updated: info from Masya)
* nanti laluan sukar untuk terbuka.


o) Apabila kandungan 7 bulan, jangan makan ikan berbisa seperti pari, ikan sembilang (updated: info from Masya)
* akan merasa bisa ketika melahirkan.

Inilah antaranya... saya pasti diluar sana masih banyak pantang larang yang diberikan oleh orang tua mereka. Apa jua pantang yang kita dengar... Jangan terlalu taksub pula mengikutnya... takut lari Akidah nanti. Yang penting, setiap ibu yang mengandung, pastikan anda menjaga tingkah laku dan percakapan sepanjang kehamilan. Apa juga yang dilakukan oleh si ibu, mungkin diwarisi oleh anak yg dikandung. Wallahua'lam.


Blogger ada dengar pantang larang yang lain? Boleh la share di sini.. :D

Jom LIKE page ni... :D

58 comments:

  1. sy br lepas minum 2 bijik kelapa mude td...ni 1st trimester lom lps lg neh

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..alamak pasal air kelapa ni..sy baru mengandung dlm 11wks..td p giant ada nmpak org jual kelapa muda fresh...punyalah teringin..baru je lepas minum..baru teringat nk google kesan sampingan..mudah2an x ada perkara buruk berlaku..

      Delete
    2. saya minum air kelapa start dr buat UPT (positiv) hgga skrg dah 3 bln. my feberet drink,. blm scan lg...harap2 xda mslh. sbb hgga skrg saya xda sebarg mslh lg.

      Delete
  2. biasanya org tua2 kata air kelapa elok diminum apabila kandungan telah berusia 5-6 bulan. Bila bersalin nanti baby keluar bersih... orang tua-tua kata la... You take care ya!

    ReplyDelete
  3. salam kenalan..
    my sis pun ade minum air kelapa masa awal2 kehamilan die...skrg pun belum lepas 1st trimester..1st baby pulak lagi..takut juga..mandi malam lagi..

    http://lovelyshagy.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Salam kenalan juga buat sha...

    Hm.. ramai yang salah anggap kot pasal minum air kelapa tu... Air kelapa mmg elok untuk wanita yang hamil.. tapi bukan di awal kehamilan... tapi selepas trimester kedua dan ketiga...

    *Seronoknya dengar orang mengandung... :D

    ReplyDelete
  5. best bce pantang2 , n bab2 baby , tp xder baby lg :)

    ReplyDelete
  6. deqjamucuxx: tak pe.. boleh buat persediaan.. :D

    ReplyDelete
  7. terima kasih info yg bagus tuk kite..
    sll mak pesan jgn jahit xtahu nape..
    mak mertua x kisah pun kt menjahit.
    tp kalo x tahu x pe kan. ni dah tahu x yah la buat hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... pantang larang org tua ni mmg nampak pelik... tapi mereka ckp cam tu mmg ada sebab cuma kita je tak clear kenapa... org2 muda sekarang pun ramai yang sanggah... apa pun jaga diri baik2...

      Delete
  8. pantang larang jgn bnuh binatang tu sy stuju ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu masa saya pregnant anak no 2... ada ular masuk kawasan rumah... en hubby beria-ia nak bunuh ular tu sebab byk kali juga ular tu dok bertapa kat kawasan rumah kami... saya cakap kat en hubby... saya tengah pregnant, dia tak boleh bunuh ular tu... last2 jiran depan rumah yang tolong bunuhkan...

      Delete
  9. nk tau byk lg sis..sya baru masuk trismeter kedua...nk tau pantang larang hamil ni xtau pape..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sue... jaga diri baik2 tau... moga sue dan kandungan sentiasa baik2 je... saya doa selamat semuanya... pantang larang kat atas ni buat panduan je sue... :D

      Delete
  10. selalu dengar yg ikat atau simpul plastik tu.jgn ikat mati..
    lagi satu kalau beli brg pastu ikat mati,seeloknya cuba uraikan seboleh yg mungkin..

    tudung pon tak boleh berbelit2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah... betul2.. tudung pun tak boleh belit2... katanya nanti anak dalam kandungan terbelit tali pusat... hm...

      Delete
  11. kalu mse trismeterpetame ni kan..bole tak kalu g laut??atau seberanglaut..cm nek feri tu ker..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang saya tahu biasanya trimester pertama dan ketiga memang kita tak digalakkan naik feri or kapal terbang... seeloknya kalau nak jalan jauh, dapatkan nasihat doktor ya...

      Delete
  12. sy plk tgh preggy 17w baru tau xblh lilit kpla lps mandi..adeii selama ni smp skg lps je cuci rambut sy suka belitkn towel kt kpla utk keringkan rambut..lau xtau xpe kn..ni dh tau xblh la wat lg.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sha ni panduan je... betul atau tak... tak tahu la... tapi kalau boleh elakkan la... sbb kadang2 cakap org tua ni ada sebabnya...

      Delete
  13. macam²kan pantang larang org tua ni.. mak saya pun pernah pesan.. kalau dah kandung 7 bulan lbh jgn makan masakkan ikan yg berbisa mcm pari, ikan sembilang nnt sakit nak bersalin pun bisa huhuhuhuhu ..... pulut² pun mak x galakkan makan.. nanti susah nak terbuka bwh tu masa nak bersalin ..;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah... ye ke masya... yang pasal pulut tu... tak pernah dgr lagi... thanks share... nanti saya tambah kat entri atas tu.. heheh

      Delete
  14. Sy hamil 4 minggu. Skrg ni mengidam nak mkn jeruk betik muda. Tak ape2 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa tak de masalah... asalkan dalam kuantiti yang berpada-pada... Tahniah dan moga pengalaman mengandung 9 bln nanti yang indah2 belaka... (^_^)

      Delete
    2. tapi masa saya mengandungkan ank yg ke 3, masa diawal mengandung, dan x sedar pun mengandung masa tu, tetiba mengidam nk makan jeruk betik muda, mengadap semangkuk, then saya pitam. Bila check adalah si Haziq tu dalam perut rupanya.

      Delete
    3. ish. ish. ish... nasib baik tak de pape... hm...

      Delete
  15. Bila tengok orang mengandung nampak cam syok pulak... hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh kan?! saya pun excited bila tgk org pregnant... rasa macam nak tambah.. hikhikhik

      Delete
  16. memang teringin nak tambah tapi bila fikir sempat ke nak bahagikan masa.. rasa cm x nak lah.. tapi ada kawan dah 9 pun anak dia, rasa cm dia ok aje boleh membahagikan masa.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ada 4 org oklah tu... boleh lewat2 lagi nak tambah... saya ni baru dua.. ingat nak tambah juga... hm... bila ek? hahaha

      Delete
    2. rasanya tajuk N3 nora ni berantu lah.. emmm... saya rasa cm dh lama x period ni... rasa was2 dah mula menjalar di sudut hati.. hehehe...

      Delete
    3. nampak gaya 2 line yang timbul tu macam ye... heheh congratulation in advance.. heheh

      Delete
  17. saya pun tgh mengandung..dah 2 bulan..tapi sayangnya mak saya xdapat teman saya dalam tempoh saya mengandung sbb mak saya telah meninggal dunia 2 bulan yang lepas..ape2 pun saya setuju dengan a.kak bgtau yang oren tu penyebab kahak byk..
    sbb mak saya ada pesan jugak jgn mkn buah oren byk sgt..
    masa mak saya mengandung saya..dia makan buah oren dalam kuantiti byk..boleh kata tiap2 hari..masalah saya yang paling besar adalah kahak..so saya skrg nak mkn pun kerna hati2.. susu tin xle..minyak sgt pun xboleh..teh ais pun xboleh..milo ais...smua kerna pantang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. al-fatihah buat ibu anne... semoga ditempatkan di kalangan solihin...

      betul... kadang2 kita rasa nasihat org tua ni remeh... tapi ada sebab kenapa mereka ckp mcm tu... sbb mereka dah melaluinya...

      Moga kandungan anne sihat dan dipermudahkan bersalin... amin...

      Delete
  18. saye selalu jugak lah tengok benda yg pelik-2 mase hamil,, tapi ta sempat na istighfar.. sebab ta tahu boleh akan menyebabkan bekenan pade bayi. tapi macam mane dgn keadaan bayi saye nanti? betol-2 akan bekenan ke? sebab saye ta tahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. beristighfar tak semestinya masa tgk benda pelik tu... bila2 pun boleh istighfar... banyakkan doa... moga Allah permudahkan urusan... InsyaAllah...

      Delete
  19. macam ada yang plik tapi takpe dah kawin gtau bini..
    hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang macam pelik sikit afif... tapi cakap orang tua2 pun kadang tu ada betulnya...

      Delete
  20. http://www.jeritpekik.my/2012/12/senarai-entry-entry-terbaik-dari_26.html

    ReplyDelete
  21. bunyi mcm pelik..tapi kata org tua memang tak leh nak ignore..
    orang tua pesan mcm2,kite pulak tak endah..mmg makan saman lah jawabnye..sy preggy 11weeks,tapi kguguran sebab slalu outstation*driving jauh2..serik sangat2 :|

    #pernah dengar pasal vector?http://vectorartxpert.weebly.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu farra... ambil pesanan org tua sebagai panduan...

      Delete
  22. Percaya hanya pada kuasa Allah swt terutama bg yg beragama islam..pntg lrg org tua ni kta yg sbg org muda ni kena pertimbangkn jugak,jgnlg taksub 100%.bab yg x bleh bunuh binatang tu saya setuju.sbab memg satu dosa besar.kcuali pada binatang perosak atau yg attack kita.klau x da sbab yg perlu x pyhlh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. percaya hanya pada kuasa Allah... Semua perkara yang berlaku adalah atas kehendakNya...

      Delete
  23. salam kak nora...hehehe...pelik sgt2...dulu yana xbleh bau bende2 yg ade kafein mcm air nescafe ker, kopi radix feberet akak tu ke..kopi2 yg ade ginseng2 n mcm2 herba tu pun lagik laa...tp kannnn...skang nih kemaruk nk minummmmm jerrr....period dh lewat 15hari nih...adakah???huhuhu...tkot la pulakk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. la... liana tak suka ke bau kopi radix tu? kesiannya... knp tak cakap... akakkan rajin buat masa kat opis dulu... kesian liana... mesti terseksa dengan bau tu... huhuhu

      kopi radix tu elok... nak2 baru kawin ni elok la minum... buat 1 paket sehari... untuk baiki dalaman... lewat period masa memula kawin tu biasa... perubahan hormon... tapi kalau pregnant pun apa salahnya... heheh

      Delete
  24. singgah malam blog Nora malam ni...saya dah melepasi detik tu Nora...seingat saya banyak hal-hal yang pantang tu saya buat...tapi..ALhamdulillah..anak-anak lahir selamat...apa-apa pun bila tak tahu tu tak jadi risau atau takut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah... sebab tu org kata... pantang ni tak semestinya kita ikut... cuma kita kena berhati2... kadang2 kata org tua ni ada sebab tapi kita tak tau sejauh mana kebenarannya...

      Delete
  25. salam sis.teringat pulak kngn ms preggy si kembar dulu.masa tu mmg confused dgr petua mcm2 dr mak n mak mertua,tapi diorg takde pun paksa utk follow.buat mn yg nmpk logik je ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pregnant kembar mesti lagi macam2 orang tua pesankan? jom la share.. :D

      Delete
  26. kalau bunuh lipas mcm mana...langgar pantang jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut pantang org tua2...binatang yg tak boleh dibunuh masa pregnant adalah binatang yang bisa/buas/bersisik... kalau lipas tu tak pernah pula dgr... :D

      Delete
  27. Ad masalah kalau isteri hamil 2bulan naik feri ke langkawi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau isteri tak mengalami alahan yang teruk xde masalah rasanya... tapi kebanyakkan doktor tak galakkan naik feri/bot/kapal terbang jika usia kandungan masih awal (first trimester)...

      Delete
  28. Salam...skrg ni dh msuk trimester ke-2,nk tnye ni...sbb betul2 teringin nk mkan ikan sembilang msak asam pedas...boleh ke mkan ikan sembilang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumsalam Rliana, saya rasa tak de masalah kalau betul2 teringin nak makan ikan tu, banyakkan doa agar Allah permudahkan urusan sepanjang kehamilan dan bersalin nanti... macam yang saya tulis di atas... ini adalah pesanan orang tua2 untuk panduan mereka yang hamil...

      Delete
  29. Assalam...seronok baca info2 kat atas....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...