Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum
dan salam ziarah,
Subhanallah...
Semalam saya ada terbaca entri kak Malinda pasal Asam
Pedas Johor. Saya dah lama mencari resipi Asam Pedas yang kena
dengan tekak saya. Selama ini saya masak... ada yang tak kena
rasanya. Lepas baca entri kak Malinda tu saya nekad nak cuba... So,
hari ni saya cari ikan kembung dan daun kesum, sebab dua bahan ini
yang tiada dalam peti ais saya.
Dalam entri
kak Malinda tu kan tiada sukatan-sukatan... Saya redha je la sukat
ikut suka saya... (T_T) Tapi kalau ikut arwah mak saya dulu pun, bila
tanya berapa banyak nak letak dia akan cakap, "agak-agak je la".
Orang dulu-dulu masak yang agak-agak tu la yang sedap iye kan?
Ok saya
share dulu resipi Kak Malinda (sukatan ikut agak-agak saya
tadi):
Ikan kembung
- ikutlah berapa ekor nak letak
4 biji
bawang merah (kak Malinda pakai bawang besar)
2 ulas
bawang putih
1 inci
kunyit hidup
1 inci halia
1 1/2 sudu
cili
kering kisar
2-3 sudu
besar asam jawa - campurkan dengan 3 gelas air dan dapatkan airnya
(atau ikutlah nak cair ke pekat ke).
Bendi (saya
tambah :p)
Daun kesum
Gula dan
garam ikut rasa
Minyak untuk
menumis
Cara-caranya:
1. Bawang merah, bawang
putih, kunyit hidup dan halia ditumbuk dan ditumis dengan sedikit
minyak, sehingga naik bau.
2. Bila dah bau dan
sedikit garing bahan tumis tu, masukkan cili kering kisar. Masak
sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa
tadi, kacau sebati. Masa ni saya masukkan bendi, sebab bendi ambil
masa juga nak lembut.
4. Bila kuah dah nak
mendidih saya masukkan daun kesum (masukkan ikan kembung juga dan
biarkan sehingga ikan masak)
5. Perasakan dengan gula
dan garam.
Walla!! Dah boleh
dihidangkan... OK, jangan dicari mana ikan kembung saya... Hahaha...
Sebab saya hanya goreng je ikan kembung tu (garam, serbuk kunyit dan
sedikit cili kering kisar = perap sekejap dan goreng garing).
Sebab encik hubby saya tak berapa suka ikan yang dalam kuah...
so, saya asingkan. Kiranya asam pedas saya tu memang kuah dan
bendi semata-mata.
Saya masak
siap masak jam 10.45 pagi... Elok je kuah asam pedas saya masak,
terus saya senduk nasi panas... Tak menahan tau baunya... Memang
memanggil-manggil suruh makan... Bayangkanlah, Faris yang tak berapa
suka kuah-kuah ni pun minta saya letakkan asam pedas ni pada nasi
dia... Memang sedap baunya!
Daun kesum tu memang saya
makan, sejak Ina kata
daun kesum untuk awet muda... Kot la betul boleh la perasan muda...
:p Lepas Asar tadi saya mengulang makan asam pedas tu... Sedapnya la
hai... Apa pun saya nak cakap terima kasih sangat-sangat pada kak
Malinda atas resipi dia tu...
"Kak...
Sedap bangaaatttt kak!!!" (^_^)
nak best lagi sebelum menumis tu akk campakkan alba...lagi wangi asam pedas tuu
ReplyDeletewah ye ke anies... nanti boleh try pulak letak halba... hehehe
DeleteYap tu resepi trn temurun family sy
Deletewow nampak pekat dan enak tu nora :)
ReplyDeleteMmg mudah dan sedap resepi kak malinda ni...
DeleteNyummmnyummmm! Sedapnya asam pedas!
ReplyDeleteResipi ni memang kena dengan tekak saya... hehehe
DeleteAssalam nora, menggoda sungguh asam pedas tu..
ReplyDeleteKakak suka asam pedas yang kuahnya pekat ,tak kiralah samada asam pedas ikan mahupun ayam.
Wa'alaikumussalam... sedapnya. Saya nak try lah buat asam pedas ayam...
Deleteasam pedas versi mana pun mmg sedap..dh puas hati dgn resepi yg dicuba boleh ulng buat lagi nora...
ReplyDeletebetul tu kak... memang boleh ulang buat ni... (^_^)
DeleteSedapnya... Meleleh dibuatnya kak nora. Td kami masak singgang ikan aya. Esok kena masak asam pedas ni!
ReplyDelete😅 sedap... kena dengan tekak...
DeleteSedapnya. Nak cuba juga masak macam ni.
ReplyDeleteSedap... nanti try tau... 😁
DeleteMudah resepinya. Nak masak nanti.
ReplyDeleteTry tau... 😁
DeleteLetak kunyit ke... saya masak asam pedas tak pernah buh kunyit... tapi letak lengkuas.
ReplyDeleteHa ah... resepi kak malinda letak kunyit...
DeleteSama- sama kasih dik...happy akak bila adik suka resepi simple akak ni...ringkas senang nak masak tapi rasa inshaa Allah sedap...adik pandai agak2 bahan tu yg tambah sedap tu...akak kalau ada bendi atau terung pon akak masukkan je sedap makan panas2 dgn nasik....maceh dik buat n3 ni terharu hakak ko ni tau :')
ReplyDeleteLa... patutnya saya yang kena cakap terima kasih kat akak... hehehe sedap kak resepinya... kena dengan tekak saya... terima kasih tau kak share resepinya... 😅😄
DeleteTetiba teringin pulak Okje nak masak asam pedas tengahari ni NK hihi....
ReplyDeleteOkje mmg tak reti masak asam pedas selalunya mmg ada aje yg kurang....Kalau masuk ikan kembung dalam kuah tu lagi sedap tau Nk sebab ada rasa manis manais ikan tu,....
Lepas ni dah boleh buat lagilah ek hihi
Encik hubby saya tak berapa suka ikan yang masak sekali dengan kuahnya... selalu memang saya asingkan ikan dengan kuah...
Deletesedapnya asam pedas johor..peberet kami sekeluarga gak ni..walaupun org utara..sy jarang buat asam pedas rebus tu..suka asam pedas johor.5 tahun dok johor kan sempat la menuntut masak asam pedas dengan orang sana.hehe
ReplyDeleteSedaplah resepi yang ni... senang... sedap pulak tu.. kena dengan selera kita... 😉
DeleteSTYLE LIEYA gak nie...tak suke sgt yg letak bunga kantan lah, daun limau lah... pelik2 nanti rase n bau die.... lieya cukup letak daun kesum ajek...mmg budak2 ni menghirup2 kat umah kalo lieya masak asam pedas nieh....
ReplyDeleteKan?! masa duduk di Melaka... orang ajar masuk bunga kantan.. tapi rasanya tak kena dengan tekak la...
Deletesuka juga makan asam pedas.. sedapnya
ReplyDeleteSedap... 🤗
DeleteSinggah cari resepi asam pedas..skrg tngh buat utk anak2.. Sblm ni pernah buat..mmg laju je anak mkn..
ReplyDeleteKan... saya pernah buat sebelum2 ni.. tapi tak kena dengan tekak... yang ni anak-anak pun suka sangat. 😄
Delete