Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Thursday, September 28, 2017

Seronok Ada Bibik Katanya 😝

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

"Bibik... tolong kemas semua ni..." jerit Alisya bila keluar dari tandas.

Saya yang baru selesai solat Zohor terkejut dengar jeritannya...

"Datang mana bibiknya?!" tanya saya, sambil ketawa. Alisya pun gelak besar.

"Kenapa kita tak de bibik Ma?" tanyanya dengan ketawa yang masih berbaki.

"Tak perlu bibik pun, semua bendakan boleh buat sendiri..." jawab saya.

"Macam best je kalau ada bibik. Nanti Mama pun boleh rehat je. Tak payah kemas rumah, tak payah masak, tak payah sidai kain, tak payah gosok baju... semua bibik buat... Ha, barulah seronok..." sambil terkekek-kekek dia gelak.

"Amboi... bukan main lagi! Mana tau pasal bibik-bibik ni?" tanya saya.

"Kawan Alisya ada bibik. Dia cakap bibik dia buat semua, kemas rumah, gosok baju, masak... adik dia pun bibik mandikan... kira bibik buat semualah... Dia balik sekolah bibik jaga. Sebab mak dengan ayah dia kerja. Ala, macam dalam drama pun ada bibik kan..." panjang lebar dia cerita.

"Itu sebab mak dengan ayah dia kerja, Mama tak kerja tak perlulah bibik. Lagi seronok, tak de orang asing dalam rumah. Kita je ada. Lagi best!" jawab saya.

"Ala dalam drama tu boleh je ada bibik..." jawabnya, sambil masukkan baju-baju kotornya dalam bakul dan berlalu pergi...

Nilah budak yang berangan nak ada bibik... 😂

Banyak sangat tengok drama ni... Sabar je lah 😓


Saturday, September 16, 2017

Hotel The Shore, Melaka

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

11 dan 12 September  hari tu, Faris dan Alisya cuti bergilir sempena peperiksaan UPSR. Kebetulan pula Encik hubby saya pun cuti. Bukan senang Encik hubby nak dapat cuti yang sama dengan anak-anak.

Encik hubby saya pun dah lama juga tak dapat cuti berturut tiga hari (Ahad-Selasa). Sebelum ni pun dia dah kerja tanpa off sepanjang Sukan SEA hari tu, masuk pagi balik tengah malam selama dua minggu. 

Kami ni biasanya plan mengejut, kalau kebetulan semua cuti, maka kami akan pergilah hotel mana-mana. Yang penting ada pool, untuk anak-anak. Itu pun kena tengok poket juga, kalau tak tebal, maka duduk diam-diam di rumah je lah... :P

Isnin hari tu, lepas Zohor Encik hubby suruh packing. Saya yang menurut perintah ni, kemaslah apa yang patut. Lepas tu baru Encik hubby cakap kita nak ke Melaka. Check in di hotel The Shore

Alhamdulillah, bilik cantik. Agak besar juga. Kami sampai tu dah agak lewat petang juga. So, just duduk berehat je di bilik. Inilah bilik yang kami duduk, studio suite di The Shore, Melaka.


Selalu kalau pergi hotel mana-mana, Faris akan tidur dalam sleeping bagnya. Tapi dekat The Shore ni kebetulan ada macam sofa bed tepi sliding door balcony tu, so Faris tidur dekat situ. Saya dan Alisya dah tentulah kena share katil. 


 Macam biasa ada complimentary Teh, Nescafe dan toiletries. Ada juga disediakan hair dryer dan iron. Peti ais pun ada. 

Ni, toiletnya, agak besar juga, tapi jenis moden sikit. Pintu bilik air tak boleh dikunci dan jenis glass tu, yang sebahagiannya "dikaburkan". Tapi tak pe, pakai kain batik, selesailah masalah! >_<  


Ha, nampak tak glass tu...
dikaburkan macam tu je >_<

Okay, inilah tempat favorite anak-anak. POOL! Pool The Shore ada ditingkat 9, cantik juga poolnya. Air cetek, agak tak mencabarlah untuk Faris dan Alisya. Tapi still seronok sebab dapat main air.


Untuk pengetahuan, di tingkat bawah The Shore ni ada mall tau. So, malam tu kami berjalan-jalanlah dalam mall tu cuci mata, tengok apa yang ada. 

Di tingkat 2, pula ada 3D Interactive Park dan Toy Museum. Tapi kami tak masuklah, sebab kami sampai pun dah lewat petang, maybe next time. Tempat tu nampak menarik juga. Boleh klik sini jika nak tengok apa yang menarik dan tiket masuk ke The Shore 3D Interactive Park dan Toy Museum.

Ada lagi satu tempat yang menarik di bangunan yang sama ni tau. Ada The Shore Oceanarium... Memang menarik sangat kalau dapat bawa anak-anak menjelajah "ocean" dalam bangunan. Yang ni pun kami tak sempat pergi. Memang kena plan untuk datang semula dan pergi tempat-tempat ni... 

Oh ya, sebelum terlupa, di luar daripada bangunan The Shore ini sebelah malamnya, boleh jalan-jalan di Melaka River Pirate Park. Saya dah pernah pergi Pirate Park ni... menarik juga. Tak jauh pun boleh jalan kaki je. Sambil-sambil tu bolehlah jalan-jalan sepanjang Sungai Melaka. Atau anda boleh juga naik cruise menyusuri sepanjang Sungai Melaka. Cantik tau, malam-malam!

Masa ni Alisya kecil lagi, 3 tahun
Belakang tu la Pirate Park...

Sebenarnya dalam building yang sama ni ada juga Hotel Swiss Garden tau. So, tak kisahlah nak duduk di Swiss Garden atau The Shore. Harga bilik lebih kurang je... 

Apa yang saya boleh kata, jika anda bercuti di Melaka dan duduk di The Shore, anda boleh manfaatkan semua tempat yang ada di sekitarnya. Kira anda boleh teroka banyak tempat menarik bersama anak-anak di sini. So, boleh masukkan dalam list ya.

Harga bilik:
Studio suite: RM295.39/satu malam
Premier suite: RM435.33/satu malam


Hotel The Shore
Level GF, 193 Pinggiran @ Sungai Melaka,
Jalan Pesisiran Bunga Raya,
75100 Melaka.
Telefon: +606 2828 200
Web: www.theshorehotelmelaka.com

Sekali sekala dapat duduk hotel memang syok habis... :p


Baca juga:
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...