Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Wednesday, October 30, 2013

Mini Giveaway #5

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Lama dah rasanya saya tak buat Mini Giveaway... So hari ni saya nak hadiahkan sebuah novel dari penulis kegemaran saya, Ramlee Awang Murshid yang bertajuk MAGIS. Semestinya novel terbaru di pasaran...(^_^)

 - - - - - 

Sinopsis MAGIS:

Fenomena Halo telah mengheret lima manusia yang berlainan tempat dan berbeza tahun ke sebuah dunia magis. Sebuah dunia di hujung waktu ketika tamadun serta peradaban manusia mulai terhakis. Mereka yang terpilih terjebak ke lokasi yang berbeza-beza.

Saifudin bertemu Syeikh Thauban – satu-satunya manusia penjaga masjid. Dipercayai masjid terakhir yang terselamat.

Tombiruo yang kini berwajah manusia dan tampan, jatuh cinta pada seorang perempuan Tur-Kus yang rupawan bernama Juvia.

Ryu-Watanabe diselamatkan orang-orang Memalik yang menghuni underground city di Derinkuyu.

Mikhail pula bergaul hidup dalam gerembolan dubuk yang pandai berkata-kata.

Manakala Carlos menjadi tawanan perang di Buyuk Bulsinatur. Dia dijagai perempuan pendamping bernama Cinnie.

Masa secara perlahan-lahan telah mempertemukan mereka. Namun di antara mereka ada yang berpihak kepada kejahatan yang diterajui seekor makhluk gagah dipanggil Tuan Turak – pemimpin boneka di sebalik satu kuasa yang lebih kejam lagi dahsyat.

Apabila dunia semakin dihampiri Dukhan (asap tebal), maka peperangan tidak mampu dielakkan lagi. Mereka bertempur sampai mati!

- - - - - 

Kepada peminat novel thriller dan pembaca blog ini yang ingin mencuba nasib mendapatkan novel ini, sila tinggalkan link blog anda di ruangan komen, sebagai tanda penyertaan. Tarikh tutup giveaway ini adalah pada 1 November 2013, jam 11.59 malam.

Nota kaki: Saya sedang membaca novel ini... beberapa bab lagi akan tahu akhiran cerita... (^_^)

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Tuesday, October 29, 2013

Kerana Nila Setitik...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Lepas lunch tadi, saya berurusan di cawangan bank yang pegawainya di tembak... Semestinya isu itu masih segar dan bermain di fikiran... Orang yang tiada perasaan kemanusiaan, mungkin tidak terusik dengan kes ini...

Walaupun saya berurusan di cawangannya di Melaka... Namun tetap ada perasaan takut. Semestinya saya extra careful... (sekarang  ni kat mana-mana pun kena extra careful... walaupun dalam rumah sendiri...
 
Sementara menunggu giliran, saya melayan seorang kanak-kanak berbangsa Cina bermain... Sebaya Alisya barangkali. Manakala ibu dan nenek kanak-kanak tersebut sedang berurusan di kaunter... 

Sesekali kanak-kanak itu tergelak besar bila saya mencuit dan menggeleteknya... Sesekali si ibu memandang... Memerhati anaknya... Dan tersenyum pada saya... Saya membalas...

Tiba-tiba si nenek menarik cucunya yang sedang bermain dengan saya... Kemudian ibunya seakan berbisik (tapi jelas pada pendengaran saya) pada anaknya, "jaga-jaga, nanti  dia tembak!" (translated)
 
Allahuakbar terkejut saya dengan kata-kata si ibu... Malah saya juga terkejut dengan pak guard yang berdiri tidak jauh dari saya... Padahal pak guard tu hanya memeriksa kertas mesin nombor giliran di sebelah saya... Even dia tidak memegang senjata pun! 

Disebabkan kes pengawal keselamatan menembak seorang pegawai bank tu, rata-rata orang memandang serong (baca sebagai "tidak hormat") kepada para pengawal keselamatan. Kesian pada sesiapa yang bekerja sebagai pak guard. 

Saya percaya bahawa pak guard yang sanggup membunuh tu, hanya dia seorang... Benarlah kata orang, 'kerana nila setitik rosak susu sebelanga'... Moga pihak polis dapat segera menangkap penjenayah tersebut... 
 
Innalillahi wa innailaihirojiun... Al-Fatihah buat pegawai bank yang  ditembak, Norazita Abu Talib... Moga rohnya dicucuri rahmat dan dan takziah buat ahli keluarganya mangsa... (sedih bila mengenangkan anak-anak yang ditinggalkan, moga mereka redha dan tabah...)


Nota kaki: Rasanya bukan family allahyarhamah je yang trauma... ramai dari kalangan kita pun turut trauma!

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Monday, October 28, 2013

Tadika VS Sekolah Besar


Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Minggu lepas Faris ada tanya saya, "Kenapa Cikgu Ummi lekat Taska kat situ?" (menuding jari ke banner untuk kemasukkan baru ke Taska/Tadika Ilmu Murni

Kemudian saya jawab, "Ye la... Faris dah nak masuk sekolah besar tahun depan (Darjah 1)... Cikgu Ummi kena la cari orang baru ganti Faris."

Cepat-cepat dia jawab, "Eh mana ada... Faris sekolah kecik je (merujuk kepada Tadika)... mana boleh sekolah besar..."

Entah kenapa susah pula nak yakinkan dia sekolah besar tu lagi best... ramai kawan...  bla...bla... bla... Setiap kali cakap pasal sekolah besar, Faris akan marah... Kadang-kadang sampai nangis... Adeh!

Hari ni jemput dia balik dari sekolah dia cakap pada saya.... "Mama main tipu... Cikgu Ummi cakap bukan cari orang ganti Faris... tapi nak kasi ramai orang belajar sama-sama..."

Adeh... Guane tu?! Ini budak macam confirm nangis je first day sekolah nanti...
(╥_╥)


Nota kaki: Alisya pula macam excited nak masuk sekolah, tapi abahnya kata nanti dulu... hm...


* * * 


Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Batu Karang Hempedu: Perkongsian Pakar Pemakanan - Mushidah Zakiah

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah... 

Beruntungnya saya dan rakan-rakan yang mencari informasi tentang diet/menu setelah membuang hempedu, apabila seorang Pakar Pemakanan dari Pusat Perubatan Prince Court sudi berkongsi tentangnya. (Jika masih ingat, saya pernah menulis entri ralat di sini atas keperihatinan Pakar Pemakanan ini

Berikut adalah respon Pakar Pemakanan, Puan Mushidah Zakiah bt Mohad Akran melalui email tentang diet setelah membuang hempedu.    

Puan Nora,
Terima kasih kerana telah mengambil teguran saya secara positif. 

Berkenaan soalan puan tentang diet selepas pembedahan pembuangan pundi hempedu, saya tidak keberatan berkongsi sedikit informasi.

Saya telah membaca entri yang puan sertakan berkenaan menu/diet selepas pembedahan hempedu. Boleh dikatakan fakta yang puan berikan adalah betul.

Namun begitu, secara amnya, untuk memahami diet yang sesuai, kita perlu faham fungsi pundi hempedu terlebih dahulu.

Fungsi Hempedu

Pundi hempedu adalah terletak di bahagian bawah hati yang mana hati mengeluarkan hempedu, sejenis cecair yang diperlukan untuk menghadamkan lemak daripada makanan yang kita ambil. 

Pundi hempedu bertindak sebagai tempat simpanan hempedu yang di hasilkan oleh hati.  Sebaik sahaja ada pengambilan makanan berlemak, pundi hempedu akan merembeskan hempedu ke dalam usus kecil untuk proses penghadaman dan peresapan nutrisi (sebagai respond kepada pengambilan makanan berlemak). 

Namun begitu, selepas pembedahan, hati merembeskan hempedu ke dalam usus kecil secara berterusan (tidak di kawal) kerana tiada lagi pundi hempedu sebagai tempat simpanan hempedu. 

Sekiranya hati telah habis menghasilkan hempedu pada satu satu masa,  dan anda mengambil makanan berlemak selepas penghasilan hempedu, lemak berlebihan yang diambil akan tinggal di dalam usus besar yang mana menyebabkan bakteria mula memakan dan mencernakan lemak tersebut dan kesannya anda akan mengalami kembung perut (angin) atau pun cirit birit.

Disebabkan tiada lagi tempat simpanan hempedu, anda perlu makan secara seimbang seperti piramid makanan, dengan penambahan untuk mengurangkan jumlah lemak dalam diet kepada lebih kurang 40 hingga 50g sehari sahaja.

Saranan
Pertama sekali, penggunaan lemak dalam masakan mesti dikurangkan. Lemak ini termasuk minyak, santan, marjerin, butter. Minyak zaitun adalah minyak yang bagus, namun begitu kuantitinya perlu dihadkan juga. Saranan penggunaan lemak adalah lingkungan 1 hingga 2 sudu teh lemak untuk setiap waktu makan (untuk penyediaan semua jenis lauk pada satu waktu makan)

Kedua, lemak jugak terdapat secara semula jadi dalam makanan berprotein seperti ayam, ikan, daging. Untuk memastikan anda tidak mengambil lemak secara berlebihan, buang semua lemak yang ada pada makanan ini sebelum memasak. Kulit juga termasuk kategori lemak. 

Selain itu, secara amnya, semua jenis makanan yang berminyak/berlemak harus dikurangkan atau diambil dalam kuantiti yang kecil.

Perlu ditekankan, diet ini adalah saranan secara am. Pendekatan diet yang lebih individual amatlah perlu kerana setiap pesakit mempunyai masalah atau tindak balas berbeza terhadap pelbagai jenis makanan. 

Saya harap, penjelasan ini dapat membantu puan memahami dengan lebih jelas. Terima kasih.

Lagi entri berkaitan batu karang hempedu:
1. Akhirnya Hempedu Dibuang
2. Amalan Selepas Buang Hempedu
3. Menu Sepanjang Berpantang
4. Kesan Jika Tidak Buang Hempedu
5. Bolehkah Menyusukan Anak Jika Bersedia Untuk Pembedahan

Nota kaki: Terima kasih banyak-banyak pada Puan Mushidah kerana sudi berkongsi ilmu dan kepakaran bersama saya dan pembaca blog ini, terutamanya mereka yang juga mengalami masalah batu karang hempedu seperti saya. Moga Allah kurniakan kesihatan buat kita semua... In sha Allah... Amin...

Friday, October 25, 2013

First Time Buat Facial...

Bismillahirrahmannirrahim 
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Pada usia 33 tahun... ni la first time saya buat facial treatment... Itu pun disebabkan tak tahan dengan kulit muka yang dah semakin mengering (dehydrated), kulit muka saya makin nipis, menyebabkan pedih di sekitar hidung dan pipi serta tepi bibir (time nak makan bila buka mulut tu memang sakit la...) Masalah jerawat makin teruk sejak saya berhenti kerja lagi (kira dah setahun lebih). Bila bincang dengan En hubby, dan dia pun izinkan saya jalani treatment, baru la saya pergi...

Alhamdulillah pengalaman pertama yang menakutkan (pada mulanya), tapi rupanya seronok juga bila buat treatment. Rasa lebih relax.

Treatment yang saya jalani adalah:
a) Scrubing
b) Cleansing
c) Steaming
d) Exfoliating & removing blackheads/whiteheads (ouch...! yang ni termasuk mengeluarkan isi jerawat... memang menyakitkan... saya sampai keluar air mata... sesekali menjerit... sakit ooo :-(( )
e) RF machine (urutan mesin untuk membaiki kulit muka)
f) Face & shoulder massage (yang ni yang paling best... hilang rasa sakit-sakit bahu bila diurut...)
g) Mask

Semua treatment di atas mengambil masa 2 jam! Tapi tak terasa lama pun... ^_^ Sebaik siap rawatan pertama, kulit muka saya lebih lembab berbanding sebelumnya... Hidung, pipi dan tepi bibir saya tidak lagi sakit... Muka dan bahu pun terasa sangat ringan... 

Total kos saya jalani intensive face treatment ini adalah RM490 untuk 5 sesi/kali. Kalau tak harganya RM180 untuk satu sesi. Tapi saya ambil pakej 5 kali terus, sebab harga lebih murah/jimat. Kiranya harganya jadi RM98 sahaja satu sesi. Jauh lebih murahkan?!

Untuk mereka yang tak de masalah macam saya dan ingin membuat basic facial, harganya dalam RM48 - 68, bergantung kepada apa yang dilakukan dalam rawatan tersebut.   

Oh ya.. ni la tempat saya jalani treatment tu... Jinho Beauty & Wellness Station, Bukit Beruang, Melaka.


Next treatment saya adalah 2 minggu lagi, iaitu 7/11/2013... Mudah-mudahan 5 kali rawatan ni cukup untuk saya... Kalau tak kena tambah duit lagi... :'(

Nota Kaki: Better juga kalau lakukan basic facial sebulan sekali bagi memastikan kulit muka kita sentiasa sihat... Jangan jadi macam saya... dah tua-tua baru nak nak buat treatment! Haih!

* * *
 
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Wednesday, October 23, 2013

Speechless :-((


Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Gambar ini sangat-sangat menusuk hati keibuan saya... Setiap kali menatapnya dan membaca nukilan dari hati seorang ibu membuatkan air mata saya tidak berhenti mengalir... Moga Allah memberikan kekuatan dan ketabahan buat ibu ini serta ahli keluarganya... Eyna... anda memang seorang ibu yang hebat...! Tabahlah duhai kawan... :'(

Gambar dan nukilan dari FB Eyna Hfy

Adhry,
Sehari sudah adhry meninggalkan mama, abah.. abang aqeel dan kakak aryn..
Mama masih ingat saat pertama Adhry lahir ke dunia..
Kau hadir dengan senyuman... kau pergi juga dengan sebuah senyuman..

Maafkan mama andai ada kekurangan sepanjang 40 hari mama menjaga Adhry...
Mama redha dengan pemergian Adhry.. sesungguhnya Allah bersamamu sayang...

Adhry.. malam terakhir itu Adhry tenung mama tanpa kelip.. seperti hendak mengatakan sesuatu...
Tapi mama tak faham.... mama mintak Adhry tido.. dan mama teman Adhy disisi.. mama pesan pada Adhry.. "Tutup mata nak... mama ada disini.. Adhry tido ye.. jangan takut Allah ada bersama kita"..
Mama tak sangka itu ucapan terakhir mama pada Adhry..

Pagi itu selepas doktor kata Adhry tenat...hati mama gelisah.. tapi mama bisik dalam hati... jika itu yang terbaik untuk mu mama redha..
Mama tak sangka mandian pertama dan terakhir mama buat Adhry adalah mandi jenazah...

Dakapan terakhir dari mama buat Adhry selepas Adhry tidak bernyawa..
Jika semua itu mama tahu.. 40 hari mama akan peluk Adhry tanpa henti..

Adhry...
Mama perlukan masa untuk mulakan hidup mama tanpa Adhry..
Badan masih rasa mengigil... Di mana-mana di dalam rumah mama terbayang Adhry.... mama minta abah ubah perabot untuk hilangkan bayang2 mama pada Adhry.. mama minta abah tukar tempat tido dengan mama ... agar mama tidak terjaga malam dan mencari Adhry di sisi...

Tapi mama tipu... itu semua tak dapat hilangkan perasaan rindu mama pada Adhry..mama tewas dengan air mata ... mama tewas apabila mama terdengar alarm di telefon berbunyi tanda waktu menyusu Adhry setiap 3 jam...mama tewas bila mama melihat barang2 Adhry..Ya Allah berat sungguh dugaan mu kali ini buat kami...

Mama berdoa agar setiap apa yang Allah takdirkan ini membuatkan kami lebih dekat denganNya... agar berlipat ganda amalan akhirat kami... Insyallah.. Adhry Haqqi.. Adhry akan bertemu dengan abg Arish.. Kelak kita semua akan bertemu semula...ingatan mama dan abah buat Adhry dan Arish tidak pernah putus...

Tempat mu pasti disyurga nak.....
Yang merindu anak-anak mama,
Mama..


Nota kaki: Kuat juga penangan teknologi, bila saya juga turut merindui Adhry Haqqi... (Sebelum ini saya ada publish entri Baby Adhry Dalam Kenangan)
Innalillahiwa innailaihirojiun... Sedekahkan Al-Fatihah buat allahyarham baby Adhry Haqqi... Moga rohnya tenang di sana...Saya pasti dia sedang tersenyum bahagia... 
 

* * *
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Monday, October 21, 2013

Baby Adhry Dalam Kenangan...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah, 

Baby Adhry Haqqi
Gambar dari FB ibu baby Adhry

Baby comel ini singgahnya hanya sebentar bagi menggembirakan hati kedua ibu bapa, serta abang dan kakaknya... Setelah 13 hari di Nicu, Hospital Raja Perempuan Bainun, Ipoh, Perak, baby Adhry kembali kepada penciptaNya yang Maha Agung... (kami diberitahu tentang pemergian baby Adhry pada jam 9.30 pagi tadi, melalui Whatsapp group) Sesunguhnya beruntunglah kedua ibu bapanya, kerana baby Adhry pasti menunggu mereka di pintu syurga...

Rakan blogger, mohon sedekahkan Al-Fatihah buat baby Adhry Haqqi... Semoga rohnya dicucuri rahmat... Mohon doakan juga ketabahan dan kekuatan buat ibunya Eyna Hfy yang masih lagi dalam pantang... (baby Adhry pergi pada usia sebulan lebih) Moga kekuatan itu akan segera menyembuhkan fizikal dan emosinya... Semestinya ada hikmah di sebalik semuanya... Tentu ada ganjaran buat mereka sekeluarga. Sesungguhnya apa yang dirancangkan oleh Allah itu lebih baik.

Untuk rekod: 
* Eyna Hfy, merupakan kenalan saya sewaktu sekolah menengah dulu...  
* Baby Adhry merupakan anak ketiga - lahir pada 12 September 2013
* Mengalami lung infection - kritikal dan dirawat di Nicu selama 13 hari
* Meninggal dunia pada 21 Oktober 2013.

Al-Fatihah 

* * *
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Friday, October 18, 2013

Jom Selawat...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam penghulu hari,
 


* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Kekalkan Gaya Hidup Sihat...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Teruja membaca artikel ringkas tentang usaha sepasang suami isteri yang bertekad untuk menguruskan badan demi kesihatan tubuh badan di sini... Motif mereka menguruskan badan adalah jelas, demi memastikan mereka kekal sihat, dan tidak menderita kerana penyakit.

Justin yang beratnya 204kg sebelum ini, pernah mengalami jangkitan buah pinggang yang teruk dan dimasukkan ke hospital. Namun tidak mendapat rawatan yang sempurna kerana masalah obesitinya. 

Sejak itu, Justin memberitahu isterinya Lauren (yang beratnya 136kg) bahawa dia bertekad untuk kurus demi kesihatannya. Lauren bersetuju untuk sama-sama mengubah cara pemakanan mereka dan mencapai matlamat tersebut.

Pakar diet menyarankan agar mereka berhenti minum minuman bersoda dan semua jenis minuman manis, sebaliknya menukarkan minuman tersebut kepada air kosong/suam sahaja. Pakar juga menasihatkan agar mereka berhenti mengambil makanan segera, sebaliknya menggantikannya dengan buah-buahan dan sayuran segar serta mengamalkan pemakanan yang sihat. Selain pengambilan makanan yang sihat, mereka juga dinasihatkan untuk mengamalkan aktiviti fizikal dan senaman dalam rutin harian mereka.

Dalam tempoh hanya 19 bulan, pasangan ini telah berjaya menurunkan berat badan sehingga 235kg (gabungan berat badan Justin dan Lauren). Jika dulu berat badan gabungan mereka 340kg, kini hanya 105kg! Menarikkan? Kini mereka bukan sahaja mendapat tubuh badan yang sihat, malah tampan dan cantik bergaya! ^_^


 
Tips gaya hidup sihat (kaedah Justin dan Lauren):
a) berhenti minuman soda dan minuman manis GANTIKAN dengan air suam.
b) berhenti makan makanan segera MAKAN LEBIH BANYAK buah-buahan dan sayuran segar. 
c) AMALKAN aktiviti fizikal dan senaman dalam rutin harian.


Nota kaki: Saya juga menjengah dan meninjau resipi sihat yang mereka kongsikan di blog ini.


* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...