Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Tuesday, October 01, 2013

Cerita 1: Pesanan Makcik...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Masih lagi dalam mood menjaga booth... Sepatutnya booth Tupperware - "Rice for Life" dibuka seminggu dari 23-29 September 2013 saja... Tapi atas sambutan orang ramai dan kehendak HQ, exhibition tersebut extend sehingga 6 Oktober 2013... 

Kepenatan... (sebab saya tak cukup masa bersama anak-anak, blogwalking, publish entry, update photo di Tupperware Kiyter dan lain-lain) tapi ada satu sebab yang buat saya seronok sepanjang menjaga booth ni, iaitu bila bertegur sapa/berbual dengan pakcik dan makcik yang umurnya telah menjangkau umur 60 tahun ke atas... (sebab bila melihat mereka, saya teringat pada arwah mak dan ayah saya...)

Cerita 1:
Saya melihat seorang makcik duduk berhampiran booth yang saya jaga... Keseorangan, sambil melihat Alisya bermain di mesin mainan bersebelahannya. Sekali sekala dia tersenyum melihat karenah Alisya... Tiba-tiba saya terlihat dia menyeka air mata... Tak lama kemudian saya menegurnya...

Saya: Assalamualaikum Makcik... tunggu orang ke? 

Makcik: Wa'alaikumsalam... Ha ah... tunggu pakcik cari barang... kat dalam tu (sambil menuding jari ke pasaraya Tesco)... Makcik ni kaki sakit... tak larat nak jalan... tu yang duduk sini...

Saya: Ooo... tak pe la kalau gitu... Kat sini pun boleh cuci mata... 

Makcik: Ha ah ye la... tengok cucu ni ha main (merujuk kepada Alisya) seronok pulak!

Saya: Ni anak saya makcik... Sementara saya kerja ni... dia main kat sini la...

Makcik: La... kenapa bawak anak sekali datang kerja?!

Saya: Saya buat part time je kerja ni makcik... bukan selalu... saya surirumah... Saya memang jaga anak sendiri... Jaga booth ni sekejap je... Pukul satu karang saya balik la... Jemput anak sulung balik Tadika...

Makcik: Ooo... Ada berapa orang anak?

Saya: Alhamdulillah 2 orang makcik... yang sulung lelaki...  yang ni nombor 2...

Makcik: Tengok cucu ni main, teringat kat cucu-cucu makcik... (katanya tersenyum sambil mengesat air mata

Saya: Berapa orang cucu makcik?

Makcik: 12 orang... tapi jarang sangat baliknya... susah nak jumpa...

Saya: Alhamdulillah 12 orang... Kalau berkumpul masa raya meriah tu...!

Makcik: Anak-anak makcik sibuk kerja... tak de masa nak balik tengok makcik dengan pakcik... Tapi makcik redha... Kalau tak redha kang lain pulak jadinya? Selagi makcik dengan pakcik daya lagi nak bergerak kemana-mana sendiri, makcik takkan susahkan diorang... Anak (merujuk kepada saya), rajin-rajin la balik kampung tengok mak ayah... sekali sekala telefon la... tanya khabar... (kemudian makcik tu terdiam lama... sambil mengesat air matanya lagi...)

Saya: (Saya berdehem beberapa kali... saya memang tak boleh tengok orang tua menangis... saya pun rasa nak nangis) Saya dah tak de mak ayah lagi makcik... Ayah saya dah 8 tahun meninggal... Mak saya pun dah 7 tahun...

Makcik: Innalillah... Banyakkan doa untuk mereka... In sha Allah doa kita sampai pada mereka...(sambil menepuk-nepuk peha saya...)

Saya: In sha Allah makcik ... (Air mata saya mula bergenang). Saya bila tengok orang sebaya arwah mak ayah saya... saya rasa rindu sangat... Dapat borak dengan makcik macam ni pun rasa lepas la rindu sikit kat arwah mak saya...

Makcik: Alhamdulillah... (sambil tersenyum) Makcik ni nanti kalau dah mati tak tau la anak-anak ingat ke tak... Masa hidup ni pun tak berapa nak ingat dah...

Saya: Jangan cakap macam tu makcik... Anak-anak makcik ingat... Cuma mungkin sibuk sikit... (saya lihat makcik tu, mengesat air mata beberapa kali... saya pun sama... :( )

Ayat yang paling saya ingat makcik tu cakap adalah, "rezeki anak-anak (gaji yang anak-anak dapat setiap bulan) adalah daripada redha ibu bapa... Kalau ibu bapa tak redha... maka duit gaji tu akan habis macam air yang mengalir..."


Nota kaki: Rakan blogger yang masih punyai ibu bapa... rajin-rajinlah hubungi mereka ya... sebab kita tak pernah tahu bila mereka rindukan kita... sekurang-kurangnya bila kita telefon dan bertanya khabar, terlerailah rindu mereka pada kita... Hargailah ibu bapa selagi mereka masih ada...

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


11 comments:

  1. sebak baca entry ni.... kesian makcik dan pakcik... rindu sgt kat anak2 dan cucu2nya...
    Bila skype dgn mak kat kampung, boleh tgk muka mak gembira dpt tgk telatah cucu2.... kalau dulu, mak mmg x berapa nak boleh cakap sbb duk tahan sebak bila skype dgn kami... skrang baru nampak mak boleh kawal perasaan dan gelak panjang tgk telatah Danish yg mcm2 :)

    ReplyDelete
  2. Nice sharing.. Betul kata Mak Cik tu.. Rezeki anak-anak di atas redha ibu bapa..Janganlah kita melupakan ibu bapa yang telah banyak berjasa..

    ReplyDelete
  3. Betul Nora.timakasih atas ingatan ikhlas ni.. Take care keje,mesti penat kn

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah , bonda bersama saya ...

    ReplyDelete
  5. rasa sebak bila bac dialog ni.ye mana yg masih ada org tua tu kalau tak jenguk balik kg tu call la kerap2 mak ayah kita.Macam akak ni dah kehilangan mak ayah masa akak kecik lg ,umur akak masa tu 6 thn.Now tumpang kasih mak mertua je.salam kenal n done follow.

    ReplyDelete
  6. dpt bygkan situasi sebak bila baca ni.sy terasa sgt sbb sy pun dh takde mak ayah..macam mertua,mmg selalu call boleh dikatakan hari2..sy n suami plak keja cutinya tak sama,jadi nk balik kmpg agak ssh,mujur mak abah selalu dtg sini..:)

    ReplyDelete
  7. Bergenang airmata, saya kalau bab mak ayah ni mmg sebak sgt. Mak adalah sahabat baik saya,

    ReplyDelete
  8. Kak, sedih baca n3 ni kak. Kesiannya kat makcik tu. Mesti dia rindu kat cucu2 & anak dia kan.

    ReplyDelete
  9. Insyaallah... Selagi daya mcm tu lah, selagi hayat mereka ada kan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...