Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Friday, October 25, 2013

First Time Buat Facial...

Bismillahirrahmannirrahim 
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Pada usia 33 tahun... ni la first time saya buat facial treatment... Itu pun disebabkan tak tahan dengan kulit muka yang dah semakin mengering (dehydrated), kulit muka saya makin nipis, menyebabkan pedih di sekitar hidung dan pipi serta tepi bibir (time nak makan bila buka mulut tu memang sakit la...) Masalah jerawat makin teruk sejak saya berhenti kerja lagi (kira dah setahun lebih). Bila bincang dengan En hubby, dan dia pun izinkan saya jalani treatment, baru la saya pergi...

Alhamdulillah pengalaman pertama yang menakutkan (pada mulanya), tapi rupanya seronok juga bila buat treatment. Rasa lebih relax.

Treatment yang saya jalani adalah:
a) Scrubing
b) Cleansing
c) Steaming
d) Exfoliating & removing blackheads/whiteheads (ouch...! yang ni termasuk mengeluarkan isi jerawat... memang menyakitkan... saya sampai keluar air mata... sesekali menjerit... sakit ooo :-(( )
e) RF machine (urutan mesin untuk membaiki kulit muka)
f) Face & shoulder massage (yang ni yang paling best... hilang rasa sakit-sakit bahu bila diurut...)
g) Mask

Semua treatment di atas mengambil masa 2 jam! Tapi tak terasa lama pun... ^_^ Sebaik siap rawatan pertama, kulit muka saya lebih lembab berbanding sebelumnya... Hidung, pipi dan tepi bibir saya tidak lagi sakit... Muka dan bahu pun terasa sangat ringan... 

Total kos saya jalani intensive face treatment ini adalah RM490 untuk 5 sesi/kali. Kalau tak harganya RM180 untuk satu sesi. Tapi saya ambil pakej 5 kali terus, sebab harga lebih murah/jimat. Kiranya harganya jadi RM98 sahaja satu sesi. Jauh lebih murahkan?!

Untuk mereka yang tak de masalah macam saya dan ingin membuat basic facial, harganya dalam RM48 - 68, bergantung kepada apa yang dilakukan dalam rawatan tersebut.   

Oh ya.. ni la tempat saya jalani treatment tu... Jinho Beauty & Wellness Station, Bukit Beruang, Melaka.


Next treatment saya adalah 2 minggu lagi, iaitu 7/11/2013... Mudah-mudahan 5 kali rawatan ni cukup untuk saya... Kalau tak kena tambah duit lagi... :'(

Nota Kaki: Better juga kalau lakukan basic facial sebulan sekali bagi memastikan kulit muka kita sentiasa sihat... Jangan jadi macam saya... dah tua-tua baru nak nak buat treatment! Haih!

* * *
 
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


12 comments:

  1. Sy pun lama x buat facial, moga berjaya yer kulit makin elok ... Nnt tunjuklah sikit perubahan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks masya... er... malu la nak tayang muka... hahaha

      Delete
  2. ye betul, kena buat treatment muka setiap sebulan sekali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... dulu rasa macam tak penting facial ni... tapi bila dah semakin meningkat umur... rasa macam menyesal tak jadikan facial ni sebagai rutin... :'(

      Delete
  3. saya pun belum pernah buat facial treatment....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya buat sebab kulit muka saya makin teruk dan sakit... kalau ada peluang boleh la try...

      Delete
  4. Dofollow blog ni...
    Menangis akak time bc entri speechless,..
    Bab facial ni, time blom ada anak rajin.,.. pas berderet anak nak cuci muka sendiri pun ala kadar jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedihkan entri ni http://dialoguda.blogspot.com/2013/10/speechless.html... Moga Eyna tabah...

      itu la.. bila dah ada anak n kerja2 rumah... terbantut la nak berfacial bagai....

      Delete
  5. wah bestnya buat facial.sy pun tak pernah lagi ni buat facial.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya buat pun sebab kulit ada masalah hari tu...

      Delete
  6. sy pun tak pernah buat facial.so far takde masalah kulit lg la..kedepan2 tak tau la kan..tempek bedak sejuk boleh tak?haha..

    semoga kulit makin ok.makin lembap, makin cantik berseri..:)

    ReplyDelete
  7. wah bestnya kak... saya masa blm kawen rajin gak g facial ni.. lps kawen xpnh g.. bkn pe, bila nak g je duk pikir camne nak tggal anak berejam tu.. blh ke hubby handle.. nanti ank nak susu ke.. nanti anak cari saya ke.. tu semua buat saya terbantut...

    tp hakikatnya asaya nak sgt manjakan diri dgn g facial & spa..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...