Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Tuesday, November 20, 2018

Tanda Ingatan Buat Abah :)

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Balik dari sekolah semalam, Alisya monyok je...

Saya: Kenapa ni? Bergaduh dengan kawan ke?

Alisya: Tak. Alisya tak beli apa lagi untuk birthday Abah. Dekat kedai buku pun tak ada apa yang menarik. Boleh kita singgah Speedmart tak?

Saya: Ok... Alisya ada berapa ringgit?

Dia menyeluk poket baju sekolahnya. Ada RM3,  duit saku yang saya berikan sebelum dia ke sekolah.

Saya: Tak pakai duit sekolah? Tadi makan apa waktu rehat?

Alisya: Tak makan. Kenyang lagi. Lagipun nak beli hadiah Abah.

Alahai... walau cuma ada RM3, dia tetap nak belikan sesuatu untuk hadiahkan pada Abahnya.

Sampai di Speeadmart, dia mencari sesuatu di rak stationery, kemudian beralih ke rak makanan ringan.

Alisya: Ha ni... kacang tangan (kacang NganYin) ni Abah suka kan? Ala... tapi tak cukup lagi 40 sen.

Saya: Ok tak pe. Mama tambah. Nak beli apa lagi?

Alisya: Nak cari kotaklah, masukkan kacang ni dalam kotak.

Saya: Mama ada kotak cantik dekat rumah.

Dia mula excited.

Alisya: Kotak tu besar tak? Boleh tak tambah coklat? Hari tu cikgu cakap, coklat boleh buat orang happy.

Saya: Ok boleh... Nak beli coklat yang mana?

Dia mula pilih paket kecil, Kisses Harshey, Cadbury dan Feraro Rocher.

Alisya: Boleh beli ni? Nanti letak sikit-sikit dalam kotak.

Saya: Ok boleh. Dah? Boleh kita bayar sekarang?

Dia hulur duit RM3nya. Muka dia happy sangat. Tak sabar dia nak hias kotak dengan kacang  kegemaran Abah dan coklat, yang dia percaya boleh buat Abahnya happy.


"Happy birthday Abah, semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. Terima kasih atas segalanya. Alisya dan Abang sayang Abah," ucapan yang ditulis dalam kad yang dibuat sendiri.

Tekun dia buat pop up card.
Belajar dari Youtube.


Kesungguhan anak-anak ni kadang-kadang buat kita terharu. Merealisasikan apa yang dirancang pun, satu kegembiraan buat mereka.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...