Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Tuesday, January 15, 2013

Resipi Mudah: Kue Tiaw Kung Fu

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Kue tiaw kung fu ni salah satu makanan favorite saya masa di Kuantan dulu. Sebab di depan office lama saya dulu ada satu gerai yang buat kue tiaw kung fu ni dengan sedap sekali!! Sekarang ni dah duduk Melaka, susah pula nak cari kue tiaw kung fu yang sedap macam di Kuantan dulu. Akhirnya kena la masak sendiri... Jom masak kue tiaw kung fu... (^_^)

Bahan-bahannya: (untuk 3-4 orang makan)

1 bungkus kue tiaw
Sedikit isi ayam/udang/sotong/daging/bebola ikan/fish cake (masukkan mana yang anda suka)
Kobis bunga/lobak/baby corn - dipotong kecil
1 1/2 sudu tepung jagung - dicairkan dengan sedikit air
1 1/2 cawan air - kalau suka banyak kuah, tambah lagi mengikut kesesuaian
1 kiub ayam
5-7 cili padi - ditumbuk kasar - kalau suka pedas tambah lagi
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 biji telur
Sedikit minyak

Cara membuatnya:

1. Pecahkan telur di dalam mangkuk dan pukul sehingga agak kembang. Masukkan kue tiaw, gaul sebati.

2. Panaskan kuali dan goreng kue tiaw yang digaul dengan telur tadi. Gunakan senduk untuk mendapatkan saiz yang sama. Masak hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

3. Untuk kuahnya: Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan ayam/udang/sotong/daging/bebola ikan/fish cake. Kacau sebati.

4. Masukkan air, kuib ayam dan cili padi - biarkan mendidih, kemudian masukkan sayuran. (Rasa dan perisakan dengan garam jika perlu. Biasanya kuib ayam tu dah cukup perisanya...)

5. Akhir sekali, masukkan tepung jagung yang telah dicairkan. Kacau sehingga kuahnya pekat. Siap!

Hidangkan kue tiaw berasingan dengan kuahnya... Bila nak makan baru satukan dan taburkan daun sup... Mudahkan?! Selamat mencuba kawan-kawan... 



55 comments:

  1. mcm tu ye?
    suka sgt makan ni tp x penah buat sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. mudah je.. try la buat... heheh

      Delete
  2. boleh try nie . .sebb suka makan kue tiaw kung fu nie hee

    ReplyDelete
  3. Sayur2an tu membuatkan kuey teow tu nampak sedap sangat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya mmg suka makan sayur kakcik.. hehehe

      Delete
  4. cam tetau jer kat dalam peti cikgu ada kue teow....tp tak sempat nak goreng dah kena ikut suami pi kursus 4 hari...tak tau la elok lagi ke tak kue teow tu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak... rugi la kalau tak elok lagi.. huhuhu

      Delete
  5. peberet saya ni... selalu juga masak utk anak2 sbb resepi senang dan sedap!

    ReplyDelete
  6. Adus menariknya dan membuatkan diriku terbayang2 sedang makan dan menghirup Kuey Teow ini. Tapi beratnya rasa nak menggerakkan kaki tangan bangun untuk pegi memasak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MF... kalau senang cari di kedai.. beli je... hehehe

      Delete
    2. Masalahnya kat tempat saya ni tak de yang sedap buat KT kungfu ni.

      Delete
  7. Sedapnya x pernah lg cuba masak kue tiaw kung fu nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah.. insyaAllah mesti menjadi walaupun first time buat... hehe

      Delete
  8. sedapnya..tak pernah cuba lagi buat sendiri..

    ReplyDelete
  9. oo mudah je upenya... lenkali leh try :-)

    ReplyDelete
  10. Baru je makan kuew tiaw kungfu ni semalam.. Memang sedap. Hehe

    ReplyDelete
  11. Sedapnya..nak kena try ni..memang dah lama cari resipi ni. Terima kasih kak share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 aini... nanti dah buat upload ya... hahah

      Delete
  12. Replies
    1. heheh beli bahan2nya ke beli yang dah siap? heheh apa pun moga kenyang ya.. ^_^

      Delete
  13. ermm nampak sedap tu pakej ngan resepi sekali yek ...nanti nak try lah...

    nora ni link blog baru saya..http://haslizalizz.com/
    mood bersedih blog buat hal huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. try jgn tak try lizz... alahai... kesiannya blog buat hal pulak...

      Delete
  14. waaah sedapnya kalau buat sendirikan.... macam2 boleh letak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... kalau masak sendiri... boleh letak macam2... makan pun puas... hehe

      Delete
  15. suke masak ni, suka makan jugak, sebab sempoi jer cara nak buanya....

    ReplyDelete
  16. Sedapnya. Tak pernah buat lagi. Selalu order kat kedai je ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Order kat kedai lagi mudah... hehehe kalau ada tmpt yg best berbaloi la fiza...

      Delete
  17. ma tak makan.kalau berkauh suka sangat saya.
    in shaa ALLAH nanti boleh singgah amik resepi ye kak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun suka jenis berkuah gini... tp en hubby saya xberapa suka...

      Delete
  18. xpenah mkn. huhuhu... bila mkn kt luar order nasi je sbb tkut kenyang skjp jer. mmg tekak nasi je sy ni....hi3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la sekali order ni... sedap tau... heheh

      Delete
  19. thank you for the recipe :)
    dah cuba tadi, alhamdulillah mmg menjadi,sedap plak tu. and mmg resepi ni simple.
    terima kasih!!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 ikin... thanks cuba resipi ni... :D

      Delete
  20. kuetiaw kungfu feveret sy jugak..tp setengah kedai buat tak best kdg jd mcm kotiaw sup lak..huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah betul tu TO... sekali sekala buat sendiri puas hati... hehehe

      Delete
  21. Senang jugak rupenye nk buat...

    ReplyDelete
  22. owh mcm sng je..nk try la esok
    nk crik kuew tiaw dlu ..hehe
    ada org nk mkn kuew tiaw kgfu plak ..tu crik rsipi ni. tq :)

    ReplyDelete
  23. bila baca entry ni terliur la pulak.. memang sedap dimakan panas2 dan kuah kena pekat. suka juga tp skrg payah nk cari yg pndai masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AM... masak sendiri la... meati lagi puas hati... hehehe

      Delete
  24. fveret uni jugak!!!ms kat u dlu.. :D

    tp uni pgil ktw hongkong..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah betul uni... kadang org panggil kue tiaw hong kong!... :D

      Delete
  25. asingkan ya..ingt terus masukkan kuey tiaw sklai..tq for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah asingkan... nak makan nanti baru letak kuah.. kalau letak trs takutdia kembang sangat nanti, tak sedap pula... :D

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...