Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,
Kue tiaw kung fu ni salah satu makanan favorite saya masa di Kuantan dulu. Sebab di depan office lama saya dulu ada satu gerai yang buat kue tiaw kung fu ni dengan sedap sekali!! Sekarang ni dah duduk Melaka, susah pula nak cari kue tiaw kung fu yang sedap macam di Kuantan dulu. Akhirnya kena la masak sendiri... Jom masak kue tiaw kung fu... (^_^)
Bahan-bahannya: (untuk 3-4 orang makan)
1 bungkus kue tiaw
Sedikit isi ayam/udang/sotong/daging/bebola ikan/fish cake (masukkan mana yang anda suka)
Kobis bunga/lobak/baby corn - dipotong kecil
1 1/2 sudu tepung jagung - dicairkan dengan sedikit air
1 1/2 cawan air - kalau suka banyak kuah, tambah lagi mengikut kesesuaian
1 kiub ayam
5-7 cili padi - ditumbuk kasar - kalau suka pedas tambah lagi
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 biji telur
Sedikit minyak
Cara membuatnya:
1. Pecahkan telur di dalam mangkuk dan pukul sehingga agak kembang. Masukkan kue tiaw, gaul sebati.
2. Panaskan kuali dan goreng kue tiaw yang digaul dengan telur tadi. Gunakan senduk untuk mendapatkan saiz yang sama. Masak hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk kuahnya: Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan ayam/udang/sotong/daging/bebola ikan/fish cake. Kacau sebati.
4. Masukkan air, kuib ayam dan cili padi - biarkan mendidih, kemudian masukkan sayuran. (Rasa dan perisakan dengan garam jika perlu. Biasanya kuib ayam tu dah cukup perisanya...)
5. Akhir sekali, masukkan tepung jagung yang telah dicairkan. Kacau sehingga kuahnya pekat. Siap!
Hidangkan kue tiaw berasingan dengan kuahnya... Bila nak makan baru satukan dan taburkan daun sup... Mudahkan?! Selamat mencuba kawan-kawan...
Kue tiaw kung fu ni salah satu makanan favorite saya masa di Kuantan dulu. Sebab di depan office lama saya dulu ada satu gerai yang buat kue tiaw kung fu ni dengan sedap sekali!! Sekarang ni dah duduk Melaka, susah pula nak cari kue tiaw kung fu yang sedap macam di Kuantan dulu. Akhirnya kena la masak sendiri... Jom masak kue tiaw kung fu... (^_^)
Bahan-bahannya: (untuk 3-4 orang makan)
1 bungkus kue tiaw
Sedikit isi ayam/udang/sotong/daging/bebola ikan/fish cake (masukkan mana yang anda suka)
Kobis bunga/lobak/baby corn - dipotong kecil
1 1/2 sudu tepung jagung - dicairkan dengan sedikit air
1 1/2 cawan air - kalau suka banyak kuah, tambah lagi mengikut kesesuaian
1 kiub ayam
5-7 cili padi - ditumbuk kasar - kalau suka pedas tambah lagi
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 biji telur
Sedikit minyak
Cara membuatnya:
1. Pecahkan telur di dalam mangkuk dan pukul sehingga agak kembang. Masukkan kue tiaw, gaul sebati.
2. Panaskan kuali dan goreng kue tiaw yang digaul dengan telur tadi. Gunakan senduk untuk mendapatkan saiz yang sama. Masak hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk kuahnya: Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan ayam/udang/sotong/daging/bebola ikan/fish cake. Kacau sebati.
4. Masukkan air, kuib ayam dan cili padi - biarkan mendidih, kemudian masukkan sayuran. (Rasa dan perisakan dengan garam jika perlu. Biasanya kuib ayam tu dah cukup perisanya...)
5. Akhir sekali, masukkan tepung jagung yang telah dicairkan. Kacau sehingga kuahnya pekat. Siap!
Hidangkan kue tiaw berasingan dengan kuahnya... Bila nak makan baru satukan dan taburkan daun sup... Mudahkan?! Selamat mencuba kawan-kawan...
mcm tu ye?
ReplyDeletesuka sgt makan ni tp x penah buat sendiri
ha ah.. mudah je.. try la buat... heheh
Deleteboleh try nie . .sebb suka makan kue tiaw kung fu nie hee
ReplyDeletetry... jgn tak try... hehe
DeleteSayur2an tu membuatkan kuey teow tu nampak sedap sangat. :)
ReplyDeletesaya mmg suka makan sayur kakcik.. hehehe
Deletecam tetau jer kat dalam peti cikgu ada kue teow....tp tak sempat nak goreng dah kena ikut suami pi kursus 4 hari...tak tau la elok lagi ke tak kue teow tu huhu
ReplyDeletealamak... rugi la kalau tak elok lagi.. huhuhu
Deletepeberet saya ni... selalu juga masak utk anak2 sbb resepi senang dan sedap!
ReplyDeletekan nur?! emm sedap... hehehe
DeleteAdus menariknya dan membuatkan diriku terbayang2 sedang makan dan menghirup Kuey Teow ini. Tapi beratnya rasa nak menggerakkan kaki tangan bangun untuk pegi memasak. :)
ReplyDeleteMF... kalau senang cari di kedai.. beli je... hehehe
DeleteMasalahnya kat tempat saya ni tak de yang sedap buat KT kungfu ni.
DeleteSedapnya x pernah lg cuba masak kue tiaw kung fu nie.
ReplyDeletecubalah.. insyaAllah mesti menjadi walaupun first time buat... hehe
Deletesedapnya..tak pernah cuba lagi buat sendiri..
ReplyDeletecubalah... insyaAllah menjadi... :D
Deleteoo mudah je upenya... lenkali leh try :-)
ReplyDeletetry jgn tak try ina.. .hehe
Deletewah sedapnyerrrr
ReplyDelete(^_^)... yum yum... hehee
DeleteBaru je makan kuew tiaw kungfu ni semalam.. Memang sedap. Hehe
ReplyDeletekan?! mmg sedap... ^_^
DeleteSedapnya..nak kena try ni..memang dah lama cari resipi ni. Terima kasih kak share.
ReplyDeletesama2 aini... nanti dah buat upload ya... hahah
Deleteoh sem... balik ni beli kat kedai hehe
ReplyDeleteheheh beli bahan2nya ke beli yang dah siap? heheh apa pun moga kenyang ya.. ^_^
Deleteermm nampak sedap tu pakej ngan resepi sekali yek ...nanti nak try lah...
ReplyDeletenora ni link blog baru saya..http://haslizalizz.com/
mood bersedih blog buat hal huhu
try jgn tak try lizz... alahai... kesiannya blog buat hal pulak...
Deletewaaah sedapnya kalau buat sendirikan.... macam2 boleh letak
ReplyDeletebetul tu... kalau masak sendiri... boleh letak macam2... makan pun puas... hehe
Deletesuke masak ni, suka makan jugak, sebab sempoi jer cara nak buanya....
ReplyDeleteKan?! Mudah dan sedap... heheh
DeleteSedapnya. Tak pernah buat lagi. Selalu order kat kedai je ☺☺
ReplyDeleteOrder kat kedai lagi mudah... hehehe kalau ada tmpt yg best berbaloi la fiza...
Deletema tak makan.kalau berkauh suka sangat saya.
ReplyDeletein shaa ALLAH nanti boleh singgah amik resepi ye kak :D
Saya pun suka jenis berkuah gini... tp en hubby saya xberapa suka...
Deletexpenah mkn. huhuhu... bila mkn kt luar order nasi je sbb tkut kenyang skjp jer. mmg tekak nasi je sy ni....hi3
ReplyDeleteTry la sekali order ni... sedap tau... heheh
Deletethank you for the recipe :)
ReplyDeletedah cuba tadi, alhamdulillah mmg menjadi,sedap plak tu. and mmg resepi ni simple.
terima kasih!!! :D
sama2 ikin... thanks cuba resipi ni... :D
Deletekuetiaw kungfu feveret sy jugak..tp setengah kedai buat tak best kdg jd mcm kotiaw sup lak..huhuu
ReplyDeleteha ah betul tu TO... sekali sekala buat sendiri puas hati... hehehe
DeleteSenang jugak rupenye nk buat...
ReplyDeleteHa ah senang je... :)
Deleteowh mcm sng je..nk try la esok
ReplyDeletenk crik kuew tiaw dlu ..hehe
ada org nk mkn kuew tiaw kgfu plak ..tu crik rsipi ni. tq :)
Sama2 :)
Deletebila baca entry ni terliur la pulak.. memang sedap dimakan panas2 dan kuah kena pekat. suka juga tp skrg payah nk cari yg pndai masak.
ReplyDeleteAM... masak sendiri la... meati lagi puas hati... hehehe
Deletefveret uni jugak!!!ms kat u dlu.. :D
ReplyDeletetp uni pgil ktw hongkong..hehe
Ha ah betul uni... kadang org panggil kue tiaw hong kong!... :D
Deleteasingkan ya..ingt terus masukkan kuey tiaw sklai..tq for sharing..
ReplyDeleteha ah asingkan... nak makan nanti baru letak kuah.. kalau letak trs takutdia kembang sangat nanti, tak sedap pula... :D
Deletefuv jg ni sedap
ReplyDeleteKita geng! 😄
Delete