Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Thursday, December 22, 2005

Second Peritoneal Dialysis..

Hari ni mak masuk spital lagi tuk 2nd peritoneal dialysis... Kata doktor kena duk wad dlm 3 hari... Kami adik beradik dah naik pening berurusan dgn doktor2 HUKM tuh... Yg sorang ckp gini.. yg sorang ckp gitu... x tau nak ikut ckp sapa...

Semalam saya dgn abg Zaini anta mak utk ujian darah (mmg arahan doktor sebelum ni.. ujian darah akan dilakukan seminggu sekali.. sehingga la tarikh kitaorg anta semalam...) Bila result darah kuar... doktor ckp mak kena tahan wad... sebab toksin dalam darah dah byk + kaki mak dah bengkak (menandakan air dah turun ke kaki dan terpaksa dikeluarkan)... bila mak ckp tak nak masuk wad... doktor PELATIH tu mula takutkan mak... Katanya kalau tak masuk wad, bila2 masa je mak boleh koma dan masuk ICU... (rasanya sorang doktor yg profesional tak guna helah cam tuh tuk pesakit masuk wad!)

Tetiba lak dia ckp... "Siapa yg suruh makcik asik ambil darah je? Makcik ingat dgn selalu ambil darah, buah pinggang makcik boleh baik ke? X makcik... buah pinggang makcik dah rosak teruk..." - masalahnya, sejak mak kuar wad (2 bln lps), doktor (pelatih yg lain) ckp mak kena buat ujian darah sekali seminggu SEHINGGA DIBERITAHU PLAN SETERUSNYA... Ni la masalahnya bila ramai doktor yang jaga sorang pesakit... doktor pelatih pulak tu...!! Mmg menyakitkan hati!!

Kami pun masa tu dipaksa untuk segera melakukan pembedahan untuk memasukkan fistula atau tank (CAPD).. kami digesa utk memberikan jawapan dengan segera... Kaedah memasukkan fistula mmg saya dah study.. CAPD saya pernah terbaca.. tapi baru semalam dgr doktor tu sebut.. terus saya minta dia jelaskan dengan lebih terperinci ttg kaedah CAPD...

Selama lebih kurang 30 jam kami dok dgr pasal CAPD... habis je sesi tu.. doktor tanya nak buat yg mana? Fistula or CAPD..?? Berdasarkan penerangan tadi.. saya rasa kaedah CAPD nampak lebih mudah berbanding fistula... apa pun saya ckp kat doktor tu... saya nak berbincang dgn adik beradik dulu + study pasal CAPD + kena jugak tanya tuan empunya badan yg nak jalani pembedahan tu... (mak)...

Tapi hari ni lain pulak ceritanya... mak nangis2 tepon saya & bg tau yg seorang doktor lelaki (semestinya pelatih) yg marahkan mak bila mak ckp, mak lebih prefer nak buat CAPD... tak nak buat fistula... Dia ckp mak tak boleh buat CAPD... tapi MESTI buat fistula... Bila tanya apa alasannya, dia ckp sebab mak ada masalah mata (laser mata)... Then mak ckp.. mak akan decide kemudian sebab nak bincang ngan kitaorg... terus doktor tu naik angin & ckp.. "Kalau makcik degil (xnak masukkan fistula)... makcik balik je la rumah.. saya boleh lepas tangan..." Yg peliknya... apsal dia nak angin satu badan bila mak x nak buat fistula...

Mlm tu lepas keje... saya trs ke HUKM & tanya doktor (kebetulan mlm tu shif doktor lain)... Bila saya cite balik apa yg doktor laki tu ckp kat mak... doktor tu ckp... "Eh, tak de.. kita mmg akan bagi kelonggaran pada pesakit untuk pilih kaedah mana yang lebih selesa... kita xkan paksa.." (dah lain pulak!) - SO MANA SATU NAK CAYA NIE?!?!

Further info on CAPD

Friday, December 16, 2005

Contact Lenses


Not sure how true is this, but just read and get the info. Maybe it will happen to one of us. Be careful guys...

To those who wear contact lenses, remove them when you have or attend BBQ party or whatsoever that got to do with flames... I heard a horrible true story about contact lenses.... It happened to a 21 year old guy, he wore a pair of contact lenses during a barbecue party.

While, he was barbecuing, he stared at the fire charcoals. After a few seconds, he started to scream for help and moved rapidly, jumping up and down. No one in the party knew why...

When he arrived at the Hospital, the doctor said he'll be blind permanently courtesy of the contact lenses that he had worn. Contact lenses are made by plastics, and the heat from the charcoal melted his contact lenses.

So, tell all your friends..... DO NOT WEAR CONTACT LENSES WHERE OVERHEAT AND FLAMES ARE CONCERNED...


Click here for more info on CONTACT LENSES.. Learn before u use it..

Monday, December 12, 2005

Beginilah Kehidupan..

Di dalam sebuah kelas falsafah, seorang profesor berdiri di hadapan dewan kuliah, meja di hadapannya terdapat beberapa barangan. Tanpa sepatah perkataan, kelas bermula dengan beliau mengambil sebuah balang mayonis yang besar dan mengisinya dengan bola golf.

Dia kemudian bertanya kepada para pelajarnya, adakah balang tersebut penuh, dan pelajarnya menjawab "ya!". Profesor kemudian mengambil sekotak batu kerikil halus dan menuangkannya ke dalam balang yang telah dipenuhi bola golf tadi, lantas menggoncang balang tersebut dengan lembut. Bebatu kerikil mengisi ruangan kosong di antara bola-bola golf. Sekali lagi dia bertanya akan pelajarnya sama ada balang tersebut telah penuh, pelajarnya lantas menjawab "ya..."

Tanpa menjelaskan apa-apa kepada pelajarnya, profesor tersebut lantas mengambil pula sebuah kotak yang berisi pasir dan menuangkannya ke dalam balang tersebut. Pasir yang dituang mengisi ruangan di antara batu kelikir dan bola golf. Seperti tadi dia bertanya lagi kepada para pelajarnya sama ada balang tersebut telah penuh. Dalam keadaan yang penuh persoalan, rata-rata pelajarnya menjawab "Ya.."

Sejurus selepas itu, profesor itu kemudiannya mengeluarkan dua cawan kopi dari bawah mejanya dan menuangkan kedua-duanya ke dalam balang yang telah sedia ada diisi batu golf, batu kerikil dan pasir tersebut. Air kopi mengisi ruangan yang terdapat di antara pasir. Para pelajar mula ketawa dan tersenyum meihat tindakan profesor tersebut.

"Sekarang..." profesor mula bersuara apabila riuh rendah dan gelak ketawa pelajarnya berkurangan. "Saya mahu anda semua menganggap balang ini sebagai kehidupan anda... Bola-bola golf mewakili perkara penting - Tuhan, keluarga anda, anak-anak, kesihatan anda, kawan-kawan dan semangat anda - Jika anda kehilangan segalanya dan hanya perkara penting ini yang masih anda ada, hidup anda masih penuh. Batu kerikil halus ini pula mewakili perkara-perkara lain seperti kerja anda, rumah atau kereta anda, manakala pasir pula mewakili perkara-perkara lain, yakni perkara-perkara kecil."

"Jika anda memasukkan pasir ke dalam balang dahulu...""... anda tidak akan mempunya ruang untuk batu kerikil dan bola golf. Ini sama juga seperti kehidupan anda. Jika anda menghabiskan masa dan tenaga untuk perkara-perkara kecil, anda tidak akan mempunyai ruang untuk perkara yang sebenarnya lebih penting untuk diri anda." "Ambil perhatian untuk perkara yang kritikal untuk kebahagiaan anda. Luangkan masa gembira untuk anak-anak. Sentiasa melakukan pemeriksaan kesihatan, bawa pasangan anda untuk makan malam, yang pasti, anda akan masih ada masa untuk membersihkan rumah atau urusan lain. Sila ambil berat akan bola golf dahulu - iaitu perkara yang benar-benar penting. Tetapkan keutamaan. Perkara lain cumalah pasir..."

Salah seorang pelajarnya mengangkat tangan dan bertanya apakah pula yang diwakili oleh air kopi. Profesor tersebut tersenyum. "Saya gembira ada yang bertanya. Ianya menunjukkan bahawa tidak kira bagaimana penuh pun kehidupan anda, akan sentiasa ada ruang untuk secawan dua kopi bersama rakan-rakan..."

Renungan untuk semua. Apabila kehidupan anda seakan terlalu penuh dan tampak sukar untuk diuruskan, apabila 24 jam sehari seperti tidak mencukupi, ingatlah kisah "Balang Mayonis dan 2 cawan kopi ini... "

Sunday, December 04, 2005

Selamat Pengantin Baru Farah...


Hari ni merupakan hari bersejarah bagi Farah Farzana Rasol... Menjadi Raja Sehari dengan bertemakan warna merah jambu.. Mmg Farah nampak cantik sangat :-)

Walaupun agak kelewatan tiba ke majlis Farah (jam teruk kat simpang masuk ke rumah Farah), namun kesempatan yg ada mmg digunakan sepenuhnya untuk merakamkan gmbr2 Farah bersama pasangannya.

Buat Farah & pasangannya, semoga jodoh kalian berpanjangan... Semoga dikurniakan cahayamata yang comel2... Selamat Pengantin Baru... Moga berbahagia sehingga ke anak cucu...

Thursday, November 10, 2005

Second Appointment...

Hari ni sekali lagi mak ke HUKM ditemani Abg Zaini & Yap... Rawatan seterusnya hari ni adalah bagi memastikan "kebersihan" darah yang mengalir dalam bdn mak, untuk proses memasukkan fistula... Selain tu mak kena buat peritoneal dialysis... Rawatan bagi dialysis tersebut adalah selama empat jam.

Result darah... Alhamdulillah... darah yang diambil oleh doktor direkodkan BERSIH... secara tidak langsung mak tak perlu/mungkin dilewatkan proses memasukkan fistula. Selain tu... mak juga tak perlu buat dialysis buat masa terdekat nie... Kami adik beradik benar2 bersyukur & berharap dpt mendgr berita2 yg lebih baik lepas nie... InsyaAllah...

Next appointment hari Rabu, 16 November 2005 - sekali lagi check darah...

p/s: Sedih dgr mak kena cucuk dua kali sebab nurse tak jupe urat... :-(

Wednesday, November 09, 2005

First Appointment Mak..

Hari ni first appointment mak ngan doktor pakar HUKM. Abg Zaini ngan Yap yg anta mak ke sana, memandangkan mereka masih lagi bercuti raya.. Mak minta saya yg temankan ke sana, dgn alasan saya lebih faham & byk tanya pada doktor tu... tapi nak buat cam ne.. saya sendiri dah kena masuk keje hari ni... nak tak nak kena la letakkan kepercayaan pada Abg Zaini ngan Yap.. Ala.. dorang pun boleh sebenarnya berdailog ngan doktor tu.. cuma mak lebih selesa jika saya pun ada... hm...

Seperti yg diberitahu hari ni mak kena buat ultra sound ngan laser mata... Result ultra sound mak, berdasarkan report dan film ultra sound... kata doktor OK.. tak de pape masalah... Alhamdulillah... Cuma part laser tu mak kata sakit betul... :-(

Tgh hari tadi saya telefon rumah.. hasratnya nak bercakap ngan mak, tapi kak Rozi (kakak ipar) ckp mak tdo.. sejak balik dari HUKM tu, mak ngadu sakit mata sesgt.. sebab tu mak tdo je... Sedih dgr.. :-(

Esok mak ada satu lagi appointment ngan doktor, untuk cuci air (peritoneal dialysis).. & kena kenalpasti darah mak kotor atau tak, untuk tujuan masukkan FISTULA... (utk membantu peredaran darah bagi pesakit buah pinggang) - biasanya bagi pesakit buah pinggang, fistula akan dimasukkan di pergelangan tangan kiri pesakit. Sila lihat rajah di sebelah.



Monday, October 31, 2005

Jenuh Study Pasal Kidney - Dialysis

Sejak cuti raya bermula... saya sibuk buat research pasal Kidney & Dialysis.. Saya dinasihatkan oleh Dr Faikah dari Hospital Tawakal, utk menyiapkan diri dengan istilah2 perubatan bagi pesakit buah pinggang.. utk memudahkan pemahaman saya ttg perkara tersebut.. (lebih2 lagi bila berbincang dgn doktor)

Saya mula mencari info ttg kesan/tanda2 seseorang itu mengidap sakit buah pinggang... sampailah ke proses dialysis dan operation buah pinggang (jika ada penderma buah pinggang).. mmg kalau taip je perkataan DIALYSIS, KIDNEY, FISTULA, NORVASC & lain2 di Google, mmg banyak info yang akan kuar.. baik dari segi info... gambar, tips, pemakanan dan sebagainya... tinggal lagi kita rajin ke tak nak explore menda2 tu...

Pantang mak ngadu rasa tak selesa atau sakit (spt sengal2, bisa2, loya etc..) saya akan trs search di Internet... dgn tujuan nak ringankan rasa ketidakselesaan & kesakitan yg mak tanggung.. kadang2 frust jugak bila info yg kita cari x jupe.. tapi tu la... kena usaha!

Saya amat tertarik dengan info yg terdapat dalam NKF Malaysia (National Kidney Foundation @ Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan).. Bagi "amatur" mcm saya, info asas yang terdpt di situ byk membantu... sebaik sahaja saya faham dengan proses dan istilah, baru saya beralih kepada website2 international, utk memantapkan lagi pemahaman saya...

Urkh.. mmg banyak lagi yg saya perlu tahu... :-((

Sunday, October 30, 2005

Salam Aidilfitri

Alhamdulillah, tidak lama lagi kita akan menyambut kehadiran Syawal nan mulia.

Sempena bulan baik ini, saya ingin memohon maaf kepada semua yang mengenali diri saya...

Mohon maaf atas keterlanjuran bahasa, perlakuan @ sebarang kesalahan yang mungkin menyebabkan kalian tersinggung, terasa hati, termenyampah, termeluat & semua yang "ter" la... Mungkin saya tak perasan/tak sengaja melakukannya.

Bagi mereka yang pernah belanja makan.. belanja minum... Terima kasih saya ucapkan & mohon dihalalkan semuanya..

Pada cikgu2, lecturer2, kengkawan yang banyak membantu saya dalam pelbagai bidang/perkara, saya mohon halalkan segala ilmu/nasihat yang dicurahkan. Sesungguhnya saya tidak termampu nak membalasnya.. InsyaAllah, Allah akan membalas segala kebaikan kalian.

Pada mereka yang akan pulang ke kampung... Selamat pulang ke kampung. Semoga perjalanan kalian tidak terganggu dengan perkara2 yang tidak diingini... Semoga selamat pergi & selamat kembali...

Pada semua...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1426H
&
MAAF ZAHIR & BATIN..


Wednesday, October 19, 2005

Gerhana Bulan...

Saya sempat merakamkan gerhana bulan malam semalam... Gambar diambil dengan kamera digital Canon Powershot S2 IS & dirakamkan pada jam 8.10 minit malam dgn exp 1/250 saat.


Tuesday, October 18, 2005

Gerhana Bulan Malam Ini...

Malam ini, (17 Oktober 2005, bersamaan 13 Ramadhan 1426H), semua rakyat Malaysia berpeluang untuk melihat Gerhana Bulan (separa). Fenomena ini boleh dilihat sekitar jam 8.03 - 8.25 pm... So kepada sesapa yang ada digital camera tu, boleh la amik gmbr.. buat kenang-kenangan sbb fenomena sebegini bukan selalunya berlaku... moga dgn melihat fenomena ini kita akan lebih menghargai kehidupan dan sentiasa m'agungkan ciptaan Allah s.w.t... InsyaAllah..



Sila klik di sini...

Sunday, October 09, 2005

Sedih Tengok Fatin... :-(




fatin1

fatin2

fatin3

Saya tgk Buletin Utama TV3 pasal fatin ni semalam (7 Okt 2005).. kesian baru 4 bln, tapi dah 3 kali menjalani pembedahan.. dalam usia yang terlalu "kecil" fatin terpaksa berdepan dengan "kesakitan".. pembedahan yang latest kaki kanannya terpaksa di potong sebab ada ketumbuhan & secara x langsung untuk memudahkannya membuang air... Fatin perlukan perhatian dari familynya 24 jam...!!

mmg sedih aa tgk.. family fatin org susah.. ayah dia pulak dah diberhentikan keje sebab selalu sgt amik cuti dan berulang-alik anta dia ke hospital.. skang ni mak dia je yang tanggung keluarga.. dgn keje kilang & berpendapatan RM300 lebih sebulan.. selain menanggung kos perubahan fatin, mak dia juga perlu tanggung keperluan anak2 lain (8 abg & kakak fatin) dan kehidupan dorang sekeluarga...

Ini email yang saya terima dari Nisa (Karangkraf)

Anak bongsu dari 9 beradik. Bapa kerja security guard di SP (tapi dah diberhentikan kerja kerana kerap mengambil cuti) dan Mak kerja kilang di Prai. Kaki kanan Fatin dipotong pada hari ke 3 kelahirannya , sebab doctor suspect ketumbuhan pada kaki nya ada cancer. Bila dah dipotong barulah dapat nampak jantinanya yang sebenar. Isi kemerahan yang terbonjol keluar dari punggung belakang adalah ususnya yang di keluarkan bagi membolehkan Fatin membuang air besar.

Just imagine, baru umur lebih 3 bulan sekarang. Kalau berpeluang melawat dia di rumah, Fatin dengan matanya yang bulat seolah-olah mahu memberitahu sesuatu kepada pelawat-pelawat . Tak banyak orang yang tahu, termasuklah masyarakat sekeliling. Diharapkan dengan tersebarnya message ini, Fatin akan dapat menjalani rawatan yang lebih baik lagi.

Sekarang ini perlu rawatan susulan di Hosp. Alor Star. Bapa perlu berulang-alik dari rumah ke Hospital Alor Star. Fatin akan didukung oleh bapanya (Rashidi) menaiki Bas, yang perjalanannya memakan masa 1.5 ke 2 jam. Cuba bayangkan kesusahan yang Fatin perlu lalui. Alhamdullilah, 2 perjalanan yang lepas, ada 2 hamba Allah yang telah membantu menghantar Fatin, bapa dan kakaknya ke Alor Star dengan kereta mereka. Mudah-mudahan, dengan tersebarnya message ini, akan ada lagi hamba Allah yang akan tampil membantu meringankan kesusahan bapa Fatin, Rashidi untuk menghantar anaknya ini untuk mendapat rawatan.

Keluarga Fatin menetap di 4445 Paya Keladi Hujung, Kepala Batas, Seberang Prai Utara. Sesiapa yang sudi, Rashidi tidak keberatan untuk menerima kunjungan dari orang ramai yang ingin melihat sendiri keadaan Fatin. Mungkin Rashidi dan isterinya keluar bekerja, tapi Fatin dijaga oleh neneknya. Rashidi boleh dihubungi pada talian 019-4023596.

Kepada yang tersentuh dan ingin melawat anak yang istimewa ini, dan sekiranya anda tidak biasa dengan Kepala Batas, anda perlu mengambil jalan lama dari pekan Kepala Batas ke Sungai Petani. Belok di Simpang arah ke kanan menghala ke Paya Keladi. Teruskan perjalanan sehingga anda nampak papan tanda Paya Keladi Hujung di sebelah kanan. Ada sekolah agama di sebelah kanan bertentang dengan kedai runcit di seberang jalan. Belok kanan dilorong bersebelahan sekolah agama dan masuk lebih kurang 100m. Rumah ayah Fatin di sebelah kanan (kembar dua) dan betul-betul di belakang sekolah agama.

Kepada yg ingin menyumbangkan secara online, akaun Rashid di Public Bank Kepala Batas (alwadiah) adalah 4-9153033.

p/s: Jika termampu, sama2 la kita bantu Fatin... kerana hari ini hari family Fatin, kita takkan tahu bila pula hari kita akan diuji Allah.. Sama2 la kita beringat... roda kehidupan kita ni sentiasa berputar... sementara kita masih di atas.. bantulah mereka yang dibawah...

Saturday, October 08, 2005

Kisah Rasulullah SAW & Pengemis Buta

Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya, "Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya".

Namun, setiap pagi Muhammad Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahwa yang menyuapinya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari sampai beliau wafat.

Setelah wafatnya Rasulullah SAW praktis tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari sahabat terdekat Rasulullah SAW yakni Abu Bakar RA berkunjung ke rumah anaknya Aisyah RA yang tidak lain tidak bukan merupakan isteri Rasulullah SAW dan beliau bertanya kepada anaknya itu, "Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?".

Aisyah RA menjawab, "Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja".

"Apakah Itu?", tanya Abu Bakar RA.
"Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke hujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada disana", kata Aisyah RA.

Keesokan harinya Abu Bakar RA pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abu Bakar RA mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan itu kepadanya. Ketika Abu Bakar RA mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil menghardik, "Siapakah kamu ?". Abubakar RA menjawab, "Aku orang yang biasa.""Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku", bantah si pengemis buta itu.

"Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut setelah itu ia berikan padaku", pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Abu Bakar RA tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, "Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW".

Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abu Bakar RA, dan kemudian berkata, "Benarkah demikian?"

Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia.... "

Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Abu Bakar RA saat itu juga dan sejak hari itu menjadi muslim.

Nah, wahai saudaraku, bisakah kita meneladani kemuliaan akhlaq Rasulullah SAW? Atau adakah setidaknya niatan untuk meneladani beliau? Beliau adalah ahsanul akhlaq, semulia-mulia akhlaq.

Kalaupun tidak bisa kita meneladani beliau seratus persen, alangkah baiknya kita berusaha meneladani sedikit demi sedikit, kita mulai dari apa yang kita sanggup melakukannya.

Wednesday, October 05, 2005

Selamat Datang Ramadhan...

Ramadhan adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam di seluruh dunia. Amalan berpuasa adalah tuntutan wajib ke atas semua muslim, memandangkan ia bulan yang mulia dan memberi banyak manfaat dan keistimewaan, faedah dan fadhilat bagi mereka yang menghayatinya.

“Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan kepada kamu puasa sebagaimana telah diwajibkan atas orang-orang yang sebelum kamu, supaya kami menjadi orang-orang bertaqwa“
Surah Al-Baqarah: 183

Menurut syariat, puasa bermaksud menahan diri dari segala sesuatu yang boleh membatalkan puasa (seperti makan, minum, hubungan kelamin dan sebagainya) dari terbit fajar sehingga terbenamnya matahari. Niat berpuasa adalah dengan beribadah kepada Allah, meningkatkan taqwa dan mendapatkan keredhaan dari-Nya

Seperti yang kita sedia maklum, Ramadhan merupakan bulan yang penuh keberkatan. Bulan inilah di mana ibadah kita akan dilipat gandakan pahalanya. Malah pada bulan inilah kitab suci Al-Quranul Karim diturunkan, sebagai benteng dan petunjuk untuk membezakan antara yang benar dengan yang salah, yang halal serta yang haram.

Dengan berpuasa, kita dapat membersihkan rohani dengan menanamkan perasaan kesabaran, kasih sayang, pemurah, berkata benar, ikhlas, berdisiplin, terhindar dari sifat tamak, yakin dan sebagainya.

Sesungguhnya beruntunglah mereka yang berpuasa selama sebulan pada bulan Ramadhan kerana berpuasa adalah alat penyembuh yang terbaik dalam membersihkan rohani dan jasmani manusia.

Akhir kalam, berpuasalah… kerana mungkin tahun ini merupakan tahun terakhir kita berpuasa. Selamat berpuasa buat semua kaum muslimin dan muslimat.

Marhaban Ya Ramadhan. Kepada semua yang singgah ke blog saya ni... saya ambil kesempatan ni ucapkan Selamat Berpuasa & ampun maaf saya pinta sekiranya terdpt salah & silap saya pada kalian selama nie... Semoga kita sama2 mendapat keberkatan dari Ramadhan tahun ini...


p/s: rindunya kat arwah ayah ngan arwah abg... :-(
Dua tiga hari lepas mak nangis... bila saya tanya nape..?? dia ckp, "bulan puasa nak dkt.... teringat kat arwah ayah.." :-(

Dgr je mak ckp cam tuh... saya pun ikut nangis.. sedih tul... tak sangka ramadhan tahun lepas, ramadhan terakhir kami ngan ayah... selalu kalau time2 nak puasa ni.. ayah la yg paling sibuk cari kurma... masa sahur lak ayah akan pastikan kami adik beradik bangun sahur... + ayah akan letakkan nasi kat pinggan kitaorg... dan ayah pun selalu akan pastikan kami pi terawih... kalau tak pi masjid tuk terawih, ayah kata buat kat umah... hm... :-(

Setiap kali pas posa lak... ayah akan pastikan kitaorg tak tinggal posa ganti... mesti ganti masa bulan syawal tu jugak (seeloknya masa posa 6).. bak kata ayah.. elakkan dari tangguhkan ganti posa.. takut nanti terlupa.. atau 'meninggal dunia' seblm sempat nak bayar hutang... :-((

Al-Fatihah tuk arwah ayah & abg...

Monday, October 03, 2005

Bila Anak2 Sedara Cite Pasal Bola....



Gmbr kiri diambil dari Utusan Online..
Gmbr kanan: Anak2 Sedara, dr kiri Angah (Zaidan), Aizad dan Kandar.

Demam Piala Malaysia dah berakhir... Abis je bola.. terus si angah ngan Kandar perli Aizad yang kalah (sebab Aizad sorang je kat umah ni yang sokong Perlis...) Angah ngan Kandar sokong Selangor... Aizad tak puas hati terus kata Selangor main tipu... (ye la mana nak tahan kena perli sengsorang :p) Siap ckp pasal rasuah sume... Fuh.. hebat gak dorang nie berdebat pasal bola... :

Aizad Menulis:
Perlis dikalahlah semalam tension betul. Semalam bambang pamungkas menjaringkan 3 gol dan yusri cuba menjaringkan bola tetapi tidak gol. Minit ke 16 bambang pamungkas mejaringkan gol. Ele aboy memberikan bola kepada bambang lalu bambang menanduk lalu GGGOOOLLLL. Minit ke 86 Ele aboy memberikan bola kepada bambang lalu bambang menanduk lalu GGGGGOOOOOLLLLL. Minit ke 97 syukri memberikan bola kepada bambang lalu bambang menahan bola ketika berebut dengan azizi lalu GGGGGOOOOOLLLLL. SELANGOR telah memenagi sebuah PIALA iaitu PIALA MALAYSIA. Tension... tension...

ZaidanMenulis:
Semalam Selangor kalahkan Perlis 3-0. Semalam Bambang Pamungkas menjaringkan 1 Gol pada pusingan yang pertama. Pada pusingan yang kedua pula Bambang Pamungkas menjaringkan 2 lagi Gol. Pada pusingan yang pertama Eli Aiboy menendang dan Bambang Pamungkas menanduk dan GGGGOOOOLLLL ! Pada pusingan yang kedua Yusri menyepak lalu corner dan Eli Aiboy menyepak tinggi dan Bambang Pamungkas menanduk dan GGGGOOOOLLLL! Pada pusingan yang kedua juga B.Fuentes menggelecek dan terjatuh dan mengambil bola semula dan menyepak lalu Yusri menendang dan Bambang Pamungkas menahan lalu GGGGOOOOLLLL! Akhirnya Selangor dapat memegang Piala Malaysia. Aku sokong Selangor. Hidup Selangor!!

Iskandar Menulis:
SELANGOR TEWASKAN PERLIS 3-0 . AZAM BAMBANG TELAH TERCAPAI. SELANGOR BEST!!


P/s: Betul ke nama2 pemain bola yg dorang tulis nie??? :-?
Nampak sgt tak ikut perkembangan bola sepak. :-P

Wednesday, September 28, 2005

Seronok Borak Ngan Fizah.. :-)

Hari ni... lepas je meeting KRIS, saya ngan Fizah decide nak pi makan malam sesama... memula tu mmg ingat nak balik terus pas solat Maghrib... tapi bila tgk jam dah kui 8.00 pm saya pun setuju pi dinner ngan Fizah.. tu pun memandangkan perut pun dah lapo...

Kitaorg decide makan Rasa Ayamas kat South City Plaza.. (sebab Fizah ni mmg suke makan nasi ayam... dulu dia suke Chicken Rice Shop... tapi skang dah beralih ke Rasa Ayamas)..

Hari ni mmg rasa seronok sgt.. Mungkin sebab dah lama tak bercerita dengan Fizah... Macam2 topik yg kami borakkan... dr kui 8.30pm sampaila kui 10pm... tu pun kami perasan dah kui 10 bila pekeje kat Rasa Ayamas tu angkat kusi letak atas meja... then dtg kutip pinggan kami :-p Rasanya kalau Ayamas tu buka 24 jam, sure kami borak sampai pagi :-p

Mmg dah lama betul saya & Fizah tak makan bersama.. dulu... Masa saya di HQ, mmg byk masa kami spend bersama.. lebih2 lagi kalau Mira ada... Kami bertiga masuk ke MMSC di bawah MDC internship program. Fizah masuk awal 15 hari, manakala saya dan Mira masuk pada 16 April 2004... Satu department lak tuh.. tu yg rapat... mula renggang bila saya dipindahkan ke department lain dan Mira pula sambung study amik ACCA...

Skang pun Mira dah abis blaja... tu dok melangok la tu kat Ipoh :-p Lama betul tak jupe dia.. setahun dah rasanya... hm... hari tu dia call.. dpt la beborak ngan dia... tak la lama sgt... ye la... kang melambung lak bil tepon... InsyaAllah... kalau ada peluang, nak gak jupe dan beborak sakan ngan Fizah & Mira... InsyaAllah mungkin satu hari nanti... :-)

Monday, September 26, 2005

Tahniah Mel, Fida dan Adi



Gambar kiri: Dr Kiri Mel, Fida & Adi.
Gambar kanan: Mel menerima Diplomanya...

Alhamdulillah pagi tadi Mel, Fida dan Adi (bekas pelajar ITTAR) telahpun selamat menggenggam Diploma Multimedia masing2... Tahniah... dah konvo pun adik2 akak ni.. :-p Konvo kat Stadium Putra lak tu.. waa..mesti meriah...

Maklumla dah lbh 3 tahun belajar... tentulah hari ni hari yang menggembirakan, betul tak?! Penat tu blaja 3 tahun kan.. kan.. kan?!? (tak pe la.. akak dulu pun 5 tahun gak blaja!! uish letih woo, tapi bila dah pegang scroll... hm.. rasa rindu lak nak blaja lagi).

Anyway, ape pun perancangan korang pas ni akak doakan korang berjaya... Kalau plan nak keje pas nie... sediakan diri korang sebaik mungkin... maklum la nak keje bawah org nie.. mental kena kuat... lain la kalau bekeje sendiri... apa pun... segala pengalaman kat ITTAR, pengalaman masa praktikal kat MMSC dan pengalaman2 korang yg lain... gunakan sebaik mungkin. InsyaAllah korang akan berjaya...

Kuatkan semangat untuk tempuhi alam pekerjaan korang nanti.. ;-) Good Luck!

Tahniah Jas...

Hari ni merupakan hari pertunangan Jas dan pasangannya... (kalau tak silap nama tunangnya, Wilia)... Majlis berlangsung di rumah Wilia, di Shah Alam., pada jam 1 tengah hari.

Kalau diikutkan saya tak perlu ke majlis tu sebab E1, Man & Adie dah pakat nak pergi bertiga... tapi last minute semua plan bertukar bila Adie blk Penang dan Man pulak keje hari nie.. So nak tak nak saya jadi bidan terjun laa.. menggantikan Man dan Adie...

Alhamdulillah dalam perbincangan kedua2 belah keluarga lelaki dan perempuan, mereka bersetuju untuk menyatukan Jas dan Wilia, sekitar bulan Februari nanti... InsyaAllah, smoga jodoh kalian berpanjangan...

Buat Jas dan Wilia... tahniah atas pertunangan kalian.. :-)

Sunday, September 25, 2005

Pengalaman Pertama Jalani Rawatan Tradisional...

Hari ni abg Poji (abg sulung saya) dah plan nak bawa mak ke Puchong utk mendapatkan rawatan tradisional... Mula2 mmg malas nak ikut sebab saya menyertai satu event di Ampang sebagai sukarelawan.. event satu hari itu tentunya memenatkan... tapi bila Ateh hantar sms kata tak de anak pempuan yang temankan mak... so last2 pi la jugak...

Kitaorg bergerak dr Gmbk jam 6.30 ptg... sampai sana dalam jam 8.00 mlm (jam skit kat depan IOI)... Sesampai je kat sana... proses rawatan dijalankan... setelah mendapatkan semua info tentang penyakit mak, Wak (gelaran kepada doktor tradisional tersebut) pun mula memeriksa mak...

Rawatan yg dilakukan tidak ubah seperti menggunakan kaedah refleksiologi... (tapi bukan kaki...sebaliknya di bahagian belakang badan mak) Kata Wak, mak tak de sakit buah pinggang (seperti yang diberitahu oleh doktor pakar)... katanya dia telah 'melihat' dan mendapati kedua2 buah pinggang mak masih elok dan sihat (kalau rosakpun bukannya teruk sgt).

"Jika tidak masakan ibumu masih bisa membuang air, bisa duduk dan bisa bergerak (berjalan)?"

Saya hanya diam dan mendengar lanjut... Wak memberitahu semua kesan jika seseorang itu mengalami kerosakan buah pinggang.. Hm... penerangannya sama seperti apa yang telah saya baca dari buku-buku kesihatan dan maklumat tentang penyakit buah pinggang dari internet...

Kata Wak, urat2 belakang badan mak byk yang bersimpul... (kerana mak mengadu sakit di bahagian blkg bdn & myebabkan mak trasa sakit bila duduk atau berdiri terlalu lama..).. Wak mula 'membetulkan' urat2 yang dikatakan bersimpul itu.. Saya hanya memerhatikan rawatan yg dijalankan.. makin lama Wak menekan blkg mak, saya semakin terasa sakit (juga di bahagian blkg).. Saya juga tak henti2 sendawa (mmg saya tak boleh melihat org diurut.. saya yg akan sendawa lbh2 :-P)

"Wah.. ajaib ni.. di sini yg diurut... di sana pula yang sendawa... Banyak angin ya?!" kata Wak...
"Jika tidak tahan, kamu bisa tunggu di luar..." sambung Wak lagi.

"Dia mmg cam tu Wak tak boleh mengurut & tgk org lain diurut.. dia yg akan sendawa..." kata mak pula... Namun x pula saya berganjak dr tmpt duduk saya tu... Makin lama.. Makin sakit.. sampai Mak Lang pun ckp.. "Teruk betul kau nie nora... Smpi merah padam muka tahan sakit tu..."

Masa tu mmg tak tau nak ckp... sakit kat blkg bdn sampai rasa tak boleh nak duduk betul... rasa cam nak terbaring dah... badan pun dah start berpeluh... bila selesai je Wak rawat mak... terus Wak panggil dan tengokkan saya pula... Saya diminta duduk membelakangkan Wak & wak menekan bahu dan bahagian blkg badan saya (seperti kaedah refleksiologi), seperti mana yg dilakukan kpd mak tadi..

"Selalu gastrik ya? Sakit kepala & kadang-kala lenguh di bahagian pinggang?" Saya mengiakan & terfikir sejak akhir2 ni mmg kerap sakit pala, mudah kena gastrik dan lenguh pinggang.

"Saya betulkan uratnya ya?" Saya hanya diam & Wak meneruskan rawatan..

"Di sini mungkin sakit sedikit (di bahagian pinggang).. kamu bertahan ya?!" Masa tu saya mmg dah tak boleh nak tahan... mmg sakit sgt rasanya... Last2 menangis menahan sakit... Tuhan saja tahu sakitnya... Smpi Abg Poji yg dok depan saya masa tu pun pandang dengan pandangan yang simpati... "Tak pe la... tahan skit... Wak nak ubatkan tu.."

Bila habis rawatan refleksiologi tu, Wak ckp perut saya keras... (kerana terlalu banyak angin yg terkumpul).. Wak kata, "lepas ibumu diurut isteri saya, kamu pula..." (utk lembutkan perut dan mudahkan perjalanan darah sume).. Gerun jugak bila dgr kena urut tu sebab blkg saya yg ditekan wak tu mmg masih terasa sakit... walaupun saya dah rasa semakin lega... (tak sakit blkg lagi...)

Saya tahu perut saya (terutama sebelah kiri) mmg keras... Doktor dah ckp byk kali pun... Nenek saya yg selalu urutkan saya pun ckp cam tu... tapi saya x tau la pulak cam ne nak lembutkan perut nie...

Masa isteri wak tu urutkan perut saya... dia pun terkejut bila tekan perut saya... "Keras sungguh ni.. lihat isinya semua sudah turun ke bawah... peranakan kamu juga" Saya hanya diam dan tunggu tindakan selanjutnya... ternyata isteri Wak tu bersungguh2 "melembutkan" perut saya... "Kamu rileks saja ya... jgn ditahan nafasnya.. jgn keraskan perutnya.." Itulah antara perkataan yang sering diulangnya.. Sakitnya jgn ckp aaa... Rasa cam nak suruh dia berhenti ngurut je.. Berpeluh2 isteri Wak tu ngurut saya... katanya dia blm pernah lagi ngurut org yg perutnya keras cam perut saya... Tapi alhamdulillah dia berjaya "melembutkan" perut saya... dan saya juga terasa lebih selasa dan tidak senak perut...

Alhamdulillah... bak kata org... ikhtiar lah... cari penawar bagi setiap kesakitan yang kamu alami... inilah pengalaman pertama saya menjalani rawatan tradisional di Puchong... Mudah2an saya tidak mudah terkena sakit pala, gastrik dan lenguh pinggang lagi... InsyaAllah....

Friday, September 23, 2005

Hargailah Si Dia Di Sisimu...

Jika kamu memancing ikan... setelah ikan itu terlekat dimata kail hendaklah kamu mengambil terus ikan itu... janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja... kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kail mu dan mungkin akan menderita selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang...
setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya... janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja... kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu...

Jika kamu menadah air biarlah berpada... jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh... cukuplah sekadar keperluanmu... Apabila sekali ia retak... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula... akhirnya ia di buang... sedangkanjika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi... .

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, terimalah seadanya... janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa... anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya... akhirnya kamu kecewa meninggalkannya. Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu berterusan hingga ke akhirnya...

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu... mengenyangkan, berkhasiat... mengapa kamu berlengah... cuba mencari makanan yang lain... terlalu ingin mengejar kelazatan... Kelak nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya... kamu akan menyesal...

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan... yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu, menyayangimu, mengasihimu... mengapa kamu berlengah... cuba membandingkannya dengan yang lain... terlalu mengejar kesempurnaan... Kelak... kamu kehilangannya dan kamu akan menyesal apabila dia beralih arah...


--> Beginilah umpamanya kehidupan kita dalam menilai seseorang... Sesungguhnya kita tidak perasan akan kehadiran seseorang yang memenuhi segalanya... sehinggalah satu waktu dia pergi meninggalkan kita...

Siapakah Anda?

Siapakah orang yang sombong?
Orang yang sombong adalah orang yang diberi penghidupan tapi tidak mahu sujud pada yang menjadikan kehidupan itu, iaitu Allah Rabbul Alaamin, Tuhan sekelian alam. Maka bertasbihlah segala apa yang ada di bumi dan langit pada Tuhannya kecuali jin dan manusia yang sombong diri.

Siapakah orang yang telah mati hatinya?
Orang yang telah mati hatinya adalah orang yang diberi petunjuk melalui ayat-ayat Al-Quran, hadis dan cerita-cerita kebaikan namun merasa tidak ada apa-apa kesan dalam jiwa untuk bertaubat.

Siapakah orang dungu kepala otaknya?
Orang yang dungu kepala otaknya adalah orang yang tidak mahu lakukan ibadat tapi menyangka bahawa Tuhan tidak akan menyeksanya dengan kelalaiannya itu dan sering merasa tenang dengan kemaksiatannya.

Siapakah orang yang kuat?
Orang yang kuat adalah orang yang dapat menahan kemarahannya ketika dia didalam kemarahan.

Siapakah orang yang lemah?
Orang yang lemah adalah oranmg yang melihat akan kemaksiatan di depan matanya tidak sedikit pun ada kebencian di dalam hatinya akan kemungkaran itu.

Siapakah orang yang bakhil?
Orang yang bakhil lagi kedekut adalah orang yang berat lidahnya untuk membaca selawat ke atas junjungan Rasulullah s.a.w.

Siapakah orang yang buta?
Orang yang buta adalah orang yang tidak mahu membaca dan meneliti kebesaran al-Quran dan tidak mahu mengambil pelajaran daripadanya.

Siapakah orang yang tuli?
Orang yang tuli adalah orang yang diberi nasihat dan pengajaran yang baik namun tidak diendahkannya.

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan Nabi Sulaiman a.s.

Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia berkata, Inna lillahi wainna illahi rajiuun. Lalu sambil berkata,  Ya Rabbi aku redha dengan ketentuan-mu ini, sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang menangis air mata mutiara?
Orang yang menangis air mata mutiara adalah orang-orang yang sedang bersendiri lalu mengingat akan kebesaran Tuhan dan menyesal akan dosa-dosanya alu mengalir air matanya.

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang yang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukan harta.

Siapakah orang yang pandai?
Orang yang pandai adalah orang yang bersiap-sedia untuk hari kematiannya kerana dunia ini berusia pendek sedang akhirat kekal abadi.

Siapakah orang yang bodoh?
Orang yang bodoh adalah orang yang beria-ia berusaha sekuat tenaga untuk dunianya sedangkan akhiratnya diabaikan.

Siapakah orang yang maju dalam hidupnya?
Orang yang maju dalam hidupnya adalah orang-orang yang sentiasa mempertingkat ilmu agamanya.

Siapakah orang yang mundur hidupnya?
Orang yang mundur hidupnya adalah orang yang tidak mempedulikan akan halal dan haramnya sesuatu perkara itu.

Siapakah orang yang gila itu?
Orang yang gila itu adalah orang yang tidak sembahyang kerana hanya dua syarat saja yang memperbolehkan akan seorang itu meninggalkan sembahyang, pertama sekiranya ia haid dan kedua ketika ia tidak siuman akalnya.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.

Siapakah orang yang selalu ditipu?
Orang yang selalu ditipu adalah orang muda yang yang menyangka bahawa kematian itu berlaku hanya pada orang tua.

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan dimana kuburnya akan diperluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling sempit?
Orang yang mempuanyai rumah yang paling sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah menggunakan akal sewaktu di dunia iuntuk menghindari seksa neraka.

Airmata Nabi Adam

Tahukah saudara/i semenjak Nabi Adam terkeluar dari syurga akibat tipu daya iblis, beliau menangis selama 300 tahun. Nabi Adam tidak mengangkat kepalanya ke langit kerana terlampau malu kepada Allah swt.

Baginda sujud di atas gunung selama seratus tahun. Kemudian menangis lagi sehingga air matanya mengalir di jurang Serantip. Dari air mata Nabi Adam itu Allah tumbuhkan pohon kayu manis dan pokok cengkih. Beberapa ekor burung telah meminum air mata baginda. Burung itu berkata, "Sedap sungguh air ini."

Nabi Adam terdengar kata-kata burung tersebut. Baginda menyangka burung itu sengaja mengejeknya kerana perbuatan derhakanya kepada Allah. Ini membuatkan Nabi Adam semakin hebat menangis. Akhirnya Allah telah menyampaikan wahyu yang bermaksud, "Hai Adam, sesungguhnya Aku belum pernah menciptakan air minum yang lebih lazat dan hebat dari air mata taubatmu itu."

Apa Yang Akan Ditanya Dalam sehari ada 24 jam. Dalam sejam manusia bernafas sebanyak 4320 kali.
Dalam setiap kali bernafas Allah akan tanya dua perkara semasa nafas keluar dan masuk. Pertanyaan itu ialah, "Apa perbuatan yang kita lakukan semasa nafas itu keluar dan masuk ?

Tiga Cahaya Di Hari Kiamat
Di hari kiamat ada tiga cahaya yang berlainan :
* Cahaya yang pertama seperti bintang-bintang.
* Cahaya yang kedua seperti cahaya bulan.
* Cahaya yang ketiga seperti cahaya matahari.

Apabila ditanya cahaya apakah ini? Lalu dijawab :
Cahaya yang pertama ialah cahaya wajah-wajah manusia yang ketika di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan dan terus bersuci dan mengambil air sembahyang apabila terdengar azan.
Yang kedua ialah cahaya wajah mereka yang mengambil air sembahyang sebelum azan.
Cahaya yang ketiga ialah cahaya mereka seperti matahari. Mereka di dunia sudah bersiap sedia di dalam masjid sebelum azan lagi."

Kala Jengking Neraka

Di hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama "Huraisy" berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi.

Malaikat Jibril bertanya : "Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa yang kau cari?"

Huraisy pun menjawab, "Aku mahu mencari lima orang. Pertama, orang yang meninggalkan sembahyang. Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat. Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya. Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid. Kelima, orang yang suka minum arak."

Semoga menjadi pedoman hidup kita hingga keakhir hayat , Insya'Allah .

Wassallam.

Sunday, September 18, 2005

Kejohanan Bowling KRIS Selesai...

Alhamdulillah hari ni semua perancangan bg Kejohanan Bowling Tahunan KRIS 2005/06 berjalan dengan lancar. Walaupun terdapat sedikit kelewatan dr segi penyediaan breakfast... tetapi rata2 semuanya berpuas hati...

Tahniah dan kredit kepada Lan (AJK Sukan KRIS) yang telah bertungkus lumus untuk merealisasikan segala perancangan sempena kejohanan pertama KRIS bagi sesi 2005/06. Terima kasih juga bagi semua ahli KRIS yang telah berkerjasama dalam memberikan yang terbaik untuk kejohanan ini.

Tahniah juga kepada semua pemenang. Dan ternyata segala objektif kejohanan telahpun tercapai. Terima kasih kepada semua...

Friday, September 09, 2005

Ala... Comeinye Dia...


Hm, adik Arfan ngan abg Aizad...

Adik skang dah pandai pose... Asal angkat camera... Suruh senyum... dan2 ada aksi2 yg comei... :-) siap kenyit mata lagi... Adik arfan sampai skang belum pandai panggil "Mak Uda". Tah bila la nak dgr dia sebut "Mak Uda"... Antara perkataan2 yg dia dah pandai sebut, "atuk"(arwah ayah), "wan", "abah", "bu" (ibu), "aijad" (aizad), "anyah" (angah), "akjang" (pak anjang), "atteh" (mak teh), "pokcu" (busu) & "tatak" (kakak=Nani)...

Arfan ni peminat no satu MAWI WORLD :P lagu yg dia paling suke, Nour El Ain & Aduh Saleha... kalau dengar jek muzik 2 lagu ni.... sure dia start joget & buat mimik muka menyanyi (ala2 miming la tu) :P Mmg comei!!

Tuesday, August 23, 2005

Selamat Pengantin Baru...

Tahniah buat Nasran dan Noor Asiah, yang selamat bersanding pada 21 Ogos 2005 (Ahad)... (akad nikah berlangsung hari sebelumnya, 20 ogos 2005-Sabtu di Masjid As-Syakirin, Gombak). Selamat Pengantin Baru buat kedua2nya... Semoga ikatan yang kalian bina ini akan berkekalan sehingga ke anak cucu. Tahniah sekali lagi...




Tahniah juga kepada Sarah dan Ejai, yang majlisnya juga berlangsung semalam... Sori kami tak dpt dtg... apa pun, Selamat Pengantin Baru... Semoga sentiasa berbahagia.. :-)

Tak lupa juga kepada Nani dan Alfi yg majlisnya berlangsung pada 20 Ogos 2005... Sori jugak kami tak dpt nak pi sebab jauh sgt... Penang ttuu.... apa pun hanya doa kami bersama kalian di sana... insyaAllah kalau buat majlis kat KL, kami akan pi... Selamat Pengantin Baru... Tahniah... :-)

Nani...



Hm.. Nani satu2nya anak buah pempuan (buat masa ni.. :p).. suke sgt make-up tak macam mak uda dia yg tak reti make-up nie.. heheh :-)) .. tapi jgn tekejut.. gmbr kat atas ni mak uda dia yg contengkan.. :p make-up tak tebal.. tapi si kecik tu ngamuk suruh pekatkan make-upnye tu.. uish!! sabo je la.. umur baru jek 7 thn.. tp ngalahkan org dewasa...!! Siap ada set make-up sendiri tu.. ish.. ish.. ish... :-)


Ha.. yg ni ada rupa mak uda dia tak?!?!

Wednesday, August 10, 2005

Tiada Lagi Tangisan - Aishah

Kini telah lama kita berpisah
Rintihan asmara kian berubah
Tiada lagi mengharap
Tiada lagi belaian manjamu
Semua telah berakhir

(ulang)
Ketenangan hidup menyinariku
Keperitan cinta terlerai sudah
Tabahkanlah hati luka nan berduri
Ku mengenali….
Siapakah diriku yg sebenarnya

(c/o)
Tiada lagi tangisan
Tiada lagi air mata
Membasahi jiwa luka
Yg tinggallah hanya memori duka
Semuanya di duga
Pertemuan kali ini takkan berkekalan
Berakhirlah istana bahagia

Biarkan daku hidup keseorangan
Tak perlu lagi cinta
Yg menghiris luka
Titisan air mata kini kekeringan
Tak perlu menabur kasihmu…

Dan kini tertutup jendela harapan ini
Kau yg menanti kepangkuan aku
Semua takdir yg telah ku temu
Akan ku bina segalanya tanpamu…

Tuesday, August 09, 2005

Uish!!

Mujur panjang umur lagi... Tadi lebih kurang kul 6.25pm.. Pas meeting kat HQ, nyaris2 treler langgar blkg kete.. x tau dr mana dtgnya treler tuh.. sebab rasanya masa kuar simpang tu, mmg jalan clear... (atau mungkin mmg x perasan treler tuh)..

Dah la blkg treler... depan lak bas panjang.. uish, rasanya sampai sekarang masih terdgr bunyi nyaring hon treler tu & terasa cam dah kena langgar. Kalau la bebetul accident tadi... rasanya org dah hancur dihimpit bas dan treler tuh... Alhamdulillah, masih panjang umur org...

p/s: sepanjang jalan balik dok ngurut dada.. uish ngeri!!

Monday, August 08, 2005

Aduh Saleha.. Lagu Kedua BEST Dlm Sejarah AF...



Aduh Saleha.. lagu kedua BEST lepas lagu Tangisan Dalam Kerinduan... Sekali dengar terus JATUH CINTA!! ADUH SALEHA....!! World....!! Tahniah buat MAWI WORLD dan MAWIFC.COM

Mana rayuanku hendak kusampaikan
Rindu berakhir ku pada kasih yang jauh
Jauh bukan jarak dan tempat
Jauh nama dan pangkat

Mana penggantimu hendak ku dakapkan
Dendam asmara ku pada cinta yang dulu
Luruh bukan daun dan hujan
Luruh jiwa dan badan

Bertahun ku sandar percaya
Tak mungkin padam cahaya
Cintamu bagai rembulan
Hilang di pandangan
Kala langit di lindung awan

Aduh mahkota terhempas, barulah kusedar
Yang kusangkakan intan
Oh hanyalah kaca
Sesudah berdarah barulah ku sedar
Jiwaku tercalar
Oh sakitnya bukan kepalang

Kau biarkan aku sendiri
Menderita siksa racun hidupku, Saleha
Kau biarkan aku sendiri
Melewati sepi dalam hidupku, Saleha
Kau biarkan aku sendiri
Meratapi nasib dalam gelita, Saleha

Lagu: Sifu M.Nasir
Lirik: Loloq

Saturday, July 30, 2005

Hari Sedih Sedunia... :-(

Hari ni terasa sedih sgt... x tau la kenapa... Pagi tadi, masa sampai opis... Baca paper Utusan... Cerita tentang adik Muhammad Alif Adam Juri yang meninggal dunia semasa dalam perjalanan pulang ke rumah dari mengaji al-Quran benar-benar mengundang sedih. Adik Alif yang baru belajar melintas jalan, meninggal dunia pada hari ke-3 mempelajarinya... Al-Fatihah buat adik Alif, semoga rohnya dicucuri rahmat...

Saya mmg cukup cemas apabila melihat kanak2 sekolah yang melintas jalan. Lebih-lebih lagi yang sebaya adik Alif... Menakutkan... kerana mereka tidak dipimpin oleh orang dewasa... Teringat saya pada iklan yang menyatakan kanak-kanak seusia adik Alif tidak boleh mengagak jarak/kelajuan kenderaan... Kepada semua... (Peringatan untuk diri saya jugak...) pimpinlah anak, adik, anak saudara anda ketika melintas jalan... Tak luak kalau kita pimpin mereka... dan janganlah sekali-kali memandang remeh perkara sebegini... Kita mampu mengubahnya!!

OK, berbalik kepada "hari sedih sedunia saya"... Selepas cerita sedih adik Alif... Saya juga mendapat berita tentang bos kawan saya (qisty80) yang meninggal dunia setelah beberapa hari berada di ICU... Berita ini pun, hanya dimaklumkan oleh qisty80 melalui status YMnya.. Saya pun belum berkesempatan untuk bertanya lanjut tentang perkara tersebut... InsyaAllah jika saya ada peluang, saya akan bertanya qisty80 hal tersebut & akan saya updatekan di sini. Al-Fatihah juga buat Allahyarham bos qisty80... Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman... AMIN...

Seterusnya, saya mendapat satu SMS dari kakak saya yang menyatakan mak mengalami hypertension sebaik sahaja balik dari medical appointment kelmarin... Berita yang memeranjatkan kami adik beradik apabila mak disahkan oleh doktor kedua-dua buah pinggangnya rosak yang memaksanya membuat dialisis (tunggu result darah minggu depan, kalau teruk kena masuk wad & buat dialisis), selain itu mak juga disahkan mengalami paru-paru berair yang juga mengganggu organ jantungnya... Sedih betul... :-(

Apa yang lebih menyedihkan apabila doktor tersebut seolah-olah menakutkan mak dengan mengatakan "kalau buat dialisis, pesakit akan share mesin tu... & akan mengakibatkan jangkitan kuman... Satu je caranya, kita tebuk perut & makcik boleh cuci (buang air berlebihan dlm badan) kat rumah je." Mendengar istilah TEBUK saja dah cukup menakutkan saya.. Apatah lagi mak.. :-( Mujur saja Yap (adik bongsu) berjaya menenangkan mak... Apa yg paling mengecewakan, saya rasa tidak patut seorang doktor menceritakan hal tersebut kepada pesakit... Inform kepada waris adalah lebih baik berbanding berterus-terang kepada pesakit... (sekurang-kurangnya waris boleh 'berkias' bagi memancing pesakit untuk menjalani pembedahan/pemeriksaan lanjut)...

Belumpun reda dengan berita tersebut, saya sekali lagi dikejutkan dengan berita accident kawan saya, DJ Ann yang ketika itu dalam perjalanan ke opis... Mujur saja dia tdk apa-apa... Alhamdulillah... walau bagaimanapun.. berita itu cukup mengejutkan saya... ye la... kawan saya yang tu bukannya sihat sgt (tak perlulah saya tuliskan di sini penyakitnya, cukup sekadar pembaca tahu dia tak sihat)... Apa pun Ann... saya harapkan lepas nie akan lebih berhati-hati ketika memandu...

Berkecamuknya hati... tak tau pada sapa nak ngadu, bila kawan baik sendiri bertindak mendiamkan diri dan langsung tak mahu bertegur sapa... bila ditanya... mukanya pun seolah-olah tidak berminat untuk menjawab... :-( bila ditanya... "Marah saya ke?" jawapan yang diterima "Ntah"... (cukup untuk menunjukkan dia marah... atas alasan apa..?? saya sendiri tercari2 jawapannya...) Apa pun... kalau dia terbaca post nie... saya nak minta maaf banyak-banyak... & terima kasih kerana sudi jadi "kawan gembira" untuk saya... :-(

Sedih betul hari nie.. :-(

Thursday, July 21, 2005

Menu Baru di Restoran Syukran , TPM


Ha.. ni la dia ROTI SALAD...

Haaa... ni nak promosi skit... Sape nak try menu baru diRestoran Syukran, TPM... angkat tangan...?? Heheheh... best tu... ROTI SALAD... Kami makan roti salad tu pada hari kedua promosi :-p (hari ni)...

Memula tu tak confident gak nak makan... sebab tak penah dgr la katakan... tapi tu la.. bak kata org tak try tak tau kan...?? So kami ni pun try la mkn... Sepinggan kongsi 3 org... (heheh tapi tak cukup.. order lagi spinggan :-p) Mmg best aa... kira kenyang sampai ke petang jugak... ;-)

Ok yg kat luar tu roti canai aa kiranya... then dlm tu ada isi cam dlm popia basah/goreng... ada carrot, bawang, sengkuang dll... & kat atas tu dihias dengan cili sos dan mayonis.... hm... yum... yum... So..lagi sekali panggilan tuk org2 TPM tuk try menu baru kat Syukran nie.. mmg best!! Rasa sekali nak lagi!!! :-))

Nie La Dia...



Hm... ni la kucing yg saya berkenan tu... tapi dah ada org lain yg beli... beberapa hari, selepas kunjungan kami yg pertama hari tuh... bukan yg hitam (yg tgh tdo tu) tapi yg kat blakang tu.... comeikan?!? eee... geram!!

Wednesday, July 20, 2005

Kunjungan Kali Ke-2 Ke Rumah Kak Dilla

Semalam kami sekali lagi ke rumah kak Dilla utk melihat kucing2nya... Kebetulan kak ayu bersedia utk adopt Teffy (kucing yg dikatakan mengalami masalah "selsema" yg trk!) ... Mmg kesian tgk keadaan Teffy yg sakit tu... tapi bagus la kak ayu bersedia tuk jaga... sekurang2nya ada perhatian yg diberikan kepada Teffy... Maklum la... diri sendiri mmg x penah jaga kucing.. so x pandai nak bg "kasih sayang" kat kucing2 tu... Apa pun diharapkan Teffy akan sihat bila dah berpindah environment nie...

Btw, sesampai je kat umah tu...terus serbu anak2 kucing yg comel2 tu... hm... dah berkurangan pun... dimaklumkan... ada 2/3 ekor kucing yg telah dibeli org lain... Frust jugak sebab salah satu tu saya berkenan... (walaupun tak pandai jaga kucing :-p) Good for them actually.. sebab kecik2 ni bertukar environment dan mungkin akan dijaga dengan lebih rapi... InsyaAllah...

LOOK AT THEM!! :-)
Dorang ni mmg pantang nampak camera...
sume akan tunjukkan pose yg memacam :-p











Tuesday, July 19, 2005

Unleashed



Unleashed mengisahkan seorang manusia yg kehidupannya diperlakukan seperti seekor anjing. Danny (Jet Li), sedari kecil diajar untuk bergaduh & lebih teruk lagi diarahkan membunuh sesiapa sahaja. Tindakannya juga hanya bergantung kepada arahan tuannya (Bob Hoskins). Tuannya juga tidak pernah mempunyai perasaan kasihan & hanya mementingkan diri sendiri serta memburu kemewahan dgn mempergunakan kehandalan Danny dlm seni mempertahankan diri.

Danny tidak mempunyai tempat tinggal yg sempurna, sebaliknya disediakan sebuah sangkar dan terdapatnya teddy boo (teddy bear) juga sebuah buku abjad... Simboliknya apabila dia membuka buku tersebut, dia akan mambaca huruf L utk LOVE.. & juga P utk PIANO.. Buku abjad tersebutlah yg menemukannya dgn dunia luar (selain kehidupannya yg seperti haiwan). Sebuah filem aksi yg agak 'ganas' tapi bisa meninggalkan kesan yang mendalam pada sesiapa yang menontonnya...

Sepanjang menonton filem ini saya rasa sebak/sedih melihat Danny yg dilayan tidak seperti manusia. Seperti itulah realiti kehidupan diluar sana... Tentu saja ada segelintir pihak yang mempergunakan org lain demi kepentingan/keuntungan sendiri...

Teringat saya pada anak2 kecil (lingkungan umur 7-12 thn) yang diarahkan untuk mengutip derma dari rumah ke rumah...(mungkin kanak2 terbiar & diambil oleh mereka yg KONONNYA ingin bertanggungjawab menjaga kanak2 tersebut). Kanak2 ini akan ditinggalkan di sesebuah kawasan perumahan dan diarahkan utk mengutip derma.. Pernah terjadi di depan mata... apabila salah seorang kanak2 itu ditempeleng krn tdk dpt mengutip byk derma... Sedih betul bila teringatkan mereka... Walaupun mereka tdk diajar untuk membunuh seperti Jet Li, tetapi mereka dipergunakan (sepenuhnya) utk memdapatkan REZEKI, yg bukan utk diri sendiri tetapi untuk mereka yang digelar TUAN... Sedih betul!!

Filem ini benar2 memberikan kesan kepada saya... Bersyukur kerana masih ada kehidupan yg sempurna... masih ada kasih sayang untuk dikongsi dan masih ada impian untuk dikejar...

Pada anda yg kesempatan, tontonlah filem nie...

Unleashed Movie
Jangan biarkan org lain yg menentukan kehidupan anda... Kerana anda lebih berhak untuk menentukannya...

Tuesday, July 12, 2005

Please Learn From This Story...

When sending car to workshop, pls remember to:

1. Only submit the car key (without the house keys, the extra sterling lock key, etc.)
2. Take away apartment sticker so that they don't know where you stay.

Warning to women about the danger of giving their car keys-with their house keys attached-to anyone. A good friend's daughter went to a well-known tire company to have a flat repaired while she waited.

Without thinking, she handed her key ring all her keys on it to the serviceman and waited. What she didn't know is that most of these places also have machines that make copies of keys.

One of the servicemen copied her apartment key, and two days later entered her apartment late at night and raped her.

This was a business she frequented, and they had all the information in their computer about where she lived, her phone number, etc. The man was caught months later and the police found out that he had done this before.

He is now in jail, and my friend's daughter is trying to go on with her life. I called my daughter right away and told her this story so she could learn from it, too.

Please, warn everyone to have their personal keys on another key ring or have a key ring that separates the car keys from one's personal keys.

Perhaps this will save another woman from tragedy.

PLEASE SHARE THIS INFORMATION WITH FRIENDS AND FAMILY.


p/s: Thanks Gayne for this email...

Saturday, July 02, 2005

Proud To Be 1 Of The LTPians...

Pertama2 kalinya, alhamdulillah syukur ke-hadrat Ilahi kerana dgn limpah kurnia-Nya saya dpt semula menyertai aktiviti sukarelawan... Jika dulu saya menyertai badan2 sukarelawan NGO... tetapi kini saya mempunyai kumpulan sukarelawan sendiri, yg dikenali sebagai LTP34...

LTP34 (Leadership, Teambuilding & Problem Solving #34) adalah kumpulan yang digabungkan oleh Multimedia Development Corporation (MDC)., under MDC Internaship Program. Yg menariknya, LTP34 (juga LTPians yg lain) dibekalkan dengan "semangat api" & "semangat setia kawan" antara ahli2 LTP, masyarakat, haiwan & alam sekitar.

"Keep The Fire Alive" adalah slogan yg mampu membakar semangat kami. Pernah suatu ketika, saya hampir kecundang & patah semangat apabila berhadapan dengan pelbagai kejadian yang tidak terduga... antaranya pemergian ayah saya ke rahmatullah & tahap kesihatan mak saya yg diklasifikasikan sebagai kritikal oleh doktor.

Saya hampir menyerah kalah... Namun, John Kam (Director of Training & Development) - yg juga merupakan penasihat @ fasilitator kami semasa di Cameron Highlands.... Mengutuskan email seperti berikut, apabila saya mengadu akan 'kekalahan @ kegagalan' saya yg tidak dpt sama2 menjayakan aktiviti2 yg dirancangkan oleh LTPians. Email berikut bertarikh 16 April 2005:

nora dear,
I wish there was something i could say or do to make you feel better and to make things improve for you. Right now, i just want to say one thing, just because you werent there for the activities doesnt mean you aren't a good keeper. In fact knowing that you've been brave and strong in the face of such hardship just tells me that you're a person that i'm proud to call my Keeper. Some fires burn hidden, like yours. doesnt mean that they're not as bright, they're just hidden. :)

I'm so sorry to hear about your Mom and Dad. It really seems like you're going through a difficult time in your life. All i can say right now is to hang in there. Be brave like you already have been nora dear.One day we'll find out why we were tested so sorely but til then have faith that He knows what is best.

The activities will still be there wen you have the time to come for them. When you do I will be there to greet you and introduce you! :) You don't have to be sorry to tell me anything. I'm always ready to listen should you need me to. After all, you're one of my Keepers! :) I might take a longer time to respond if i'm out of contact but I will answer.

Do take care and let me know what hapens ok?

John

Saya amat2 berterima kasih di atas segala sokongan dr John dan rakan2 LTP (dr LTP1 - LTP40++) yg lain... Tanpa sokongan kuat dari mereka... Saya tidak akan dpt menempuh segala keperitan... (mmg byk sms, email dan ym msg yg saya terima dr mereka, yg tak lain tak bukan memberikan semangat kepada saya...)... Thanks guys... Really appriciate it...

To all LTP34 members, sorry to take a long time to contribute/help in our activities... hope after this I’ll contribute to our charity project more often...


Tuesday, June 28, 2005

We Never Realize...

Things You Probably Never Knew or Thought About
Sesuatu yang anda tidak perasan atau tidak terfikir langsung... .

1. At least 5 people in this world love you so much they would die for you.
Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia ini menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.

2. At least 15 people in this world love you in some way.
Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.

3. The only reason anyone would ever hate you is because they want tobe just like you.
Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda.

4. A smile from you can bring happiness to anyone, even if they don't like you.
Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang, walaupun dia tidak menyukai anda.

5. Every night, SOMEONE thinks about you before they go to sleep.
Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.

6. You mean the world to someone.
Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.

7. If not for you, someone may not be living.
Kalau bukan kerana anda, seseorang itu tidak akan hidup bahagia.

8. You are special and unique.
Anda seorang yang istimewa dan unik.

9. Someone that you don't even know exists loves you.
Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.

10. When you make the biggest mistake ever, something good comes from it.
Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah disebaliknya.


11. When you think the world has turned its back on you, take a look: you most likely turned your back on the world.
Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirlah semula; mungkin anda yang meminggirkan mereka.

12. When you think you have no chance of getting what you want, you probably won't get it, but if you believe in yourself, probably, sooner or later, you will get it.
Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini,mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat-laun anda akan memperolehinya.

13. Always remember the compliments you received. Forget about the rude remarks.
Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun, caci & cela.

14. Always tell someone how you feel about them; you will feel much better when they know.
Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya.

15. If you have a great friend, take the time to let them know that they are great.
Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik.

They say it takes a minute to find a special person, an hour to appreciate them, a day to love them, but then an entire life to forget them.
Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk menyayanginya, tapi sepanjang hidup untuk melupakannya.

Saturday, June 25, 2005

The Glory of Azan...



Amazing as it sounds, but fortunately for the Muslims of the world, it is an established fact. Have a look at a map of the world and you will find Indonesiaon the eastern side of the earth. The major cities of Indonesiaare Java, Sumatra, Borneo and Saibil.

As soon as dawn breaks on the eastern side of Saibil, at approximately 5:30 am local time, Fajar Azaan begins. Thousands of Muazzins in Indonesia begin reciting the Azaan. The process advances towards West Indonesia. One and a half hours after the Azaan has been completed in Saibil, it echoes in Jakarta. Sumatra then follows suit and before this auspicious process of calling Azaan ends in Indonesia, it has already begun in Malaysia. Burma is next in line, and within an hour of its beginning in Jakarta, it reaches Dacca, the capital city of Bangladesh. After Bangladesh, it has already prevailed in western India, from Calcutta to Srinagar. It then advances towards Bombay and the environment of entire India resounds with this proclamation. Srinagar and Sialkot (a city in north Pakistan) have the same timing for Azaan. The time difference between Sialkot, Quetta and Karachiis forty minutes, and within this time, Fajar Azaan is heard throughout Pakistan.

Before it ends there, it has already begun in Afghanistan and Muscat. The time difference between Muscat and Baghdadis one hour. Azaan resounds during this one hour in the environments of Hijaaz- e-Muqaddas (Holy cities of Makkah and Madinah), Yemen, United Arab Emirates, Kuwaitand Iraq.

The time difference between Baghdad and Alexandriain Egyptis again one hour. Azaan continues to resound in Syria, Egypt, Somalia and Sudan during this hour. The time difference between eastern and western Turkey is one and a half hours, and during this time it is echoed with the call to prayer.

Alexandria and Tripoli(capital of Libya) are located at one
hour's difference. The process of calling Azaan thus continues throughout the whole of Africa. Therefore, the proclamation of the Tawheed and Risaal at that had begun in Indonesia reaches the Eastern Shoreof the Atlantic Ocean after nine and half hours.

Prior to the Azaan reaching the shores of the Atlantic, the
process of Zohar Azaan has already started in east Indonesia, and before it reaches Dacca, Asar Azaan has started. This has hardly reached Jakarta one and half hours later, the time of Maghrib becomes due, and no sooner has Maghrib time reached Sumatra, the time for calling Isha Azaan has commenced in Saibil! When the Muazzins of Indonesia are calling out Fajar Azaan, the African Muazzins are calling the Azaan for Isha.

If we were to ponder over this phenomenon thoughtfully, we
would conclude the amazing fact that there is not even a single moment when hundreds of thousands of Muazzins around the world are not reciting the Azaan on the surface of this earth. Even as you read this material right now, you can be sure there are atleast thousands of people who are hearing and reciting the Azaan!!!

SUBHANALLAH....

Saturday, June 18, 2005

Eye Trick

OK.... just relax... U'r on test :p


How many black dots do you see?


This's really crazy.... urkh....!! I wanna throw!!




Please.... help me find the missing people... :(



There are total of 9...


GOOD LUCK!!

Wednesday, June 15, 2005

SPCA Jumble Sale



Society for the Prevention of Cruelty to Animals
All proceeds of the sale will go directly to the maintenance of the Shelter. If you have any unsoiled, saleable items to contribute to the Jumble sale, please send them over to the Shelter (during office hours only).

Please help us to make this year’s sale a success!!!

SPCA
Jalan Kerja Ayer Lama,
68000 Ampang Jaya, Selangor.
Tel: 03-42565312, 03-42535179
Website: www.spca.org.my
Email: spca@po.jaring.my

Sunday, June 12, 2005

Motivate Urself...

The Law of Abundance
By: Brian Tracy

The Law of Abundance - there is ample money for everyone who knows how to acquire it and keep it. We live in an abundant universe in which there is sufficient money for all who really want it and are willing obey the laws
governing its acquisition.

You Can Have All You Want
Listen to educational audio programs in your car. The average person drives 12,000 to 25,000 miles per year which works out to between 500 and 1000 hours per year
that the average person spends in his or her car. You can become an expert in your field by simply listening to educational audio programs as you drive from place to
place.

Make A Decision
The first corollary of the Law of Abundance says that, “People become wealthy because they decide to become wealthy.”

They become wealthy because they believe they have the ability to become wealthy. Because they believe this completely, they act accordingly. They consistently take the necessary actions that turn their beliefs into realities. And you can always tell what your beliefs really are by looking at your actions. There is no other way.

The second corollary of this law says: “People are poor because they have not yet decided to become rich.”

Examine Your Own Thinking
In the book, The Instant Millionaire, by Mark Fisher, the old millionaire asks the boy who has sought his advice about becoming a millionaire, “Why aren’t you rich already?”

This is an important question to ask yourself. However you answer this question will reveal a lot about yourself. Your answers will expose your self-limiting beliefs, your doubts, your fears, your excuses, your rationalizations and your justifications.

Review Your Reasons
Why aren’t you rich already? Write down all the reasons you can think of. Go over your answers one by one with someone who knows you well and ask them for their opinion. You may be surprised to find that your reasons are mostly excuses that you have fallen in love with.

Whatever your reasons or excuses, you can now get rid of them. The world is full of hundreds and thousands of people who have had far more difficulties to overcome
than you could ever imagine, and they’ve gone on to be successful anyway. So can you.

Action Exercises
Here are two things you can do to apply this law immediately:

First, imagine that every experience you have ever had with money contained a special lesson that was designed just for you to help you to ultimately become financially independent. What are the most important lessons you have learned so far?

Second, analyze yourself honestly and determine your biggest block, your major self-limiting belief that holds you back from becoming more successful financially. resolve to act from now on as if this block no longer exists.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...