Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,
Seperti surirumah lain, saya pasti ramai di antara kita telah menyediakan bahan-bahan kisar lebih awal bagi memudahkan kerja-kerja di dapur. Tak kiralah beli yang sudah siap di pasaran atau dibuat sendiri.
Bagi saya, saya lebih prefer untuk mengisar/membuat sendiri pes cili api dan cili kering bagi kegunaan harian dalam masakan saya. Kali ni saya nak kongsi bagaimana saya membuat sendiri cili api kisar.
Bahan yang diperlukan:
Cili api / cili padi - buang tangkainya dan bersihkan
Kunyit hidup - kikis kulitnya dan bersihkan
Garam kasar
Air
Cara-caranya:
1. Bersihkan cili api/cili padi dan kunyit.
2. Masukkan ke dalam blender, tambahkan garam kasar dan air (jangan terlalu banyak, cukup sekadar membolehkan pengisar berputar)
3. Pastikan segalanya telah dikisar dengan sempurna.
4. Masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk.
Tip: Jika pes terlalu berair, ia akan mudah rosak. Memadai masukkan air sekadar untuk pengisar berputar.
Dengan pes cili padi ini anda boleh masak:
Gulai lemak sardin |
Rendang kacang panjang bersama udang |
Sambal ayam cili padi |
Sambal Tempoyak Goreng |
Gulai lemak telur |
Gulai lemak cili padi ayam |
Ayam masak kicap + cili padi |
Gulai lemak sotong |
Sambal ikan goreng cili padi |
Sambal Ikan Bilis Tumbuk |
Dengan tersedianya cili kisar ini, anda boleh jimatkan masa di dapur dan dapatkan rehat yang cukup! Mungkin tips ini sangat berguna bagi surirumah yang bekerja. Good luck... (^_^)
* * *
kat umah pun mmg ready siap2 ..blend siap2 cili..so that senang nak buat ape2 lauk..cepat kan
ReplyDeleteha ah mmg jimat masa... bila nak pakai... cedok je terus... heheh
Deletesenang nak masak kan
ReplyDeleteBetul Anum.. kalau semua dah siap macam ni senang sikit kerja
Deletesetuju sgt.. saya selalu buat cili kering, cili padi ikut mood selalu sikit jer blender buat stokkk... mmg membantu kalau blk kerja msk...
ReplyDeleteSenangkan kalau dah ada semua bahan... Cepat masaknya...
DeleteBiasa kat rumah buat stok dari cili kering, tak pernah guna cili padi, lagi pun tak pernah lagi masak guna cili padi tumbuk cuma guna 2, 3 biji aje sebagai rasa tambahan gitu. (lagi pun memeang tak terer masak pun). Hehe
ReplyDeleteHehehe kalau dah ready macam ni, jimat masa memasak.
DeleteJimat masa bila kita kisar cili siap2 kan Kak..
ReplyDeletebaru plak tau letak kunyit..pasni boleh cuba.. sllu sy kisar cili je tak campur apa2.. TQ share:)
Ha ah letak kunyit siap-siap senang... sama-sama Atie..
Deletetq share kak..boleh try lps ni. :)
ReplyDeletesama-sama... selamat mencuba :D
DeleteSalam...wanita bekerjaya tak de alasan x sempat masak kalau kreatif dan bijak mcm kamu... soalnya malas dan rajin je.
ReplyDeleteSy siap2 kisar bawang, cili kering , dan cili api mcm kamu jgak... nk masak cedok je pakai sudu. :))
Kak...terliur sudah.
ReplyDeleteamboi... lapar lak ni.. :)
ReplyDeletewah tgok makanan nie semua perut yg tak berapa selera nk makan terus berselera..sy tak biasa buat cili padi kisar biasanya cili kering je blander siap2 boh dlm peti ais.pagi2 sng terus campak je sbb sy mmg msk sebelum pegi kerja..:)
ReplyDeletehehe..tengok makanan tertelan air liur..perut buat bunyi dondang sayang.
ReplyDeletemasak cili padi semua memang sedap..ehehe..kecur air liur tngk..ehehe
ReplyDeletesy selalu kisar cili kering ngan bawang je, cili padi ni jrg buat sbb xkuat makan pedas, hehe..
ReplyDeletesy suke sgt mkn pedas2..
ReplyDeletedisni sy ade soalan.. biasenye bile kite nk blend cili padi. kite akn tuang air kedalam. tapi kalau sy nk tuang minyak untuk gantikan air? boleh ke? mksudnye, sy x gune air.. sy gune miyak utk blend cili padi ni...boleh?
fungsi kita masukkan air tu adalah utk memudahkan blender berputar... memadai kalau letakkan sedikit... Minyak berfungsi utk memecahkan/menghancurkan biji2 cili padi tu... Rasanya kalau masukkan minyak je tanpa air, agak sukar juga untuk blender berputarkan? Letak air sedikit pun memadai... ;)
Deletemaaf tanya, yg ni boleh pakai utk buat nasi goreng ke ye?
ReplyDeleteYa, boleh buat nasi goreng juga. :D
Delete