Assalamualaikum
dan salam ziarah,
Bahan-bahan
yang diperlukan:
2 atau 3 genggam cili kering (rebus dan toskan)
25
biji bawang merah (kupas kulit dan bersihkan)
15
ulas bawang putih (kupas kulit dan bersihkan)
2
inci belacan (atau ikut berapa banyak nak letak)
Sedikit
garam kasar
Sedikit
air (tidak perlu banyak, asal blender boleh berputar)
*
saya biasanya agak-agak je berapa banyak nak diblend.*
Cara-caranya:
1.
Blendkan semua bahan.
2.
Masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk.
Bolehlah
digunakan pada bila-bila masa. Mudahkan?! Cili kering kisar ni boleh
tahan lama... So, memang tak de masalah jika disimpan dalam
peti sejuk. Dengan cili kering kisar anda boleh masak:
Mee atau bihun goreng |
Nasi goreng |
Ayam goreng berempah (perapan) |
Paprik ayam |
Sambal ayam |
Sambal ikan (berkuah) |
Sambal ikan bilis + tempe |
Sambal ikan tenggiri |
Sambal kentang + ikan bilis |
Sambal sotong |
Sambal telur rebus / telur pecah |
Sambal terung |
Sambal udang |
Ayam Masak Merah |
Asam Pedas Ikan Kembung |
Dan macam-macam lagilah boleh dimasak dengan cili kering kisar ni... Kadang-kadang saya masukkan juga pes ni dalam masakan kari saya... Tak kisahlah... Masak asam pedas pun boleh... Tentu anda lebih kreatif dari saya... ^_^
Entri berkaitan:
Mudah bila dah siapkan semuanya... Jimat masa di dapur.
semalam pun saya baru share entri tentang sambal ajaib he3...tu atok buat.Nak masuk ramadhan ni,senang buat awal2 stok sambal atau cili kisar macam sis nora.masa sahur kan tak larat sangat nak tumbuk2 he3...
ReplyDeletebetul tu... nak dekat puasa ni... elok la barang2 kisar disediakan lebih awal... senang... :D
Deletesaya kat sini lagi la kena rajin proses cili kering sbb susah nak beli yang segera...
ReplyDeletebiasa saya terus tumis terus sampai pecah minyak... bila nak guna, tak perlu tumis lagi.. jimat masa :)
Wah, menarik juga tu... Tumis siap2 ya... lagi jimat masa!
DeleteHahahaha... skrg ni saya malas nak buat. Minta mak buat kan. Senang nak masak.
ReplyDeleteSaya pun, keyword yg kerap naik tu, saya buat entry bila sempat. Alang2 keyword tu asyik naik, kita utilized la kan =)
tu la... kesian pula pada org yg cari keyword tu dalam ni tapi tak de... so, rajinkan jari jemari tuk buat entri tu...
Deletesaya pun buat sendiri
ReplyDeletesurirumah sepenuh masa... kenalah buat sendiri ye dak? :P
Deletesaya lebih suka buat cili giling sendiri...lebih sedap dan tahan lama...hehe
ReplyDeletebetul tu...
Deletenice sharing..
ReplyDelete^_^
Deletenoe pun biasanya buat sendiri jugak...lagi sedap dari beli yg dah siap tu...masuk peti ais..tahan lama...mcm2 leh masak...hehehe...gambar2 atas tu...adeh...bikin lapar jer..
ReplyDeletebetul.. buat sendiri kita boleh masukkan apa yang kita suka... :P kalau tak suka belacan... tak payah letak.. .
Deletememang berguna sangat2 cili kering kisar ni...
ReplyDeletenak nak dah nak masuk ramadhan kan...
menyenangkan kita kat dapur....
betul tu... jimat masa di dapur...
Deleteaida ~ mak yg buat kan hi hi hi...
ReplyDeleteWah... untung! 😁
DeleteOKje lagi simple NK... cili ngan air je... bawang blend asing...
ReplyDeleteOo ye ke? Dah siap-siap blend senangkan....
Deletewallaaaa best nyer
ReplyDeleteMemudahkan kerja-kerja di dapur... 😄
DeleteTerima kasih sudi berkongsi..biasanya saya ketandusan idea apa nak masak, dgn pes cili kering bolehlah dibagai-bagaikan masakan :)
ReplyDeleteSama-sama. Senang bila dah ada pes macam ni..
Deletesaya slalu rebus cili kering, toskan.kmdian masukkan air, garam sikit nminyak. blend.kemdian simpan terus.
ReplyDeletenti boleh la buat siap2 mcm akak punya ni. kirany aterus tuis je la kan bila nak guna sbb dah siap ada belacan bwang :)
betul mmg senang...mya pun mmg buat sendiri t msukkn minyak masak sikit dlm setengah sudu depends lah byk mana cili tu
ReplyDeleteorg cari tips tu untuk ramadhan ni lah sennag buat stok, cari tips untuk tahan lama agaknya lepas kisar.. saya suka rebus dulu .. basuh kemudian baru kisah.. nnt ada kelapangan saya kongsikan tips saya buat cili kisar pulak
ReplyDeletesy pun sellau buat cili kisar byk2,sng nk masak terus campak je.hehe
ReplyDelete