Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Friday, May 18, 2012

Walla, Kek Pisang Kukus!!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Sangat lembut & 'rapuh'... tapi moist... :D
Alhamdulillah dari malam semalam teringin nak buat kek pisang kukus... Memandangkan ada lebih  pisang yang dibeli di pasar malam tempoh hari... (en hubby dah bunyi hari tu... katanya pisang banyak-banyak tu nak buat apa..? So, saya fikir la macam mana nak habiskan pisang tu...) Jom buat kek pisang kukus...!

Bahan-bahan yang diperlukan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
3/4 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan pisang (dilenyek) - untuk lebih rasa pisang, tambah lagi...
3/4 cawan minyak masak


Cara-caranya:
1. Ayak tepung gandum, tepung naik sendiri dan soda bikarbonat - ketepikan.
2. Pukul telur, gula dan esen vanila sehingga kembang.
3. Masukkan pisang - gaul rata.
4. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Gaul sebati.
5. Masukkan minyak masak.
6. Kukus selama 45 min ke satu jam - dengan api perlahan.

Walla dah siap! 
Selamat mencuba kawan-kawan... :D

p/s: Oh ya... Saya dapat BE kelima di bulan Mei dari Nuffnang... Seronoknya... :D Terima kasih Nuffnang!! Sebelum ni saya dapat tiga BE... rujuk sini.

Jom LIKE page ni...

38 comments:

  1. yummeyyhhh!!!nk try bust jgla nti :)

    ReplyDelete
  2. Saya tak pernah try lagi kek pisang kukus ni. Hehehe Nampak mudah je ni, nanti nak try :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Senang... senang... senang... cuba la... :D

      Delete
  4. salam..

    blogwalking sambil makan kek coklat tiramisu ;)



    jemput joint contest syira :

    http://www.sissyira.com/2012/05/contest-2-kata-kata-indah-sticky-post.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uish sedapnya kek coklat tiramisu!! :p

      Delete
  5. bc blog madam, rase nak makan je. ;D

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Ala... dah abis dah encik atan... nanti akak buat lagi ya :p

      Delete
  7. tak pernah buat kek pisang sebab hubby tak makan jadi saya pun turut serta tak makan.saya msak apa yg dia mkn je :)

    **cepat2 ligan boleh saing ngan saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke?? en hubby saya suka kek pisang... sbb tu saya buat... heheh

      tu la... nak kene kejar ni... tapi tak aci syiela ada kembar :P

      Delete
  8. x penah pulak buat kek pisang..selalu beli siap..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. azee buat la... buat sendiri lagi sedap tau!! sbb kita boleh tambah pisang banyak berbanding yg dikedai... mereke letak perisa pisang je...

      Delete
  9. salam kenal..kek pisang kukus memang best..lembut kan..rajin dia membuatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala... rajin sebab en hubby dah bunyi... beli tapi tak masak pun :P

      Delete
  10. Gebunya...nanti bolehlah cuba resepi ni ye.tq berkongsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... yang best tu dia moist!! sedap je makan...

      Delete
  11. Tengok pun dh tau sedap...
    Salam ziarah..

    ReplyDelete
  12. Nanti nak try. Kebetulan kat rumah ni ada banyak pisang. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha elok sangat la tuh... Good luck :)

      Delete
  13. rajinnya.. saya ni malas la rajin nak makan je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe tak de la rajin sgt pun... :p

      Delete
  14. setakat ni tk penah lg buat kek pisang..sbb tk bpe suka pisang , eh? haha

    ReplyDelete
  15. Yummy. Suka kek pisang tapi tak pernah buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. azrinna buat sendiri boleh letak banyak pisang :D Cubalah!!

      Delete
  16. tengkiu share resepi. mcm mudah aje.

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. saya pakai pisang emas... sebab lebih dari buat cekodok/jemput pisang... (^_^)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...