Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Wednesday, February 20, 2019

Pre-order: Mama, Kopi & Wi-Fi

Pre-order: Mama, Kopi & Wi-Fi | Saya sebenarnya segan nak promosi buku kolaborasi pertama saya. Bukan apa, saya cuma tulis lima anekdot dalam buku tersebut, di samping 21 lagi penulis hebat di dalamnya.


Tapi bila lihat sambutan yang sangat menggalakkan daripada rakan-rakan, saya rasa sangat terharu.

Ada yang saya bagi diskaun, tetap bayar penuh sebab menghargai usaha saya bersama 21 penulis lain dalam menyiapkan naskah Mama, Kopi & Wi-Fi.


Subhanallah, terima kasih banyak-banyak, moga Allah berikan kesihatan yang baik dan sentiasa melimpahkan rezeki buat kamu.

Tak sangka juga, rupanya saya ada beberapa orang 'silent reader' yang mengikuti setiap perkongsian saya, baik di blog mahupun di Facebook. Sungguh, saya sangat terharu!


Moga apa jua perkongsian saya, di 'platform' mana sekalipun, memberi manfaat kepada pembacanya.

Jika masih ada lagi 'silent reader' saya di sini, saya doakan kalian sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah.

Ada juga di kalangan pembeli buku kami, yang saya tak kenal langsung, tapi tetap sudi 'support' dan membeli buku kami. Semoga Allah sentiasa permudahkan segala urusan kalian.


Disebabkan urusan promosi dan 'marketing' buku jadi tanggungjawab penulis, sekali lagi saya mewar-warkan, buku kami bertajuk "Mama, Kopi dan Wi-Fi" telah dibuka untuk 'pre-order' dengan harga RM19 senaskah (tambahan RM8 untuk kos pos Semenanjung Malaysia).

Harga ini adalah istimewa untuk 20 orang pembeli terawal. Klik link untuk tempahan http://www.wasap.my/60193441384

Nora Karim
Terharu sungguh dengan sokongan kalian. Terima kasih banyak-banyak.

Monday, February 18, 2019

Sedekah, Nanti Allah Gantikan Dengan Lebih Baik

Sedekah, Allah Ganti Dengan Yang Lebih Baik | Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


Ini anak saya, Alisya Farha.

Seorang yang sangat berjimat cermat. Jarang  membelanjakan wang sakunya di sekolah. Jarang juga membeli benda-benda yang dirasakan tidak perlu.

Dia juga digelar oleh abangnya sebagai 'si kedekut, tahi hidung masin!'

Tapi 'si kedekut' ini tahu ke mana harus dibelanjakan duit simpanannya.

'Si kedekut' ini paling suka bersedekah. Dia sangat istiqamah dalam memberi sedekah.

Setiap hari Khamis, 'si kedekut' ini tidak pernah tinggal memberikan sedekah kepada orang yang menadah tangan di pasar malam yang biasa kami kunjungi.

Apa juga tabung derma yang ada sepanjang pasar malam ini, dia akan masukkan RM1. Nilainya memang tidak banyak, tetapi saya percaya nilai itu sangat menggembirakan hati orang yang menerimanya.

Pernah satu hari, dia terlupa bahawa hari itu hari Khamis. Dia telah kehabisan duit belanja sekolah.

Dalam kereta, dia tanya saya, "mama boleh pinjamkan Alisya duit seringgit-seringgit tak?"

"Nak buat apa? Kalau nak beli apa-apa cakap je nanti mama bayarkan," jawab saya.

"Er tak... bukan nak beli apa. Alisya nak bagi sedekah dekat pasar malam tu. Alisya lupa hari ni hari Khamis. Dekat sekolah tadi, Alisya sedekah RM1 dekat kawan Alisya sebab mak dia lupa nak bagi duit belanja," jelasnya.

"Sedekah? Kenapa bukan bagi pinjam?" soal saya.

"Kalau Alisya kata pinjam, nanti dia kena bayar balik, Alisya tak dapat pahala. Kalau Alisya kata sedekah... dia tak payah bayar balik, Alisya dapat pahala. Lagipun, kalau nanti mama terlupa nak bagi Alisya duit belanja, mesti Allah gantikan siapa-siapa untuk sedekah dekat Alisya pula...."

Allah...

Sentap!

Malu!

Segan!

Nora Karim
Saya yang ajar dia supaya selalu bersedekah, tapi saya yang selalu berkira-kira sebelum memberi. Allah... 😓

Thursday, February 14, 2019

Buku Kolaborasi Bakal Terbit: Mama, Kopi & Wi-Fi

Buku kolaborasi bakal terbit: Mama, Kopi & Wi-Fi |Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Subhanallah...

Sebelum ini, saya pernah berasa sangat sukar untuk menyiapkan lima anekdot bagi buku pertama saya bersama 21 orang penulis lain.

Boleh baca di link ini:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155191275583078&id=670428077

Alhamdulillah...

Hari ini, saya sangat bersyukur kerana buku tersebut sedang dalam proses akhir penerbitannya.

Rasa macam tak percaya, apabila diberitahu sampul buku (baca: cover) telah siap direka. Isi kandungannya pula sedang dalam proses suntingan awal sebelum diserahkan kepada editor yang lebih pakar.

Mohon doa daripada sahabat semua, agar projek buku kolaborasi kami ini akan dipermudahkan dan berjalan lancar.

Berikut adalah tajuk anekdot tulisan saya:
1. Angin...
2. Berkat Doa Ibu
3. Dietlah, Dah Gemuk!
4. Mentos Pun Boleh
5. Pisang Kaki


Sukacita saya nak war-warkan, buku kami bertajuk "Mama, Kopi dan Wi-Fi" telah dibuka untuk 'pre-order' dengan harga RM19 senaskah (tambahan RM8 untuk kos pos Semenanjung Malaysia).

Harga ini adalah istimewa untuk 20 orang pembeli terawal. Klik link untuk tempahan http://www.wasap.my/60193441384

Nora Karim
Dah terbau buku baru dalam tangan.
Ya Allah, permudahkanlah...

Sunday, February 03, 2019

Belajar Kenal Huruf a, e, i, o dan u

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


Lewat malam kelmarin, saya dapat satu video dari seorang sahabat lama. Video anaknya menyanyikan lagu bagi mengenal huruf-huruf vokal a, e, i, o dan u.

Saya yang baru pertama kali dengar lagu tu rasa teruja sangat. Nampak sangat cikgu-cikgu era baru ini sangat kreatif dalam mendidik anak-anak muridnya. Lebih-lebih lagi cikgu pra sekolah dan tadika.

Lepas je dapat video tu, aduhai... Terus terngiang-ngiang sampai ke tidur. Nak pula dengar suara comel macam Aisy ni. Alisya pun suka. Maklumlah masa dia dulu tak de pula nyanyi macam ni.

Saya rasa lagunya agak comel didengar. Sampai sementara nak cari ilham saya dok nyanyi dan tulis macam ni. Macam buat 'doodle' rasanya. Hilang 'stress'!

Semalam masa anak saudara saya datang pun, saya nyanyi dan tulis macam tu. Bukan main seronok dia dengar. Mungkin sebab kita menyanyi dan tulis dalam masa yang sama.

Aktiviti ini, walaupun nampak simple, tapi anak-anak akan rasa seronok belajar sambil bermain.

Cuma sediakan kertas, pensel dan suara yang enak didengar. 😅

Mudahkan?

Jom ajar anak mengenal huruf vokal.

Nah saya bagi lirik sekali:
Bulan sabit, tiang pendek, itu huruf a,
Tolak tepi, bulan sabit, itu huruf e,
Tiang pendek, mata satu, itu huruf i,
Bulat-bulat, sampai habis, itu huruf o,
Cawan pecah, tiang pendek, itu huruf u,
Huruf vokal, huruf vokal, a e i o u.

Nota kaki:
Kredit pada ibu Aisy, Norhashimizan Khamis. 💖 Terima kasih atas perkongsian.

Nora Karim
Suara tak sedap pun tak pe. 😅

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...