Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Wednesday, December 20, 2017

Tasneem Naturel Sapu-Sapu Je...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Mudahnya jatuh cinta dengan Tasneem Naturel ni. Nak tahu kenapa? Jom saya kongsikan pengalaman saya menggunakan rangkaian set Tasneem Naturel yang terdiri daripada CF-Rub, Tummy Time, Sleep Time dan Calm Time.


Balm pertama yang saya cuba adalah CF-Rub, yang berfungsi untuk melegakan batuk dan selsema. Sejak set Tasneem Naturel ni sampai di rumah, terus saya sapu CF-Rub pada dada dan belakang badan Faris, untuk legakan batuk, mencairkan kahak dan selsemanya.

Alhamdulillah nampak perubahan yang baik pada Faris. Hari kedua, batuk dan selsemanya berkurangan. Batuk pun dah tak bunyi kahak. Disebabkan Faris ni ada mild resdung, so setiap pagi dia akan bersin dan mudah selsema. Sebab tu sampai ke hari ini, saya masih sapukan CF-Rub pada Faris setiap kali selepas mandi dan ketika dia hendak tidur.

Balm ni yang paling kerap disapu pada anak-anak...

Saya ada terbaca di Instagram rasmi Tasneem Naturel, yang CF-rub ni boleh bantu kurangkan suhu anak yang sedang demam. Kebetulan semalam lepas mandi kolam, Alisya demam, mungkin sebab beriya sangat berendam dalam kolam, tak kisah tangan yang dah kecut... bila keluar dari kolam terus demam. Saya pun apa lagi, terus sapu CF-rub di tulang belakang badannya, sambil jerlum dahinya dengan kain basah. Alhamdulillah, bangun pagi ni, demam dah kurang, dia pergi berendam semula dalam kolam. Sabar je lah.
 
Pakaikan juga dia baju dan seluar panjang masa mandi kolam,
takut demam pula lagi...


Bila malam masa nak tidur pula, saya sapukan Sleep Time pada tapak kaki Faris dan Alisya. Sleep time ni berfungsi sebagai ‘ubat tidur’. Faris dan Alisya ni, memang susah sikit nak disuruh tidur. Nak-nak cuti sekolah ni... lagilah payah. Masa nak tidur tu la masih galak mereka berborak dan main. Tapi sejak disapu sleep time ni, cepat je mereka tidur.

Tidur pun tak jaga dah, kira memang lena betul tidurnya. Esoknya bila bangun, memang fresh je masing-masing. Mungkin sebab dapat tidur yang lena... Sekarang ni dah pandai minta disapukan Sleep Time sebelum tidur. Saya sendiri pun sapu Sleep Time juga, di belakang telinga dan hidung. Bau lavender tu memang menenangkan. Tau-tau dah terlelap. Sedar-sedar dah pagi. Seronok rasa bila dapat tidur yang berkualiti, secara tak langsung kita bangun dalam mood yang baik. 


Ok, ada yang kata set balm Tasneem Naturel ni, hanya untuk baby je... Eh, taklah, bukan hanya untuk baby, malah semua peringkat usia. Semua boleh pakai, sebab tu jimat dan wajib ada empat jenis balm ni standby untuk seisi keluarga, dari baby sampailah Mama, Abah, Atuk, Nenek, Pakcik dan Makcik pun boleh pakai.

Saya pernah dillanda sakit perut. Dahlah sakit perut, encik suami pula ajak pergi Big Bad Wolf, tempat yang saya nak sangat pergi. Saya pun tawakal je lah. Sapu Tummy Time, dan terus ke destinasi. Alhamdulillah, dekat Big Bad Wolf tu tak de pula rasa sakit perut, jadinya saya dapat pilih buku-buku dengan tenang.

Penyelamat ketika sakit perut :p

CF-Rub dah, Sleep Time dah, Tummy Time pun dah. Macam mana dengan Calm Time? Dikatakan Calm Time ni digunakan untuk anak yang tantrum. Setakat hari ini, tak de pula Faris atau Alisya meragam tak tentu pasal. Ala, merajuk biasa-biasa tu adalah. So, saya tak de lah sapu Calm Time pada mereka.

Tapi saya test Calm Time pada diri saya sendiri. Saya sapu di nadi pergelangan tangan dan belakang telinga selepas mandi pagi. Eh, ajaibnya saya boleh menguruskan kerja-kerja rumah; berkemas, memasak dan buat kerja-kerja rumah yang lain tanpa rasa kelam kabut. Kiranya Calm Time ni berjayalah menenangkan saya untuk menguruskan kerja-kerja rumah. Siapa yang biasa dengan essential oils mesti tahu fungsi Geranium... Wangi tau geranium ni. Secara tidak langsung, boleh jadi pewangi badan. 

Ingat hijau, ingat tenang.... ^_^
 
Alhamdulillah, dengan izin Allah, set Tasneem Naturel ni mujarab pada saya dan anak-anak. Saya sarankan agar set Tasneem Naturel ini dimiliki oleh setiap keluarga, lebih-lebih lagi mereka yang ada anak kecil. Rangkaian set Tasneem Naturel ini, insyaAllah berfungsi sebagai ‘kit kecemasan’ di rumah.

Untuk ibu-ibu, set ini wajib ada dalam handbag kalian. Jangan risau, botolnya sangat kecil dan handy, packagingnya dalam botol kaca yang sangat comel tau!

Sekecil tangan Alisya je saiznya...
  
Set Tasneem Naturel ni, diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi dan essential oils terpilih, seperti lemon, sweet orange, eucalyptus, cypress, tea tree (CF-rub time), cedar, vetiyer, roman chamomile, sweet orange, marjoram, tangerine fruit fermet, ylang ylang (Sleep Time), lavender, naval orange, tangerine, geranium, marjoram, frankinsense, bargamot, chamomile (Calm Time), fennel, ginger, wild mint, tangerine, patchouli, lemongrass, anise, juniper (Tummy Time).

Rangkaian set Tasneem Naturel yang wajib ada...
 
Harga bagi sebotol balm ni adalah RM49. Tapi saya ada 'sifir jimat' tau (sayakan suka yang jimat-jimat ni) Sebab tu untung kalau ambil empat botol terus:

1 botol RM49
2 botol RM88 (jimat RM10)
3 botol RM125 (jimat RM22)
4 botol RM157 (jimat RM39)
Kalau berminat nak dapatkan rangkaian set Tasneem Naturel ni, boleh dapatkan di:

Tasneem Naturel Network,
151, Jalan Putra Kajang,
Taman Putra Kajang,
43000 Kajang, Selangor.
Hotline: 011-209465

Sharing with love,
Nora Karim


Wordless Wednesday #65



Alisya order aiskrim, bila sampai dia cakap "eh, takutnya muka dia". Dijamah sikit lepas tu tak nak makan dah. Scary eh muka encik aiskrim ni? 
Usah ditanya di mana kejadian ini berlaku :p

https://goo.gl/MkfehN

Blog Saya Dalam Majalah Backpackerz Vol.20

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Alhamdulillah, bila bergelar blogger ni, kita tak tahu bila dan entri mana yang akan menjadi perhatian pembaca. Mungkin ada yang kita tulis, dibaca malah ada juga yang hanya 'krik... krik...'. Itu biasa... yang penting jangan pernah putus asa dan teruskan menulis.

Saya sebenarnya tak sangka pun, entri saya Hotel The Shore, Melaka menarik minat encik wartawan dari majalah Backpackerz, untuk disiarkan dalam satu ruangan INAP majalah tersebut. Bila diberitahu nak masukkan entri saya tu dalam majalah, saya on saja. Lagipun, write up dah adakan... encik wartawan hanya olah mana yang perlu mengikut house style majalah mereka.


Kalau ada yang tak perasan, majalah Backpackerz ni, adalah majalah yang menjurus kepada travel dengan tagline, "The Ultimate Travel Magazine". Majalah ini memuatkan pelbagai tips travel, trip dengan pakej menarik, fokus kepada tempat-tempat menarik di dalam dan luar negara dan macam-macamlah yang berkaitan dengan travel. So, siapa yang suka travel, boleh dapatkan majalah ni di pasaran. Harganya RM12.

Ada yang tanya, apa perasaan saya bila tengok nama sendiri dalam majalah? Sebenarnya dulu pun saya memang wartawan, jadi bila nama ditulis dalam majalah, agak dah biasa. Sebab dulu, masa jadi wartawan majalah, mana-mana artikel yang ditulis memang wajib keluar untuk mengisi ruangan tetap majalah. 

Cumanya kali ini, saya rasa lebih teruja sebab nama blog dimasukkan dalam majalah. Secara tak langsung saya bawa penulisan blog saya ke satu tahap yang lain. Sebab penulisan ini adalah di atas kapasiti sebagai blogger bukan wartawan. Kira pencapaian bonuslah untuk blog saya. Alhamdulillah...

Gambar-gambar ni semua saya ambil dari phone saya saja...
Mujur tak pecah bila dimasukkan dalam majalah.

Apapun, saya nak ucapkan terima kasih kepada encik wartawan, Muizzuddin Maksah, kerana sudi membaca info dari blog saya ni, dan seterusnya dipanjangkan dalam majalah Backpackerz. Moga Allah, permudahkan urusannya dan berikan kesihatan kepadanya. Moga majalah Backpackerz juga terus maju dalam dunia penerbitan majalah. Amin...

Cover majalah Backpackerz Vol. 20

Kepada semua peminat travel, boleh Like page majalah Backpackerz ni. Ada banyak info menarik yang mereka kongsikan dalam page tersebut.  


Teruja bila orang sebut, "saya baca blog awak..."

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...