Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Monday, September 28, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

La... tak sempat rupenya nak ucap "Selamat Hari Raya" kat sume yg baca blog ni... Lupe la... (Boleh gitu?) Rasanya baru jek masukkan post Ramadhan... ni dah pun 9 hari beraya... kejap jek.... skang ni dengan keghairahan org menggunakan Facebook... (termasuk la org yg menulis nie) terlupa pulak pada blogspot ni... (Sian blog ni.... :p)

Tak pe la... biar la lmbt pun... (rasanya tak la terlambat sgt...) org ambil kesempatan ni untuk ngucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri.... Maaf Zahir Batin" pada semua kenalan (mahupun yg tidak kenal, tapi baca blog ni...). Mohon maaf atas apa juga kesalahan yg sengaja... mahupun tidak sengaja. Kalau ada yg termakan/terminum minta dihalalkan... (kadang2 tak tersedar... merembat org lain punyer.... :p ) kalau ada tersakitkan hati sapa2... minta maaf juga...

Akhir kata... semoga Syawal kita pada tahun ini memberikan 1001 kemanisan dan kemeriahan buat kita semua... moga kita bertemu lagi dengan Ramadhan yg akan datang... InsyaAllah... Amin....

Friday, August 21, 2009

Marhaban Ya Ramadhan...

Assalamualaikum...

Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua pembaca blog saya... Kepada rakan2... para pelajar dan semua yg mengenali saya... Mohon maaf jika ada sebarang kesalahan dan kesilapan sepanjang perkenalan kita... Moga kita semua tenang dan mendapat keberkatan dari bulan Ramadhan kali ini... Selamat mempertingkatkan amalan dan selamat menjalani solat terawikh...

Monday, July 20, 2009

Subject preparation for next semester...

Setelah diadakan meeting department beberapa minggu lepas... kami cam biasa memilih subjek yg kami nak ngajor next semester, sesi July-Dec 2009. Tak de banyak perubahan dengan subject2 yg lepas... sem akan datang ni cantik skit la.. sebab org ngajor sem 1 (public speaking & interaction skills), sem 2 (translation), sem 3 (editing) dan sem 4 (internet for journalistic research...)

kalau ikut perancangan awal, org kena ngajar satu subjek baru Feature Writing for sem 5... tapi tarik diri last minute sebab .............. hehehe.... (rahsia....... :p)

walaupun subjek yg sama... tapi byk juga menda nak kena prepare... soalan2 quiz, test, tutorial... asgmt sume nak kena ubah... apa pun insyaAllah.. sume akan beres.... timetable pun dah settle... boleh plan nak baut apa tuk kelas2 tu nanti... ok... stop sini dulu.. nanti org update lagi...

Kenapa la agaknya?

Sejak kebelakangan ni... pala asik berdenyut jek... kalau lepas tgh ari mesti rasa tak boleh nak tahan... kadang tu smpi muntah2.... Jumaat aritu, mmg tak boleh nak bukak mata langsung... rasa sume menda pun berpusing... dah la masa tu ke umah kak na... tak masuk umah dia pun... muntah2 kat luar umah... perut rasa mulas... bergelombang.... adoi la... tak tau la nape...

risau gak.. maklum la... H1N1 kan boleh dgn mudah berjangkit melalui udara... ada jek kawan2 kat opis ni yg baru balik dari bercuti... baik dalam mahupun luar negara.... bukan la kata depa bawa virus... cuma kita jadi curious... "H1N1 ke aku ni..?"

ha... ada gak yg ckp mungkin peknen... (ahh sudah.. kalau korang nak tau.. department ni... sume tgh peknen... kecuali org!! Aiyok... tu pun penyakit berjangkit gak tuh...) tapi tak pe.. rasanya barisan pertahanan masih kuat... (selagi ada maisara, farah dan ita (anak2 dara kat sods ni) yg memisahkan org dengan mereka2 yg peknen... insyaAllah... hahahaha)

hm... tak de lak pi cek... tapi rasanya bukan peknen kot... (tapi kalau ada pun... alhamdulillah...) takat ni org bertahan jek... telan panadol....

Wednesday, July 01, 2009

Tahniah CIKGU Fizah...

"Nora... org nak bgtau ni... org dpt jadi cikgu..."

"Ye ke? Bestnya... Alhamdulillah... Tahniah.... Alaaaaa......." (org pun xtau kenapa org ckp ala tu... tapi org sedih sebab dia nak kuar dr kuantan... :-( )

"Tapi org tak dpt pendidikan khas tu... org ngaja Pengajian Am... Tingkatan 6..."

Memang org hepi tuk Fizah bila dia bgtau berita tu... tapi tetiba rasa cam sedih pulak... Bukan ape... kitaorg baru jek kamceng sejak Pesaya tu... Singkat sgt rasanya kenal Fizah... Dia pulak nak berpindah...

Dari suara pun mmg dgr Fizah sedih... ye la... kena tinggalkan kengkawan2.. tinggalkan kerja skang... tapi mmg tu impian dia... Dan org rasa, dia pun mmg layak jadi cikgu... sebab mulut dia bising skit.. (heheheh... cikgu Fizah, jgn marah...) Ingat lagi ayat dia... "Cam mana la ko ni boleh jadi lecturer komunikasi??" (sbb kitaorg membincangkan cam mana masa memula kitaorg jupe masa training @ YP... sebab org tak tegur sape2 pun... Fizah tu la yg mulakan... hehehehe.... )

Sedikit kenangan menarik besama Fizah....

Nama kami lebih kurang jek... Dia Norhafizah Abdul Aziz, org lak Norafizah Abdul Karim... Coach pun kompius... dia sebenarnya setahun lebih tua dari org... tapi AKU KAU jek ngan dia... :p Kalau ikut keserasian, kami boleh la main double sesama... tapi mandangkan tak cukup org... kena la dia partner ngan org Mar... sebab org kena main single.

Sepanjang Pesaya org dok sebilik ngan dia... Katil sebelah2... (selain 6 org yg lain: Kak Noni, Azura, Kak Ina, Kak Roy & Azira) Kitaorg panggil dia ustazah dalam bilik tuh... sebab dia akan bising kalau kami2 ni lambat solat, lambat mandi... tak bis makan... ada jek la... ayat2 nasihat ke, hadis ke, ayat buku ke, ayat magazine ke yg kuar dr mulut dia... yang kitaorg ni... pakat dgr jek la.... (heheheh ustazah.... :p)

Dia ni... baik hati... timbang rasa... tapi agak kalut... hehehe... ingat lagi masa mlm pertama kat KPM tu... org ni sibuk nak nyiapkan marking paper Translation... org lain takde dalam bilik tu... (kak noni, zura ngan zira training bowling, kak ina ngan kak roy balik umah...) tinggal org ngan dia je la... dia punyer la nak teman org... smpi dah tdo pun bercakap gak... (konon nak teman... hahahha... tah pape dia ckp tah...) smpi org ckp kat dia... "Fizah... tdo jek la...." (last2 dia bedengkur....heheheh... penat training mlm sebelum game esoknya)

Oooo dia ni cukup marah kalau kita kuar tak pakai sarung tangan... (maklum je la... jersi kan lengan pendek :P) Org kadang tu bukan sengaja.... tapi terlupa... hehehe ustazah....

Lagi satu... trademark dia... "bongok", "bengong" (woi fizah org terasa la ko panggil bongok... tapi lepas tu org lak panggil dia cam gitu...) Dia tak maksudkan pun... cuma tu perkataan yang 'lancar' keluar dalam keadaan2 tertentu... sama la cam org melatah... kan sebut "Opocot".. ha.. lebih kurang cam gitu la...

Kami juga sempat berkongsi cerita tentang anak2 (Fizah... skang org tak ckp pelat dgn Faris... org ngaja dia sebut betul2... kalau boleh ajar bahasa baku...heheheh), suami, rumahtangga, kerja, kawan2 dan macam2 lagi... Bertuahnya org dipertemukan dengan Fizah...

Sedikit pesanan buat Fizah... Selamat berjaya... Belajar elok2... semoga apa yg ko impikan akan menjadi kenyataan... tak pe la tak dpt pendidikan khas pun... Asal impian untuk jadi cikgu tu tercapai... Semoga ko tabah berjauhan dgn anak2.... & suami... Jgn risau... masa cepat je berlalu... pejam celik... pejam celik... ko akan ada anak didik sendiri nanti... Kena byk sabar... sebab bebudak skang bukan cam time kita dulu2... Good luck Fizah... Thanks for sharing all the moments... and gonna missing u.... :-*

Nie hadiah tuk fizah.... amik... gmbr2 ko masa kat Pesaya... org dah edit...

Thursday, June 25, 2009

IEC 2009 BEST!!

Berdebar betul bila duduk di kerusi judges bersama Afzan dan Mr Jega... rasa cam tak tentu arah... The first 10 minutes... kecut perut... berdebar-debar... lelama ok... alhamdulillah... hehehe...

Tahun lepas org pernah jadi fasi tuk program IEC ni (thn 2008). Bezanya thn lepas... drama yg students buat kurang memberangsangkan... boring skit... tapi tahun ni... mmg berbeza... berbeza dari segi performance, teamwork, creativity, script writing & confidence level... 4 out of 5 groups done a very good job!!

Kami (audience) pun tak perlu tunggu lama untuk pertukaran scene (dr scene 1 ke 2 ke 3 dan seterusnya). Kalau last year.... smpi rasa nak tido.... huaarrgghhh... (sambil nguap tak tutup mulut.... eh dosa tau... lain kali tutup mulut..)

Antara drama yg terkesan dihati adalah drama "Who's stronger?". Drama ini mengisahkan tentang kehidupan di dalam hutan, dipenuhi dgn flora dan fauna yang cantik. Tetapi, matahari & angin merasakan diri mereka hebat di hutan tersebut, sehingga tercetusnya pergaduhan. Akhirnya mereka memutuskan untuk bertanding, utk melihat siapa yg lebih kuat & hebat.

Kebetulan ada seorang pemburu yg sedang memburu haiwan di hutan tersebut. Mereka bertanding, siapa yang boleh membuatkan pemburu yang sedang berehat di bawah pokok membuka baju, maka dialah yang hebat.

Maka, angin pun menunjukkan kehebatan, namun... pemburu tersebut semakin kuat memeluk tubuhnya kerana kesejukan. Melihat kegagalan angin, matahari ketawa dan dengan bangga menunjukkan kehebatannya pula.... WAH, HEBAT!!!.... Pemburu itu mula membuka jaket yang dipakainya...

Tetapi hangat matahari yang berterusan, membuatkan bunga2 mekar di hutan itu semakin layu dan tidak bermaya. Binatang2 pula... mula kehausan... Cuaca panas berterusan ini semakin mendatangkan kesan (negatif) kepada suasana hutan yang indah tadi... Akhirnya dtg hujan yang meneutralkan keadaan... dengan moral value.... SETIAP APA YANG ADA DI DUNIA INI, SALING MEMERLUKAN ANTARA SATU SAMA LAIN. SETIAP ORANG ADA KEKUATAN DAN KELEMAHAN... KELEMAHAN ITULAH YANG PERLU DIKONGSI AGAR KITA AKAN DPT MEMPERBAIKI KELEMAHAN TERSEBUT... (sori cite ni panjang lagi.. tapi dah dipendekkan... den lotih menaip... hahhahaha)

(Ingat ye... Renung2kan dan selamat beramal...hehehe) Apa pun biarlah kenangan manis ini terus tersemat di hati... Thanks Christle for choosing me... Happy to be part of IEC.... :-)

Tuesday, June 23, 2009

HAH? Ketua JUDGE?

Hari ni Christle buat kejutan... (Dalam hati... kalau dah Christle 'bersidai' kat tempat org ni... sah ada menda nak bagitau @ minta tolong...)

Seperti yg dah dijangka... Christle nak minta tolong hamba Allah yg tak berapa nak betul English ni jadi judge untuk drama competition IEC (Intensive English Course), 25 June ni... (HAH!! Biar betul?!?!)

Kalau ikut hati, mmg la tak nak sbb rasa cam tak layak je... Sebenarnya masa dia ckp tu, org dgn perkataan lain dah pun menolak... tapi tak nak la ckp direct... kengkonon kata nak tanya Kak Zimah dulu... (tapi mmg betul pun sebab tgh sibuk ngan MQA takut ada keje lain nak kena buat... kitakan org bawahan.. so kena la minta permission bos atas kita...)

Tapi yg tak sedapnya bila second time Christle ckp... & ditambah perencah oleh Kak Noni, Ita & Farah... terpaksa la akur... bak kata kak Noni, "bukan senang nak merasa dilantik jadi judge tuk IEC... that's an honour..." Yang lagi kelakar tuh... Christle lantik org jadi ketua judge... Christle ni..... alaaaahaaaiiii....

Thursday, June 18, 2009

Perkenalkan.... org kuat Pasukan Pingpong YP

Sorry tak smpt lagi nak update blog tuk PESAYA hari tu.... Tuntutan kerja tak mengizinkan.... sebagai permulaan... Saya perkenalkan dulu org kuat Pasukan Pingpong YP...

Coach - Vong Aik Sin

DSCN1731_-_add_border.jpg - image uploaded to PicamaticDSCN1790_-_edit.jpg - upload images with Picamatic Kapten/Pengurus Pasukan (lelaki) - Saudi (Datuk.... heheheh)

DSCN1784_-_edit.jpg - upload images with PicamaticDSCN1699_-_add_border.jpg - upload images with Picamatic Kapten/Pengurus Pasukan (Wanita) - Rohana (Kak Roy....)

Saturday, May 30, 2009

Pesaya dah nak mula....

Hari ni dah kena register masuk ke Kolej Profesional Mara (KPM) tuk sukan PESAYA selama seminggu... agak lewat smpi sbb nguruskan Faris... (maklum la... nak kena tinggal seminggu...)

Sesampai jek kami diberi tag nama, register hostel... (pergh.. lama dah tak dok hostel... agak kekok skit la) pastu ke satu kaunter lagi... wah rupenya ada elaun... :P alhamdulillah... RMxxx tuk seminggu... sape nak kasikan...?!? makan, tempat tdo, jersi, kasut, beg... sume disediakan... + duit... ok la tuh...

tak smpt nak rehat2 kat hostel pun... kami diarahkan ke sukpa untuk rehersal penuh perasmian PESAYA... cam agak menarik la... gimik kitaorg... masa negeri2 lain masuk dengan satu lagu dr brass band. tapi bila kitaorg nak masuk (kontinjen YP) diiringi satu lagu yg agak rancak... pastu kitaorg berlari2 anak masuk dewan... pastu trs dengan haka dance dr atlit2 bola sepak dan bola tampar... diketuai oleh en sham... (tuan rumahkan... mesti la nak gempak skit!)

tapi yg tak bestnya... masa rehersal tu kena bediri lama... sbb kesalahan dikomen on da spot... letih kaki ooo... dah al tak mkn bekpes... lunch pun kul 2.15pm... lapo sesgt!!! InsyaAllah esok semuanya berjalan lancar...

Friday, May 29, 2009

Yey... berjaya ngalahkan nenek tu.....

Hari ni sekali lagi kami mengadakan perlawanan persahabatan dengan Gabungan Persatuan Tionghua Kuantan. Kali ni di pentas Yayasan pahang pula.... Ramai juga yg hadir dengan semangat kesukanan dan persahabatan yg tinggi... Walaupun mereka di kalangan orang tua... namun semangat mereka utk bertanding harus dipuji....

Seperti minggu lepas.... coach minta adakan perlawanan semula dengan nenek yg berusia 60 lebih... (aritu dah kalah ngan dia... malu sih...)... Seblm start coach dah kata... "hari ni... u mesti mau menang.." (dia tak tau... punyer la kecut2 perut ni.... maklum la... sebab minggu lepas dah kalah... so rasa cam hari ni kalau lawan pun sure kalah...)

Perlawanan mmg fight la... nenek ni mmg tak nak ngaku kalah.... asal ada peluang mesti smash punyer... plan tuk pertandingan ni... bagi bola rendah.... depan net... & attack gelanggang lawan.... mmg sengit la... dah la ramai org tgk... si ustaz saleh ngan azam... asik dok gelak... bila tak dpt bola nenk tu... ampeh tul depa ni... walau bagaimanapun.... hepi juga.... sbb berjaya kalahkan nenek tu.... dengan 3-1... kak roy kata... nenek tuh dok hentak2 kaki bila org dpt point... hehehe... fight tuh... nenek ni mmg ada stamina la... dasat....


nota kaki: nanti org masukkan gmbr nenek tuh... laptop tak bawa...

Tuesday, May 26, 2009

Perlawanan persahabatan lagi...

Ptg sabtu lepas, coach arrange satu lagi perlawanan persahabatan tuk kami team pingpong YP. Ini sebagai persediaan untuk PESAYA yg tak lama lagi... kurang lebih dalam 5 hari lagi... Uish berdebar sih!!

Kami kena berkumpul di PETAMA before bergerak ke Persatuan Gabungan Tiong Hua, Kuantan. (tempatnya nak menghala ke Indera Mahkota...). Kena ada di persatuan cina tu jam 3.00pm... Sesampai kami kat sana... team persatuan cina tu dah pun menunggu kami... depa siap susun meja & kerusi, mineral water, ada pisang... hehehe.... Sepanjang coach bagitau ada perlawanan persahabatan tu... kami dah berderau darah... mana taknya... aritu coach kata nak bawa pemain kebangsaan... kami dah kecut2 perut dah... rupanya budak sekolah rendah & menengah je.... tapi kami kalah la ngan bebudak tu.... hahahhah sebab dorang main pingpong dr kecik... main lak kat hari2... kami ni baru jek dua bulan lbh training. PESAYA ni lak 2 tahun sekali... hahahha...

Ok berbalik pd cite persatuan cina tu... kami mati2 la ingat bebudak muda cam hari tu.... skali... alamak.... org tua.... sume yg dah pencen... depa dok kat rumah org tua2.... dtg tmpt tu tuk karaoke dan main pingpong.... tapi mmg dasat la dorang... nampak kuat dah gagah... borak2 ngan coach.... katanya yg paling tua.. umur 74 thn... pergh.... main bergu dia menang tau.... uish.. malu2...

pendek kata... aritu... kami yg mudo2... ni malu la.... sebab seri (and ada yg kalah jugak.... hahaha..) jek ngan org tua2 kat persatuan tu.. huhuhu... depa nak main lagi ngan kami... jumaat ni.... di gelanggang YP lak... hehehe... chaiyok!!

Urkh.... rupenya cuti tak approve!!!

Adoi ai.... cam no ni...?!? Ari ni baru tenet kat gmbk ni berfungsi.. kira baru la ni dpt bukak tenet... skali cek e-leave... rupenya bos tak approve cuti!!! arrrggghhh... abis la... tapi la ni dah ada kat gmbk pun... tak dapek la nak nolong...

Apply cuti tuk 25 - 26 mei... tak tau tak approve... aku dah cuti dulu... huhuhu

Wednesday, May 20, 2009

Nota buat mereka....

Inilah yg dikatakan risiko apabila anda "membantu" seseorang dalam sesuatu perkara... dan akhirnya anda akan "mendapat balasan...." tetapi bukan seperti yg anda harapkan. PENAT memang penat... LETIH? Memang letih... tapi... apa yg anda ada untuk mempertahankan diri anda... Cuba fikir... cuba renung... adakah apa yg anda lakukan akan membahagiakan anda atau memakan diri anda...

Jika anda masih ingin "memburukan" sesuatu atau seseorang.... Fikir dulu kesan dan akibat yg bakal anda hadapi... Paling tidak.... renung diri anda... adakah anda sudah cukup baik.... adakah anda sudah cukup sempurna? Pernah dgr perkataan MUHASABAH? Sekali sekala... muhasabah itu perlu....

Bukan mengharapkan sesuatu yg MAHAL sebagai balasan.... bukan juga mengharap PUJIAN.... tapi cukuplah sekadar PENGHARGAAN untuk tempat dan sesiapa yg mengajar anda.... Yea... benar... sukarnya untuk menyatakan kebenaran... tapi adakalanya menyimpannya sebagai rahsia adalah lebih baik....


* Kecil hati...? Yea... memang saya kecil hati.....

Monday, May 18, 2009

Fitness training.... Baju batik...

Pergh... penat betul hari ni.... seawal 7.30am dah ada di YP tuk fitness training... ni first time join... sebab 2 minggu lps kena focus pada final exam.... so hari ni baru turun...

Seawal 7.30am... dengan bertemankan kabus pagi... cewah... kami yg memakai baju ijau YP agak dah ready tuk senaman ringan... sebelum berlari keliling kawasan YP yang besar tuh.... weh... tak larat la... agak dlm 30 - 40 langkah.... dah semput... hahahha maklum la... dah lama tak berjoging... jalan jap... pastu lari.. penat lari.. jalan blk... smpi la ke garisan penamat... pergh penat tuh...

Pastu dah penat belari.... kena lak buat 10 lagi senaman spt sit up... lompat rimau la....skipping la... tengteng la... penat btul.... abis sume2 tu... memasing dah tak larat rasanya.... sume dah tak sabar2 nak mkn.... HAH?!? Ada makan?!? ha... mmg.... ada bekpes lak..... hahaha.... nasi lemak lagi.... kira belari tadi ngan senaman sume tuh buat penat jek la.... sebab lps tu... sume mkn tak hingat.... hahahhaa...

ari ni dpt baju batik YP... merata la pulak mencari tukang jahit kat area kempadang ni... nasib baik pi ngan Fizah (YP)... last2 jumpe la umah tukang jahit....namanya KAK HA... puas la kami pujuk... (eh bukan kami... Fizah yg pujuk).... memula Kak Ha xnak amik... sebab dia kata dia dah start jahit baju raya.... (mak aiiih)... pujuk, punyer pujuk... last2 dia amik jugak la.... alhamdulillah settle satu menda... baju batik tu nak pakai masa diner PESAYA nanti on 6/6/09.... Fizah kata.. 6 hb pagi tu siap pun tak pe.... ikut la... asalkan ada baju nak pakai.... hehehe

Sunday, May 10, 2009

Akhirnya.... Dinner DEL

Alhamdulillah... akhirnya menjadi juga dinner DEL semlm... Berbaloi la bebudak sem 3 tu bertungkus lumus berusaha untuk menjayakan dinner tu. Dinner tu diadakan khas tuk bebudak DEL (Journalism), yg berjaya mengumpulkan alumni IKIP (senior) dan junior2. Walaupun senior2 DEL yang hadir tu saya tak kenal... tapi rasa happy tuk kak Zimah... sebab dpt melepaskan rindu dendam ngan x-studentnya.... ramai juga senior yg dtg.... dekat 40 org... Alhamdulillah.... penghargaan pada senior2 yg dtg hari tu... ramai yg dah jadi wartawan di Berita Harian, RTM Karangkraf & others... (sorry saya tak ingat....)

Malam tu, masih lagi demam, suara serak... selsema lagi... dah seminggu demam... sampai bengkak tekak... mana taknya doktor bagi MC, tapi tetap gak buat kelas & bagi lecture... tapi student punyer pasal... turun jugaklah dinner mlm tadi..... pulak tu baru pas mkn ubat... agak2 pening dan rasa nak lelap... Malam tu tak de la heavy sgt.... mmg org kata mkn malam santai je... tak de performance yg berat2... sumenya ringan & santai... hm.. kul 11 lbh gak baru blk... mmg smpi umah tu trs cari bantal..... sorry.... sayaaaa zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Gambar ni saya cilok dari Nik Khazami's Blog

Thursday, April 16, 2009

Baru rasa pi training....

Semlm training pingpong cam biasa... tapi tak ramai yg datang... sebab hujan lebat... training start 5pm, tapi kul 6pm baru smpi di YP... maklum la... kena la settlekan menda2 kat opis dulu... si acan tetiba lak nak share masalah.... su pun sama.... ling pun sama.... rasanya mmg kena buat hari rabu ni hari kaunseling sedunia la.... sebab sume org nak dtg cite masalah hari rabu... pelik tul...!

sesampai kat YP, player pempuan sume dah nak blk sebab dorang dtg training @ 4.30pm. Coach lak tgk org baru smpi, dia suh gak la.... blajar various types of serve... blajar je la.... pastu agak2 dah setengah jam practise serve... ada sorang player laki ofer lawan ngan dia.... (sori saya tak kenal) "err... em... oklah..." Gerun gak sebab player2 laki kat sini main smash sesaja.... tapi tak pe la... nama pun training...

so bermulalah... 10 min yg pertama main slow jek..... pastu dia dah start pukul laju.... masa memula main org byk bertahan jek... tak melawan sgt... pastu makin lama dia dah start smash.... wah.... org pun start lawan.... smpi bengang2 la dia... dia kata tak sangka org main cam tu... sbb dia kata masa org training dengan player pempuan yg lain cam tak terer :p dia kata org punyer serve bagus... pastu dia kata bola yg org pukul sume tajam... & hujung2 meja... agak susah org nak amik.... smpi kul 7pm main... last2 dia ngalah... dia kata nak lawan lagi ari ni.... tunggu..... :p em.... BANGGA? hm.... agak bangga la jugak.... hahahha....

sebenarnya ingat nak tarik diri dari pesaya... sebab nak kena dok kat KPM 7 hari.... macam tak boleh la kn... sebab kita bukan bujang lagi... nanti faris ngan bie cam ne lak?!? tgh cari ruang tuk bincang ngan pengurus pasukan.... tgk la cam ne....

Wednesday, February 18, 2009

Nur Farhana Syahira Dalam Kenangan

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

"Hello", perkataan pertama keluar dari mulut saya... Panggilan disambut ketika sedang mengajar dalam kelas Public Speaking. (biasanya saya kan off phone ketika bagi lecture, tapi hari ni rasa lain macam sangat...)

"Nora, kenal Nur Farhana Syahira?" tanya pemanggil di hujung talian.

"Kenal, mentee saya.. Kenapa kak?" setelah pasti panggilan itu dari Kak Mas (CE SODS), jantung berdedup kencang... 

"Dia baru meninggal... tadi mak dia call Kolej," terkejut mendengar kata kak Mas... Saya mula cemas... dan terus berlari turun dari tingkat 3 kolej ke tempat Kak Mas.

Accident ke? Sakit ke? Kenapa tiba-tiba meninggal? Sedangkan saya berjumpa dengan pelajar itu dua minggu lepas... sihat walafiat je.... Tidak puas hati dgn berita yang baru diterima, saya terus menelefon Unit Kecemasan, HTAA. Benar! Pelajar saya yang juga mentee saya telah meninggal dunia, jam 2 pm, 17 Februari 2009.

Saya, Kak Zimah (Kordinator Journalism) dan Niza (HEP) segera bergegas ke Unit Kecemasan, HTAA dan berjumpa dengan doktor. Kami cuba mendapatkan report kematian arwah.

Saya masuk ke bilik mayat bersama Niza untuk melihat mentee saya buat kali terakhir... Saya tenung wajahnya... Terasa sayu di hati... "innalillahi wa innailaihirojiun... muda lagi kamu..." detik hati saya... Kemudian saya pegang dan usap tangannya... "Sejuk! In sha Allah kamu baik-baik saja di sana" Bisik saya pada jenazah arwah. Lalu saya kucup dahinya dan berdoa, agar Allah ampunkan dosa-dosanya yang lalu... Tak sedar, air mata mengalir...

Di luar bilik mayat, ramai rakan-rakan sekelas hadir untuk melihat jenazah buat kali terakhir, ada yang nampak keliru, ada juga yang menangis... Sungguh suasana ketika itu, amat memilukan...    

Arwah meninggal dunia kerana jangkitan kuman di mulut dan rahangnya. Menurut kata ibunya, arwah telah demam 6 hari dan hilang selera makan. Arwah kemudian dibawa oleh ibunya ke hospital, namun semuanya telah terlambat! 

Arwah akan dikebumikan esok di kampungnya... semoga roh allahyarhamah Nur Farhana Syahira dicucuri rahmat dan berada dalam golongan orang-orang yang beriman... Amin... 

Al-Fatihah...



Wednesday, February 04, 2009

Ayah telah kembali ke rahmatullah...

Tanggal 28 Januari 2009 (Rabu), ayah (mertua) telah kembali ke rahmatullah setelah hampir 3 bulan terlantar di hospital (HTAA). Ayah yang mengalami kanser pankreas (final stage), kelihatan tenang & redha sepanjang dirawat, walaupun adakalanya mengerang kesakitan.

Anak mana yang mampu menahan air mata tatkala ayah mengerang kesakitan, sedangkan tidak boleh melakukan apa-apa. Setiap kali melihat ayah, sukar untuk menahan air mata dari mengalir....

Kami sempat membawa ayah pulang ke rumah sehari sebelum ayah menghembuskan nafas terakhir. Kami menjaga dan mandikan ayah, membacakan Yasin sebelum ayah menghembuskan nafas terakhir, keesokkannya di rumah (rumah abg ipar di Indera Mahkota, Kuantan), pada jam 2.00 pm.

Ayah selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Felda Cerul, Terengganu. Dengan iringan doa... Semoga roh ayah ditempatkan di kalangan org yg beriman. Al-Fatihah...




DSCN1257.JPG - upload images with PicamaticDSCN1302.JPG - Picamatic - upload your images
Gambar2 kenangan arwah ayah bersama baby Faris di kampung.

Thursday, January 22, 2009

Sedih tengok ayah...

Hari ni dah 15 hari ayah mentuaku di HTAA. Ayah masuk HTAA untuk kali ke-3 sejak 8hb Jan lalu. Ternyata pembuka tahun baru 2009 ni, sedih bagi kami sekeluarga... Setiap kali melihat ayah... pasti ada air mata singgah di pipi. Ayah kelihatan semakin uzur, badan semakin kurus dan tidak berdaya. Perkataan yg sering keluar dr bibir ayah hanyalah "aduh" & "sakit".

Setelah berbelas hari, baru smlm doktor mengesahkan bahawa ayah mengidap kanser pankreas. Itu pun setelah menjalani operation. Kata doktor lagi, kanser ayah berada pada final stage (tahap 4)!! Mendengar berita itu, kami sekeluarga benar2 terkejut. Dulu... ayah jarang sakit. Ayah akan selalu buat kerja, ayah mmg sihat. Seakan sukar untuk percaya bahawa kini ayah menderita kerana kanser.

"Sakit sangat nora... ayah nak mati dah..." Ayat itulah yg sering ayah ungkap, setiap kali aku duduk di sisinya... Apa yang terdaya aku lakukan?! Hanya mampu berzikir & berdoa untuk kesihatannya...

Melihat ayah dlm keadaan sekarang, teringat aku pada arwah mak. Sedih... semuanya seakan berulang semula... Bagaimana perit & deritanya mak, begitu jua ayah pd ketika ini. Ini ujian buat kami sekeluarga pd thn 2009 ini. Moga ayah kuat semangat & segera sembuh... AMIN...

Tuesday, January 20, 2009

Pertukaran subjek...

Dah dua minggu kelas start... Alhamdulillah buat masa ni semuanya masih terkawal. Selalunya yg tak terkawal bila dah start quiz & test... sbb selalu terlebih masa utk mark paper. Yg jadi lagi "sakit" bila kelas tu ada dalam 30 org... mmg tak dan sehari nak tanda paper.

Ooo ada sedikit perubahan on subject yg kena ajar this semester. Subject Current Media Issues dah ditukar dengan subject Interpersonal Communication. Pertukaran ni adalah atas sbb2 tertentu (so tak leh cite kat sini la kan :p) Agak sakit hati juga la kan... sbb sepanjang cuti sem yg lepas... punye la prepare tuk subjek current media tu... sekali tak ngajar lak...!! Adus... Skang ni nak kena prepare material tuk subjek Interpersonal... mmg agak "terbakar" gak la... mujur la arahan dr pihak atasan.. kalau tak... jgn harap nak tukar subjek.. mujur gak subjek Interpersonal tu ringan skit... tapi ringan2 pun........................................ nak kena prepare gak...!!! Argh.... tension!!

Interpersonal ni studentnya 30 orang.... pastu Translation pun 30 orang... bila mikir bilangan student, pening lak... Tak pe nora... Rileks... InsyaAllah sumenya akan OK....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...