Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Sunday, October 15, 2017

Apa Menariknya Filem Tombiruo: Penunggu Rimba

Bismillahirrahmannirahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Dulu masa saya kerap cerita tentang kehebatan novel tulisan Tuan Ramlee Awang Murshid pada encik suami, terus dia tanya, “kenapa tak difilemkan kalau bagus?” Saya jawab, “sebab exclusive. Ada ke pengarah filem yang boleh buat macam apa yang ditulis?”

Tapi hari ni, terbukti filem Tombiruo: Penunggu Rimba berjaya menterjemahkan novel hebat Ramlee Awang Murshid ke layar perak. Kagum. Ye kagum dengan hasilnya. Jika dulu setiap pembaca mempunyai imaginasi masing-masing tentang Ejim atau Tombiruo, tapi di layar perak penonton dijuruskan kepada satu watak Ejim yang dilakonkan oleh Zul Ariffin. 

 
Ramai juga yang bertanya saya, apa yang menariknya filem Tombiruo: Penunggu Rimba ni? 

1. Saya tak nafikan tarikan utama untuk saya menonton filem Tombiruo ni adalah kerana saya adalah peminat tegar novel thriller Ramlee Awang Murshid. Dan Ramlee Awang Murshid juga merupakan penulis novel yang mempunyai fan club dengan lebih 100,000 orang peminat. Nampak tak sokongan yang penuh untuk Tuan Penulis?

2. 90% plot atau jalan cerita dalam filem Tombiruo adalah daripada novel. Jadi tak timbul masalah kalau tak baca novel tak boleh tengok filemnya. Jika anda dah baca novel itu kira bonus. Dan mereka yang tak baca novel, boleh terus menonton. Tapi percayalah, selepas anda menonton, mungkin anda akan mencari novel triloginya.

3. Tombiruo dalam bahasa Kadazan-Dusun bermaksud roh atau hantu. Dikatakan di Sabah, anak-anak kecil tidak dibenarkan masuk ke dalam hutan dan  dimomokkan dengan kehadiran Tombiruo. Jika di Sabah Tombiruo dikatakan hantu, tetapi Tuan Penulis menterjemahkan Tombiruo itu sebagai makhluk yang menjaga hutan.

Tuan pengarah pun nervous... 😄
 
4. Filem ini diarahkan oleh dua orang pengarah yang bukan calang-calang, Nasir Jani dan Seth Larney (yang juga terbabit dalam pembikinan filem antaranya The Matrix Reloaded and Revolutions dan Star Wars: Revenge of the Sixth) – jadi anda dapat bayangkan tak kehebatan filem ni dengan kehadiran Seth Larney? Melihatkan 'trailer'nya saja pun dah buat kita tak senang duduk, inikan pula menonton keseluruhan filem. Memang terbaik!

Cantik gambar ni.
Salah satu babak Farah cuba menghanyutkan Ejim.

5. Visual effect dan camera angle bagi filem ini saya rasa cukup cantik. Setiap babak 'camera angle'nya sangat bertepatan. Saya memang tak alihkan mata dari skrin sebab rasa semua moment itu sangat berharga untuk ditonton. Durasi filem ini, 1 jam 55 minit terasa sangat cepat berlalu. Tak puas tengok!

6 Satu ketika bila mana ura-ura mengatakan Zul Arifin bakal memegang watak Ejim atau Tombiruo, ramai yang mengatakan tidak sesuai. Watak ini sangat istimewa, tersalah pilih pelakon maka akan merosakkan kehebatan novel. Tapi bila filem ini ditonton, percayalah watak itu memang HANYA sesuai diberikan kepada Zul Ariffin. Lakonan Zul Ariffin sangat lain dari drama biasa yang pernah dilakonkan. Ia boleh dikatakan sisi lain Zul Ariffin, yang boleh hidup lakonannya dengan body language dan eye contact. Nampak tidak kekok dan wataknya hidup seperti yang dibayangkan dalam novel. 

Farid Kamil (kiri), Zul Ariffin (kanan) dalam salah satu aksi bertarung.

7. Pelakon-pelakon lain seperti Farid Kamil (Amiruddin), Nabila Huda (Wan Suraya), Faizal Hussein (Pondolou), Hasnul Rahmat (Juslan), Farah Ahmad (Monsiroi), Michael Chen (Wong), Dato M. Nasir (Tuan Berham), Datin Marlia Musa (Isteri Tuan Berham), Atu Zero (Ondu), Faye Kusairi (Salina), Dynas Mokhtar (Baizura) dan lain-lain, berjaya membawa watak masing-masing dengan baik. Saya percaya semuanya memberikan 100% usaha dan tenaga terhadap naskah terbaik Tuan Penulis ini. Tahniah semuanya.

Gunung Kinabalu tarikan di Sabah.

8. Tarikan lain filem ini juga adalah bila melihat kecantikan Gunung Kinabalu. Ya Allah cantiknya! Rasa macam nak pergi Sabah! Filem ini secara tidak langsung mempromosikan kecantikan Sabah kepada orang luar.
 
9. Filem bergenre action thriller ini digariskan FINAS sebagai P13 – untuk tontonan 13 tahun ke atas. Bagi kanak-kanak berusia bawah 13 tahun, perlulah dipantau ibu bapa atau penjaga. Hari tu saya bawa Faris dan Alisya tonton sekali, mereka pun excited menonton Tombiruo. Ayat Alisya, “Best, cerita Tombiruo Ma... Alisya ingat tak best cerita Mama ni...” Ha, nampak tak budak seusia Alisya pun suka.

Ini pun antara babak yang menarik untuk ditonton.

10. Sedar atau tidak, dengan penglibatan Seth Larney dalam filem ini sedikit sebanyak menarik perhatian media dari luar negara. Secara tidak langsung mempromosikan filem Malaysia, keindahan Malaysia dan naskah penulis novel thriller No.1 Malaysia, Ramlee Awang Murshid.

Seth Larney pun ada peminat tersendiri yang tidak sabar untuk melihat
hasil kerjanya dalam Tombiruo.

Jangan lepaskan peluang tonton filem Tombiruo: Penunggu Rimba. Filem Malaysia lain dari yang lain. Pasti!

Tahniah, buat team produksi filem Tombiruo.
Tahniah Tuan Ramlee Awang Murshid.


Saya beri markah penuh 5 bintang!

Thursday, October 12, 2017

Tombiruo Filem Yang Ditunggu-tunggu

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


Sejak diwar-warkan yang Penulis Novel Thriller, Tuan Ramlee Awang Murshid (RAM) nak membawa salah satu novelnya, ke layar perak, saya dah mula tak sabar. Maklumlah sekarang ni memang "musim" drama yang diadaptasi dari novelkan...

Saya sememangnya salah seorang peminat hasil tulisan Tuan RAM... Seingat saya sejak saya membaca novel Pei Pan, terus jatuh cinta dengan penulisannya. Maklumlah sebelum tu dah tentu saya layan "novel cinta tangkap leleh". 😜 Nampak tak berapa lama saya tetap setia menyokong hasil tulisan Tuan RAM?

Setahu saya, RAM merupakan penulis novel yang paling ramai ahli kelabnya. Dengan tertubuhnya Kelab Peminat Ramlee Awang Murshid (RAMFC), segala apa yang dilakukan olehnya mendapat sokongan penuh ahli-ahli #ramians. Baik dari segi promosi novel baru, sampailah ke filem terbarunya ni, Tombiruo...


Filem ini adalah adaptasi dari novel trilogi Tombiruo. Ada yang tanya saya, "kenapa nak sangat tengok filem Tombiruo ni?" Susah nak cakaplah, sebenarnya saya taklah berapa suka bila novel yang saya baca dan suka nak didrama atau difilemkan, sebab pada saya itu akan menghancurkan imagination mood saya. 

Tapi disebabkan Tuan RAM ni saya rasa ada magic touch dalam novelnya, maka saya rasa tak salah jika saya turut menyokong filemnya. Mungkin akan ada uniknya dalam filem tu nanti. Bayangkan sejak mula diwar-warkan, novel Tombiruo akan difilemkan, Tuan RAM dah membuka ruang kepada #ramians untuk mencadangkan para pelakonnya. 

Penglibatan para pembacanya secara tidak langsung dalam pembikinan filem itu yang menjadikan kami turut teruja. Begitu juga bila menonton trailernya. Nampak ada kelainan, dan itulah yang menyebabkan rasa tak sabar nak tonton.


Hari ni 12 Oktober... ye hari ni filem Tombiruo akan mula ditayangkan di pawagam. InsyaAllah, encik hubby yang bukan peminat filem Melayu dah beri green light untuk temankan saya tengok filem ni.
 
Betapa kuatnya Kelab Peminat Ramlee Awang Mushid ni, sehinggakan tiket jam 8.30 malam di lima pawagam GSC di Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Melaka, Sabah dan Perak sold out!  

Nampak tak bagaimana aura penulisan Tuan RAM sehingga berjaya mengumpulkan para pembaca di lima destinasi tersebut, dan ini menjadikan ia gathering terbesar peminat Tuan RAM.  

Saya? Tonton di pawagam berdekatan dengan rumah je. Tak kisahlah, yang penting sokongan tu.

Sebelum keluar filem, ulang balik baca ketiga-tiga novel.

Siri Laksama Sunan juga menarik jika nak difilemkan. 😍


Thursday, September 28, 2017

Seronok Ada Bibik Katanya 😝

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

"Bibik... tolong kemas semua ni..." jerit Alisya bila keluar dari tandas.

Saya yang baru selesai solat Zohor terkejut dengar jeritannya...

"Datang mana bibiknya?!" tanya saya, sambil ketawa. Alisya pun gelak besar.

"Kenapa kita tak de bibik Ma?" tanyanya dengan ketawa yang masih berbaki.

"Tak perlu bibik pun, semua bendakan boleh buat sendiri..." jawab saya.

"Macam best je kalau ada bibik. Nanti Mama pun boleh rehat je. Tak payah kemas rumah, tak payah masak, tak payah sidai kain, tak payah gosok baju... semua bibik buat... Ha, barulah seronok..." sambil terkekek-kekek dia gelak.

"Amboi... bukan main lagi! Mana tau pasal bibik-bibik ni?" tanya saya.

"Kawan Alisya ada bibik. Dia cakap bibik dia buat semua, kemas rumah, gosok baju, masak... adik dia pun bibik mandikan... kira bibik buat semualah... Dia balik sekolah bibik jaga. Sebab mak dengan ayah dia kerja. Ala, macam dalam drama pun ada bibik kan..." panjang lebar dia cerita.

"Itu sebab mak dengan ayah dia kerja, Mama tak kerja tak perlulah bibik. Lagi seronok, tak de orang asing dalam rumah. Kita je ada. Lagi best!" jawab saya.

"Ala dalam drama tu boleh je ada bibik..." jawabnya, sambil masukkan baju-baju kotornya dalam bakul dan berlalu pergi...

Nilah budak yang berangan nak ada bibik... 😂

Banyak sangat tengok drama ni... Sabar je lah 😓


Saturday, September 16, 2017

Hotel The Shore, Melaka

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

11 dan 12 September  hari tu, Faris dan Alisya cuti bergilir sempena peperiksaan UPSR. Kebetulan pula Encik hubby saya pun cuti. Bukan senang Encik hubby nak dapat cuti yang sama dengan anak-anak.

Encik hubby saya pun dah lama juga tak dapat cuti berturut tiga hari (Ahad-Selasa). Sebelum ni pun dia dah kerja tanpa off sepanjang Sukan SEA hari tu, masuk pagi balik tengah malam selama dua minggu. 

Kami ni biasanya plan mengejut, kalau kebetulan semua cuti, maka kami akan pergilah hotel mana-mana. Yang penting ada pool, untuk anak-anak. Itu pun kena tengok poket juga, kalau tak tebal, maka duduk diam-diam di rumah je lah... :P

Isnin hari tu, lepas Zohor Encik hubby suruh packing. Saya yang menurut perintah ni, kemaslah apa yang patut. Lepas tu baru Encik hubby cakap kita nak ke Melaka. Check in di hotel The Shore

Alhamdulillah, bilik cantik. Agak besar juga. Kami sampai tu dah agak lewat petang juga. So, just duduk berehat je di bilik. Inilah bilik yang kami duduk, studio suite di The Shore, Melaka.


Selalu kalau pergi hotel mana-mana, Faris akan tidur dalam sleeping bagnya. Tapi dekat The Shore ni kebetulan ada macam sofa bed tepi sliding door balcony tu, so Faris tidur dekat situ. Saya dan Alisya dah tentulah kena share katil. 


 Macam biasa ada complimentary Teh, Nescafe dan toiletries. Ada juga disediakan hair dryer dan iron. Peti ais pun ada. 

Ni, toiletnya, agak besar juga, tapi jenis moden sikit. Pintu bilik air tak boleh dikunci dan jenis glass tu, yang sebahagiannya "dikaburkan". Tapi tak pe, pakai kain batik, selesailah masalah! >_<  


Ha, nampak tak glass tu...
dikaburkan macam tu je >_<

Okay, inilah tempat favorite anak-anak. POOL! Pool The Shore ada ditingkat 9, cantik juga poolnya. Air cetek, agak tak mencabarlah untuk Faris dan Alisya. Tapi still seronok sebab dapat main air.


Untuk pengetahuan, di tingkat bawah The Shore ni ada mall tau. So, malam tu kami berjalan-jalanlah dalam mall tu cuci mata, tengok apa yang ada. 

Di tingkat 2, pula ada 3D Interactive Park dan Toy Museum. Tapi kami tak masuklah, sebab kami sampai pun dah lewat petang, maybe next time. Tempat tu nampak menarik juga. Boleh klik sini jika nak tengok apa yang menarik dan tiket masuk ke The Shore 3D Interactive Park dan Toy Museum.

Ada lagi satu tempat yang menarik di bangunan yang sama ni tau. Ada The Shore Oceanarium... Memang menarik sangat kalau dapat bawa anak-anak menjelajah "ocean" dalam bangunan. Yang ni pun kami tak sempat pergi. Memang kena plan untuk datang semula dan pergi tempat-tempat ni... 

Oh ya, sebelum terlupa, di luar daripada bangunan The Shore ini sebelah malamnya, boleh jalan-jalan di Melaka River Pirate Park. Saya dah pernah pergi Pirate Park ni... menarik juga. Tak jauh pun boleh jalan kaki je. Sambil-sambil tu bolehlah jalan-jalan sepanjang Sungai Melaka. Atau anda boleh juga naik cruise menyusuri sepanjang Sungai Melaka. Cantik tau, malam-malam!

Masa ni Alisya kecil lagi, 3 tahun
Belakang tu la Pirate Park...

Sebenarnya dalam building yang sama ni ada juga Hotel Swiss Garden tau. So, tak kisahlah nak duduk di Swiss Garden atau The Shore. Harga bilik lebih kurang je... 

Apa yang saya boleh kata, jika anda bercuti di Melaka dan duduk di The Shore, anda boleh manfaatkan semua tempat yang ada di sekitarnya. Kira anda boleh teroka banyak tempat menarik bersama anak-anak di sini. So, boleh masukkan dalam list ya.

Harga bilik:
Studio suite: RM295.39/satu malam
Premier suite: RM435.33/satu malam


Hotel The Shore
Level GF, 193 Pinggiran @ Sungai Melaka,
Jalan Pesisiran Bunga Raya,
75100 Melaka.
Telefon: +606 2828 200
Web: www.theshorehotelmelaka.com

Sekali sekala dapat duduk hotel memang syok habis... :p


Baca juga:
 

Thursday, July 13, 2017

Rezeki dan Syukur

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Tadi saya singgah isi minyak di Petron, Sri Gombak. Disebabkan dah biasa isi minyak di situ, maka pembantu pam (bukan warganegara Malaysia) ni dah kenal saya dan anak-anak. Kadang-kadang dia selalu borak-borak dengan Faris dan Alisya. Ala, tanya soalan budak-budaklah; "adik, sudah makan ka?", "adik baru balik sekolah ka?'', "adik, ada pergi jalan-jalan ka?"

Saya tanya dia, pam angin tu elok ke tak, sebab saya nak isi angin tayar kereta. Dia cakap, "elok kakak". Lepas dah siap isi minyak dia cakap, "mari kakak saya tolong isi angin kereta". Saya cakap, "eh tak pe saya boleh buat sendiri." Dia cakap, "tak pe kakak... panas, saya tolong". Ok, serba salah pula saya... tapi dia dah menuju ke pam angin tu. Lepas tu diisikan angin tayar kereta saya.

Sambil dia isi angin tu saya tengoklah jugakan, bukan apa, serba salah pula kalau saya duduk dalam kereta masa dia isi angin tayar tu. Saya tanya dia, “sudah makan ka?”. Dia jawab, “makan... belum”.

Saya pun teringat dalam kereta ada sebungkus nasi kukus ayam berempah yang saya beli sebelum ambil Alisya tadi. Saya beli dua bungkus, satu untuk Faris bawa bekal ke sekolah dan satu untuk Alisya.

Saya: Kita bagi unclelah nasi ni.
Alisya: Ala... Alisya nak.
Saya: Tak pe, mama belikan yang lain untuk Alisya ok? Yang ni kita bagi uncle.
Alisya: Oklah... Ma, bagi air sekali ke?
Saya: Ha bolehlah, bagi air ni sekali.

Nasi ayam berempah yang dijual berdekatan rumah saya ni beli nasi, free air. So, saya dapat dua air free sebab beli dua bungkus nasi tadi. Lepas tu saya hulurlah nasi dan air tu pada pembantu pam minyak tu.

Saya: Terima kasih tolong saya ya. Ambillah ni you punya rezeki.
Pembantu pam minyak: Terima kasih kakak. Terima kasih. Assalamualaikum. (Dengan senyum yang meleret dan berlalu pergi.)

Dalam kereta Alisya mengeluh lagi...

Alisya: Alisya nak nasi tu, bau dia sedap... tadi masuk kereta Alisya dah bau dah ayam tu.
Saya: Ok tak pe, kejap lagi Mama beli lain. Ke Alisya nak makan lain?
Alisya: Em... boleh kita pergi Vanggey? Alisya nak makan nasi putih dengan ayam kurmalah. Nasi ayam berempah tu... hari tu Alisya dah makan.
Saya: Oklah. Mama mesej abah dulu tanya boleh pergi Vanggey ke tak. 

 

Sampai je dekat Vanggey, dah ambil nasi dan lauk yang dia nak. Dia terus makan dengan seleranya.

Saya: Sedap tak?
Alisya: Sedap!
Saya: Tengok, Allah sayang Alisya kan? Alisya bagi uncle tadi nasi ayam berempah yang Alisya nak tu, Allah gantikan nasi ayam kurma untuk Alisya. Nasi ayam kurma nilah rezeki Alisya. Nasi ayam berempah tadi rezeki uncle tadi.
Alisya: Ha ah, Alisya dapat makan yang ni sebab hari tu Alisya dah rasa nasi ayam berempah tu, kan Ma. Ini rupanya rezeki Alisya.
Saya: Kan? Yang kita beli tadi, bukan rezeki kita, yang dah masuk dalam mulut kita nilah rezeki kita. So, kena cakap apa?
Alisya: Alhamdulillah...

Sambil menikmati nasi putih dan ayam kurma sampai licin.

Kadang-kadang diri sendiri pun lupa nak bersyukur.

Buku Keibubapaan:
Didik Anak Cara Al-Fateh
Majer (B) Mohammad Qayyum A. Badaruddin
RM 17.00




Entri berkaitan:
1. Rezeki Hari Rabu... KARI ITIK
2. Rezeki Hari Jumaat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...