Nuffnang Ads

Thursday, October 09, 2014

12 CPUV On Going?!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Saya sebenarnya dah lama juga tak menjenguk akaun Nuffnang saya... Lama, memang lama... Menulis blog juga cuma di atas kertas (buku nota)... Mood menulis pun tah ke mana perginya... Entri yang duduk dalam draft jangan cakap la... Memang berderet! Tah bila nak keluar tak tahu la. Lately ni saya cuma gemar membaca blog orang lain.

Saya percaya, malah sangat percaya bahawa penulisan juga perlukan komitmen, dari segi masa, pembacaan, pemerhatian, pengalaman dan lain-lain. Tanpa semua tu... memang takkan ada penulisan yang baik untuk dimanfaatkan oleh pembaca. Kalau tak de yang boleh dimanfaatkan oleh pembaca, mungkin penulisan tu penulisan yang sia-sia. Rugilah kan?!

Apapun, berbalik kepada Nuffnang saya, nampaknya masih ada rezeki untuk saya. Baru sekejap tadi saya buka... sekali kira ada 12 on going CPUV. Alhamdulillah... (^_^)

Nampak gayanya saya kena la lepaskan beberapa entri dari draft, supaya berguna juga CPUV yang saya dapat tu... Orang kata rezeki dah ada depan mata, takkan nak tengok je kan... Kena usaha juga untuk dapatkan hasil... Biarlah walau sikit. Patut bersyukur, sebab saya tahu ramai juga yang belum pernah merasa CPUV walau dah bertahun-tahun letak iklan Nuffnang di blog masing-masing. Moga Allah turut memberikan rezeki berblog buat awak, awak, dan  juga awak, kalaupun bukan dengan Nuffnang, mungkin juga dengan pengiklan lain... Amin, Insya Allah...

Rezeki kita semuanya berbeza. Rezeki bukan dalam bentuk wang je. Anak bijak juga rezeki, rumah selesa juga rezeki, pekerjaan baik juga rezeki, jiran-jiran yang baik juga rezeki, kawan-kawan yang baik juga rezeki, eh jangan tak tahu sihat tubuh badan pun rezeki tau! Maka bersyukurlah dengan apa yang kita ada/dapat.

Thursday, October 02, 2014

Prihatinnya Kamu, Duhai Anak...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Dah tiga hari saya batuk, sampai hilang suara. Seingat saya tak de pula siapa-siapa di rumah ni yang kena batuk. Mugkin sebab cuaca yang tak menentu sekarang ni... Kadang-kadang panas terik, tak lama lepas tu hujan mencurah-curah...

Dua hari lepas saya tak boleh nak bercakap langsung... suara tak keluar. Sampai Faris dan Alisya cakap, "mama sakit tekak, mama diam je, tak payah cakap..."

Pagi ni rasa tak sedap badan. Saya tak dapat tidur lena semalaman sebab batuk kuat sangat... Lepas siapkan bekal Faris, saya tidur semula. Badan panas. Harap-harap lepas tidur saya akan rasa reda sikit.

Mungkin sebab tak tidur lena malam semalam, buatkan saya agak lena tidur pagi tu... Sedar-sedar, Alisya cium-cium pipi saya... Lepas tu saya dengar dia cakap:

Cinta hati saya...
Alisya: Mama, panasnya muka mama! (sambil tangan kecilnya meraba-raba muka saya, dari dahi ke pipi dan ke leher...) Panas ni. Jom-jom bangun. Alisya bawa mama pergi klinik. (sambil tarik-tarik tangan saya)

Saya: Larat ke nak angkat mama?

Alisya: Kalau mama kecil macam ni, Alisya boleh la angkat... (sambil tunjuk cara dia angkat bantal peluk kepunyaannya)... Sebab tu Alisya suruh bangun. Bangun, bangun, nanti Alisya pegang.

Wah, kemain bersungguh-sungguh dia nak bawa saya ke klinik. Kelakar pun ada. Saya beritahu Alisya, kalau saya mandi... kuranglah demam saya. Lepas tu kelam kabut dia suruh saya mandi.

Prihatin juga kamu yea Alisya... Tersentuh hati mama. Moga jadi anak yang solehah, berjaya di dunia dan akhirat. Amin...

Oh ya... Semalam pun masa hantar Faris ke sekolah agama, Faris suruh saya tunggu je dia di luar sekolah sebab sekolah agama dia semalam jam 4.30 - 6.15 je... Saya beritahu dia saya tak larat nak tunggu depan sekolah, saya nak balik dan berehat di rumah.

Lepas tu Faris cakap, "oklah kalau macam tu... Mama pergi klinik kat sana dulu... ambil ubat. Lepas tu rehat kat rumah... Kalau mama tak larat, mama call abah, suruh abah je datang..." Baik betul dia, siap plankan apa yang patut saya buat.

Tapi mama dia ni, punyalah malas nak pergi klinik dan ambil ubat... Encik hubby pun dah dua tiga kali ajak saya pergi klinik... Ish, memang malas la nak ambil ubat. Rasanya dah lama juga saya tak makan ubat klinik... Kalau doktor bagi pun confirm saya tak makan. 

Anak-anak kecil saya... Kadang-kadang mereka boleh buat saya rasa tersentuh hati dengan kata-kata mereka... Moga mereka mudah untuk menimba ilmu, jadi anak-anak yang baik, berjaya dunia akhirat. Amin...

* * *
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Saturday, September 27, 2014

Buku: Give Me A Hug & Dream Big

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Hari dapat gaji ni memang Encik hubby akan bawa saya dan anak-anak jalan-jalan. Dan salah satu tempat wajib kunjung saya adalah kedai buku. Encik hubby pun dah masak dengan perangai saya... 

Bila lalu depan kedai buku je dia pun slow, sebab dia tahu saya akan masuk kedai tu. Biasanya saya akan aim buku-buku yang ada diskaun untuk ahli... (Maklumla, saya kena manfaatkan setiap sen yang encik hubby saya berikan...)(^_^)

Kali ni saya beli dua buah buku motivasi kehidupan oleh Nick Vujicic bertajuk Give Me A Hug dan Dream Big.  

Subhanallah, buku ini adalah buku WAJIB baca oleh kita semua yang cukup sifat! Menitis air mata ketika membaca chapter 1, Give Me A Hug. Dengan garapan cerita ringkas dan ilustrasi... Makin terasa sampai mesejnya.

Begitu menyentuh hati... Sebab tu saya terus decide untuk beli buku ni dan sambung baca di rumah.

Sampai je di rumah saya terus baca... dari satu chapter ke chapter berikutnya malah hingga habis! Begitu kuat semangat Nick! Saya kongsikan sedikit latar belakang Nick berdasarkan buku ni...

http://inspiration.entrepreneur.com/clipper/thextraordinary.peter/extraordinary-people-27298/16407.html
* Nick muda 2 tahun dari saya... 32 tahun umurnya tahun ini.
* Disahkan doktor, mengalami phocamelia (lahir tanpa tangan dan kaki)
* Pada usia 16 tahun dia telah berdiri di hadapan beribu-ribu orang dan berkongsi cerita tentang "kelebihan" dalam kehidupannya.
* Pada usia 21 tahun dia telah graduate dalam bidang accountancy dan financial planning.
* Telah merantau ke lebih 14 buah negara. 
* Dia mahir dalam berenang, menyelam, bermain bola sepak, bermain golf, main skateboard dan macam-macam lagi!! (yang sebenarnya agak mustahil untuk dilakukan oleh seorang yang tidak mempunyai kaki dan tangan, tapi Nick dah buktikan bahawa tiada yang mustahil)
* Telah berkahwin dan mempunyai anak.

Masa saya baca buku ni, Faris tanya saya... "Kenapa dia tak de tangan dengan kaki, mama? Macam mana dia nak garu belakang kalau dia tak de tangan dengan kaki..."  

Oh anakku, mama rasa nak menangis dengar soalan tu... Agak-agaknya apa jawapan yang anda, anda dan anda nak bagi?!


Nota kaki: Buku-buku ini berkulit keras dan berharga RM39.90 setiap satu. Moga kita lebih bersyukur kerana dilahirkan dalam keadaan yang cukup sempurna...

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Thursday, September 25, 2014

Lukisan Dari Hati Alisya...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Sejak dua menjak ni, Alisya dah lukis berbentuk... sebelum ni dia hanya buat garisan... Sekarang dah pandai buat bulat, empat segi dan macam-macam bentuk lagi... Jom tengok apa yang Alisya lukis... (^_^)

Comel tak lukisan saya?!
Katanya ni Jarjit (Upin Ipin)... hehe
Ada rupa tak?!
Yang ni pula katanya MONSTER...
Tapi senyum je Monsternya... hehe

Walaupun pegang pensil tak betul lagi... Tapi memang Alisya enjoy melukis je sekarang ni... Kadang-kadang pakai pensil... Kadang-kadang pakai pensil warna... Kadang-kadang pakai pen...

Satu lagi tabiat si Alisya ni... dia akan lukis satu lukisan satu muka surat... dan setiap kali dia habis lukis apa-apa... dia akan cium lukisan tu... Setiap lukisan dia ada nama tau... macam-macam namanya... ada si bulat la, si comel la, si hitam la... macam-macam! Haha comel je tengok...

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Friday, September 19, 2014

Risau?!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Pagi tadi saya bawa Alisya pergi beli nasi lemak kegemaran saya di Gombak ni... Dalam kereta masih lagi terdengar Alisya sok sek sok sek... Kesian, semalam dia kena selsema...

Malam tadi dia batuk-batuk... Saya pula kena cirit birit... tak tau la apa yang silap makannya... Jadinya tak larat la saya nak bangun... Mr hubby bangun dan ambil ubat batuk, buka lampu dan suruh Alisya minum. Tak lama kemudian dia tidur... Lena...

Masa dalam kereta tu Alisya cerita pada saya...

Alisya: Mama, semalam masa abah buka lampu tu... Alisya RISAU...

Saya: Risau?! Kenapa risau...?

Alisya: RISAU la, sebab abah buka lampu... abah suruh  makan ubat warna hitam (ubat batuk)...

Saya: Ye la.. kena la makan ubat... kan Alisya batuk malam tadi...

Alisya: Ye la... patutnya abah tak payah la buka lampu... sebab lampu tu RISAU...

Dah... kenapa pula lampu yang risau?! Confuse saya dibuatnya... masa saya tengah fikir apa agaknya RISAU tu... Alisya cakap...

Alisya: Mama tak tahu ke RISAU?! RISAU tu, bila malamkan, kita buka lampu... lepas tu kita tutup mata macam ni (sambil tutup dua-dua mata dengan tapak tangan) kalau siang-siang pun boleh RISAU... sebab matahari tu kuat sangat!

Saya: Oh... itu SILAU sayang... SILAU... Risau tu lain... (baru la saya faham apa yang dimaksudkan RISAU oleh Alisya tu...)

Alisya: Ooo RISAU tu apa?!

Saya: Risau tu susah hati... Macam sekarang ni Alisya selsema, batuk... Mama risau la...

Alisya: Ooo, mama jangan risau... Alisya sakit sikit je... Nanti dah makan ubat elok la...

Alololo... bijaknya Alisya ni... Pandai pula dia aplikasi terus perkataan RISAU tu... Comei je... Alisya ni beza sikit dengan Faris... Alisya kalau nak suruh cerita atau elaborate sesuatu dia memang pandai... tengok la macam mana dia cuba explain perkataan SILAU pada saya tu...

Kalau Faris, dia kena cakap direct... Tak boleh ayat panjang-panjang... Kalau ayat panjang... Atau kita tanya macam-macam... Nanti dia sendiri pun confuse... (^_^)

Ye lah... lain anak, lain kemahiran dan kepakarannya ye dak?!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...