Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Friday, February 24, 2017

Resipi Mudah: Pulut Mangga

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Kebetulan ternampak gerai buah-buahan yang ada jual mangga ni. Mula-mula rasa nak makan macam tu je. Tapi tiba-tiba terfikir, "sedapnya la hai, kalau ada pulut". Maka gagahkan kaki jugalah masuk dapur, bila tengok barang semua ada, buat je lah untuk minum petang.

Saya masak pulut dengan pemanggang ajaib, so saya tak perlu rendam pulut. Dengan pemanggang ajaib boleh masak terus pulut tu.

Next time kena buat banyak sikit, tak cukup! 😂
 
Pulut:
 
1. 3 cawan beras pulut - dibersihkan
2. 1 cawan santan  
3. 2 cawan air
4. Sedikit garam
5. Daun pandan

* Masukkan semua bahan di atas ini ke dalam pemanggang ajaib dan masak dengan api sederhana. Buka penutup 10 minit sekali untuk kacau dan pastikan airnya cukup. Jika pulut masih keras (belum masak) tambah sedikit air.

Mangga:

3 biji mangga, potong ikut suka 😝 - saya potong kuib dan ketepikan.

Kuah pulut mangga:

1. 1/2 cawan santan
2. 1 cawan air
3. Daun pandan
4. Garam dan gula secukup rasa
5. Sedikit biji sagu - kalau tak masukkan pun tak pe

* Didihkan bahan-bahan di atas sehingga biji sagu masak. Perasakan dengan garam dan gula. Sedia untuk dihidang. 

* Kalau nak kuah tu pekat sikit, cairkan satu sudu besar tepung jagung dengan air dan masukkan dalam kuah tadi. Biarkan seketika (ikut kepekatan yang dikehendaki), sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba! 😃

* * *

Peminat buku jangan lepaskan peluang ini!!

https://bconline.com.my/friends/idevaffiliate.php?id=331&url=5707

Sunday, February 05, 2017

Support Bisnes Kawan: PK Bundle

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Ada peminat bundle di sini? Jika anda peminat bundle, bolehlah support bisnes rakan blogger kita ni, Puan Kutu a.k.a Noor Murni. Sambil-sambil tulis blog, sempat lagi PK buat bisnes bundle tau! Facebooknya PK Bundle. Macam-macam yang PK jual... ada sarung bantal, soft toys, cadar dan yang paling saya suka tentunya buku... 😜😜😜 semuanya dari luar negara! 

Ini pengalaman pertama saya beli buku-buku bundle. Tergoda betul saya tengok gambar-gambar buku yang PK post di Facebooknya. Rasa macam nak beli semua. Tapi... itulah, konsepnya siapa cepat dia dapat.

Dalam lambat-lambat saya tu, dapatlah juga sambar 9 buah buku untuk Faris dan Alisya. 😂 Nampak tak bukan main saya memborong! 😜 Bila PK kata dah pos buku-buku tu, tak menyabar saya tunggu abang pos laju.

Sampai je terus koyakkan, tak sabar nak tengok isi dalam.
Masa ni Alisya pun dah excited nak tengok buku-buku yang saya beli.

Inilah yang saya beli dari PK Bundle... 9 buah buku + 4 sarung bantal. (PK siap bagi 1 lagi buku dan 1 sarung bantal free... ) Syok! 😃

 
Budak ni yang paling tak sabar nak baca buku-buku tu. Dah la baru balik sekolah, tak dan mandi, makan... terus dok belek dan baca buku. Dia kalau dah start baca buku memang susahlah nak suruh berhenti (sebiji ikut Mama dia 😜) Lastnya, tidur sambil peluk buku.

Excited betul dia baca buku ni. Buku ni paling best!
Sebab setiap page tu macam "Surprise!!"

Alisya siap tanya saya, "nanti kawan Mama nak hantar lagi tak buku macam ni?" Nampak tak bukan main suka Alisya dengan buku-buku tu. 😃

Semua buku yang saya beli ni, macam buku baru tau. Saya ingat buku ni dah rosak/koyak/conteng... Tapi, Alhamdulillah saya dapat semua buku LIKE NEW. PK pun ada beritahu, buku yang rosak/koyak/conteng tidak dijual. Kira memang PK dah sorting buku-buku ni ikut piawaian. 😀 

Bagus, berniaga kena jujurkan... item yang ada sedikit 'kecacatan' PK akan mention pada gambar barang tersebut. So, orang yang nak membeli tidak rasa tertipu... Jika anda peminat bundle boleh cuci mata di page PK Bundle, jangan lupa LIKE dan SHARE juga. InsyaAllah puas hati. 

Jom support bisnes bundle kawan saya, Puan Kutu a.k.a Noor Murni. 😃


Tuesday, January 24, 2017

Tips Mudah Susun Buku Sekolah Anak Ikut Jadual

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Hari ni saya nak kongsikan cara saya susun buku sekolah anak-anak mengikut jadual. Cara ni memang saya dah praktikkan sejak Faris darjah 2. Tahun ni pun dia dah darjah 4, so, dah dua tahun saya kaji keberkesanan cara ni. Sekarang Alisya darjah 1 pun saya gunakan cara yang sama.

Cara ini saya rasakan agak praktikal dan sistematik untuk saya dan anak-anak. Yang paling penting anak-anak saya boleh urus sendiri buku-buku mereka ikut jadual kelas. So, tak perlulah saya nak susun buku mereka, sebab confirm mereka boleh buat sendiri.

Ini button file milik Alisya, untuk lapan subjek.
 
Apa yang diperlukan cuma:

1. File - cari file yang ringan dan tidak tebal. Dari pemerhatian saya, button file atau velcro file, sesuai untuk anak-anak. Tak berat sangat dan mudah untuk digunakan oleh anak-anak. Satu file untuk satu subjek. Macam Alisya ada lapan subjek, so lapan file. Setiap file akan diisi dengan buku teks, buku aktiviti dan buku tulis. Konsepnya 1 file, 1 subjek. Bagi buku yang ada dua jilid (biasanya buku BM, BI dan Maths), untuk enam bulan pertama masukkan buku jilid satu sahaja. Buku jilid dua biasanya hanya dipakai selepas anak-anak selesai ujian pertengahan tahun.

2. Label - saya gunakan Labelmaker DYMO untuk menandakan file dengan nama subjek. Atau anda boleh print je subjek-subjek yang ada kemudian tampal pada file tu. Label yang dibuat, haruslah berdasarkan jadual waktu kelas anak-anak. Maksudnya kalau untuk subjek Matematik ditulis sebagai MATHS di dalam jadual, maka labelkan MATHS juga pada file berkenaan. Tujuannya supaya anak tidak keliru, semasa menyusun buku nanti.

Labelmaker DYMO masa saya beli tu, harganya RM39.90 satu set di Jusco
Contoh file yang telah dilabel. Label seperti apa yang ada dalam jadual.

3. Jadual waktu kelas - semestinya jadual waktu kelas anak-anak. 😃 Dengan adanya file mengikut subjek ini, maka anak-anak hanya perlu membawa file subjek yang berkenaan mengikut hari.

Contoh jadual waktu kelas. Label perlulah ikut seperti ditulis pada jadual kelas.
Ini file yang Alisya bawa semalam, 4 files sahaja.

Kelebihan buku disusun mengikut subjek di dalam file.

1. Memudahkan anak-anak untuk menyusun sendiri buku mengikut jadual kelas. 😜

2. Anak-anak hanya perlu keluarkan file yang berkenaan semasa di dalam kelas. Jika waktu BM, maka file BM yang dikeluarkan. Anak-anak tak perlu lagi mencari satu-satu buku di dalam beg. Habis waktu BM, mereka hanya perlu simpan semula buku-buku BM di dalam file dan keluarkan file subjek berikutnya. Sama juga bila nak siapkan kerja rumah, mereka hanya perlu keluarkan file yang berkenaan. Senang! 😄

3. Seperti yang kita sedia maklum, jadual kelas anak-anak biasanya akan dirombak beberapa kali dalam setahun. Dengan adanya file subjek ni, maka tidak timbul masalah untuk melabel semula semua buku, mengikut jadual waktu baru. 😁 

4. Kalis air dan minyak. Macam mana tu? Disebabkan Faris memang hari-hari bawa bekal, kadang-kadang tertumpah sup ke, minyak ke pada buku-buku yang dibawa. Macam tu juga kalau hari hujan, mesti buku basah. Sejak saya masukkan buku-buku dalam file, alhamdulillah buku-buku selamat... InsyaAllah. 😁

Inilah cara saya susun buku sekolah Faris dan Alisya. InsyaAllah, file ni tahan lama, ia bukanlah item yang perlu diganti setiap tahun. Setakat ni untuk Faris, dia masih pakai file dari darjah 2. Saya cuma gantikan tiga ke empat file, sebab file tu dah rosak dan koyak.

Moga entri ini bermanfaat buat ibu bapa yang mencari solution untuk menyusun buku sekolah anak mengikut jadual... 😁 Thanks for reading! 😍😍😍

Sunday, January 15, 2017

Mana Perginya Widgets Followers?

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


MasyaAllah, saya sebenarnya tak perasan yang blog saya ni tak de widget untuk Followers. Maklumlah, laptop saya dah lama "sakit". Saya jarang dapat buka laptop lama-lama, sebab cepat panas dan WiFinya juga kadang-kadang tak boleh detect. Letih dibuatnya, kadang dah taip panjang-panjang sekali padam terus... 😭😭😭 Sengsara... Selama ni hanya pakai handphone untuk update dan blogwalking, dengan mobile view, so memang tak perasan widget Followers tu tak de.

Kalaulah Cik Itah dan Lea Azleeya tak tinggalkan komen di chatbox tentang ketiadaan widget Followers saya, memang sampai sekarang saya tak tahu. Patutlah Followers saya tak bergerak bilangannya sejak dua tiga tahun lepas. 😂😂😂 Rupanya tak dimasukkan pun... Mungkin sebab saya ada kemaskini layout blog beberapa tahun lepas dan terlupa nak masukkan semula Followers tu.

Apapun, saya dah masukkan widget Followers... Kalau sudi boleh la follow blog saya yea... Terima kasih Cik Itah dan Lea yang tinggalkan pesanan di chatbox dan semua yang sudi singgah di blog ni. Moga anda semua sentiasa sihat walafiat.  InsyaAllah, Amin...


Thursday, January 12, 2017

Kenapa Kita Kelip Mata?

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Apa yang seronoknya bila ambil anak-anak balik dari sekolah, mesti ada macam-macam cerita... Cerita pasal sekolah, pasal kawan-kawan, pasal cikgu dan macam-macam lagilah. Sebagai ibu bapa, kenalah layan... dengar je cerita mereka, walaupun kadang-kadang tak berapa faham. Tapi, inilah salah satu proses pembelajaran buat mereka. 

Eh, tapi bukan hanya untuk mereka tau! Saya tak tahulah orang lain, tapi pada saya, bila anak-anak tanya soalan, maka bermulalah juga proses belajar untuk saya. Soalan kadang-kadang mencabar minda. Kadang-kadang kita tak terfikir sebagai orang dewasa

Alisya: Ma, kenapa mata kita asyik macam ni? (sambil kelip mata dia...) Semua orang sama... Mesti kena buat macam tu... Cikgu... kawan-kawan... semua buat macam tu...

Saya: Itu namanya kelip mata. Kita kena kelip mata supaya mata kita tak kering. Cuba Alisya jangan kelip mata... biar je terbuka.

Alisya: (Mencuba untuk tidak kelip mata). Ala, tak bolehlah Ma, pedih!

Saya: Ha, sebab tulah... Allah jadikan mata kita berkelip ada sebab. Bila kita tutup mata, ada macam air akan cuci mata kita, supaya mata kita tak kering.

Alisya: Apa jadi kalau mata kering? 

Saya: Nanti sakit matalah... 

Alisya: Hebatnya Allah, sampai boleh buat macam tu.

Saya: Allahu... ?

Alisya: Akbar...

Saya: Allahuakbar... maksudnya Allah Maha Besar... Jadi kena cakap apa dekat Allah? 

Alisya: Terima kasih Allah.

Saya: Pandai... atau Alhamdulillah... maksudnya Segala puji bagi Allah... (sambil Alisya kelip-kelip mata dekat side mirror...)


Fakta tentang mata: Mata kita berkelip sebanyak 15 000 kali sehari. Di mana setiap kelipan itu, mampu untuk mencuci mata dari kekotoran (habuk/debu dan lain-lain). Ia juga turut melembabkan mata, agar tidak kekeringan. 

Parenting tips:  
Apabila anak mula bertanya soalan atau bercerita, bermakna mereka sedang membentuk perkembangan kognitif, di mana mereka memerlukan input (dengan bantuan kita) untuk melihat sejauh mana rasionalnya apa yang mereka fikirkan, maka ibu bapa perlulah:


1. Dengar apa jua yang cuba disampaikan oleh anak-anak. Kadang-kadang mereka hanya nak bercerita je pun. So, dengar. Mereka akan rasa dihargai bila mereka cakap dan kita dengar.

2. Respond and communicate dengan ayat-ayat positif yang boleh membantu mereka untuk sambung cerita atau penguat soalan seperti, "oh ye ke?", "lepas tu?", "siapa tanya?", "mana adik tahu?" atau lain-lain ayat yang dirasakan sesuai. Ingat, gunakan perkataan yang paling mudah untuk anak-anak faham. 

3. Beri penyelesaian kepada apa jua cerita atau soalan yang anak-anak kongsikan. Jika ia berbentuk cerita, maka simpulkan cerita anak-anak tu dengan pengajaran yang boleh diambil... Kalau ia berbentuk soalan, maka cuba selesaikan sebaiknya. Ada yang tanya, apa nak buat kalau kita tak tahu jawapan yang ditanya anak-anak? Jawablah, "mama tak tahu, nanti mama cari jawapan ok?" Sebenarnya tak salah pun cakap yang kita tak tahu, bila dah jumpa jawapannya, beritahu anak. Mereka pasti seronok bila kita bagi jawapan tu kemudian. 

4. Tanya semula topik-topik yang pernah dibincangkan, dan pastinya mereka boleh menjawab dan menghuraikan dengan baik. Jika masih tak betul, betulkan... 

5. Berikan pujian... anak-anak suka dipuji, maka bila mereka buat perkara yang baik, pujilah. Puji mereka bila mereka buat baik, puji bila mereka kata mereka tolong cikgu, puji mereka atas apa juga usaha yang mereka ceritakan pada anda. Pujian akan menjadikan mereka lebih positif dan yakin pada diri sendiri.

Biasanya nilah, yang saya buat setiap kali melayan karenah Faris dan Alisya yang banyak tanya. Mereka juga sangat banyak cerita... tinggal larat layan dengan tak je lah... 😂 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...