Nuffnang Ads

Monday, April 13, 2015

Resipi Mudah: Sambal Telur Pecah

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Lama tak share cerita di sini... Ada juga rakan-rakan blogger yang Whatsapp bertanya khabar. Alhamdulillah, saya baik-baik saja... Cuma batuk dan selsema yang belum berkesudahan...

Saya tak sangka bisnes Tasbih Mini yang saya baru cuba-cuba, amat menggalakkan... (dekat sini pun saya tak sempat nak update pasal Tasbih Mini). Maka saya agak sibuk uruskan tempahan. InsyaAllah ada kesempatan saya akan update blog ni. Cerita tentang Adam Faris dan Alisya Farha pun banyak yang saya nak tulis... kena curi-curi masa sikit dalam masa buat tasbih nanti.

Untuk kesempatan ni, saya nak share resipi mudah Sambal Telur Pecah. Kalau tak pecahkan telur pun, kita boleh goreng atau pun rebus. Proses pun sama je...

Bahan-bahan:

6 biji telur
1 tauhu (dipotong kecil, digoreng dan ketepikan)
1/2 genggam ikan bilis (bersihkan, digoreng dan ketepikan)
3 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar (hiris nipis)
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa

Caranya:

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak.
2. Masukkan telur dan kacau rata, sehingga telur masak.
3. Masukkan tauhu dan ikan bilis yang telah digoreng.
4. Perasakan dengan gula dan garam. Siap untuk dihidang.

* Boleh juga kalau nak masukkan tempe goreng ke, ubi kentang goreng ke... ikut selera masing-masing. Atau kalau anda nak buat SUP TELUR boleh juga... 

Selamat mencuba! (^_^)

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Saturday, January 24, 2015

Kisah Di Sebalik Lemak Labu

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Dah duduk rumah pusaka arwah mak dan ayah ni... macam-macam perkara dok teringat. Dulu, masa zaman remaja saya, kalau time masak lemak labu, memang la buat saya malas.

Bukan apa, nak buang kulit labu tu memang la saya tak suka. Sebab saya pernah luka terkena pisau masa nak buang kulit labu tu...

Seingat saya dalam sebulan tu ada la 3-4 kali arwah mak akan masak lemak labu. Saya pun musykil la kenapa arwah mak suka masak lemak lakbu. Bila saya tanya, mak kata... "abang zaini suka makan lemak labu ni... kuah-kuah ni habis dihirupnya..."

Ye la, betul abang saya memang suka makan masak lemak labu ni... sebab tu arwah mak suka masak...

Rasanya setiap ibu akan ingat/tahu apa makanan kegemaran setiap seorang dari anaknya... Walaupun ada 10 orang anak... Agak-agaknya kita ingat tak makanan kegemaran mak kita yang cuma seorang tu?!

Sekarang ni saya duduk Gombak, saya pula yang dok mengingat makanan kesukaan kakak, abang dan adik saya... Biasanya kalau kita masak lauk yang orang di rumah suka makan, InsyaAllah habis lauk tu dimakan... Tak gitu?!

Jom cuba masak lemak labu yang super simple ni...

Bahan-bahan:
1/2 biji labu (buang kulit, potong kecil dan bersihkan)
1-2 batang serai
1 kotak santan/susu cair
2 - 2 1/2 cawan air
Sedikit garam

Cara membuatnya:
1. Masukkan semua bahan kecuali garam ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana.
2. Apabila mendidih masukkan garam secukup rasa. Masak sehingga labu empuk.
3. Biarkan mendidih seketika dan sedia untuk dihidang.

* Kalau perah santan dari kelapa parut lagi sedap rasanya... Selamat mencuba! (^_^)

Monday, January 19, 2015

Alisya Tersentap!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Hari ni dah mulalah tugas saya hantar dan ambil anak-anak dari sekolah. Minggu pertama persekolahan tu encik hubby saya yang hantar dan ambil mereka. Bila encik hubby dah mula kerja ni... kelam kabut jugalah saya nak buat semua. 

Tengah hari tadi masa jemput Alisya dari tadika, tengok dia monyok je... Dalam hati, "dah kenapa pula?!"

Saya: Alisya kenapa?! Best tak sekolah?! (Alisya senyap je sampai masuk kereta.)

Alisya: Kawan Alisya marah Alisya. (Suara getar, dah nak menangis)

Saya: Marah kenapa?!

Alisya: Dia ckp dekat Alisya, "kau ni apa hal?" Boleh ke cakap macam tu?!

Saya: Alisya buat apa kat kawan Alisya tu?!

Alisya: Alisya tak buat apa-apa pun... Alisya kacau dia sikit je... Tiba-tiba dia cakap macam tu.

Saya: Ooo... memang la... sebab Alisya kacau dia, dia marah la...

Alisya: Tapi boleh ke cakap macam tu?! Tak baikkan cakap macam tu... Alisya nak kawan je...

Saya: Dia tak sengaja kot?! Nanti kalau Alisya nak kawan dengan dia, Alisya cakap elok-elok... Jangan kacau dia... 

Alisya: Alisya tak nak kawan dengan dia... Alisya nak kawan dengan orang yang cakap baik-baik je...

Alahai anak... sentap pula kamu yea... dah kamu kacau kawan tu, dia marah la... :P

Tuesday, January 13, 2015

Alisya Mula Sekolah

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Petang semalam baru kecoh-kecoh pi Tadika yang dekat dengan rumah ni. Kami belum daftarkan Alisya di mana-mana tadika sampailah first day start sekolah ni. 

Macam biasa Alisya yang rajin nak pergi sekolah ni asyik dok tanya bila nak pergi sekolah. Maklumlah, sibuk berkemas lepas pindah hari tu, memang tak sempat nak uruskan sekolah Alisya.

Kisahnya semalam lepas hantar Faris di sekolah dalam jam 3 petang baru bawa Alisya ke Tadika yang kami nak hantar tu... Bila tanya masih ada kekosongan ke tak... cikgu di situ cakap, dah penuh. Ada satu tempat pun, reserve untuk orang yang daftar online.

Alamak, habislah... Mana pula nak hantar Alisya ni? Bila dapat arahan pindah last minute memang tak sempat nak cari sekolah Alisya. Bila cikgu cakap tak de tu, puas saya fikir mana lagi ada Tadika. Seingat saya, kalau ada pun dah taman lain. 

Saya dok fikir biar dekat, senang saya nak adjust masa nak hantar dan ambil anak dari sekolah. Alisya sekolah pagi, Faris pula sekolah petang. Dan sekolah Faris kena keluar ke jalan besar. Maklum je la, dah duduk KL ni... Mana-mana pun sesak.

Cikgu tu bila tengok saya dan encik hubby dok fikir-fikir mana nak hantar, dia pun cakap, "tak pe la, bagi saya borang tu dulu... (sebab saya dah siap isi borang daftar). Orang yang daftar online tu kata nak datang hari ni (hari pertama sekolah tu). Misal kata dia tak datang, saya mesej Puan malam karang."

Malam tu dapat Whatsapp dari cikgu tu... Katanya Alisya boleh datang daftar, sebab orang tu tak datang. Alhamdulillah... Alisya bukan main seronok lagi. 

Macam biasa, menguruskan Alisya untuk ke sekolah sangat-sangatlah senang. Tak menangis pun. Sebaliknya tak sabar-sabar nak sekolah.

Saya harap Alisya ok. Sebab kalau ikutkan, tadika baru dia ni, sistem bukunya tak sama dengan tadika lama dia. Harap Alisya tak keliru macam Faris dulu.

Moga Alisya dan Faris, mudah belajar di tempat baru. Moga Allah permudahka  semuanya. Amin...

Monday, January 12, 2015

1st Day Faris @ New School

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Alhamdulillah first day Faris di sekolah baru tiada drama air mata... Phew! Rasa tersangat lega di situ... (^_^)

Kalau tahun lepas 6 bulan yang pertama memang agak mencabar. Sebab hari-hari bila ke sekolah kebangsaan dan sekolah agama, Faris menangis dan meraung sekuat-kuat hatinya. 6 bulan terakhir, baru la dia ok sikit, walaupun abahnya kena tunggu di luar sekolah setiap hari ketika perhimpunan pagi hingga dia masuk ke kelas. Abahnya kena buat macam tu sehingga ke akhir tahun lepas.

Kalau tahun lepas sekolah kebangsaan di Melaka, Faris sekolah pagi. Tahun ni di KL Faris sekolah petang. Saya pula yang rasa janggal... Nampaknya timing saya pun kena berubah. 

Lebih-lebih lagitime memasak. Kalau tahun lepas Faris sekolah pagi, bekal dia pun adalah menu makanan pagi... macam nasi lemak, nasi goreng, mee/mihun/maggi goreng, cucur dan roti. 

Tapi bila sekolah petang ni saya kena masak tengah hari awal dari biasa, agar Faris dapat bawa bekal nasi ke sekolah. Masih kelam kabut... tengok dulu seminggu ni macam mana nak adjust masa masak, mengemas dan lain-lain. 

Maklum la... dah duduk dengan adik beradik yang lain, kerja jadi 2 kali ganda. Kain yang dibasuh/dijemur/dilipat jadi 2 kali ganda. Kalau masak pula, dulu untuk 4 orang, sekarang untuk 6-7 orang. Macam tu jugalah kerja-kerja rumah yang lain.

Oh ya, Alisya belum sekolah lagi hari ni... tak tahu lagi tadika mana nak dihantar. So, hari ni Alisya kebosanan di rumah bila abang Faris pergi sekolah. Kerap juga dia buka pintu dan jenguk dari tingkap bilik dan bertanyakan bila abang nak balik. Kesian dia. Tengok petang sikit baru tanya tadika kalau masih ada kekosongan untuk Alisya.

Pautan lain kisah masuk sekolah tahun lepas:

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...