Nuffnang Ads

Friday, July 18, 2014

Adam Faris, 7 Tahun...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 20 Ramadan,

Alhamdulillah semalam merupakan hari lahir ke-7 buat anak sulung saya Adam Faris... Memang rasa sekejapan masa berlalu... Baru je rasa ditimang-timang, diagah-agah... sekarang dah pun 7 tahun...

Bila nurse letakkan Adam Faris di atas perut saya sementara doktor memotong tali pusat, tiada kata yang terucap... Terkejut... Gembira... Takut... Macam-macam perasaan ada... Ingat lagi bagaimana menggeletarnya tangan saya ketika nak menyentuh Adam Faris yang masih berdarah di atas perut saya... Sayu... Juga excited.

Muka dah kuning...
Esoknya warded...
Bila Faris di masukkan semula ke hospital kerana demam kuning yang sangat tinggi... Saya jadi tak tentu arah... Bayangkanlah, 6-7 biji lampu dipasangkan ke arahnya... Kulitnya menjadi semakin kering... Kakinya pula tah berapa kali dicucuk, untuk di ambil darah, setiap hari... Melihatnya menangis, tapi saya tak dapat nak pujuk...


Saya masih ingat... ketika Dr Kishore, (Paed) Hospital Tawakal, Kuala Lumpur, maklumkan jika paras kuning Faris tidak turun, mereka terpaksa menukar darah... Masa tu, saya menangis teresak-esak... Manakan tidak, dia anak sulung saya... 

Pengalaman pertama saya menjadi ibu... Melihatnya berpanas di bawah cahaya biru, dengan kulit yang sangat kering... Hati ibu mana yang tidak sedih... Memegangnya pun baru beberapa kali... Sepanjang dia di bawah cahaya biru, hanya sekali dua saya dapat menyentuh dan menyusukannya... Selebihnya, dia hanya berbaring dan menyusu hanya melalui botol. Semuanya macam baru lagi berlaku...!!
Ketika Faris masih dirawat...

Alhamdulillah, 7 tahun dah sekarang... Melihatnya membesar adalah satu pengalaman indah buat saya...  

Sekarang dah jadi kawan gaduh... kawan merajuk... kawan belajar...  


Sesekali tersentap dengan kata-katanya... Saya dapat rasakan bagaimana frustnya Faris ketika belajar... Terhibur melihatnya dalam acara sukan ketika di Tadika tahun lepas... dan melihatnya beraksi di pentas ketika majlis Konvo Tadikanya... 

Seperti biasa setiap kali hari lahir anak-anak, kami beri pilihan untuk mereka memilih hadiah. Faris sejak akhir-akhir ni memang sangat obses dengan jam tangan... Asal jumpa jam tangan yang nampak cantik di matanya, dia minta dibelikan...  

So, encik hubby gagah carikan jam untuk Faris... Lastnya, dia pilih yang ni... nak tahu harganya berapa? Cuma RM15.00... hahaha... Bila encik hubby tunjuk jam Baby-G (dengan harapan jam tu tahan lama sikit... tak  de la selalu bertukar...), dia kata, "yang ni mahal... Faris nak yang tadi tu je... 15 ringgit je...!" Sebenarnya, jam Baby-G tu tak de gambar Transfomers... :p


Jam tu siap boleh cabut dan jadikan robot... sebab tu la dia nak sangat jam tu... apa-apa la Faris... asalkan happy...

Moga Adam Faris sentiasa di bawah lindungan Allah S.W.T... Diberikan kesihatan yang baik... Mudah menerima ilmu yang diajarkan oleh guru-gurunya di sekolah... Sentiasa dimurahkan rezeki dan menjadi anak yang soleh... Amin... 

Nota kaki: Sedih mendapat berita tentang #MH17... Trauma #MH370 masih belum pulih... kini MH17 pula... Tahun yang amat sedih bagi rakyat Malaysia... Moga mereka tenang di sana... Perginya mereka dalam keadaan begitu... Kita?! 

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Wednesday, July 16, 2014

Wordless Wednesday #54


Seronoknya Berkumpul Adik Beradik!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 18 Ramadan,

Sabtu lepas dapatlah kami berkumpul adik beradik di rumah pusaka arwah mak dan ayah di Gombak... Seronoknyalah bila sekali sekala berkumpul... Makan sama-sama... 

Itu pun secara kebetulan saya dan family turun KL (plan asalnya berbuka puasa dengan family encik husband... tapi tak jadi...) So, saya pun pujuk kakak saya yang duduk di Kota Puteri untuk balik ke Gombak... Bila dah confirm, kami ajak sekali abang sulung yang juga ada di Rawang. Dan tiga lagi (abang, kakak dan adik saya) yang memang tinggal di Gombak. Alhamdulillah Allah permudahkan... semuanya dapat berkumpul.

Dulu masa arwah mak dan ayah ada, memang kami ada buat satu hari dalam bulan Ramadan yang boleh adik-adik mak berkumpul. Biasanya family Pak Lang dan Pak Usu akan datang berbuka bersama. Setiap tahun, tak pernah tidak... Ah, rindu moment tu...

Sabtu hari tu, menu kami adalah, pulut kuning (sebab kakak saya yang di Kota Puteri tu teringin nak makan pulut kuning) + rendang ayam + nasi putih (kot-kot ada yang tak nak makan pulut kuning masa buka) + kobis goreng + bubur kacang hijau durian + puding buah-buahan + roti john (beli je) + buah tembikai (beli je) + air timun.

Air timun tu memang wajib buat la masa bulan Ramadan... Sebab arwah mak pun memang akan buat air timun ni kalau berkumpul adik-beradik... Rasa lebih feeling kalau buat bulan Ramadan berbanding bulan-bulan biasa... :p

Tak dan nak ambil gambar menu yang ada... sempat snap beberapa keping gambar sebelum saya makan... Dan kalau nak tahu... Hari Sabtu tu la Faris puasa penuh... Siap bangun sahur dan berpuasa sepanjang hari... tapi setiap sejam dia akan cakap, "lama lagi nak buka?" Saya cakap, "eh tak lama dah la... kejap je lagi... pegi main dengan Uwais... nanti tak la lapar..."
Faris masa berbuka tu nampak sangat keletihan berpuasa sepanjang hari...
hehe bagus Faris...!
Kakak saya dengan anaknya Raihana...
Air timun:
Sagat timun + air + air gula + masukkan ais... Siap!
Puding buah-buahan...

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Monday, July 14, 2014

Adab Berbuka Puasa Menurut Sunnah

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah, 

Alhamdulillah dah pun melepasi 15 Ramadan... cuba renung semula, adakah 15 hari sebelum ini kita berbuka seiring dengan sunnah Rasulullah? Jom semak adab-adab berbuka puasa menurut sunnah Rasulullah: 

1. Menyegerakan berbuka apabila telah masuk waktu berbuka. 

"Manusia akan sentiasa berada dalam kebaikan selagi mereka menyegerakan berbuka puasa." - Diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim

2. Berbuka dengan kurma, tamar atau air.

"Rasulullah s.a.w berbuka puasa dengan memakan beberapa biji rutob sebelum menunaikan solat. Sekiranya tiada rutob, baginda berbuka dengan kurma. Jika tiada kurma, baginda meminum beberapa teguk air." - Diriwayatkan oleh Ahmad dan al-Tirmizi

3. Menyegerakan solat Maghrib selepas berbuka, sekiranya makanan masih belum dihidangkan.

"Apabila makanan dihidangkan, mulakanlah dengan makanan sebelum kami menunaikan solat Maghrib dan janganlah kamu tergopoh-gapah ketika menjamah makan malam kamu." - Diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim

Meninggalkan makanan ketika keinginan untuk menjamahnya begitu kuat atau dalam keadaan lapar, boleh menghilangkan kekhusyukan dalam solat. Para ulama mengatakan bahawa makruh menunaikan solat sewaktu makanan sudah terhidang di hadapan mata.

4. Tidak makan secara berlebihan ketika berbuka.

"Makan dan minumlah kamu serta janganlah berlebihan. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berlebih-lebihan." - Surah al-A'raf: 31

5. Memperbanyakkan doa yang ma'tsur sebelum berbuka.

"Sesungguhnya orang yang berpuasa itu, doanya tidak akan tertolak ketika hampir waktu berbuka." - Diriwayatkan oleh Ibn Majah. 

Waktu itu, kita boleh berdoa meminta apa sahaja doa yang dihajati. Ini kerana, orang yang berpuasa jiwanya bersih daripada segala dosa dan syahwat.

6. Berdoa kepada orang yang menjamu kita ketika berbuka. 

"Nabi s.a.w. pernah datang ke rumah Sa'ad bin 'Ubadah. Beliau telah menghidangkan kepada baginda roti dan minyak. Baginda pun makan dan berkata: Aftara 'Indakum al-Soimun, wa akala to'amakum al-Abraru wa sollat 'alaikum al-Malaikatu (Telah berbuka bersamamu mereka yang berpuasa, telah makan makanan kamu mereka yang baik dan telah berselawat ke atas kamu para malaikat.)" - Diriwayatkan oleh Abu Daud.

Berdoalah kepada orang yang menjamu kita berbuka puasa agar kita diredhai dan dirahmati Allah S.W.T

Nota kaki: Bersederhanalah ketika berbuka... dan jangan lupa perbanyakkan doa buat saudara seislam kita di Gaza... #prayforgaza

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Wednesday, July 09, 2014

Ketuk-Ketuk Ramadan 2014: Kerabu Tomato

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 11 Ramadan,

Sekejapan je dah 11 Ramadan yea?! Cepat sungguh masa berlalu... Biasa bulan Ramadan memang saya akan tonton rancangan Ketuk-ketuk Ramadan. Sebab resipi yang dikongsikan Sheila Rusly dan artis-artis yang dijemput tu sangat mudah. 

Ada beberapa yang saya salin resipinya disebabkan terliur menengoknya di tv... Hahaha... Saya belum cuba lagi buat Kerabu Tomato ni... So, takde gambar. InsyaAllah nanti kalau saya dah buat, saya akan masukkan gambar hasilnya. Atau kalau ada sesiapa yang dah try resipi ni... boleh la share gambarnya di sini.

By the way, dalam rancangan tu memang tak de sukatan-sukatan... Maka kena pandai-pandai agak la yea...

Bahan-bahannya:

Tomato (hiris) - bahagian dalam tomato tu tak pakai...
Bawang besar (hiris)
Timun jepun (hiris)
Suhun (celur)
Daging (direbus dan hiris nipis)
Sos ikan
Jus limau nipis 
Gula dan garam (secukup rasa)

Bahan tumbuk: 
Cili merah
Belacan (dibakar sedikit)
Cili padi

Cara membuatnya:

1. Tumis bahan tumbuk sehingga sedikit garing. Kemudian masukkan sos ikan, gula dan garam (sos ikan ada masinnya, jadi boleh kurangkan penggunaan garam)

2. Pindahkan bahan tumis tadi ke dalam bekas, masukkan daging, bawang besar dan jus limau nipis. Gaul sebati.

3. Akhir sekali masukkan, tomato, timun jepun dan suhun. 

Siap untuk dihidang. Menu ini sangat sesuai untuk mereka yang sedang berdiet!  Selamat mencuba... (^_^)Y


* * * 

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...