Nuffnang Ads

Tuesday, November 25, 2014

"Eni... Angkat Kain Jemuran..." (^_^)y

Bismillahirrahmannirrahim 
Assalamualaikum dan salam ziarah,


Pembukaan cuti sekolah ni, saya dan anak-anak duduk di rumah pusaka arwah mak dan ayah. Sementara encik hubby kena bertugas di PWTC, untuk persidangan UMNO sehingga 30 November ni.

Cuaca di Gombak sekarang ni pun tak boleh diagak... sekejap panas terik, tak lama lepas tu hujan selebat-lebatnya. Semalam pun hujan... maka banyaklah kain yang masih belum kering. Selain baju saya, Faris dan Alisya, ada juga baju kakak, abang serta adik saya. Memang banyaklah!

Seawal pagi saya dah ampai semua baju di pagar... semua baju saya letakkan di tempat yang kena matahari. Pintu dan sliding door, saya buka seluas-luasnya agar saya boleh pantau keadaan cuaca dari dalam rumah. :p Sementara masak, saya pesan juga pada Faris, kalau hujan cepat-cepat panggil saya.

Selesai masak, saya pun duduk di ruang tamu... Nampak mendung ni. Saya pun keluar dan angkat baju yang dah kering. Mana yang masih basah, saya biarkan dulu, walaupun matahari sekejap ada... sekejap tak de.

Agak-agak dah setengah jam saya keluar semula, mana baju yang kering saya angkat... baju yang masih basah saya terbalikkan (macam terbalikkan sate kat bara api... :p ). Kemudian saya masuk rumah... tak lama lepas tu keluar lagi dan terbalikkan lagi baju-baju tu.

Terdetik di hati... "Eh sama macam ayah buat dulu..." lepas tu saya tergelak sendiri. Kalau nak tahu, arwah ayah saya dulu, itulah kerjanya lepas dia pencen. Sekejap-sekejap dia akan keluar dan terbalik-terbalikkan baju di ampaian... saya dengan arwah mak selalu gelak bila ayah buat macam tu... Sebab rasa pelik, kenapa nak diterbalik-terbalikan baju tu kan...! Tapi tak sangka, hari ni saya buat benda yang sama macam arwah ayah  buat dulu... Dan sekarang saya gelakkan diri sendiri... :p


Nota kaki: Moga arwah mak dan ayah saya tenang saja di sana. Al-Fatihah. 

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Monday, November 17, 2014

Posto! Posto! Hehe...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Sabtu lepas, masa kami baru balik dari Pantai Puteri, Melaka, kami nampak sekeping kertas warna pink berdekatan dengan motor encik hubby. Mula-mula cuak juga. Ingatkan surat amaran TNB (sebab sebelum tu kami dah dapat surat warna kuning TNB... :p)


Rupanya ada surat dari jiran sebelah kami (jiran baru). Kawan-kawan AF yang dulu Alisha dan Zafran dan berpindah ke Johor. Sejak Alisha dan Zafran berpindah, Alisya selalu sangat tanya, bila rumah tu nak ada orang. Alisya kata dia bosan tak de kawan. Alhamdulillah akhir Oktober lepas dah ada jiran baru...

(Zaman anak-anak kita sibuk dengan gajet... tapi masih ada yang pegang pensel dan hantar surat/posto untuk berkawan... Siapa kata cara tradisional dah lapuk?) 

Memang ramai budak-budak kecil di rumah jiran baru saya tu... Masa mereka mula-mula pindah masuk, Faris dan Alisya ada la "usha-usha" nak kawan. Tapi mereka agak malu-malu. Sekarang ni mungkin dah ready la kot nak berkawan... Tak percaya?! Tengok ni...


Siap ada tempat kosong kena isi tau!! Hehe cute pula saya tengok! Saya dengan encik hubby tergelak tengok surat tu. Lepas tu saya suruh Faris isi tempat kosong tu dan pass semula pada jiran sebelah. Tak lama lepas tu Faris dan Alisya dah boleh borak dan main dengan jiran sebelah.

Sebenarnya, budak-budak kecil di sebelah rumah saya ni adalah cucu-cucu kepada tuan rumah. Keluarganya besar, anak-anak dah besar. Memang meriah rumahnya dengan suara budak-budak ni. 

Ada seorang cucu akak ni, namanya pun Alisya, rambut kerinting... Comel sangat! Umur pun sebaya Alisya saya. Budak Alisya tu, kalau nampak saya di luar, selalu tegur saya.

"Makcik sihat?"
"Makcik dah masak?"
"Makcik dah makan?"
"Makcik makan apa tadi?"
"Makcik nak pergi mana?" (bila dia nampak saya start engine kereta)
"Makcik buat apa tu?"
"Abang mana makcik?" (tanya Faris mana)
"Makcik dengar baby Adam nangis?" (saya tak sure baby Adam tu adik dia or sepupu dia... maklum la... ramai orang keluar masuk rumah tu... saya pun tak cam... maklum la keluarga besar...)

Kemain la banyak soalan dia... tapi dia memang cute sangat. Nanti ada masa/peluang saya ambil gambar Alisya, cucu jiran saya.


Nota kaki: Masa encik hubby saya pergi Jepun selama seminggu bulan lepas, tak de la saya rasa takut sangat. Sebab anak-anak jiran saya akan duduk depan rumah sambil main gitar dan berbual... Alhamdulillah... Itulah salah satu hikmah berjirankan?!

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Saturday, November 08, 2014

Jom Meriahkan "Tupperware Hotspot"

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


Sejak Khamis lalu kami dah sibuk mengedarkan kad jemputan bagi event "Hotspot" Tupperware Brands di sekitar Melaka. Hotspot berlangsung hari ini dan esok (8 & 9 November 2014), bermula jam 10 pagi hingga 6 petang.

Bagi peminat Tupperware Brands, anda dijemput hadir bagi memeriahkan Stokis Ayer Keroh, Melaka. Pelbagai hadiah dan aktiviti menarik akan berlangsung. Jangan lepaskan peluang tau!


Kalau ada rakan blogger yang baca entri ni dan ingin datang boleh maklumkan pada saya, 0193441384.

Thursday, October 23, 2014

Saya Sedang Berpantang!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


Ya, saya sedang berpantang. Tapi bukanlah berpantang sebab saya pregnant @ keguguran, jauh sekali pantang bersalin... :p

Saya mengalami bisa-bisa pinggang hingga ke kaki (tumit to be exact)... tak tau nak cakap la sakit macam mana... Macam nyucuk-nyucuk gitu la kot. Dalam keadaan encik hubby yang jauh beribu batu dari Malaysia, anak-anak yang masih belum tahu apa-apa... memang menakutkan!

Bayangkanlah saya yang sedang sakit ni tinggal bertiga dengan Faris dan Alisya sepanjang 7 hari lepas (encik hubby bertugas di Jepun), rutin hantar dan ambil anak pergi balik sekolah, buat kerja rumah mengemas, masak dan lain-lain... Terasa sangat menyakitkan dan memenatkan..

Sampai satu tahap tak mampu nak tahan sakit, saya Whatsapp kakak saya, menaip mesej sambil menangis... Masa tu saya fikir, kalau la jadi apa-apa pada saya... macam manalah anak-anak saya.

Si Alisya yang sangat prihatin, bila tengok saya menangis terus dia urut tapak kaki kanan saya... (dia tahu saya sakit kaki). Walaupun tangannya yang kecil tu tak mampu kurangkan sakit saya, tapi saya rasa tenang juga...

Merata jugalah saya mencari tukang urut/bidan. Pada saya jika diurut mungkin akan rasa lega. Dapat call dan buat appointment dengan bidan untuk berurut sebelah malam lepas Isyak Selasa hari tu... Mikirkan malam dan keadaan saya yang sakit, kakak saya sarankan minta staff encik hubby saya temankan.

Sebab sakit sangatkan, saya dengan tak malunya mesej staff encik hubby saya, Shida. Mujurlah Shida sudi nak tolong saya. Tapi.... nak dijadikan cerita lepas Maghrib tu, bidan tu call kata dia ada hal pula... Frust jugalah saya... Maklum la tengah sakit, tiba-tiba cancel berurut pula.

Malam tu juga Shida tolong saya cari bidan lain... Merata juga dia tanya orang. Baiknya Shida... Dan akhirnya jumpa! Terus saya set appointment esoknya. Bidan tu datang sendiri ke rumah saya.

Kata bidan tu, saya kena bisa sejuk. Kebanyakan urat bergumpal. Sakitnya tak tau nak cakap la... Makin diurut untuk dileraikan gumpalan tu, makin sakit rasanya. Peranakan pun sedikit turun, menyebabkan sakit berganda!

Alang-alang dah jumpa bidan, saya minta untuk diurut satu badan 3 hari berturut. Termasuk sengkak.

Sekarang ni baru la rasa lega sikit badan saya ni... Bidan tu pesan, saya kenalah berpantang sikit, agar tak kena bisa sejuk lagi lain kali.

Berikut adalah tips elak bisa sejuk yang diberikan tukang urut/bidan kepada saya.

1. Kena sentiasa pakai selipar/stokin di rumah.
2. Elakkan minum ais/air sejuk.
3. Elakkan makan sayur-sayur yang sejuk.
4. Kurangkan penggunaan air-cond. (Saya rasa memang ni sebab utama. Saya memang tak tahan air-cond, setiap malam pasang air-cond, sebab Faris alah kipas, sebab ada mild resdung. So, malam pun saya kena pakai stokin)
5. Disebabkan darah saya tak mengalir betul, bidan sarankan saya tidur, dengan kaki di tinggikan sedikit dari kepala.)

Alhamdulillah sekarang dah makin lega... tak de lagi bisa-bisa badan... Encik hubby pun balik dari Jepun hari ni... makin legalah saya...

Nota kaki: Saya kongsikan nombor telefon tukang urut/bidan ni. Manalah tahu ada orang yang mencari tukang urut/bidan sekitar Melaka. Kak Lela: 012-3131715 (Masjid Tanah)

Thursday, October 09, 2014

12 CPUV On Going?!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Saya sebenarnya dah lama juga tak menjenguk akaun Nuffnang saya... Lama, memang lama... Menulis blog juga cuma di atas kertas (buku nota)... Mood menulis pun tah ke mana perginya... Entri yang duduk dalam draft jangan cakap la... Memang berderet! Tah bila nak keluar tak tahu la. Lately ni saya cuma gemar membaca blog orang lain.

Saya percaya, malah sangat percaya bahawa penulisan juga perlukan komitmen, dari segi masa, pembacaan, pemerhatian, pengalaman dan lain-lain. Tanpa semua tu... memang takkan ada penulisan yang baik untuk dimanfaatkan oleh pembaca. Kalau tak de yang boleh dimanfaatkan oleh pembaca, mungkin penulisan tu penulisan yang sia-sia. Rugilah kan?!

Apapun, berbalik kepada Nuffnang saya, nampaknya masih ada rezeki untuk saya. Baru sekejap tadi saya buka... sekali kira ada 12 on going CPUV. Alhamdulillah... (^_^)

Nampak gayanya saya kena la lepaskan beberapa entri dari draft, supaya berguna juga CPUV yang saya dapat tu... Orang kata rezeki dah ada depan mata, takkan nak tengok je kan... Kena usaha juga untuk dapatkan hasil... Biarlah walau sikit. Patut bersyukur, sebab saya tahu ramai juga yang belum pernah merasa CPUV walau dah bertahun-tahun letak iklan Nuffnang di blog masing-masing. Moga Allah turut memberikan rezeki berblog buat awak, awak, dan  juga awak, kalaupun bukan dengan Nuffnang, mungkin juga dengan pengiklan lain... Amin, Insya Allah...

Rezeki kita semuanya berbeza. Rezeki bukan dalam bentuk wang je. Anak bijak juga rezeki, rumah selesa juga rezeki, pekerjaan baik juga rezeki, jiran-jiran yang baik juga rezeki, kawan-kawan yang baik juga rezeki, eh jangan tak tahu sihat tubuh badan pun rezeki tau! Maka bersyukurlah dengan apa yang kita ada/dapat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...