Nuffnang Ads

Saturday, April 19, 2014

Mini Giveaway #7: Senarai Peserta

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Alhamdulillah, Mini Giveaway #7 dah pun ditutup... Terima kasih pada semua yang sudi singgah dan sudi join. (^_^)

Berikut adalah senarai peserta yang memeriahkan giveaway ini. InsyaAllah Isnin depan, 21 April 2014 saya akan umumkan pemenang... (^_^)

1. http://aniesandyou.blogspot.com/

2. http://mamalynnthestoryteller.blogspot.com 

3. http://www.bubblynotes.com/ 

4. http://masyaamiraaimie.blogspot.com/

5. http://cikhanicruzier.blogspot.com/

6. http://whatever-ville.blogspot.com/

7. http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/

8. http://tentangyaya.blogspot.com/

9. http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com

10. http://iamaproudmama.blogspot.com

11. http://lobaksusue.blogspot.com/

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Friday, April 18, 2014

Mini Giveaway #7

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Ini adalah Mini Giveaway #7 anjuran blog saya... Saya berhajat untuk menghadiahkan buku Amalan Kecil Berpahala Besar ini kepada tiga orang pembaca bertuah blog saya.

Buku tulisan Fahrur Mu'is ini bersaiz kecil, mudah dibawa ke mana-mana dan dijadikan sebagai salah satu bahan bacaan ketika senggang. Walaupun bersaiz kecil, namun sangat besar ganjarannya, jika kita mengamalkan apa yang dikongsikan oleh penulis.

Sinopsis buku:

Buku kecil ini adalah sebuah koleksi pelbagai amalan mudah dan ringan yang dapat dilakukan dalam kehidupan seharian. Ia menjanjikan pahala besar. Bahkan, ada juga terdapat amalan yang menjadi pembuka pintu syurga. Amalan itu dipanggil sebagai amalan mudah kerana ia lebih mudah dilakukan berbanding dengan amalan lain. Ia juga dipanggil amalan ringan kerana ia mampu dilakukan dengan tidak perlu mengeluarkan belanja yang mahal dan tenaga yang berat.

Seperti biasa, anda hanya perlu tinggalkan link blog anda di bawah entri ini sebagai tanda penyertaan. 
 
Tarikh tutup penyertaan adalah pada 18 April 2014, Jumaat jam 11.00 malam.

Selamat mencuba! (✿◠‿◠)

* * *
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Thursday, April 17, 2014

Istimewanya Hadiah Dari Adam Faris ( ˘ ³˘)❤

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Ini adalah hadiah hari lahir yang sangat berharga buat saya... Serious... Ia sangat berharga! Kenapa saya kata ia berharga? Sebab pensel ini dihadiahkan oleh Adam Faris untuk hari lahir saya... 

Semalam masa jemput Faris balik dari sekolah kebangsaan, Faris ada tanya saya:

Faris: Mama, macam mana nak balut hadiah?

Saya: Balut hadiah? Kenapa?

Faris: Faris nak bagi hadiah...

Saya: Nak bagi hadiah kat siapa?

Faris: Nanti sampai rumah, mama ajar Faris balut hadiah boleh?

Saya: Mana hadiahnya? Nak bagi siapa ni? Oklah nanti mama tolong balutkan hadiah tu...

Faris: Eh tak boleh... Faris nak balut sendiri je... 

Saya: Oklah... nanti mama ajar...

Tapi sampai di rumah, Faris keletihan, dia duduk di sofa... tak lama lepas tu dia terlelap.. Penat sangat la tu... Saya pun biarkan dia tidur dulu, memandangkan sekolah agama dia hari Rabu start jam 4.30 petang. Maka saya pun terlupa dah la pasal hadiah yang nak dibalut tu...

Bila saya hantar ke sekolah agama petang tu... Faris pesan pada saya jangan buka pencil box dia yang dalam beg sekolah kebangsaan. Ringkasnya saya jawab, "ok".

Balik dari sekolah agama... Faris tanya saya, sama ada saya buka pencil boxnya... Saya jawab, "Fariskan tak kasi mama buka, so mama tak boleh buka, sebab mama dah janjikan?" Dia pula jawab ringkas, "ok".

Sesampai di rumah... Dia buka beg sekolah kebangsaannya... 

Faris: Mama, kalau kita tak pandai balut hadiah, tapi kita bagi je hadiah tu boleh ke?

Saya: Boleh... yang penting kita ikhlas... Kalau Faris nak, mama boleh tolong balutkan...

Faris: Kalau mama balutkan nanti mama tau...

Saya: Tak pe la mama tau pun...

Faris: Tak boleh... sebab pensel ni Faris nak bagi mama! Faris nak bagi surprise!

Dalam hati, alahai... patutlah dia tak kasi saya balutkan hadiah tu... sebab hadiah tu untuk saya... Apa?! Surprise? Hehe :P

Saya: Faris nak bagi mama hadiah? Wah bestnya... Tapi kenapa nak bagi mama hadiah?

Faris: Sebab birthday mama la... kalau tak birthday tak boleh dapat hadiah... 

Saya: Ye ke? (saya excited ok!! haha) Mana hadiahnya?

Faris: Mama tutup mata dulu...

Saya: Ok mama tutup mata (pejam mata rapat-rapat)

Saya dapat rasa Faris datang dekat... Kiss pipi saya... dan cakap SURPRISE!!! Bila hadiah bertukar tangan, rasa terharu sangat-sangat... Bergenang air mata... Polosnya la jiwa anak soleh saya ni... Saya peluk dia erat-erat... Sambil berkali-kali ucapkan terima kasih...

Faris: Mama suka tak?

Saya: Mestilah suka... Faris yang bagi mama hadiah, mesti la mama suka!

Faris: Hari ni Faris tak beli air milo... Faris minum air suam dengan bekal je... sebab nak bagi mama pensel ni... Sebab pensel mamakan dah patah... 

Oh... lagi la rasa nak mengalir air mata... Favorite pensel tekan saya memang dah patah... dan Faris jadi saksi masa pensel tu jatuh dari almari dan patah...

Saya: Ya Allah, terima kasih Adam Faris... baiknya dia... 

Faris: Faris tak beli pen... sebab mama tak suka pen kan? (ye betul saya lebih suka tulis pakai pensil, mungkin sebab dia biasa tengok saya buat catatan dalam buku nota saya menggunakan pensel tekan...) Faris beli yang ni, sebab Faris tau mama suka pensel tekan-tekan... Faris tanya orang tu ada warna biru tak... tapi dia kata tak de... warna pink pun tak de... Faris beli je la warna ni... 

Ya Allah, Faris tahu apa yang saya suka dan apa yang saya tak suka... Malah Faris tahu warna kegemaran saya adalah biru! Masa ni laju je air mata turun... Menangis bukan sebab sedih... tapi rasa sangat terharu dan gembira... Dan saya tak tahu nak cakap apa, melainkan berkali-kali ucapkan terima kasih...

Dan jauh di sudut hati saya... "Ini adalah favorite pensel mama! Walaupun ia hanya RM1... Tapi cukup menggembirakan hati mama. Terima kasih sayang!" 
 d=(´▽`)=b   ( ˘ ³˘)❤

Nota kasih sayang mama untuk Adam Faris: 
Moga Allah permudahkan Adam Faris dalam usaha menuntut ilmu dunia dan akhirat... Moga Allah sentiasa menunjukkan belas kasihanNya kepada Adam Faris... Jadilah anak yang soleh... Dan teruslah berbakti kepada mama dan abah serta adik serta jangan lupakan makcik/pakcik di sebelah mama dan abah... Mama sayang Adam Faris! 


Nota kaki: Anak-anak... adakalanya mereka boleh buat kita gelak besar, adakalanya mereka buat kita berfikir... dan adakalanya mereka boleh buat kita menangis... Alhahmdulillah atas segala perasaan dan moment indah ini, ya Allah...

* * * 

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Wednesday, April 16, 2014

Perkataan Faris Yang Mencuit Hati...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Masa saya jemput Faris dari sekolah agama tadi, saya lalu kawasan tempat dia beli basikal dulu... (Faris ni dia memang selalunya ingat jalan ke sesuatu tempat... so, boleh diharap jugalah nak dibawa tunjukkan jalan... :D ) 

Faris: Mama jom pegi kedai basikal sekejap.  

Saya: Nak buat apa? 

Faris: Kita kena beli tayar belakang Alisya tu... kan dah pecah... Nanti Alisya kayuh-kayuh jatuh pulak camana?! (alahai prihatinnya kamu! :D) 

Saya: Ala tak payah... Tak lama lagi Alisya pandai kayuh dua tayar je, macam Adam Faris... Kan Alisya? 

Alisya: Ha ah... Nanti lama-lama Alisya pandai la... Tayar tu pecah sikit je... 

Faris: Kalau macam tu, Alisya kena breakfast dua tayar je la... 

Saya: Hah? Breakfast? Apa tu?! 

Faris: Ala mama ni... Breakfast la... Breakfast macam Faris... Dulukan Faris empat tayar... lepas Faris breakfast... Faris boleh pakai dua tayar je... 

Ah sudah... breakfast apa pula ni? Puas saya fikir... saya tanya lagi... 

Saya: Kena makan dulu baru boleh bawa basikal dua tayar? 

Faris: Bukan makan la mama... Alisya kena bawa basikal selalu... mama jaga... Alisya kayuh...

Saya: Kena berlatih?! (tanya saya minta kepastian...) 

Faris: Ha la... kena berlatih... macam Faris buat tu... petang-petang bawa basikal, mama dengan abah jaga... breakfastkan? 

Saya: Ohhhhhhh alahai... itu kita tak panggil breakfast la sayang... itu kita panggil practice... 

Faris: (sambil tersengih-sengih...) Faris cakap apa tadi? 

Saya: Breakfast...  

Faris: Hahaha breakfast tu apa?  

Saya: Breakfast tu makan pagi... 

Faris: Oh, Faris tersilap...! (sambil tergelak besar...!!) 


Nota kaki: Makin anak-anak menginjak usia, makin banyaklah kosa katanya... Bila banyak kosa katanya, mereka akan cuba aplikasikan perkataan yang baru dipelajari tu dalam perbualan seharian... Maka, kadang kala memang akan tersilap letak perkataan dalam sesuatu ayat... Itu perkara biasa.... So, ibu-ibu kena la betulkan... (^_^)

Saya memang suka bila berkomunikasi dengan anak-anak!! Kadang-kadang sampai sakit perut gelak...! 
 
* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Buku Untuk Alisya... (´ ▽`).。o♡

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Perkara yang membuatkan saya terharu sangat dengan anak-anak adalah bila mereka tahu erti menghargai dan menyayangi antara satu sama lain. Perkara sebegini telah beberapa kali berlaku... Cuma tak dinukilkan di sini sejak mood menulis saya ke laut! :(

Saya nak kongsikan satu moment yang pada saya sangat mengusik jiwa keibuan saya. Sebelum ini, boleh dikatakan setiap hari Faris akan bawa balik pembaris, pemadam, pensel atau apa saja yang menarik dibeli dari book shop sekolahnya. (Walaupun saya bekalkan makanan untuk ke sekolah, tapi encik hubby tetap akan bagi RM2.00, untuk standby mana la tau bekal hilang ke, pencil box tertinggal ke, apa ke...)

Setiap kali Faris beli barang dan tunjuk pada Alisya, membuatkan adiknya tu sedikit memberontak... Maklum la, anak-anak... Bila abang ada... Adik pun nak juga... Sejak itu saya selalu pesan pada Faris...

Saya: Kalau Faris nak beli apa-apa kat sekolah... Faris beli la untuk Alisya sekali... Kesian Alisya...

Faris: Mana cukup duit... Alisya beli la sendiri kat sekolah dia...

Saya: Sekolah Alisya mana ada kedai buku... Sebab sekolah Alisya, Tadika. Lain kali kalau tak cukup duit, tak payah beli ok? Tak payah beli untuk Faris... tak payah beli untuk Alisya...

Faris: Tapi Faris nak... Duit tu boleh beli untuk Faris sorang je... Alisya tak boleh...

Saya: Kalau nak beli satu untuk Faris je... Jangan tunjuk kat adik... Nanti kesian dia...

Beberapa kali perbualan seperti itu saya ulangkan pada Faris... Dengan harapan, dia akan faham konsep 'jaga hati'.

Isnin lepas, masa balik dari sekolah... Faris tak sabar-sabar nak bagi sesuatu yang dibelikan untuk Alisya...(masa ni encik hubby yang jemput Faris balik sekolah... saya di rumah dengan Alisya...)

Faris: Alisya, ni Faris beli buku princess untuk Alisya. Faris beli kat kedai buku. (dari luar rumah lagi dia dah jerit...)

Alisya: Buku princess?! Mana... mana?

Faris: Ha ah cantik... (sambil keluarkan buku yang dimaksudkan dari poket baju sekolahnya)

Saya: Ala, baiknya... Macam ni la bagus... (sambil saya puji-puji apa yang Faris buat hari tu...)

Alisya: Ala... Alisya nak buku Barbie... tak nak yang ni...

Saya: Eh... Princess Snow White lagi cantik dari Barbie... Kan abang dah belikan buku... Alisya kena cakap apa?

Alisya: Terima kasih abang...

Faris: Sama-sama...

Buku Untuk Alisya...
Buku Faris

Sambil masing-masing ambil pencil box dari dalam beg sekolah dan mula menconteng dalam buku tu... Alololo... sweet je tengok... Tak de lagi aksi merajuk, menangis dan memberontak dari Alisya... Sekurang-kurangnya berhasil juga nasihat yang kerap saya cakap pada Faris...


Nota kaki: Ada juga sekali dua tu... Faris belikan air tin Teh Bunga untuk Alisya... Dia kata, kesian Alisya... tak rasa pun air tin yang Faris minum selalu... Baiknya kamu sayang... (^_^)


* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...