Nuffnang Ads

Monday, September 15, 2014

Bayou Lagoon, Melaka

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 21 Zulkaedah,

Alhamdulillah semalam dapat tunaikan permintaan anak-anak untuk mandi manda... Maklumlah cuti sekolah pun dah mula... Maka ada je lah plan anak-anak yang minta ibu bapa penuhi... Sejak dua menjak ni AF saya memang tersangatlah suka aktiviti mandi kolam...

Di Melaka ni, ada beberapa tempat yang boleh mandi manda... tapi kami pilih untuk ke Bayou Lagoon sebab dekat je dengan rumah kami... Tempat tu dulu encik hubby saya pernah recce untuk aktiviti kelab office dulu. So, katanya tempat tu menarik... 

Untuk kanak-kanak...
Yang tengah kolamnya sangat cetek... sesuai untuk baby atau yang bawah 1 tahun... yang belakang tu... untuk dewasa...
bahagian depan, masih cetek dan sesuai untuk kanak-kanak

Dalam banyak-banyak tempat AF saya hanya suka main ni... Tak jemu-jemu pula tu turun naik benda ni...


Yang dekat sini berani main air gini je la... dua beradik ni sebenarnya penakut juga... tapi Alisya dengan Faris... Memang Faris la paling penakut nampaknya... Nama je abang...


Dua jam mandi tak ingat dunia... sampai yang seorang kecut tangan... sampai menggigil, biru bibir... Yang seorang lagi, bila dah injured baru nak keluar dari kolam... Haih, macam-macam!

Tangan Alisya sampai kecut!
Faris pula sampai injured... :p Last2 encik hubby saya ajak balik...
Kesian.. tak puas mandi katanya...

Apa pun rasanya saya boleh la suggest kan tempat ini untuk dikunjungi pada musim cuti sekolah ni... Yang penting, mak ayah yang bawa anak-anak tu, mandilah sekali dengan anak-anak... Bukan apa... Bayaran untuk dewasa RM20, kanak-kanak pula RM15, anak-anak yang tingginya kurang dari 3 meter, masuk PERCUMA... Saya tak mandi, malah tak celup kaki pun di kolam... terasa rugi pula bayar sampai RM20. Saya masuk 4 beranak, 2 dewasa dan 2 kanak-kanak totalnya RM70. 

Bayou Lagoon buka pada jam 9.00 pagi hingga 7.00 malam setiap hari... 

Bayou Lagoon Park Resort Sdn. Bhd.
Amari Villa, Bayou Lagoon Park Resort,
Jalan Wakaf Utama,
75450 Bukit Katil,
Melaka.
Tel: 06-233 0888
Fax: 06-253 3876
Email : reserve@bayoulagoon.com.my
website : www.bayoulagoon.com.my

Nota kaki: Rakan blogger, Zaza Abdul Latif pun ada buat satu entri pasal Bayou Lagoon ni... boleh terjah di sini yea... 

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Friday, September 12, 2014

Mitos Pensil Kontot!!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 27 Zulkaedah,

Ada satu hari tu, bila Faris balik sekolah dia tanya saya, "Mama, kalau pensil tinggal pendek ni (sambil tunjukkan jari kelingking kanannya) nanti Mama dengan Abah mati eh?" 

Saya terkejut... Tak lama lepas tu saya gelak... "Siapa cakap?" tanya saya.

"Dak Azim cakap (Faris sekarang dah cakap macam orang Melaka!)... dia kata kalau pensil pendek ni Mama dengan Abah mati... Iye ke mama?!" 

"Mana ada!! Itu orang panggil pensil kontot... tak de kena mengena dengan Mama mati ke... Abah mati ke..." jawab saya.

"Tapi dak Azim cakap macam tu!" Faris masih lagi tak puas hati dengan jawapan saya.

"Mama dengan Abah... memang akan mati nanti... tapi bukan sebab pensil kontot tau... tapi sebab Allah nak jumpa..." 

"Dak Azim tu suka tipu Faris!!" Lepas tu terus dia diam...

Kelakar pula saya bila fikir-fikir balik pasal pensil kontot ni... Benda ni masa saya kecik-kecik dulu pun saya dah dengar... Masa tu gagah la kita tak asah pensil sampai kontot... kan?! kan?! kan?! (^_^) Lagi satu mitos pasal pensil ni, 'jangan asah dua-dua belah...' alasannya tetap sama 'nanti mak ayah mati'.

Siapa pernah dengar mitos ni masa kecik-kecik...?! Saya tanya encik hubby saya, dia kata dia tak pernah dengar dua-dua mitos tu... hahahaha lagi saya gelak sakan!! Sucinya la kanak-kanak di zaman encik hubby saya...

Orang tua-tua dulu memang akan cakap berkias... Sebabnya nak bentuk sikap anak-anak tu sendiri... Kalau ikut logikkan, macam mana nak menulis dengan pensil yang pendek macam gitu kan?! Nak pegang pun susah... macam mana nak tulis dengan cantik dan kemas nanti!! :p Ke siapa ada jawapan lebih tepat pasal mitos ni?


Nota kaki: Ada satu cerita pasal Alisya... berkait dengan perbualan saya dengannya tentang kematian... nanti saya buat entri lain... 

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Wednesday, September 10, 2014

Thank you, Yana...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 15 Zulkaedah 1435,

Minggu lepas lagi saya dapat 'tanda hati' pemberian Yana @ http://iamaproudmama.blogspot.com. Tapi hari ni baru nak publish entri ni... Hehe sorry Yana!!

Yana bagi saya fridge magnet ni sebab blognya dah pun berusia 2 tahun... Yey!! Tahniah Yana, moga Yana lebih rajin berblog dan dapat jana side income juga dari blog Yana tu...

Moga persahabatan maya kita juga akan kekal selamanya... mana tahu satu hari nanti kita bakal ketemu face to face kan?! (^_^)

Apapun terima kasih atas hadiah ni, Yana... Ada yang belum kenal Yana? Jom jalan-jalan kat blog http://iamaproudmama.blogspot.com


* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Monday, September 08, 2014

Pakej Demam, Batuk & Selsema

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Elok balik dari Kuantan... Terus melepek disebabkan pakej DBS (demam, batuk & selsema)... Encik hubby kena batuk yang agak teruk pada 29 Ogos lalu... Tak lama lepas tu Faris pula... Saya dok berdoa je agar saya tak dijangkiti sebab nak meraikan majlis bersanding Eiyta pada 31 Ogos lalu...

Alhamdulillah Allah makbulkan permintaan saya... Jadinya saya bersuka ria meraikan persandingan Eiyta dan berjumpa kawan-kawan lama di Kolej IKIP dulu... Seronoknya jangan kata la... dah nama pun lama tak jumpa... menyebabkan Encik hubby saya kena tunggu saya hampir 3 jam lamanya... hahahah Terima kasih encik hubby... walaupun ada adegan masam-masam muka sikit... Tapi saya buat tak tau je.... hahaha kejamkan saya!!!

Disebabkan DBS Alisya dan Faris tak reda... (lebih kurang 5 hari makan ubat klinik biasa) saya bawa mereka berjumpa doktor pakar kanak-kanak Sabtu lepas... Alhamdulillah, lepas consume ubat dari klinik doktor pakar, baru la DBS anak-anak reda... Siap doktor tu bagi saya ubat batuk+selsema memandangkan saya pun sok sek sok sek masa bercakap dengan doktor tu... Thank you doctor!

So, hari ni saya rasa sihat sikit... Alhamdulillah... barulah boleh nak blogwalking ke rumah kawan-kawan semua... InsyaAllah saya akan singgah ke blog anda... cuma cepat atau lambat je la yea... Tapi... akan sampai... (^_^)

Ini gambar-gambar di sekitar majlis persandingan Eiyta...

Alisya bersungguh nak ambil gambar dengan
auntie Eiyta... sebab dia kata auntie Eiyta
pakai baju princess macam dia :p
Gambar ni Faris yang snap...
Amacam boleh jadi professional photographer?
Ambil la satu dua gambar di pelamin...
Lagi... rakan-rakan IKIP yang dirindui...
Yang tudung biru tu Nad...
kawan Whatsapp dan Telegram saya.. hehe
Ok sila perhatikan baby dalam stroller tu...
Masa ni saya dah kelam kabut nak balik... Nad pulak baru sampai...
Ambil juga la gambar walau tak dapat nak borak panjang...

Baby dalam stroller tu... jeng jeng jeng...
Bukan satu tau... tapi dua... Alololo comeinya la twin baby
Nad ni.. Tak dan nak belek baby Nuha ni... Saya sempat snap gambar je...
Tak pe Nuha... Next time kita bergurau senda yea..

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Sunday, August 31, 2014

Tahniah Eiyta dan Azmin

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam Merdeka,

Alhamdulillah syukur malam semalam Eiyta dan Azmin telah selamat disatukan dengan sekali lafaz... Tumpang seronok dan bersyukur atas nikmat berkeluarga yang Allah berikan pada Eiyta dan Azmin. Dengan iringan doa, agar jodoh mereka berkekalan hingga ke jannah... Amin...

Awal-awal lagi saya dah minta untuk duduk jauh dari Eiyta sepanjang majlis akad nikah dijalankan, walaupun Eiyta minta saya duduk di sebelahnya... Kenapa?! Entahlah... lately ni saya berhati tisu... hahaha... Saya mudah tersentuh walaupun tengok cerita kartun!! So, daripada saya yang over sok sek sok sek sebelah Eiyta, baik saya duduk jauh sikit...

Moment yang paling saya tersentuh hati adalah ketika melihat wajah ibu dan ayah Eiyta sebaik Azmin melafazkan akad... Agaknya begitulah wajah arwah mak dan ayah saya jika mereka berkesempatan melihat saya dan encik hubby disatukan dulu... Melihat Eiyta bersalaman dan berpelukan dengan ayahnya membuatkan saya rasa terharu... Ayah, walaupun berjiwa lelaki... tetap juga rasa berat untuk melepaskan anaknya. Moment yang sangat berharga!

Tahniah Eiyta dan Azmin... Selamat melangkah ke alam baru... Selamat berkenalan dan berbahagialah antara satu sama lain... Amin...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...