Nuffnang Ads

Saturday, September 27, 2014

Buku: Give Me A Hug & Dream Big

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Hari dapat gaji ni memang Encik hubby akan bawa saya dan anak-anak jalan-jalan. Dan salah satu tempat wajib kunjung saya adalah kedai buku. Encik hubby pun dah masak dengan perangai saya... 

Bila lalu depan kedai buku je dia pun slow, sebab dia tahu saya akan masuk kedai tu. Biasanya saya akan aim buku-buku yang ada diskaun untuk ahli... (Maklumla, saya kena manfaatkan setiap sen yang encik hubby saya berikan...)(^_^)

Kali ni saya beli dua buah buku motivasi kehidupan oleh Nick Vujicic bertajuk Give Me A Hug dan Dream Big.  

Subhanallah, buku ini adalah buku WAJIB baca oleh kita semua yang cukup sifat! Menitis air mata ketika membaca chapter 1, Give Me A Hug. Dengan garapan cerita ringkas dan ilustrasi... Makin terasa sampai mesejnya.

Begitu menyentuh hati... Sebab tu saya terus decide untuk beli buku ni dan sambung baca di rumah.

Sampai je di rumah saya terus baca... dari satu chapter ke chapter berikutnya malah hingga habis! Begitu kuat semangat Nick! Saya kongsikan sedikit latar belakang Nick berdasarkan buku ni...

http://inspiration.entrepreneur.com/clipper/thextraordinary.peter/extraordinary-people-27298/16407.html
* Nick muda 2 tahun dari saya... 32 tahun umurnya tahun ini.
* Disahkan doktor, mengalami phocamelia (lahir tanpa tangan dan kaki)
* Pada usia 16 tahun dia telah berdiri di hadapan beribu-ribu orang dan berkongsi cerita tentang "kelebihan" dalam kehidupannya.
* Pada usia 21 tahun dia telah graduate dalam bidang accountancy dan financial planning.
* Telah merantau ke lebih 14 buah negara. 
* Dia mahir dalam berenang, menyelam, bermain bola sepak, bermain golf, main skateboard dan macam-macam lagi!! (yang sebenarnya agak mustahil untuk dilakukan oleh seorang yang tidak mempunyai kaki dan tangan, tapi Nick dah buktikan bahawa tiada yang mustahil)
* Telah berkahwin dan mempunyai anak.

Masa saya baca buku ni, Faris tanya saya... "Kenapa dia tak de tangan dengan kaki, mama? Macam mana dia nak garu belakang kalau dia tak de tangan dengan kaki..."  

Oh anakku, mama rasa nak menangis dengar soalan tu... Agak-agaknya apa jawapan yang anda, anda dan anda nak bagi?!


Nota kaki: Buku-buku ini berkulit keras dan berharga RM39.90 setiap satu. Moga kita lebih bersyukur kerana dilahirkan dalam keadaan yang cukup sempurna...

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Thursday, September 25, 2014

Lukisan Dari Hati Alisya...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Sejak dua menjak ni, Alisya dah lukis berbentuk... sebelum ni dia hanya buat garisan... Sekarang dah pandai buat bulat, empat segi dan macam-macam bentuk lagi... Jom tengok apa yang Alisya lukis... (^_^)

Comel tak lukisan saya?!
Katanya ni Jarjit (Upin Ipin)... hehe
Ada rupa tak?!
Yang ni pula katanya MONSTER...
Tapi senyum je Monsternya... hehe

Walaupun pegang pensil tak betul lagi... Tapi memang Alisya enjoy melukis je sekarang ni... Kadang-kadang pakai pensil... Kadang-kadang pakai pensil warna... Kadang-kadang pakai pen...

Satu lagi tabiat si Alisya ni... dia akan lukis satu lukisan satu muka surat... dan setiap kali dia habis lukis apa-apa... dia akan cium lukisan tu... Setiap lukisan dia ada nama tau... macam-macam namanya... ada si bulat la, si comel la, si hitam la... macam-macam! Haha comel je tengok...

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Friday, September 19, 2014

Risau?!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Pagi tadi saya bawa Alisya pergi beli nasi lemak kegemaran saya di Gombak ni... Dalam kereta masih lagi terdengar Alisya sok sek sok sek... Kesian, semalam dia kena selsema...

Malam tadi dia batuk-batuk... Saya pula kena cirit birit... tak tau la apa yang silap makannya... Jadinya tak larat la saya nak bangun... Mr hubby bangun dan ambil ubat batuk, buka lampu dan suruh Alisya minum. Tak lama kemudian dia tidur... Lena...

Masa dalam kereta tu Alisya cerita pada saya...

Alisya: Mama, semalam masa abah buka lampu tu... Alisya RISAU...

Saya: Risau?! Kenapa risau...?

Alisya: RISAU la, sebab abah buka lampu... abah suruh  makan ubat warna hitam (ubat batuk)...

Saya: Ye la.. kena la makan ubat... kan Alisya batuk malam tadi...

Alisya: Ye la... patutnya abah tak payah la buka lampu... sebab lampu tu RISAU...

Dah... kenapa pula lampu yang risau?! Confuse saya dibuatnya... masa saya tengah fikir apa agaknya RISAU tu... Alisya cakap...

Alisya: Mama tak tahu ke RISAU?! RISAU tu, bila malamkan, kita buka lampu... lepas tu kita tutup mata macam ni (sambil tutup dua-dua mata dengan tapak tangan) kalau siang-siang pun boleh RISAU... sebab matahari tu kuat sangat!

Saya: Oh... itu SILAU sayang... SILAU... Risau tu lain... (baru la saya faham apa yang dimaksudkan RISAU oleh Alisya tu...)

Alisya: Ooo RISAU tu apa?!

Saya: Risau tu susah hati... Macam sekarang ni Alisya selsema, batuk... Mama risau la...

Alisya: Ooo, mama jangan risau... Alisya sakit sikit je... Nanti dah makan ubat elok la...

Alololo... bijaknya Alisya ni... Pandai pula dia aplikasi terus perkataan RISAU tu... Comei je... Alisya ni beza sikit dengan Faris... Alisya kalau nak suruh cerita atau elaborate sesuatu dia memang pandai... tengok la macam mana dia cuba explain perkataan SILAU pada saya tu...

Kalau Faris, dia kena cakap direct... Tak boleh ayat panjang-panjang... Kalau ayat panjang... Atau kita tanya macam-macam... Nanti dia sendiri pun confuse... (^_^)

Ye lah... lain anak, lain kemahiran dan kepakarannya ye dak?!

Monday, September 15, 2014

Bayou Lagoon, Melaka

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 21 Zulkaedah,

Alhamdulillah semalam dapat tunaikan permintaan anak-anak untuk mandi manda... Maklumlah cuti sekolah pun dah mula... Maka ada je lah plan anak-anak yang minta ibu bapa penuhi... Sejak dua menjak ni AF saya memang tersangatlah suka aktiviti mandi kolam...

Di Melaka ni, ada beberapa tempat yang boleh mandi manda... tapi kami pilih untuk ke Bayou Lagoon sebab dekat je dengan rumah kami... Tempat tu dulu encik hubby saya pernah recce untuk aktiviti kelab office dulu. So, katanya tempat tu menarik... 

Untuk kanak-kanak...
Yang tengah kolamnya sangat cetek... sesuai untuk baby atau yang bawah 1 tahun... yang belakang tu... untuk dewasa...
bahagian depan, masih cetek dan sesuai untuk kanak-kanak

Dalam banyak-banyak tempat AF saya hanya suka main ni... Tak jemu-jemu pula tu turun naik benda ni...


Yang dekat sini berani main air gini je la... dua beradik ni sebenarnya penakut juga... tapi Alisya dengan Faris... Memang Faris la paling penakut nampaknya... Nama je abang...


Dua jam mandi tak ingat dunia... sampai yang seorang kecut tangan... sampai menggigil, biru bibir... Yang seorang lagi, bila dah injured baru nak keluar dari kolam... Haih, macam-macam!

Tangan Alisya sampai kecut!
Faris pula sampai injured... :p Last2 encik hubby saya ajak balik...
Kesian.. tak puas mandi katanya...

Apa pun rasanya saya boleh la suggest kan tempat ini untuk dikunjungi pada musim cuti sekolah ni... Yang penting, mak ayah yang bawa anak-anak tu, mandilah sekali dengan anak-anak... Bukan apa... Bayaran untuk dewasa RM20, kanak-kanak pula RM15, anak-anak yang tingginya kurang dari 3 meter, masuk PERCUMA... Saya tak mandi, malah tak celup kaki pun di kolam... terasa rugi pula bayar sampai RM20. Saya masuk 4 beranak, 2 dewasa dan 2 kanak-kanak totalnya RM70. 

Bayou Lagoon buka pada jam 9.00 pagi hingga 7.00 malam setiap hari... 

Bayou Lagoon Park Resort Sdn. Bhd.
Amari Villa, Bayou Lagoon Park Resort,
Jalan Wakaf Utama,
75450 Bukit Katil,
Melaka.
Tel: 06-233 0888
Fax: 06-253 3876
Email : reserve@bayoulagoon.com.my
website : www.bayoulagoon.com.my

Nota kaki: Rakan blogger, Zaza Abdul Latif pun ada buat satu entri pasal Bayou Lagoon ni... boleh terjah di sini yea... 

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Friday, September 12, 2014

Mitos Pensil Kontot!!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 27 Zulkaedah,

Ada satu hari tu, bila Faris balik sekolah dia tanya saya, "Mama, kalau pensil tinggal pendek ni (sambil tunjukkan jari kelingking kanannya) nanti Mama dengan Abah mati eh?" 

Saya terkejut... Tak lama lepas tu saya gelak... "Siapa cakap?" tanya saya.

"Dak Azim cakap (Faris sekarang dah cakap macam orang Melaka!)... dia kata kalau pensil pendek ni Mama dengan Abah mati... Iye ke mama?!" 

"Mana ada!! Itu orang panggil pensil kontot... tak de kena mengena dengan Mama mati ke... Abah mati ke..." jawab saya.

"Tapi dak Azim cakap macam tu!" Faris masih lagi tak puas hati dengan jawapan saya.

"Mama dengan Abah... memang akan mati nanti... tapi bukan sebab pensil kontot tau... tapi sebab Allah nak jumpa..." 

"Dak Azim tu suka tipu Faris!!" Lepas tu terus dia diam...

Kelakar pula saya bila fikir-fikir balik pasal pensil kontot ni... Benda ni masa saya kecik-kecik dulu pun saya dah dengar... Masa tu gagah la kita tak asah pensil sampai kontot... kan?! kan?! kan?! (^_^) Lagi satu mitos pasal pensil ni, 'jangan asah dua-dua belah...' alasannya tetap sama 'nanti mak ayah mati'.

Siapa pernah dengar mitos ni masa kecik-kecik...?! Saya tanya encik hubby saya, dia kata dia tak pernah dengar dua-dua mitos tu... hahahaha lagi saya gelak sakan!! Sucinya la kanak-kanak di zaman encik hubby saya...

Orang tua-tua dulu memang akan cakap berkias... Sebabnya nak bentuk sikap anak-anak tu sendiri... Kalau ikut logikkan, macam mana nak menulis dengan pensil yang pendek macam gitu kan?! Nak pegang pun susah... macam mana nak tulis dengan cantik dan kemas nanti!! :p Ke siapa ada jawapan lebih tepat pasal mitos ni?


Nota kaki: Ada satu cerita pasal Alisya... berkait dengan perbualan saya dengannya tentang kematian... nanti saya buat entri lain... 

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...