Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Wednesday, January 15, 2020

Tiga Langkah Mudah Cegah Influenza

Sana sini orang bercerita tentang pengambilan vaksin influenza. Tapi tahukah anda, terdapat tiga langkah pencegahan yang setara dengan mencucuk vaksin, seperti yang dikongsikan oleh Dr Siti Aisah Mokhtar, dalam rancangan Malaysia Hari Ini.

1. Memakai face mask, baik di rumah, mahupun di tempat awam - ahli keluarga yang terkena jangkitan selesema dan batuk perlu memakai mask di rumah. Ia boleh mengurangkan penularan penyakit sebanyak 75% kepada ahli keluarga yang lain.

2. Mencuci tangan dengan kerap dengan menggunakan sabun atau menggunakan hand sanitizer - satu kajian yang dijalankan di sekolah menunjukkan, penggunaan hand sanitizer sebelum dan semasa waktu persekolahan, akan mengurangkan 20% ketidakhadiran pelajar ke sekolah.

3. Mengamalkan adab batuk dan bersin yang betul - gunakan sapu tangan mahupun tisu untuk menutup mulut apabila batuk mahupun bersin, langkah mudah ini dapat menyekat penularan penyakit. 


Pemberian vaksin influenza akan diutamakan kepada:
a) kanak-kanak yang berusia lima tahun ke bawah
b) ibu mengandung
c) warga tua
d) mereka yang mempunyai penyakit kronik dan kurang daya tahan badan.

Jadi, janganlah kita mengambil hak mereka yang lebih memerlukan. Sebaiknya, cegahlah dengan tiga langkah di atas, baik di rumah, mahupun di tempat awam. Impaknya adalah setara dengan pengambilan vaksin.

 Jom, sama-sama prihatin.

Nora Karim 
Juga diserang demam, batuk dan selesema...
Jemput Follow saya juga di Telegram, t.me/dialoguda 

Marvel Maths: sesuai untuk anak-anak yang takut dengan subjek Matematik, terutamanya nombor besar. https://bit.ly/35wg4jh 

Saturday, January 11, 2020

Cara Lain Sampaikan Mesej... 💝


😍 Ala... sweet Alisya. 😍

Alisya tak sihat.
Pakej demam, selesema, batuk dan sakit tekak.

Hari ni dia baring je.

Petang tadi dia tulis:
TEKAN di atas tangannya. Bila saya tekan, lalu dikeluarkan jari telunjuknya yang ditulis, PUSING.

Di belakang jari telunjuknya ditulis, TARIK.

Sebaik saya menarik jari telunjuknya, dia membuka tapak tangannya, ada tulis...

💝 I LOVE YOU 💝

Nora Karim
Moga cepat sembuh Alisya...
Mama loves you more... 😘
Jemput follow saya juga di Telegram, t.me/dialoguda.



Marvel Maths: sesuai untuk anak-anak yang takut dengan subjek Matematik, terutamanya nombor besar. https://bit.ly/35wg4jh

Sifirlicious: Memuatkan 9 kaedah mahir sifir. Bukan semua anak boleh menghafal, jadi ajar mereka BINA SIFIR. https://bit.ly/2NhDmSn

Modul Pantas Matematik: Merangkumi topik Pecahan, Perpuluhan dan Peratus. Ketiga-tiga topik ini sangat penting dalam Matematik. https://bit.ly/2MLCdVl

Pecutan UPSR: Calon UPSR akan diajar cara mudah menjawab Kertas 1 dan cara 'mencuri markah' dalam Kertas 2. https://bit.ly/2zaVTZR

Thursday, January 09, 2020

Janganlah Masam Muka Dengan Pelanggan...

Semalam saya bawa Faris dan Alisya ke kedai yang menjual pakaian sekolah dan seragam unit beruniform.

Tujuannya hendak membeli t-shirt putih untuk Faris, memandangkan t-shirt sekolah masih belum ada stok. Faris pula kena pakai baju sukan hari ni. T-shirt Pengakap Faris pun tak beli lagi.

Alisya pun dah kena pakai t-shirt Puteri Islam bermula Rabu depan. Jadi niatnya nak beli sekali arung.

Ada dua kedai.

Saya melintasi kedai yang pertama. Saya melihat ke dalam kedai, nampak ramai pelanggan. Saya terus berjalan ke kedai satu lagi. Selang sebuah kedai dari kedai pertama tadi.

Saya melihat ke dalam kedai kedua. Kedainya lengang dan sedikit suram, tak seperti kedai pertama tadi. Saya mula mencari-cari t-shirt putih untuk Faris.

"Cari apa kak?" soal seorang pekerja kedai pada saya dengan muka yang agak masam. Tiada segaris senyuman pun di wajahnya.

"T-shirt putih lengan panjang untuk lelaki ada?" soal saya. Tapi ketika itu hati saya mula tawar melihat wajah pekerja tadi. Dalam hati turut berkata, 'patutlah ramai pelanggan di kedai tadi.'

"Ada. Saiz apa nak?" tanyanya lagi. Wajahnya sedikit pun tidak teruja melayan pelanggan.

"38... eh 40 lah," jawab saya. Tapi dalam hati rasa nak keluar dah dari kedai tu.

Pekerja tadi mula mencari saiz yang saya sebut tadi. Kemudian dia terus membuka dan mengeluarkan t-shirt dari plastik untuk dicuba Faris.

"Eh, t-shirt untuk lelaki. Yang ada kolar tak de ye?" soal saya apabila melihat t-shirt yang dihulurkan pada saya tanpa kolar.

Pekerja tadi memandang tepat pada mata saya. Kemudian berdecit perlahan. Namun sangat jelas di telinga saya. Mendengar decitannya cukup buat saya rasa sangat tidak dialu-alukan untuk membeli di kedai itu.

Saya pun tak rasa nak berlama-lama di kedai tersebut. Saya cuba menyarungkan t-shirt pada Faris dan terus membayar harga t-shirt tersebut.

"Eh, Mama t-shirt Puteri Islam Alisya?" tanya Alisya pada saya.

"Kemudianlah kita beli," jawab saya lalu keluar dari kedai tersebut. Hajat di hati nak beli tiga t-shirt dan dua singlet. Tapi cukuplah t-shirt putih Faris saja saya beli di situ.

Ketika di luar kedai, Alisya masih mengingatkan saya tentang t-shirt Puteri Islamnya.

Kami lalu di depan kedai pertama tadi. Nampak dah tak berapa ramai pelanggan seperti tadi. Lalu kami masuk.

Ting tong...

Bunyi loceng sebaik kami melangkah ke dalam kedai tersebut.

"Hai, welcome kak... mau cari apa barang?" tegur tauke dari dalam kedai, dengan senyuman. Wajahnya sangat ceria. Lalu laju meluru pada saya. Hati saya yang agak terasa dengan kedai sebelumnya, sedikit terubat.

"Hm... t-shirt Puteri Islam ada?" Soal saya semula.

"Ada, ada..." lalu laju pula tangannya mencari t-shirt yang dimaksudkan sambil melihat saiz Alisya di sebelah saya.

Dia menghulurkan t-shirt saiz 36 yang telah dikeluarkan dari plastik kepada saya.

"Eh, besar ni bos," seingat saya Alisya pakai saiz 30 atau 32 saja.

"Tak apa, you kasi try dulu. Sini banyak lagi saiz ada. Don't worry," katanya tergelak. Sambil tangannya mencari saiz yang lebih kecil.

"Bagi saya saiz 32 la bos," kata saya sebaik baju bersaiz 36 itu menggelebeh di tubuh Alisya.

"Ok, boleh... boleh. Ha, ini angkat, 32," katanya dengan wajah yang cukup ceria. Tidak sedikit pun rasa 'menyampah' melayan saya.


Saya menyarungkan baju tersebut pada Alisya. Ok ngam!

"Ok bos saya ambil ini," kata saya.

"Ini saja kak. Lain-lain apa lagi tak cukup? Tudung Puteri Islam tak mau? Itu abang baju 'koko' sudah ada?" Tanyanya lagi pada saya.

"Abang nanti dululah. Dia belum meeting lagi. Nanti beli kemudianlah," jawab saya.

"Ha, boleh boleh... bila-bila beli pun boleh. Saya sini juga ada... tak lari punya..." katanya sambil ketawa. Saya turut ketawa mendengar jawapannya.

Saya ke kaunter bayaran. Menghulurkan sejumlah wang. Kemudian diberikan baki dan lolipop percuma kepada Faris dan Alisya.

"Thank you ha kak... datang lagi ya... itu abang punya baju sini boleh beli. Satu suit lengkap pun ada..." katanya sambil mengiring saya hingga ke pintu keluar kedainya dengan senyum yang masih belum lekang dari wajahnya.

Saya keluar dengan perasaan yang sangat dialu-alukan ketika di kedainya. Layanan tidak mesra dari kedai sebelumnya terus lenyap dibawa angin lalu. Mujur tak pendam rasa 'sakit hati' sampai ke rumah. Kalau tak tidur malam saya.

Kedai 1 - muka mencuka dan rasa beban melayan pelanggan.

Kedai 2 - ceria, senyum tak lekang, sangat mengalu-alukan kedatangan pelanggan, pandai ambil hati, bagi token/hadiah.

Awak pilih yang mana?

Terbantut niat nak membeli sekali arung tadi...



a) Jika anak tak minat Matematik, ini ebook sesuai untuk tarik minat mereka : Marvel Maths https://bit.ly/35wg4jh 

b) Jika anak tak kuasai pecahan, perpuluhan dan peratus, ini modul yang sangat baik untuk mereka : Modul Pantas Matematik https://bit.ly/2MLCdVl 

c) Jika anak tak hafal sifir, ini Ebook 9 teknik kuasai sifir dengan mudah untuk mereka : Sifirlicious https://bit.ly/2NhDmSn 

d) Jika anak bakal duduki peperiksaan UPSR tahun 2020, ini ebook yang sangat berbaloi untuk dimiliki kerana dimuatkan segala 'tips and trick' menjawab Kertas 1 dan 2 : Pecutan UPSR https://bit.ly/2zaVTZR 

P/s : Semua ini Ebook dalam bentuk softcopy dan diemelkan. Bukan buku fizikal.

Tuesday, December 31, 2019

9 Jam Lagi #Flashsale Ebook Cikgu Fadli, RM50 Setiap Satu


#FLASHSALE ini akan tamat dalam masa lebih kurang 10 JAM SAHAJA LAGI. Dapatkan segera empat ebook Matematik daripada Cikgu Fadli dan team.

a) Marvel Maths (RM50) https://bit.ly/35wg4jh
Nak menarik minat anak pada subjek Matematik, ini ebook sesuai untuk mereka. Ebook dimuatkan dengan 'tips dan trick', agar anak dapat menjawab soalan sepantas dua minit. Ebook ini menjadikan anak-anak seronok belajar Matematik dan tidak takut dengan nombor besar.

b) Modul Pantas Matematik (RM50) https://bit.ly/2MLCdVl
Nak anak kuasai pecahan, perpuluhan dan peratus, ini modul yang sangat baik untuk mereka. Ebook dimuatkan dengan video-video penerangan secara mudah tentang tiga topik di atas yang menjadi tunjang di dalam subjek Matematik. Latihan bersifat ansur maju juga disediakan bagi menguatkan asas pecahan, perpuluhan dan peratus anak-anak.

c) Sifirlicious (RM50) https://bit.ly/2NhDmSn
Nak anak mahir sifir, ini Ebook yang sesuai. Dimuatkan 9 teknik kuasai sifir dengan mudah selain teknik kuno hafalan. Anak yang tidak boleh menghafal sifir, boleh menggunakan teknik membina sifir.

😍 Belian KOMBO untuk Sifirlicious dan Modul Pantas Matematik, HANYA RM95. Sangat-sangat berbaloi. Klik untuk belian kombo di sini https://bit.ly/2NhDmSn 😍

Pecutan UPSR (RM50) https://bit.ly/2zaVTZR
Jika anak bakal duduki peperiksaan UPSR tahun 2020, ini ebook yang sangat berbaloi untuk dimiliki kerana dimuatkan segala 'tips and trick' menjawab Kertas 1 dan mencuri markah dalam Kertas 2. 

P/s : Semua ini Ebook dalam bentuk softcopy yang mengandungi video pengajaran dan latihan berkonsep ansur maju. Bukan buku fizikal, ia akan diemelkan kepada pembeli.

⛔ Harga asal setiap ebook adalah RM149 ⛔
Rugi sangat kalau tak grab sekarang.

Wednesday, December 25, 2019

Sifirlicious, Kaedah Lain Menghafal Sifir

Sifir adalah JANTUNG pada Matematik. Murid yang tidak hafal sifir hampir pasti gagal dalam Matematik. Sebab itu di sekolah Cikgu Fadli sangat tekankan hafalan sifir pada murid-murid. 

Cikgu buat carta hafalan sifir dan murid diwajibkan hafal 1 sifir seminggu. Bila sesi mendengar hafalan sifir murid, bermacam gaya murid menghafal. 


Ada yang pejam mata, ada yang tutup telinga, ada yang masuk bawah meja. Semua tumpukan perhatian kepada hafalan sifir tersebut. 

Namun keupayaan anak-anak kita ini berbeza-beza? Bukan semua murid mampu menghafal dengan teknik hafalan kuno walau mencuba sedaya upaya.

Punya dia fokus menghafal, tapi tak dapat-dapat. Kawan dia hafal sambil main-main pun boleh ingat. Di sini perlunya teknik yang berbeza untuk aras murid yang berbeza. 

Mungkin ada teknik lain yang kena dengan keupayaan anak-anak kita seterusnya mereka mampu kuasai sifir dengan mudah. 


Dapatkan segera Ebook Sifirlicious yang menghimpunkan 9 teknik kuasai sifir dengan mudah dengan 9 video di sini https://bit.ly/2NhDmSn

Alisya, mudah hafal dan prefer sifir kuno
Faris, jenis visual dan prefer 'lukis-lukis'

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...