Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Sunday, January 15, 2017

Mana Perginya Gajet Followers?

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


MasyaAllah, saya sebenarnya tak perasan yang blog saya ni tak de gajet untuk Followers. Maklumlah, laptop saya dah lama "sakit". Saya jarang dapat buka laptop lama-lama, sebab cepat panas dan WiFinya juga kadang-kadang tak boleh detect. Letih dibuatnya, kadang dah taip panjang-panjang sekali padam terus... 😭😭😭 Sengsara... Selama ni hanya pakai handphone untuk update dan blogwalking, dengan mobile view, so memang tak perasan gajet Followers tu tak de.

Kalaulah Cik Itah dan Lea Azleeya tak tinggalkan komen di chatbox tentang ketiadaan gajet Followers saya, memang sampai sekarang saya tak tahu. Patutlah Followers saya tak bergerak bilangannya sejak dua tiga tahun lepas. 😂😂😂 Rupanya tak dimasukkan pun... Mungkin sebab saya ada kemaskini layout blog beberapa tahun lepas dan terlupa nak masukkan semula gajet Followers tu.

Apapun, saya dah masukkan gajet Followers... Kalau sudi boleh la follow blog saya yea... Terima kasih Cik Itah dan Lea yang tinggalkan pesanan di chatbox dan semua yang sudi singgah di blog ni. Moga anda semua sentiasa sihat walafiat.  InsyaAllah, Amin...


Thursday, January 12, 2017

Kenapa Kita Kelip Mata?

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Apa yang seronoknya bila ambil anak-anak balik dari sekolah, mesti ada macam-macam cerita... Cerita pasal sekolah, pasal kawan-kawan, pasal cikgu dan macam-macam lagilah. Sebagai ibu bapa, kenalah layan... dengar je cerita mereka, walaupun kadang-kadang tak berapa faham. Tapi, inilah salah satu proses pembelajaran buat mereka. 

Eh, tapi bukan hanya untuk mereka tau! Saya tak tahulah orang lain, tapi pada saya, bila anak-anak tanya soalan, maka bermulalah juga proses belajar untuk saya. Soalan kadang-kadang mencabar minda. Kadang-kadang kita tak terfikir sebagai orang dewasa

Alisya: Ma, kenapa mata kita asyik macam ni? (sambil kelip mata dia...) Semua orang sama... Mesti kena buat macam tu... Cikgu... kawan-kawan... semua buat macam tu...

Saya: Itu namanya kelip mata. Kita kena kelip mata supaya mata kita tak kering. Cuba Alisya jangan kelip mata... biar je terbuka.

Alisya: (Mencuba untuk tidak kelip mata). Ala, tak bolehlah Ma, pedih!

Saya: Ha, sebab tulah... Allah jadikan mata kita berkelip ada sebab. Bila kita tutup mata, ada macam air akan cuci mata kita, supaya mata kita tak kering.

Alisya: Apa jadi kalau mata kering? 

Saya: Nanti sakit matalah... 

Alisya: Hebatnya Allah, sampai boleh buat macam tu.

Saya: Allahu... ?

Alisya: Akbar...

Saya: Allahuakbar... maksudnya Allah Maha Besar... Jadi kena cakap apa dekat Allah? 

Alisya: Terima kasih Allah.

Saya: Pandai... atau Alhamdulillah... maksudnya Segala puji bagi Allah... (sambil Alisya kelip-kelip mata dekat side mirror...)


Fakta tentang mata: Mata kita berkelip sebanyak 15 000 kali sehari. Di mana setiap kelipan itu, mampu untuk mencuci mata dari kekotoran (habuk/debu dan lain-lain). Ia juga turut melembabkan mata, agar tidak kekeringan. 

Parenting tips:  
Apabila anak mula bertanya soalan atau bercerita, bermakna mereka sedang membentuk perkembangan kognitif, di mana mereka memerlukan input (dengan bantuan kita) untuk melihat sejauh mana rasionalnya apa yang mereka fikirkan, maka ibu bapa perlulah:


1. Dengar apa jua yang cuba disampaikan oleh anak-anak. Kadang-kadang mereka hanya nak bercerita je pun. So, dengar. Mereka akan rasa dihargai bila mereka cakap dan kita dengar.

2. Respond and communicate dengan ayat-ayat positif yang boleh membantu mereka untuk sambung cerita atau penguat soalan seperti, "oh ye ke?", "lepas tu?", "siapa tanya?", "mana adik tahu?" atau lain-lain ayat yang dirasakan sesuai. Ingat, gunakan perkataan yang paling mudah untuk anak-anak faham. 

3. Beri penyelesaian kepada apa jua cerita atau soalan yang anak-anak kongsikan. Jika ia berbentuk cerita, maka simpulkan cerita anak-anak tu dengan pengajaran yang boleh diambil... Kalau ia berbentuk soalan, maka cuba selesaikan sebaiknya. Ada yang tanya, apa nak buat kalau kita tak tahu jawapan yang ditanya anak-anak? Jawablah, "mama tak tahu, nanti mama cari jawapan ok?" Sebenarnya tak salah pun cakap yang kita tak tahu, bila dah jumpa jawapannya, beritahu anak. Mereka pasti seronok bila kita bagi jawapan tu kemudian. 

4. Tanya semula topik-topik yang pernah dibincangkan, dan pastinya mereka boleh menjawab dan menghuraikan dengan baik. Jika masih tak betul, betulkan... 

5. Berikan pujian... anak-anak suka dipuji, maka bila mereka buat perkara yang baik, pujilah. Puji mereka bila mereka buat baik, puji bila mereka kata mereka tolong cikgu, puji mereka atas apa juga usaha yang mereka ceritakan pada anda. Pujian akan menjadikan mereka lebih positif dan yakin pada diri sendiri.

Biasanya nilah, yang saya buat setiap kali melayan karenah Faris dan Alisya yang banyak tanya. Mereka juga sangat banyak cerita... tinggal larat layan dengan tak je lah... 😂 


Wednesday, January 11, 2017

Hari Orientasi Tahun 1

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Pada 28 Disember lalu, Alisya ada Hari Orientasi untuk masuk Tahun/Darjah 1. Sekejapan je dah besar Alisya ni. Pejam celik, pejam celik dah 7 tahun. Alkisahnya Hari Orientasi ni, saya kena pergi berdua je dengan dia, sebab encik hubby warded (batu karang) sejak 24 Disember. Seminggu juga dia kena tahan wad, 30 Disember baru discharge.

Sejak 24 Disember tu saya, berkampung di hospital. Siap bawa latihan-latihan untuk persediaan Ujian Diagnostik Alisya pada Hari Orientasi tu. Saya pun tak berapa fokus mengajar, Alisya apatah lagikan? Maklumlah suasana hospital, dengan encik hubby yang sakit, nurse keluar masuk, dan macam-macam kekangan lagilah.

Gambar masa Orientasi tak de... Ni gambar hari kedua Alisya sekolah.
Tu pun, ambil kat rumah je, sebab encik hubby saya tak nak ambil gambar,
Alisya di sekolah... sabar je lah.

Ujian Diagnostik adalah ujian saringan bagi mengenalpasti murid yang telah menguasai 3M (membaca, menulis dan mengira). Biasanya ujian ini akan diadakan pada Hari Orientasi Tahun 1 (atau minggu pertama persekolahan, bergantung pada sekolah anak-anak anda). Biasanya ujian ini juga yang akan menentukan kelas anak-anak.

So, apa yang sebenarnya berlaku pada Hari Orientasi Tahun/Darjah 1? Saya nak kongsikan persediaan yang perlu ibu bapa lakukan apabila anak nak masuk Tahun/Darjah 1:

1. Persediaan Ujian Diagnostik
Perbanyakkan latihan ujian diagnostik untuk anak-anak. Seawal cuti sekolah hujung tahun tu, pastikan anda telah menyediakan latihan bagi persiapkan anak-anak anda dengan bentuk soalan ujian tersebut. Cuti, cuti jugakan... tapi pastikan anda slotkan masa untuk mereka menyiapkan latihan-latihan diagnostik. 

Mana nak cari contoh ujian diagnostik? Boleh
search di Google saja... ? Salah satu contoh, Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik. Atau anda boleh dapatkan buku-buku persediaan masuk Tahun/Darjah 1 yang dijual di kedai-kedai buku seperti MPH, Popular atau mana-mana kedai buku.

Pada hari kejadian (Hari Orientasi 😜), pastikan anak-anak membawa alat tulis dan pensel warna.

2. Bawa salinan dokumen-dokumen berikut:
a) Gambar pasport anak (3 keping)
b) Salinan surat beranak anak
c) Salinan kad pengenalan ibu 
d) Salinan kad pengenalan bapa 
e) Salinan kad imunisasi
f) Salinan slip gaji

Buatlah dalam dua salinan. Apa pun, biasanya pihak sekolah akan bekalkan informasi berikut masa anda buat pengesahan sekolah tu. Dokumen apa yang perlu difotostat bergantung kepada sekolah anak masing-masing.

3. Pastikan anda bawa pen dan gam
Ok ni macam kelakar sikitkan... bawalah pen dan gam sendiri, sebab masa orientasi tersebut anda perlu mengisi banyak borang. Maka lagi bagus kalau ada pen sendiri, tak perlulah pinjam dari orang lainkan. Gam tu pula adalah untuk melekatkan gambar anak-anak anda pada fail peribadi murid.

4. Persediaan untuk mendengar taklimat
Ini penting! Sementara anak-anak masuk ke kelas untuk Ujian Diagnostik tersebut, para ibu bapa atau penjaga akan mendengar taklimat tentang sekolah dan pendidikan anak-anak termasuk Saringan Literasi dan Numerasi (Linus), Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR), Konsep dan Teori Kemahiran Aras Tinggi (KBAT), dan macam-macam lagilah terms pendidikan yang akan anda dengar. Tolong dengar dan fokus kepada cikgu yang menyampaikan maklumat, kerana banyak input yang akan anda dapat. Pemerhatian saya, kebanyakkan ibu bapa atau penjaga hanya leka dengan telefon masing-masing.

5. Buku teks dan buku aktiviti
Buku teks dan buku aktiviti, biasanya akan diberikan pada Hari Orientasi. Pastikan anda membawa beg sekolah anak masing-masing. Buku-buku yang diberikan tidak diikat, maka memang anda perlu membawa beg. Jumlah buku (2017) adalah 18 buah. 

Hari ni saya dah start ambil dan hantar anak sekolah, setelah
seminggu encik hubby yang hantar.

So, itu saja... Sebaik saja selesai semuanya, Alisya terus tanya saya, "abah macam mana Mama?" Touching pula saya dengar. Dia cakap nak cepat-cepat balik dan pergi hospital tengok abah. Tapi... tak de maknanya, saya pergi seorang dan tinggalkan Alisya dan Faris dengan kakak saya yang kebetulan cuti. Alisya tidur, penat sangat dia buat Ujian Diagnostik! 😂


Monday, January 09, 2017

Mengidam Cream Puff?

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


Mengidam?! 😂😂😂 Bukan mengidam, cuma terasa nak makan je... 😜 Alkisahnya seminggu mencari cream puff. Bila saya bagitau encik hubby, adalah dia pergi kedai kek depan rumah ni, tapi kena tempah dulu... paling awal pun 2 hari baru siap. Mungkin sebab kedai kek tu buat bila ada permintaan atau tempahan dalam kuantiti yang banyak.

Merata juga kami mencari, mana-mana je kami pergi, confirm masuk kedai kek, tengok ada tak cream puff.  Masalahnya kan... benda tu masa kita tak nak banyak je orang jual... Bila nak selalu tak de! Buat sendiri?! Saya tak rajin... 😂😂😂

Bila dah tak tahu mana nak cari saya teringat dalam group Whatsapp ada kawan-kawan yang pernah share pasal cream puff ni. Tapi masalahnya tak tau group mana satu. Maklum la banyak sangat groupnya. So, saya post je dalam group tanya siapa yang tahu or jual cream puff tu.

Akhirnya ada kawan sekolah mesej, bagitau kakak ipar dia boleh buat cream puff. Lepas kawan saya tu bagi nombor telefon, terus saya Whatsapp akak tu, Kak Jue. Saya mesej malam semalam tau! So, saya tak de la aim esoknya (hari ni) siap. 

Tapi saya sajalah tanya kak Jue tu, "kalau saya nak esok boleh ke? Sebab encik hubby saya boleh ambil, dia masih cuti." Bila kak Jue kata boleh, saya pula macam... "eh ye ke? ke ada stok yang dah siap?" Maklumlah yang kedai kek tu kan kata paling awal 2 hari baru siapkan... Tapi bila kak Jue kata boleh siap esok, makanya saya terus deal. Order sekotak ada 25 biji cream puff.

Terliur tengok bila Kak Jue
mesej kata dah siap...
Ni saya ambil masa dah sampai rumah,
tak sabar nak makan dah!

So, tadi saya ambil di rumah kak Jue. Ya Allah, tak tahu la nak cakap... rasa nak peluk je kak Jue tu... Ye la, saya mesej malam tadi, hari ni cream puff tu dah ada di tangan saya... Alhamdulillah. Terharu sangat kak Jue sudi buatkan untuk saya yang dah lama cari ni. Nak pula bila baca dekat Facebook kak Jue yang suaminya kena keluar pukul 3 pagi cari telur, sebab kehabisan stok. Punyalah kak Jue nak siapkan juga order saya.

Dalam kereta rasa tak sabarnya la hai nak makan, tapi tahan je... tunggu sampai rumah. Elok je sampai rumah, terus saya hadap. 5 biji sekali makan... Subhanallah, sedap (kena dengan tekak saya). Saya ingatkan krim kastard tu manis, tapi tak la... sedang elok je rasanya.

Siapa-siapa area Sentul, Gombak dan sekitarnya, yang mencari cream puff, bolehlah deal dengan kak Jue ni. Recommanded, servis cepat, rasa sedap. 😜 

Oh lupa, sebenarnya kak Jue pun ada buka kelas belajar buat kek, kuih dan pastry secara online tau. Kalau ada sesiapa yang nak tahu modul kelas bakery online dan nak belajar, boleh ke Facebook Kak Jue atau boleh call/Whatsapp  je dekat nombor ni:

Kak Jue: 011-2846 3842

Terima kasih, kak Jue... 😍😍😍 InsyaAllah boleh order lagi... Moga kak Jue dan keluarga, sentiasa sihat walafiat dan diberikan rezeki yang berkat serta berlimpah ruah... Amin ya Allah... 

Nota kaki: Encik hubby pun mesti dah lega tak dengar pasal cream puff ni lagi... 😂😂😂 Kesian dia, merata mencari.
 
 

Friday, January 06, 2017

Kempen Bebas Plastik di Selangor

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Jika anda tidak menetap di Selangor, tetapi bercadang untuk bercuti dan membeli-belah di Selangor, pastikan ada membawa woven bag atau recycle bag sendiri. Peniaga dan peruncit di Selangor tidak lagi menyediakan beg plastik untuk barangan yang dibeli. Caj 20 sen akan dikenakan bagi setiap beg plastik yang digunakan. 

Jika sebelum ini, kempen 'Hari Tanpa Beg Plastik' hanya dilakukan pada hari Sabtu, kini ia dilaksanakan SETIAP HARI bermula 1 Januari 2017 di Selangor. Selain beg plastik, bekas makanan polisterin juga tidak dibenarkan. 

Woven bag macam ni, masa kerja wartawan dulu banyak dapat...
So, saya dah pesan pada encik hubby, "sila bawa balik
woven bag yang dapat masa assignment". 😝
 
Apa kelebihan kempen #bebasplastik ini?
  1. Bijak berbelanja - ajaib rasanya bila kita nak membeli-belah, tapi kita memikirkan recycle bag yang dibawa tak cukup... 😂😂😂 Eh, betul tau, semalam saya membeli-belah di Giant, tapi disebabkan saya hanya membawa tiga recycle bag bersaiz sederhana, maka saya berkira-kira untuk membeli banyak barang. Maklumlah, dalam masa yang sama terfikir juga, baik saya masukkan duit 20 sen tu dalam tabung anak-anak daripada beli beg plastik kan. 😜 Bukan kedekut, tapi iyelah 20 sen tu satu beg plastik, kalau 5 beg plastik kan dah RM1? Tapi Giant ni bijak juga, dia tak jual beg plastik, dia jual recycle bag, berharga RM4.50 ke atas. Nampak tak pandai dia meniagakan?! So, kita sebagai pengguna ni kenalah sentiasa bijak.

  2. Memupuk rasa tanggungjawab pengguna dan peniaga - kempen ini sebenarnya memerlukan lebih rasa tanggungjawab dari pengguna dan peniaga. Kenapa? Sikap sambil lewa sesetengah pihak yang merasakan kempen ini menyusahkan atau tidak rasa bersalah untuk membayar 20 sen untuk satu beg plastik akan menyebabkan tujuan kempen ini sedikit sebanyak tidak tercapai. Begitu juga jika ada segelintir peniaga yang takut kehilangan pembeli, berikutan perlaksanaan kempen ini. Bak kata orang, mula-mula memang rasa susah... tapi kalau kita dah jadikan amalan, InsyaAllah tak la susah mana pun. Cuma perlu tingkatkan rasa tanggungjawab dan prihatin terhadap kebersihan bumi.

  3. Tanpa plastik, jimat minyak - Beg plastik diperbuat daripada bahan petroleum, ia memerlukan berjuta-juta gelen minyak. Sedangkan bahan itu boleh dimanfaatkan untuk kegunaan lain seperti tujuan pengangkutan dan penghasilan tenaga elektrik.

  4. Kesedaran untuk menyelamatkan bumi - basically ini adalah sebab utama kempen bebas beg plastik ini dilancarkan. Pengunaan beg plastik yang tidak terkawal sebenarnya memberi 'tekanan' kepada bumi sendiri. Plastik mengambil masa yang lama untuk dilupuskan. Maka jika penggunaannya tidak terkawal, bumi akan menjadi semakin tenat. Selamatkan bumi sekarang untuk menjamin keselesaan generasi akan datang.
Terima dengan positif. 😍 Kempen ini adalah sebahagian dari usaha kita untuk menyelamatkan bumi. Kita mula sekarang, InsyaAllah bumi akan lebih baik untuk generasi akan datang. Jom berikrar!

Ikrar #bebasplastik di laman sesawang http://www.bebasplastik.my/#

Moga kita menjadi pengguna yang bertanggungjawab pada alam sekitar. Masih ingat cerita penyu yang mati akibat tercekik plastik (kerana menyangka plastik itu obor-obor)? Kesian... 😭 Kita boleh elak dari perkara seperti itu berulangkan?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...