Nuffnang Ads

Tuesday, January 13, 2015

Alisya Mula Sekolah

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Petang semalam baru kecoh-kecoh pi Tadika yang dekat dengan rumah ni. Kami belum daftarkan Alisya di mana-mana tadika sampailah first day start sekolah ni. 

Macam biasa Alisya yang rajin nak pergi sekolah ni asyik dok tanya bila nak pergi sekolah. Maklumlah, sibuk berkemas lepas pindah hari tu, memang tak sempat nak uruskan sekolah Alisya.

Kisahnya semalam lepas hantar Faris di sekolah dalam jam 3 petang baru bawa Alisya ke Tadika yang kami nak hantar tu... Bila tanya masih ada kekosongan ke tak... cikgu di situ cakap, dah penuh. Ada satu tempat pun, reserve untuk orang yang daftar online.

Alamak, habislah... Mana pula nak hantar Alisya ni? Bila dapat arahan pindah last minute memang tak sempat nak cari sekolah Alisya. Bila cikgu cakap tak de tu, puas saya fikir mana lagi ada Tadika. Seingat saya, kalau ada pun dah taman lain. 

Saya dok fikir biar dekat, senang saya nak adjust masa nak hantar dan ambil anak dari sekolah. Alisya sekolah pagi, Faris pula sekolah petang. Dan sekolah Faris kena keluar ke jalan besar. Maklum je la, dah duduk KL ni... Mana-mana pun sesak.

Cikgu tu bila tengok saya dan encik hubby dok fikir-fikir mana nak hantar, dia pun cakap, "tak pe la, bagi saya borang tu dulu... (sebab saya dah siap isi borang daftar). Orang yang daftar online tu kata nak datang hari ni (hari pertama sekolah tu). Misal kata dia tak datang, saya mesej Puan malam karang."

Malam tu dapat Whatsapp dari cikgu tu... Katanya Alisya boleh datang daftar, sebab orang tu tak datang. Alhamdulillah... Alisya bukan main seronok lagi. 

Macam biasa, menguruskan Alisya untuk ke sekolah sangat-sangatlah senang. Tak menangis pun. Sebaliknya tak sabar-sabar nak sekolah.

Saya harap Alisya ok. Sebab kalau ikutkan, tadika baru dia ni, sistem bukunya tak sama dengan tadika lama dia. Harap Alisya tak keliru macam Faris dulu.

Moga Alisya dan Faris, mudah belajar di tempat baru. Moga Allah permudahka  semuanya. Amin...

Monday, January 12, 2015

1st Day Faris @ New School

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Alhamdulillah first day Faris di sekolah baru tiada drama air mata... Phew! Rasa tersangat lega di situ... (^_^)

Kalau tahun lepas 6 bulan yang pertama memang agak mencabar. Sebab hari-hari bila ke sekolah kebangsaan dan sekolah agama, Faris menangis dan meraung sekuat-kuat hatinya. 6 bulan terakhir, baru la dia ok sikit, walaupun abahnya kena tunggu di luar sekolah setiap hari ketika perhimpunan pagi hingga dia masuk ke kelas. Abahnya kena buat macam tu sehingga ke akhir tahun lepas.

Kalau tahun lepas sekolah kebangsaan di Melaka, Faris sekolah pagi. Tahun ni di KL Faris sekolah petang. Saya pula yang rasa janggal... Nampaknya timing saya pun kena berubah. 

Lebih-lebih lagitime memasak. Kalau tahun lepas Faris sekolah pagi, bekal dia pun adalah menu makanan pagi... macam nasi lemak, nasi goreng, mee/mihun/maggi goreng, cucur dan roti. 

Tapi bila sekolah petang ni saya kena masak tengah hari awal dari biasa, agar Faris dapat bawa bekal nasi ke sekolah. Masih kelam kabut... tengok dulu seminggu ni macam mana nak adjust masa masak, mengemas dan lain-lain. 

Maklum la... dah duduk dengan adik beradik yang lain, kerja jadi 2 kali ganda. Kain yang dibasuh/dijemur/dilipat jadi 2 kali ganda. Kalau masak pula, dulu untuk 4 orang, sekarang untuk 6-7 orang. Macam tu jugalah kerja-kerja rumah yang lain.

Oh ya, Alisya belum sekolah lagi hari ni... tak tahu lagi tadika mana nak dihantar. So, hari ni Alisya kebosanan di rumah bila abang Faris pergi sekolah. Kerap juga dia buka pintu dan jenguk dari tingkap bilik dan bertanyakan bila abang nak balik. Kesian dia. Tengok petang sikit baru tanya tadika kalau masih ada kekosongan untuk Alisya.

Pautan lain kisah masuk sekolah tahun lepas:

* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Wednesday, December 31, 2014

Berlabuhnya Tirai 2014

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Banyak kenangan yang sedih dan pedih dilalui oleh Malaysia sepanjang tahun 2014 ini. Penutup tahun yang juga menyedihkan bagi rakyat di #pantaitimur dan juga #airasia. Juga beberapa insiden yang menyedihkan... Hingga sesak dada membaca/menonton berita.

Beberapa minit lagi tirai 2014 akan dilabuhkan... 2015 bakal menjelma... Moga buku baru buat Malaysia akan tercatatnya cerita-cerita indah. Sekali gus mengubati hati-hati kita yang sedang bersedih. Kita doakanlah yang baik-baik buat Malaysia. Moga rakyat Malaysia sentiasa di bawah lindungan Allah SWT.

Selamat Tahun Baru 2015 duhai sahabat. Moga cerita 2015 kita juga lebih baik dari tahun 2014. Moga Allah mengampunkan segala kekhilafan kita dan sentiasa merahmati dan memberkati kita. Amin.

* * *
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


Wednesday, December 24, 2014

Sana Sini Kotak!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


Masih berbaki beberapa hari di bumi Hang Tuah. Bertungkus lumus membungkus semua barang yang akan diangkut ke Gombak. Moga Allah permudahkan segala urusan. Amin...

Kebetulan di Melaka ada buat kutipan/sumbangan oleh para sukarelawan untuk mangsa banjir di negeri-negeri Pantai Timur. Maka saya asingkan semua baju yang masih elok... Sayang sebenarnya... Tapi sebab saya pun jarang pakai, dan terpaksa limitkan barang untuk berpindah ni... so rasanya better saya berikan kepada mereka yang memerlukan...

Moga bantuan saya yang sedikit ni dapat meringankan beban mangsa-mangsa banjir. Sedih sangat tengok mereka... Terutamanya anak-anak kecil dan orang tua. Jangan berhenti berdoa... bantulah sehabis daya... Moga Allah sentiasa melindungi mereka...

Kepada yang sudi singgah ke blog ini, terima kasih banyak-banyak... Nanti dah reda mengemas di Gombak, saya akan buat kunjungan balas... Jangan serik menyinggah kalau tiada entri terbaru yea...!

Moga rakan-rakan blogger sentiasa dalam keadaan sihat walafiat dan sentiasa dalam kasih sayang Allah. Amin.

Wednesday, December 17, 2014

Misi Mencari Rumah Untuk di Jual/Beli

  
Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Masih lagi dalam mood mencari rumah untuk di beli, di sekitar Gombak. Rasa nak muntah dah mencari through internet. Banyak juga masalah bila mencari atas talian ni. Memanglah informasi di hujung jari. Namun ada juga seperti yang tidak diharapkan.

1. Agen perumahan tidak menjawab call dan reply mesej - so saya terus reject agen tersebut, jika rumah pilihan saya seterusnya juga tertera namanya...

2. Gambar yang ditunjukkan bukan rumah yang sebenar - kalau ada tulis gambar sekadar hiasan ok lah juga... boleh terima...  ini tak. Memang menghampakan bila pergi view rumah tersebut... memang tak sama langsung dengan gambar! Bila tanya agen, katanya "ooo itu gambar just hiasan only." CEH!!

3. Info tidak updated! Kebanyakan rumah dah terjual, tetapi masih ada dalam list carian. Walaupun tarikh yang diupdate tu tak sampai seminggu lagi, rumah tu dah terjual dan tidak dikeluarkan dari senarai. - so masa mencari rumah jadi sangat panjang, sebab cari, call, "dah jual", cari lagi, call lagi, "dah jual", dan begitulah seterusnya... LETIH!

Ooo ramai juga yang tanya, kenapa saya tak nak duduk di rumah saya yang di Amansiara tu... Rumah tu memang best sebenarnya... Tapi ada beberapa sebab juga la... dan salah satu sebabnya... Penyewa kami tu jaga rumah tu dengan baik (kami ada dua tiga kali bertandang ke rumah tu)... plus, dia bayar sewa advance sebulan. Mana nak cari penyewa macam tu kan...?! Lagipun tak sampai hati nak bagi notis singkat macam ni pada dia. Kesian kat dia anak beranak.

Lagi satu ada juga yang tanya, kenapa tak duduk di Gombak rumah arwah mak dan ayah saya...?! Sebenarnya barang kami pun dah banyak... peti ais, mesin basuh sofa, katil dan macam-macam lagi la... Semestinya tak dapat sumbat semuanya dalam rumah Gombak tu.

Kenapa nak beli rumah... sewa je la dulu... nanti-nanti baru beli rumah... Alahai... kalau nak tahu, sewa rumah di KL ni RM1500++/sebulan. Sama je macam bayar rumah yang dibeli. Baik beli rumah dari menyewakan?! Kalau menyewa, nanti dah jumpa rumah beli nak kena pindah lagi... aduh... tak sanggup nak fikir!

Sebab tu la encik hubby saya plan beli rumah terus. Moga Allah permudahkan urusan kami sekeluarga untuk mencari rumah dan sekolah untuk Faris dan Alisya. 

Kot-kot la ada blogger yang tahu or nak jual rumah area Gombak dan sekitarnya, boleh la beritahu saya. Moga dengan bantuan anda, saya doakan agar Allah juga akan permudahkan urusan anda nanti. Amin...


Nota Kaki: Saya mencari rumah teres (2 tingkat) di Gombak atau sekitarnya. Kalau ada yang nak suggest di area Puchong dan Rawang atau sekitarnya, boleh juga... Thank you in advance, blogger! (^_^)

 * * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...