Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Monday, March 11, 2019

Kisah 13 Tahun Lalu

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

13 tahun lalu, saya pernah meminta izin daripada Mak Lang, Khalsom Bibi Sarbat Khan dan Pak Lang saya, untuk menangguhkan majlis nikah dan sanding.

Ketika itu, mak saya dalam keadaan yang sangat kritikal. Menghuni ICU berbulan lamanya. Saya juga hampir setiap hari berulang dan bergilir dengan adik beradik yang lain menjaga mak di hospital.

7 Mac 2006, apabila mendapat khabaran mak telah meninggal dunia, saya terus ke hospital semula setelah baru bertukar shift dengan abang sulung saya. Saya bersama abang sulung menguruskan jenazah mak di hospital.

Di bilik mandikan jenazah, saya rasa tenang melihat mak. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya tubuh badan mak tak perlu lagi ditebuk dan dimasukkan pelbagai wayar.

Memandikan jenazah mak, merupakan perkara yang tidak dapat saya lupakan hingga ke hari ini. Ya, 13 tahun telah berlalu. Namun saya masih ingat dengan jelas.

Perginya mak bersama doa-doa untuk anaknya,
Perginya mak bersama redup pandangan matanya,
Perginya mak bersama lembut belaiannya,
Perginya mak bersama hangat pelukannya,
Perginya mak bersama manis senyumnya,
Perginya mak bersama gelak tawanya,
Perginya mak bersama sedap air tangannya,
Perginya mak bersama indah nasihatnya,
Perginya mak bersama...
Rindu yang sukar untuk diungkap.


Bagaimana dengan majlis nikah dan perkahwinan saya? Ia tetap berlangsung, pada hari keempat (11 Mac), setelah tiga hari berturut-turut majlis tahlil untuk arwah mak.

Kini,
13 tahun menanggung beban merindui mak.
Dan,
13 tahun bersama cinta hati saya.

Baiknya Allah, digantikan kehilangan mak dengan kehadiran suami.


Selamat hari ulangtahun perkahwinan yang ke-13 encik suami.

Nora Karim
Berbahagialah, jika kamu masih ada ibu dan ayah. Berbaktilah kepada mereka.

Artikel berkaitan:
Genap 10 Tahun Pemergian Mak

Thursday, February 28, 2019

Ulasan Buku: Head With Serban

Ulasan buku: Head With Serban
Penulis: Najmi Nawawi
Terbitan: Komrad Buku
Tahun terbitan: 2015
Ketebalan buku: 137 muka surat
Harga: RM20.00


Dai adalah perkataan Arab yang merujuk kepada pendakwah.

Nampak berat perkataan 'dakwah', seperti ia hanya layak dilakukan oleh ustaz, ustazah, pendakwah mahupun para alim sahaja. Namun sebenarnya, ia adalah tanggungjawab setiap mukmin.

Perbuatan, cara komunikasi, cara menulis, tingkah laku mahupun apa jua yang kita lakukan adalah dakwah secara tidak langsung.

Senyum juga dakwah.

Menulis masuknya waktu solat di Facebook juga dakwah.

Berkongsi sesuatu yang menjadi manfaat kepada orang lain juga dakwah.

Belanja kawan makan juga dakwah.

Pendek kata, apa jua perkara baik yang kita lakukan dan bermanfaat pada orang lain, itu semua dakwah.

Buku ini adalah bacaan santai, bahasa dan jalan ceritanya disusun kemas. Mudah difahami.

Sampul bukunya (baca: cover) yang berwarna merah seolah-oleh memberitahu apa yang boleh dan tidak boleh seseorang itu lakukan dalam usaha menyampaikan dakwah.

Ada beberapa bab yang menyebabkan saya tersentap dan berfikir panjang. Begitu juga dengan kata-kata hikmah di dalamnya, yang kena batang hidung.

"Jangan sibuk nak 'bergetar tulang rusuk', kalau subuh pun nak kena kejut sampai 'bergegar tiang rumah'."

Sangat #deep dan #makandalam.

https://goo.gl/yA7XSh


Nora Karim
Moga Allah pandang usaha penulisan saya sebagai dakwah, dalam cubaan menyebarkan manfaat. InsyaAllah, amin...

Wednesday, February 20, 2019

Pre-order: Mama, Kopi & Wi-Fi

Pre-order: Mama, Kopi & Wi-Fi | Saya sebenarnya segan nak promosi buku kolaborasi pertama saya. Bukan apa, saya cuma tulis lima anekdot dalam buku tersebut, di samping 21 lagi penulis hebat di dalamnya.


Tapi bila lihat sambutan yang sangat menggalakkan daripada rakan-rakan, saya rasa sangat terharu.

Ada yang saya bagi diskaun, tetap bayar penuh sebab menghargai usaha saya bersama 21 penulis lain dalam menyiapkan naskah Mama, Kopi & Wi-Fi.


Subhanallah, terima kasih banyak-banyak, moga Allah berikan kesihatan yang baik dan sentiasa melimpahkan rezeki buat kamu.

Tak sangka juga, rupanya saya ada beberapa orang 'silent reader' yang mengikuti setiap perkongsian saya, baik di blog mahupun di Facebook. Sungguh, saya sangat terharu!


Moga apa jua perkongsian saya, di 'platform' mana sekalipun, memberi manfaat kepada pembacanya.

Jika masih ada lagi 'silent reader' saya di sini, saya doakan kalian sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah.

Ada juga di kalangan pembeli buku kami, yang saya tak kenal langsung, tapi tetap sudi 'support' dan membeli buku kami. Semoga Allah sentiasa permudahkan segala urusan kalian.


Disebabkan urusan promosi dan 'marketing' buku jadi tanggungjawab penulis, sekali lagi saya mewar-warkan, buku kami bertajuk "Mama, Kopi dan Wi-Fi" telah dibuka untuk 'pre-order' dengan harga RM19 senaskah (tambahan RM8 untuk kos pos Semenanjung Malaysia).

Harga ini adalah istimewa untuk 20 orang pembeli terawal. Klik link untuk tempahan http://www.wasap.my/60193441384

Nora Karim
Terharu sungguh dengan sokongan kalian. Terima kasih banyak-banyak.

Monday, February 18, 2019

Sedekah, Nanti Allah Gantikan Dengan Lebih Baik

Sedekah, Allah Ganti Dengan Yang Lebih Baik | Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


Ini anak saya, Alisya Farha.

Seorang yang sangat berjimat cermat. Jarang  membelanjakan wang sakunya di sekolah. Jarang juga membeli benda-benda yang dirasakan tidak perlu.

Dia juga digelar oleh abangnya sebagai 'si kedekut, tahi hidung masin!'

Tapi 'si kedekut' ini tahu ke mana harus dibelanjakan duit simpanannya.

'Si kedekut' ini paling suka bersedekah. Dia sangat istiqamah dalam memberi sedekah.

Setiap hari Khamis, 'si kedekut' ini tidak pernah tinggal memberikan sedekah kepada orang yang menadah tangan di pasar malam yang biasa kami kunjungi.

Apa juga tabung derma yang ada sepanjang pasar malam ini, dia akan masukkan RM1. Nilainya memang tidak banyak, tetapi saya percaya nilai itu sangat menggembirakan hati orang yang menerimanya.

Pernah satu hari, dia terlupa bahawa hari itu hari Khamis. Dia telah kehabisan duit belanja sekolah.

Dalam kereta, dia tanya saya, "mama boleh pinjamkan Alisya duit seringgit-seringgit tak?"

"Nak buat apa? Kalau nak beli apa-apa cakap je nanti mama bayarkan," jawab saya.

"Er tak... bukan nak beli apa. Alisya nak bagi sedekah dekat pasar malam tu. Alisya lupa hari ni hari Khamis. Dekat sekolah tadi, Alisya sedekah RM1 dekat kawan Alisya sebab mak dia lupa nak bagi duit belanja," jelasnya.

"Sedekah? Kenapa bukan bagi pinjam?" soal saya.

"Kalau Alisya kata pinjam, nanti dia kena bayar balik, Alisya tak dapat pahala. Kalau Alisya kata sedekah... dia tak payah bayar balik, Alisya dapat pahala. Lagipun, kalau nanti mama terlupa nak bagi Alisya duit belanja, mesti Allah gantikan siapa-siapa untuk sedekah dekat Alisya pula...."

Allah...

Sentap!

Malu!

Segan!

Nora Karim
Saya yang ajar dia supaya selalu bersedekah, tapi saya yang selalu berkira-kira sebelum memberi. Allah... 😓

Thursday, February 14, 2019

Buku Kolaborasi Bakal Terbit: Mama, Kopi & Wi-Fi

Buku kolaborasi bakal terbit: Mama, Kopi & Wi-Fi |Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Subhanallah...

Sebelum ini, saya pernah berasa sangat sukar untuk menyiapkan lima anekdot bagi buku pertama saya bersama 21 orang penulis lain.

Boleh baca di link ini:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155191275583078&id=670428077

Alhamdulillah...

Hari ini, saya sangat bersyukur kerana buku tersebut sedang dalam proses akhir penerbitannya.

Rasa macam tak percaya, apabila diberitahu sampul buku (baca: cover) telah siap direka. Isi kandungannya pula sedang dalam proses suntingan awal sebelum diserahkan kepada editor yang lebih pakar.

Mohon doa daripada sahabat semua, agar projek buku kolaborasi kami ini akan dipermudahkan dan berjalan lancar.

Berikut adalah tajuk anekdot tulisan saya:
1. Angin...
2. Berkat Doa Ibu
3. Dietlah, Dah Gemuk!
4. Mentos Pun Boleh
5. Pisang Kaki


Sukacita saya nak war-warkan, buku kami bertajuk "Mama, Kopi dan Wi-Fi" telah dibuka untuk 'pre-order' dengan harga RM19 senaskah (tambahan RM8 untuk kos pos Semenanjung Malaysia).

Harga ini adalah istimewa untuk 20 orang pembeli terawal. Klik link untuk tempahan http://www.wasap.my/60193441384

Nora Karim
Dah terbau buku baru dalam tangan.
Ya Allah, permudahkanlah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...