Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Sunday, April 28, 2013

Buang Hempedu: Sebab Saya Jalani Pembedahan

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah...

Saya tertarik bila baca komen yang di tinggalkan oleh Nur Eillmie dalam entri ini.


Minor operation yang saya jalani tu dah pun dua tahun berlalu. Alhamdulillah sejak operation tu saya tidak lagi mengalami sakit perut (seakan gastrik yang teruk sehingga ke belakang badan)... sakit-sakit sendi, sukar bernafas dan lain-lain. Sebelum operation saya tidak boleh nak makan, perut cepat terasa sebu... Muka pucat, tak larat berdiri atau duduk lama... Pendek kata semua benda tak boleh nak buat sebab perut rasa tak selesa...

Berikut adalah kesan-kesan yang mungkin akan berlaku jika seseorang itu tidak membuat pembedahan buang hempedu, seperti yang diberitahu oleh doktor (Dr Huzaimi Yaakob, KPJ Kuantan) yang merawat saya dulu:

1. Diserang penyakit kuning yang serius - apabila ada batu karang yang tersumbat di saluran hati, maka pesakit akan mengalami demam kuning yang serius, yang juga mengakibatkan mata putih menjadi kuning. - kaedah penyelesaikan, doktor akan melakukan Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP), bagi mengeluarkan batu yang tersumbat dan membesarkan saluran hati.

2. Pendarahan dalam perut - batu karang yang besar/kecil akan sentiasa bergerak (cuma kita je tak sedar) dan ini akan menyebabkan ia tersumbat pada saluran-saluran utama, jika ia tidak dikeluarkan dengan segera, kemungkinan pesakit menghadapi pendarahan dalam perut.

3. Kesan kepada pankreas dan hati - jika tiada rawatan segera, ia boleh turut merosakkan pankreas dan hati pesakit. Jika ini berlaku, pesakit akan mengalami lebih banyak komplikasi.

4. Urine akan berwarna kuning pekat/merah darah, senak perut, loya dan muntah-muntah, sakit perut yang berterusan, tidak berdaya dan lain-lain - inilah yang akan ditanggung oleh pesakit selama mana  dia tidak menjalani pembedahan tersebut. Dan harus diingat, batu karang akan sentiasa bertambah dan membahayakan jika tiada rawatan susulan.

Batu karang dari hempedu saya...
Apa yang saya boleh cakap... Risiko-risiko di atas, (yang akan ditanggung saya) adalah lebih "menakutkan" daripada melakukan operation bagi mengeluarkan batu hempedu tersebut. Saya diserang sakit yang teruk sebanyak 2 kali. Pertama pada trimester kedua ketika mengandungkan Alisya, yang ketika itu Encik hubby ke Johor dan saya tinggal bersama Faris (berusia 3 tahun lebih). Apalah yang boleh Faris buat ketika saya sakit tu...?! Saya berguling-guling menangis atas katil sambil cuba menelefon Encik hubby. Mujur dapat cakap dengannya, kemudian dia minta biras saya datang, sementara dia berpatah balik ke Kuantan (ketika tu kami duduk di Kuantan).

Dan kali kedua saya sakit teruk adalah pada usia Alisya 10 bulan (masa tu Alisya fully breastfeed). Diserang sakit ketika di office. Saya mengalami demam panas secara tiba-tiba, sakit seakan gastrik yang teruk, badan berpeluh dan seram sejuk, urine bewarna kuning pekat, serta loya dan muntah-muntah. Akhirnya, saya dapatkan rawatan dari pakar dan putuskan untuk buat operation.

Kenapa saya "berani" (tak la berani sangat pun sebenarnya... takut juga...) dan bersetuju untuk lakukan operation?

1. Takut akan risiko yang bakal saya tanggung jika tidak melakukan operation tersebut.

2. Tentulah sebab anak-anak. Usia anak-anak saya ketika tu, Faris 3 tahun lebih, Alisya belum pun setahun dan fully breastfeed - teringat kata-kata doktor, "kalau you nak tengok anak-anak membesar, you sendiri kena sihat walafiat! Kalau you tak sihat, macam mana you nak jaga kebajikan anak-anak dan suami you?!"

2. Sebab Encik hubby saya cutinya tidak menentu, saya risau jika saya diserang sakit ketika dia berada jauh dari rumah (outstation) - pengalaman sakit ketika suami tiada di rumah, betul-betul menakutkan... saya menangis menahan sakit, manakala Faris menangis nak susu... tapi saya memang tak daya nak bangun langsung! (betulkan? macam mana nak buat susu kalau saya sendiri tak berupaya nak bangun, tu la maksud kata-kata doktor tu...)

Sepanjang 2 tahun lepas operation ni... saya tak lah berpantang sangat... cuma makanan yang sangat berminyak dan bersantan saya kurangkan... Bukan tak makan langsung... Boleh... memang boleh makan seperti ketika kita ada hempedu... cumanya, lepas tak de hempedu, kita kurangkanlah sikit pengambilannya... Itu je... (^_^)

Saya cadangkan Nur untuk dapatkan consultation dari doktor pakar. Tanya dari A-Z mana-mana yang kita tak pasti tu... Dari sebelum operation sehinggalah kesan selepas operation. Biasanya kita akan rasa lebih tenang bila doktor ceritakan dari A-Z. Saya sendiri akui, saya tidak selesa dengan doktor pakar pertama yang saya jumpa, kemudian saya mendapatkan khidmat doktor pakar yang lain yang mana lebih mesra dan sedia menjawab pelbagai soalan saya. 

Bila dah consult dengan doktor, plan dengan suami tentang penjagaan anak-anak macam mana... Sebab mungkin kena duduk di wad untuk 3-5 hari. In sha Allah, selepas operation tu, Nur akan lebih sihat dari sebelumnya. Saya doakan Nur, agar semuanya baik-baik saja...

Pautan entri lain yang berkaitan:
 


26 comments:

  1. seriau juga bila baca pasal batu hempedu ni..mana ada operation yg tak sakit..tp klu utk kebaikan,terpaksa juga la kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul PK... walaupun minor operation... still takut gak... huhu

      Delete
    2. Memang sakit tapi masih dapat tahan...yang sakitnya pembedahan hempedu ni bila hos kat perut di tarik sb masa tu dah sedar

      Delete
    3. Alahai... kesian... moga segera sembuh... seriau pulak baca... huhu

      Delete
  2. ooo bhaya gak ye kak... tiba2 tingat sy yg x bedah lg klnjar tiroid ni..

    *sori kak, smlm lps msg akak, sy terus tido.. penat saya...

    btw, ms sy prgnant.. sy xda buat apa2 pun kak.. doc ckp, klnjar tiroid bgkak, xda ubat, cr nk ilang hnya bedah...

    sy jd bgkak, sblm prgnant lg kak... tp lps brsalin dia jd mkin besar

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua penyakit pun kalau dibiarkan akan memudaratkan kita...

      Delete
  3. cikgu dulu masa pregnant kan firas sakit belah kanan, berguling2 jugak la, nak tarik nafas pun sakit. sebelum tu cikgu ada cyst. tapi cyst tu tak dapat di kesan dah waktu usia firas 4 bulan dalam kandungan. doktor pun tak tahu apa punca sakit cikgu tu. last2 cikgu diberi ubat kuatkan rahim. Alhamdulillah lepas tu nak kencing pun dah tak sakit. kalau tak lepas kencing nak jalan pun azab. cuma tu lah, masih menjadi tanda tanya apakah sakit sebenar waktu tu. dah sekarang ni pulak tetiba satu badan rasa menyucuk dan cepat rasa macam hilang tenaga. moga allah jauhkan segala penyakit berbahaya aminnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allahuakbar... moga semuanya baik2 saja... kalau ada masa buat la check up ya ceqgu...!

      Delete
  4. assalamualaikum ... alhamdulillah dah sihat . mudah-mudahan trus sihat ya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam... alhamdulillah lepas operation mmg sihat walafiat... dengan izin Allah... :D

      Delete
  5. Takut saya baca.. Moga akak sentiasa sihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah... sihat dah sekarang... :D

      Delete
  6. Syukur sekarang dah sembuhkan NK...sapalah tak takut, operate tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah... kan?! kalau kata kena operate mmg takut la haih!! huhu

      Delete
  7. Dun worry to those who suffer gallblader stone (batu hempedu), just remove yr gallblader.. i had one suffer the pain for yrs and nvr thought it was gallblader stone. The surgery is a minor one.

    ReplyDelete
    Replies
    1. agree... it's minor operation... :D

      Delete
  8. Salam sye nk tnye..sye pn br lps operet buang hempedu bngkak..de batu di saluran kt hempedu..n then skang sye kne pki tiub kt perut smentara..sis de x kne pki tiub ney..tu yg wt sye risau mmg sush nk bjln ngn tiub ney..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam... saya operation dulu tak de pulak pakai tiub tu... untuk sementara je kan? mungkin untuk perbetulkan saluran tu... banyakkan bersabar... moga segera sembuh ya...

      Delete
  9. Salam sis sy nak tahu jgk...mcm mana nk tahu kita ade sakit hempedu atau x..adakah melalui x.rey...sbb sy rasa ade tanda2 mcm sis ckp to..tp doktor kata gestrik jerk...sy pernah bt edocopy tp doktor kata sy ade gestrik ulser....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ada buat entri khas untuk ini:
      http://dialoguda.blogspot.com/2014/08/batu-hempedu-lakukan-ultrasound.html

      Moga sedikit sebanyak dapat membantu...

      Delete
  10. Mase sya mngandung ank ke 3... Mse tu kndungan dah 7 bulan.. seminggu skali mesti skit perot... xleh bernafas... Berpeluh... Tiap kali kene serang... Suami bawak pergi hospital... Jarak umah ngan hospital lbih kurang 16km... Cucuk ubat tahan skit... Doc ckp gastrick... Ataupun mngkin ank menendang mmbuatkan saya jadi saki d ulu hati n xleh nafas.... Lama sya mnggung sakit... X sabar nk mlahir kan ank... Sebb dah x tahan menggung sakit... Lepas bersalin... Waktu anak umo 30 hari... Saya sakit lagi.... Sakit... Sakit... Nnnn sakit... Sampai umo ank 50 ari.. sy skit teruk.. sampai masuk wad... 9 hari.. baru doc scan.. n dia cakap ada batu lam hempedu... Huhuhuhu... Setelah sekian lama menahan sakit... Sampai saya dah lemah... Baru dia scan.. tu pun sebb suami mendesak... Takkan la gastrick sampai sminggu skali... Oh hospital kerajaan... Nak pegi swasta x mampu... Skarang umo anak 9 bulan baru bleh tarikh operation... Lama nya mnggung sakit... Allah jew yang tahu... Sakit lagi anak kecik lagi... Ank yg tengah mmbesar lagi... Nasib baik suami bnyak mmbantu... N adik bradik yg mnjaga ank2 ketika suami pegi kerja... 02112015 ni tarikh opration... Doakan yg terbaik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza... Allah... saya dpt rasa apa yg Liza rasa... sakit jgn cakap la... bila dah sakit nak buat apa2 pun tak boleh... Liza jaga diri... sementara nak tunggu operation ni, kurangkan mkn makanan yg berminyak n santan... Moga semuanya dipermudahkan Allah... Jaga diri...

      Delete
  11. Td chk up, ngadu sakit nyucuk2 kt ulu hati
    Doc scan ckp ada batu kecik kt hempedu. Now tgh pknen 7 bulan. X thu nk wat apa, doc bg surat refer pakar. Skrg tgh cari info kt google

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allahuakbar... sabar Irfa... dulu saya mula2 kena pun masa pregnant... tapi bila jumpa pakar, katanya tak boleh buat apa sbb tgh pregnant... so doc suruh sabar & jaga makan... saya buat operation pun lepas dah bersalin, masa tu anak baru 5 bulan.... banyakkan sabar yea irfa... moga Allah permudahkan semuanya... jaga diri baik2...

      Delete
  12. Assalaam.. saya alin..saya br jalani pembedahan buang hempedu pada 1/8/2016. So far terasa perut cepat berangin kalo makan. Asyik kentut2 n sendawa je. Masih ade rse takut akan kesan jgka masa pjg. Tp rsenye nknsihat mg kena pantang makan la. Tu je yg trbaik pada kite yg dah tkde hempedu ni.. semoga akak dan saya diberi kesihatan yg baik demi anak2 dan suami kite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam Alin,

      Untuk beberapa hari/minggu selepas pembedahan memang kita akan kerap rasa sebu perut, kentut dan sendawa. Itu biasa. Yang penting jaga makan untuk tiga bulan pertama. InsyaAllah semua baik-baik saja.... (^_^)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...