Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Tuesday, April 23, 2013

Ubati Loya Dengan Limau Nipis


Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Loya, muntah atau morning sickness (mabuk) adalah perkara biasa yang akan dihadapi oleh wanita hamil, ia normal dan berlaku kerana perubahan hormon pada tubuh wanita hamil. 

Apa yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah ini adalah dengan meminum air limau nipis suam.  

Dapatkan sebiji buah limau nipis yang sedikit tua, perahkan jusnya, campurkan dengan segelas air panas suam dan sedikit gula. 

Minum setiap kali anda terasa loya atau mahu muntah. Dan kemudian dapatkan rehat yang cukup!  ^_^


8 comments:

  1. Air limau nipis mmg favotite saya tu... tapi susahnya nak cari limau nipis kat sini, kadang2 jer ada jual kat kedai, kalau tak guna lemon aje la :)

    ReplyDelete
  2. saya suka minum air limau nipis biler rasa muak lepas makan...

    ReplyDelete
  3. Good info utk org mcm saya yg tak pernah kena morning sickness...alhamdulillah...☺☺

    ReplyDelete
  4. tapi tak loya pun suka minum air limau suam hihihihi.. sedapp..

    ReplyDelete
  5. berkesan ekk?nasib mul2 pregnant dulu sy loya sikit2 je..masih bley adapt lg la..kawan sy bg petua amalkan minum sesudu madu,bagus gak utk kurangkan loya..:)

    ReplyDelete
  6. tingat lg ms kecik2.. time nak balik kg dr trg ke perak or perak ke trg, saya jenis yg mabuk tau.. xleh jalan jauh mesti muntah.. so, arwah opah waya bg petua suh hidu buah limau tiap kali rasa loya.. alhamdulillah mujarab :-)

    ReplyDelete
  7. Nk.....dah berisi ke kat dalam tu hehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...