Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Friday, April 12, 2013

Khasiat 10 Surah

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Ada banyak entri tertunggak di dalam draft... tak tahu nak mula dari mana sejak anak-anak tak sihat hari tu (alhamdulillah sekarang AF saya dah sihat, Faris dah mula sekolah semalam, Alisya juga dah tak mengalami demam sejak semalam... Alhamdulillah, syukur)...

Mungkin saya boleh mulakan dengan perkongsian ilmu tentang surah-surah yang dapat melindungi/menyelamatkan kita daripada ujian besar Allah kelak. Memandangkan hari ni pun hari Jumaat kan... Moga bermanfaat buat kita semua... In sha Allah...

1) Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.

2) Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.

3) Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.

4) Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.

5) Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.

6) Surah Al-Kauthar dapat meleraikan segala perbalahan.

7) Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.

8) Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.

9) Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.

10) Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.



Nota kaki: Terima kasih buat MFM aka Maimun sebab sudi call dan bertanyakan khabar AF saya... (^_^) 



11 comments:

  1. Tq Nora, sangat2 bermanfaat ini. Pernah baca satu kisah di laman web gak, tentang bagaimana ada satu kubur seorang wanita tua yang tinggal di Perak, dimana kuburnya bercahaya diwaktu antara maghrib dan Isya'. menurut anaknya amalan ibunya yang sememangnya suka mengaji di waktu itu dan mengamalkan bacaan Al-Mulk. Insya Allah sama2 kita menambahkan amalan kita untuk bekalan kehidupan yang hakiki disana.

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..sihat dah semua. pasti kita sebagai ibu rasa lega sangat. kalau diri sendiri tak sihat, ok lagi tapi kalau anak2 tak senang duduk dibuatnya.

    p/s tq for the info. tentang surah yassin tu, sekolah saya adakan bacaan yassin setiap pagi sebelum masuk kelas. kesannya..ramai anak2 ini hafal surah yassin.. cikgu2 pun dalam peringkat nak hafal..maklum lambat sikit, yang tua ni banyak dosa..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum ... banyak surah yg beri kita fadhilat . Cuma kita jer yg banyak alpa ...

    ReplyDelete
  4. thanks share moga ianya bermanfaat untuk kita...

    ReplyDelete
  5. TQ sharing.. dapat juga ilmu baru..:)

    ReplyDelete
  6. Anak anak baru baik demam ke NK?...
    Tq atas perkongsian tu... Separuhnya ada dikumpulkan sekali dlm buku kecik tukan NK...senang sikit nak baca!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...