Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum
dan salam ziarah,
Semenjak dua menjak ni, suka sangatlah masak Tempe Sira. Mungkin sebab bila saya beli barang basah, ada stok-stok tempe yang baru sampai dan masih panas. Disebabkan semalam tak masak, hari ni gagah juga la saya masuk dapur, walaupun masih rasa tak sedap badan. Untuk anak-anak goreng ayam je lah. Eh, jom saya kongsi resipi mudah Tempe Sira ni.
2 bungkus tempe
Sedikit ikan bilis
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula melaka
Sekeping asam keping
Minyak untuk menggoreng
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, goreng tempe dan ikan bilis dan ketepikan.
2. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan cili kering kisar. Masukkan cili sos, gula melaka dan asam keping. Kacau sehingga naik minyak.
3. Tutup api dan masukkan tempe dan ikan bilis yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
4. Masukkan dalam bekas kedap udara. Dah tak panas bolehlah tutup. Siap! (^_^)
Selamat mencuba!
Selamat mencuba!
Ni favorite SB, tak perlu makan dengan nasik panas ke apa, lahap mcm tu saja dah cukup sedap
ReplyDeleteBetul tu SB, makan gitu je sambil tengok tv (macam makan Pop Corn) 😁
DeleteFebret anak2 akak ni...kdg buat bekal balik u .Kalau dorang balik pasti ada stok tempe...selain dari tempe sire ,goreng2 pun ok.
ReplyDeleteSyoklah anak2 ada bekalan tempe sira... 😄
Deletesedapnya... boleh buat nanti...
ReplyDeletepsssttt.. jemput join giveaway mia... http://www.mialiana.com/2016/09/giveaway-3d-gold-stemcell-serum-my.html
InsyaAllah... 😁 tq jemput...
Deletetempe goreng rangup memang best.
ReplyDeletekalau buat tempe bercili ada kentang ngan kacang sket - lagi best.
nanges terkenangkan best nya.
hihihi
hahahhahaha betullah!! memang sodap!!
Deletetempe ni makanan orang jaawa kan? dah glamer di johor?
ReplyDeleteBetul arz moha.. 😁
DeleteBetul arz moha.. 😁
Deletesdpnya kak.. ratah best ni.
ReplyDeleteSedapnya.ni memamg menu kesukaaan seisi keluarga kami tau..biasa makan dengan nasi tp klu ada lebih tu kepit makan dengan roti sedap woo
ReplyDeleteBaru minggu lepas masak gaya ni NK. Tapi kentanglah....tempe ni kurang sikit walaupun katanya jaws haha...
ReplyDeleteKata ornag nak rangup ikan bilis tu tunggu sambal tu sejuk baru masukkan benda benda bergoreng tu
Huhu! nnti nak try buat :)
ReplyDeleteSaya suka juga tempe ni tapi goreng biasa aje, tak pun bercili pedas-pedas. Memang favorite. Kalau ada tempe goreng macam ni, makan pun boleh bertambah.
ReplyDeleteTapi, bab tempe sira ni masih tak pernah lagi buat!
Sukalah kakak resepi ni. Zura kalau mkn kt cafe tanjung lumpur, kalau ada lquk tempe gini, memang boleh kata hari - hari zura beli. Sedap, simple, berkhasiat gitu. Thanks sudi share
ReplyDeleteTempe sira ni makan dengan nasi panas pun sedap. Ratah gitu je pun sedap!
ReplyDeletesedapnyaaaa la haiiii
ReplyDeletetempe mmg feveret saya.. dulu zaman kat matrikulasi makan nasik hari2 lauk tempe je.. jimat.. hehhe
ReplyDeletemenarik ni
ReplyDeletetempe sebenarnya berkhasiat.
ReplyDeleteyang di bungkus dgn plastik kurang sedap.
Betul tu dlm plastik kurang kick, tp yg dlm daun ssh nk jumpa...;-(
DeleteKalau orang pandai masak senang je masak apa2 pun eh :)
ReplyDeleteFebret kita ni, tp Cikna bukan org jawa ye... Baru ni jumpa Tempe dlm daun pisang 1 RM0.20 menggelupur kejap cari plastik terus beli RM4.00(kaut habis)
ReplyDeletesiap ada gula melaka...noe pun suka tempe macam ni..enak juga dimakan begitu saja
ReplyDelete