Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Thursday, June 13, 2013

Tutorial: Delete Blog

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Tutorial ini adalah atas permintaan seorang bekas pelajar saya yang ditinggalkan dalam salah satu entri saya.


Mungkin Izzati ada sebab kenapa nak delete blognya... tapi macam sayang pulakan?! Atau Izzati nak create blog baru? Apapun saya share jugalah tutorial untuk men'delete' blog. Moga sedikit sebanyak membantu.

1. Log in seperti biasa dalam blogger.com

 

2. Bila dah log in, biasanya page dashboard yang akan dipaparkan. Kemudian klik pada blog yang ingin di'delete'.



3. Anda akan dapat lihat page Overview sebaik sahaja klik pada blog yang dipilih. Di sebelah kirinya anda boleh lihat beberapa menu, yang membolehkan anda membuat pengubahsuaian pada blog.


4. Pilih menu Settings. Dan dalam drop menu Settings itu, pilih Other.


5. Anda akan nampak paparan seperti ini. Jika benar-benar ingin men'delete' blog anda, bolehlah klik button Delete Blog.




6. Setelah anda klik pada button Delete Blog, anda akan dapat arahan pengesahan seperti ini.



7.  Anda boleh export blog tersebut (jika mahu), atau jika anda benar-benar yakin anda boleh delete blog tersebut. Pun begitu, anda boleh restored blog yang di'delete' dalam tempoh 90 hari. 

Selesai sudah proses men'delete' blog... Selamat mencuba! ^_^ 

* * *

Tupperware Kiyter sedang merekrut ahli baru dalam team kami. 
Nikmati diskaun sehingga 25% sebagai ahli (atas barangan Tupperware dan Nutrimetics) dengan yuran keahlian hanya RM70.00.
Jom Sertai Kami! ^_^

5 comments:

  1. Alahai sayangnya kalau didelete.
    api seseorg mesti ada sebab nak delete kan..

    ReplyDelete
  2. saya pun dah delete 2 blog..banyak blog..pening..

    ReplyDelete
  3. info menarik.mana tahu tetiba nnt nak delete blog kan. nik cari lagi entry ni nnt.hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...