Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Wednesday, June 05, 2013

Faris Cerita Pasal...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,


Hari ni saya ke pejabat pos untuk pos barang-barang yang dibeli oleh rakan-rakan melalui Tupperware Kiyter. Disebabkan cuti sekolah, maka saya angkut sekali AF... Selalunya saya pergi dengan Alisya je waktu Faris sekolah... Sebab kalau tak susah nak kawal Faris tu... Alisya biasa la kalau abang dia tak de dia behave sikit... kalau abang dia ada... mula la macam-macam nak dibuatnya...

Tapi kali ni Faris mudah nak dikawal... dia duduk diam di sebelah saya yang menunggu giliran untuk urusan di kaunter... Masa saya dah selesai urusan di kaunter, saya minta Faris dan Alisya tunggu di kerusi di luar pejabat pos, sementara saya menulis alamat seorang rakan di sampul pos ekspress...

Dari tempat saya menulis tu saya boleh nampak AF dengan jelas, di sebelah kanan Alisya ada seorang perempuan Melayu berusia sekitar akhir 20-an dan di sebelah Faris ada seorang perempuan Cina berusia awal 20-an...

Saya terdengar perbualan mereka lebih kurang macam ni:

Perempuan Melayu: Tunggu siapa?

Faris: Tunggu mama... tuuuu (sambil tunjuk ke arah saya)

Perempuan Melayu: Ooo... nama siapa? 

Faris: Adam Faris... 

Perempuan Melayu: Adik ni nama apa?

Alisya: Ni nama adik... 

Faris: Eh bukan... ni nama Alisya Farha...

Perempuan Melayu: Ooo... abang umur berapa?

Faris: 6 tahun... 

Perempuan Melayu: Adik?

Faris: Adik tak pandai berak toilet lagi... dia berak kat pampers je... Lepas tu bau busuk... Bueekkk...!! (sambil buat aksi muntah...)

Perempuan Melayu dan perempuan Cina tu tersenyum dengar cerita Faris... beberapa orang yang ada di luar pejabat pos tu turut tersengih... Alisya pula cuba bela diri...

Alisya: Ye la.. adik kecik lagi... adik berak kat pampers la... Nanti adik dah besar... adik berak kat toilet la... macam abang... (alo... sweetnya jawapan kamu sayang...)

Perempuan Melayu: Ha ah... adik kecil lagikan? Abang berak kat toilet ke?

Faris: (cerita sambil berdiri dengan suara yang kuat) Faris berak kat toilet la... Faris pandai... Faris duduk kat situ (buat gaya cangkung di khalayak ramai) lepas tu pegang air (merujuk kepada pegang paip air...) Lepas tu tunggu kejap... Lepas tu bunyi t**i keluar blup blup blup... Ada dua t**i keluar... Besarrrr.... (sambil depakan tangannya...)

Habis je dia cerita semua orang pakat gelak sakan... Perempuan Melayu dengan perempuan Cina tu sampai nak pecah perut gayanya dengar cerita Faris... Ya Allah, sabar je la budak ni... Saya terus keluar...

Saya: Ish, Faris malu la cakap macam tu kat orang... 

Perempuan Cina: He's good in explaining things... Smart boy la... (sambil gelak lagi...)

Saya: He's just succeeding in his potty training last Saturday... So he keeps telling others that he can use the toilet...

Perempuan Cina: Ohh.. no wonder la... But cute la dia... (tak habis gelak lagi...)

Perempuan Melayu: Patut la... abang cam mana bunyi t**i ?! (gelak sampai berair mata...)

Faris: Blup blup blup... (sambil gelak... Alisya pun turut buat bunyi yang sama...

Saya pun suruh Faris "bye-bye" (baca sebagai lambai) orang yang dengar cerita dia tadi... Sambil berlalu meninggalkan lokasi kejadian... Saya masih lagi dengar sisa ketawa orang ramai... Hai la Faris... Sabar je la...



9 comments:

  1. lawak betul faris ni, saya pun boleh tergelak baca entry akak ni :)

    ReplyDelete
  2. hihihihi, pandai Faris melayan soalan orang... kalau anak2 saya memang pemalu dgn orang yang mereka tak kenal....
    Tahniah Faris dah berjaya potty training... Oooo, sebab tu la semua orang dia nak cerita :)

    ReplyDelete
  3. Hahaha! Siap cerita bunyi mcm mana.. lol!

    ReplyDelete
  4. pandai lak dia hiburkan org2 yg boring tggu giliran kat situ yer ... hahahaaa

    ReplyDelete
  5. hehehehe..... nak tergolek rasanya gelak dengar cite Adam Faris ni... maksudnya dia seorang yang teliti, cam maknye kot.. :)

    ReplyDelete
  6. alahai budak² kadang² kalau terlebih cerita kita pulak yg naik malu dibuatnyakan... saboo jerlah...

    ReplyDelete
  7. saya baca cerita akak ni, sy xtgk dr sudut apa yg dia cerita tu secara mata kasar... tapi saya baca dari sudut lain...

    bg saya, faris ni budak bijak..!! dia sangat bagus xplain.. kiranya, macam kalau kat sek, cikgu just bg point je, tp dia blh karang berhelai2 mukasurat...

    pandai akak mendidik anak :-)

    ReplyDelete
  8. Ekekeke...lawak lah faris ni. Siap bunyi yg tak tahan tu ☺☺

    ReplyDelete
  9. Budak budak baye ginilah yang buat orang suka tengok keletah mereka....Apa yg mereka cakap semuanya tuluskan NK...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...