Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Tuesday, June 18, 2013

Dalam Kenangan: Angin Tak Pernah Menipu...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Mengimbas kembali perbualan antara saya dan arwah ayah saya, ketika saya masih belajar di UiTM. Kami memang jarang berbual... Tapi setiap perbualan tu akan membuatkan saya sering teringat-ingat. Sehingga kini! 

Arwah ayah saya memang sukar dijangka... Kami adik-beradik memang tak berani nak mulakan perbualan. Selalunya arwah ayah yang akan mulakan... Dan satu sikap arwah ayah, bila dia nak transfer informasi kepada anak-anak, dia akan buat secara personal

Dalam saya sedang sibuk menyiapkan assignment, arwah ayah menegur saya... Katanya saya tak pandai menaip. Memandangkan ketika itu saya menaip macam 'ayam patuk makanan'. Satu persatu... Lambat! Saya tersengih... 

Arwah ayah: Bila nak siap macam tu? Belajar dengan Kak Pura... Dia pandai taip. 

Kakak saya memang pandai menaip... Laju... entah berapa patah perkataan dalam seminit... Kakak saya memang belajar menaip... Yang masa tu, belum ada komputer/laptop lagi... masa zaman kakak saya tu, orang belajar menaip pakai typewriter yang sampai boleh tersekat/tersepit jari-jemari kat dalam lubang antara keyboard tu... 

Jenis typewriter masa tu yang kena masukkan kertas, kemudian adjust... Bila nak buat baris baru (atau istilah sekarang tekan enter) kena tolak ke kanan. Disadvantage guna typewriter adalah bila salah, kertas tu kena buang la... then taip semula yang baru. 

Tapi advantagenya adalah, orang yang belajar menaip dengan typewriter, kesalahan ejaan yang mereka lakukan adalah sangat minima atau boleh kata zero mistake. (bukan macam sekarang, dengan mudah kita menaip dan boleh membetulkan kesalahan ejaan dengan aplikasi spell check. Tapi sayangnya, dengan kecanggihan teknologi juga, manusia lebih banyak melakukan kesalahan ejaan. Contohnya, ada yang set komputer/laptop dengan auto spelling; lebih-lebih lagi dalam handphone yang serba canggih sekarang ni...) Kan?! Kan?! Kan?!

Lebih kurang beginilah typewriter zaman kakak saya...
Oh jangan pelik, beza umur saya dengan kakak saya adalah 10 tahun. Sebab tu zaman kakak saya menggunakan typewriter. Manakala zaman saya, dah ada komputer berdisket... Hebat bukan? Teknologi sekarang pun jauh berubah... Zaman anak-anak kita sekarang ni dengan tab, note dan macam-macam gajet lagi!

Berbalik pada perbualan saya dengan arwah ayah. 

Arwah ayah: Walau kita ada degree, tak semestinya kita tak boleh cedok ilmu dengan orang yang hanya ada SPM. 

Saya angguk dan diam... Tumpu perhatian pada apa yang arwah ayah nak cakap selanjutnya.

Arwah ayah: Kalian (merujuk kepada kami adik-beradik), memang berbeza... Termasuklah taraf pendidikan... Dalam ramai-ramai kalian, kau belajar paling tinggi... Ayah tak nak nanti kau sombong dengan adik-beradik lain...

Saya angguk faham... Rasa macam nak menangis... Dalam hati saya terfikir, saya sombong ke dengan abang-abang dan kakak-kakak serta adik saya?! Bila fikir-fikir balik... zaman saya sekolah rendah... saya banyak main... Belajar memang kurang... UPSR pun tak de 'A'... PMR saya pun tak bagus... Tapi masa SPM, keputusan saya agak bagus, sebab saya sedar arwah ayah harapkan saya untuk masuk IPTA selain abang sulung saya.

Arwah ayah: Kau tahu sifat angin?!

Saya diam... Angguk tak... Geleng pun tak... Serious, kalau bercakap dengan arwah mak, bolehlah melawak... Gelak-gelak... tapi dengan arwah ayah, memang tak berani.

Arwah ayah: Angin sifatnya tak pernah menipu. Kalau ada orang goreng ikan masin... Apa yang kau dapat bau?!

Saya: Bau ikan masin...

Arwah ayah: Apa yang bawa bau ikan masin tu?!

Saya: Angin...

Arwah ayah: Kau dapat rasa ikan masin tu?!

Saya: Tak... dapat bau je... kalau nak rasa kena masak sendiri.

Arwah ayah tersenyum. Lalu beredar. Perbualan kami tamat di situ... Macam tu lah arwah ayah saya... tak pernah beri kesimpulan... Sebab tu saya selalu terfikir, perbualan antara saya dan arwah ayah, adalah yang paling bermakna dalam hidup saya... Kata-kata arwah ayah, banyak bagi semangat dan kekuatan pada saya sehingga kini... Dan bila teringat, sedar-sedar air mata mengalir... Saya terlalu rindukan kedua mereka (arwah ayah dan arwah mak saya) Moga keduanya ditempatkan bersama para solihin... Amin...

Selamat Hari Bapa buat semua rakan blogger yang bergelar bapa. Semoga kalian menjadi suami dan bapa yang mampu mendidik isteri dan anak-anak kalian mengikut landasan tetapan Allah...  

Lagi pesan arwah ayah di sini:
Beza Antara Ilmu dan Harta

* * *

Tupperware Kiyter sedang merekrut ahli baru dalam team kami. 
Nikmati diskaun sehingga 25% sebagai ahli (atas barangan Tupperware dan Nutrimetics) dengan yuran keahlian hanya RM70.00.
Jom Sertai Kami! ^_^

21 comments:

  1. Syahdu baca entry Nora... Banyak maksud tersirat di sebalik maksud tu.. Al fatihah utk arwah ayah kita....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la nur... memang dalam maksudnya... Al-fatihah buat mereka...

      Delete
  2. selamat pagi
    singgah baca entry jap...

    ReplyDelete
  3. membaca setiap ayat ini membuatkan akak merindui ayah dikampung.. merindui setiap katanya.. ayah memang istimewa, jarang bercakap tapi setiap kata dituturkan amat bermakna.. jarang tersenyum tapi sekali tersenyum rasa bahagia sekali.. ..air mata akak mengalir kalau bercerita pasal ayahni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?! kan?! saya kalau teringat kat arwah ayah... mmg mengalir air mata je la...

      Delete
  4. tu la cara ayah menunjukkan kasih syg nyer

    ReplyDelete
  5. Al-Fatihah buat arwah ayah...
    teringat arwah ayah sy juga.. beliau seorg yg jarang bercakap tapi amat sayangkan kami adik beradik..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?! kebanyakkan ayah, mereka tak terlalu menunjukkan kasih sayang... tapi kita dpt rasa kasih sayang mereka tu...

      Delete
  6. Dalam maksud tu...sangat bermakna...
    Semoga roh arwah mak dan abah Nora ditempatkan dikalangan org2 yg beriman.. Amin

    ReplyDelete
  7. itu lah tugas seorang ayah...mendidik kita utk menjadi orang yg berguna...sungguh bermakna perbualan tu...semoga arwah ayah n mak nora ditempatkan dikalangan org2 yg beriman

    ReplyDelete
  8. terkesan sy baca entri akk,dpt bayangkan betapa istimewanya arwah ayah..sy manja dengan aruah pak sy,aruah seorg yg kelakar..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap bapa mmg ada keistimewaannya PK... hanya anak2 je yang tak nak ambil tahu sangat pasal ni... sama la mcm saya... bila tak de... baru la teringat2...

      Delete
  9. bestnya sy baca dialog antara anak dan bapa ni. tetiba rasa rindu sgt kat arwah ayah saya..

    ReplyDelete
  10. Sangat serious perbualan anatara NK dan ayah ye....
    Apa pun kenangan bersama Ayah memang tidak akan dilupakan kan NK

    ReplyDelete
  11. al-fatihah buat arwah, moga rohnya sentiasa dicucuri rahmat.. bila akak buat dia long psl arwah abah akak.. dgn kata-kata mcm ni .. eringat entry yg saya pernah baca kat blog akak.. mmg dialog dia selalu memunyai maksud tersiratkan..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...