Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,
Assalamualaikum & salam ziarah,
Ini
adalah satu-satunya resipi tempoyak yang saya makan. Kalau tempoyak yang mentah
tu memang saya tak makan. Yang ini resipi dari arwah ibu. Jom masak! (^_^)
6-8
sudu besar tempoyak
4 biji bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
Sejemput ikan bilis - tumbuk
1 sudu besar cili padi kisar (jika nak pedas lagi, boleh tambah)
1 batang serai dititik
4 biji bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
Sejemput ikan bilis - tumbuk
1 sudu besar cili padi kisar (jika nak pedas lagi, boleh tambah)
1 batang serai dititik
Cara
membuatnya:
1.
Tumbuk bawang merah, bawang putih, ikan bilis sehingga agak lumat.
2. Gaulkan bahan tumbuk bersama tempoyak dan cili api kisar, hingga sebati.
3.
Panaskan minyak dan goreng tempoyak bersama serai hingga masak.
4. Sejukkan dan masukkan ke dalam bekas dan boleh dimakan bila-bila masa.
Mudahkan?! Selamat
mencuba!
INI ADALAH MENU FEVERET SAYA JUGA
ReplyDeleteKALAU XDE UDANG..SELALU BUAT IKAN BILIS JE
KALAU ADA PETAI PUN CAMPAK SEKALI'SEDAP DIMAKAN DGN NASI PANAS.HEHE
kalo ade petai, semua masakan 'terangkat'!! heheh
Deletehehehe ye ke...? tapi saya tak makan petai... huhu
Deletelama tak makan tompoyak... tak de gang susah sikit...hehhee...
ReplyDeletepinky saya pun tak de geng... encik hubby tak makan tempoyak... tapi saya buat tuk saya sorang... simapn dalam bekas... makan tuk seminggu dua.. hehehe
Deletesedapnya
ReplyDelete^_^
Deleteglupp telan air liur dibuatnya lama x makan sambal tempoyak...
ReplyDeletekan?! heheh cuci mata ya masya... :)
Deletesedapnya kak..tapi stok tempoyak dah habis la..
ReplyDeletesedap... ^_^ kena cari la tu... hehehe
Deletenmpk mcm sedap tp saya xmkn tempoyak...hihii
ReplyDeletehehe kalau gitu jamu mata yea RH.. hehe
DeleteSedapnya sambal tempoyak...
ReplyDeletedah lama tak makan :)
boleh la buat nanti atie...
Deletesy ni jenis yg tak berapa ngam dengan durian.jadinya tempoyak pun tak berapa sgt.tp klu ada telan jer.hiks..
ReplyDeletehehe ok la tu...kira still boleh mkn la... hehe
Deletetempoyak ni kureng sikit...tapi hubby mesti suka ni...nak cuba gak la..
ReplyDeleteCuba jgn xcuba noe... :)
Deleteermmm sedap...kalo balik kampung mesti srh mak buatkan...saya kadang siap tabur ikan bilis extra kat atas sambal tu...kekadang sambal tu saya makan ngan ikan bakar...
ReplyDeleteUish sedap juga buat mcm tu...
DeleteKeluarga saya dan mentua mmg geng tempoyak.. semua masakan pun sodap kalo ade tempoyak :)
ReplyDeleteha ah betul... hehe
Deletesedap ni makan dgn nasi panas2...
ReplyDeletetak toleh kiri kanan dah hehehehehe...
thx for sharing the recipe....
Hahahaha betul la tu... mmg xpandang kiri kanan dah...
Deleteassalamualaikum ... bila tgk sambal tempoyak nih , teringat lak sambal durian saya ...
ReplyDeleteWah... sambal durian... mcm menarik bunyinya... hehehe
DeleteNampak cam sedap la akak...
ReplyDeleteSodap!!! Hehehe
Deletetq bg resepi, tp yati jrg2 mkn tempoyak...
ReplyDeleteSama-sama... 😀
Deletesalah satu mknn pebret sy :)
ReplyDeleteWah.. boleh geng! 😄
Deletejom terjah!
ReplyDeleteSedapnya.
ReplyDelete😎
DeleteYg ni beza dia cuma minyak je kan NK...yg lain kekdah dia lebih kurang sama ....daun kunyit tak letak NK?
ReplyDeletetempoyak sedap ka? huhu..tak penah rasa pun.. mak jarang buat..pernah sekali ja..sbb ayah tak suka..hehe
ReplyDeleteSedapnya kak..saya suka tempoyak ini..Memang favourite. Kalau dekat rumah selalu mak masak.
ReplyDelete