Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,
Menyental kuali setelah siap menggoreng ikan atau ayam agak memenatkan juga... Lebih-lebih lagi jika anda ingin menggunakan semula kuali itu untuk memasak lauk yang lain. (macam saya, saya memang ada kuali dan sudip favorite, so kalau dah guna untuk masak satu lauk saya akan guna lagi untuk lauk seterusnya...)
Bagi mengelakkan ikan melekat di kuali ketika digoreng, anda bolehlah gaulkan ikan atau ayam dengan garam, kunyit dan sedikit tepung beras. Biarkan seketika dan kemudian bolehlah digoreng seperti biasa. Ikan dan ayam bukan saja tidak melekat di kuali, malah akan lebih garing.
Atau anda juga boleh mencuba satu lagi petua yang diamalkan oleh IRFA. Masukkan sekeping asam keping ke dalam minyak yang panas sebelum menggoreng ikan! Yey, dah ada dua petua... kalau anda ada petua lain lagi, boleh la share sekali... Thanks IRFA.. (^_^)
Selamat mencuba!
Menyental kuali setelah siap menggoreng ikan atau ayam agak memenatkan juga... Lebih-lebih lagi jika anda ingin menggunakan semula kuali itu untuk memasak lauk yang lain. (macam saya, saya memang ada kuali dan sudip favorite, so kalau dah guna untuk masak satu lauk saya akan guna lagi untuk lauk seterusnya...)
Bagi mengelakkan ikan melekat di kuali ketika digoreng, anda bolehlah gaulkan ikan atau ayam dengan garam, kunyit dan sedikit tepung beras. Biarkan seketika dan kemudian bolehlah digoreng seperti biasa. Ikan dan ayam bukan saja tidak melekat di kuali, malah akan lebih garing.
Atau anda juga boleh mencuba satu lagi petua yang diamalkan oleh IRFA. Masukkan sekeping asam keping ke dalam minyak yang panas sebelum menggoreng ikan! Yey, dah ada dua petua... kalau anda ada petua lain lagi, boleh la share sekali... Thanks IRFA.. (^_^)
Selamat mencuba!
Petua yang bagus :)
ReplyDeletecubalah! ^_^
DeletePasti Fiza cuba, sebab tak pernah try goreng ikan guna tepung beras. Hehe...
DeleteFiza... kalau tak pun boleh try petua irfa.. pakai asam keping je... heheh
DeleteMekasih kak. Balik ni nak cari tepung beras ☺☺
ReplyDeleteOh mudah je.. Tq Kak Nora sebab kongsi petua ni..
ReplyDeletesama-sama Nur-nba... ^_^
Deleteargh patot lah asyik melekat je. lepas gaul2 terus masuk kuali . hahahahah
ReplyDeletehihihi... bagi dia sebati2 dulu... baru goreng...
Deletesalam kenal dr saya buat Nora
ReplyDeletetq sudi singgah n follow blog saya yg ala kadar itu :)
emm petua yang menarik.saya selalu campak sekeping asam keping dalam minyak panas sebelum goreng ikan..so far takde masalah ikan melekat kat kuali ;)
salam kenal Irfa...
Deletewah, ada petua juga... boleh la saya update entri tu... n kredit to Irfa... thanks sharing! ^_^
petua yg bagus ni kak.. sy selalu je lekat2.. hahah
ReplyDeletenext time boleh la cuba ina... hihi
Deleteoo..gitew erkkk..
ReplyDeletetak penah la pula buat mcm tu.
cik suami selalu suruh campak asam keping tiap kali nak goreng ikan atau ayam.
kadang2 saya tak letak suami sebok je amik, terus campak..hihi
yang penting pastikan minyak betol2 panas, baru la la tak melekat kan ;D
ha ah... betul... kena pastikan minyak betul2 panas... rajin gak suami tolong di dapur... bertuahnya... hihih
Deletepetua yg sangat baik dan praktikal..t ksh nora..
ReplyDeletesama2 kak... ^_^
DeleteEynda selalu guna tepung gandum je :-)
ReplyDeleteha ah betul eynda... kalau tepung beras tak de... tepung gandum pun boleh... hehehe
Deleteooo yer ker...saya selalu guna asam keping...
ReplyDeleteHa ah lizz... asam keping pun boleh... :-)
Deleteberas tu kena hancurkan ke
ReplyDeleteohhh tepung beras.. ok.. hehehehe
ReplyDeleteha ah tepung beras... bukan beras... hihihi
Deleteowwhhh tq.. kene campur tpg beras yer... saya selalu letak bawang putih jer.. dgn halia... lain kali blhlah campurkan sikit tpg beraskan... mesti lg sedappp...
ReplyDeleteowh masya goreng ikan letak bwg putih + halia ke? atau masukkan dua benda tu sebelum goreng ikan?
Deletetengs kak kongsi petua ni...nice jer
ReplyDeletesama2 wani.. hehe
DeleteYg tepung beras tu br tahu.....tq 4 the petua!
ReplyDeletesama2 kak... :D
Deletepetua yang kedua tu biasa guna hehe masukkan asam keping heh
ReplyDeleteSaya x pernah try lg yg tu... nanti nak try jugak...
DeleteWilma nak try petua nie ^_^
ReplyDeleteTry... try... jgn x try.. hehehe
DeleteCamtu ke, mudahnya, hehe
ReplyDeleteha ah :P
Delete