Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Wednesday, February 29, 2012

Resipi Mudah: Gulai Sardin

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Memasak tidak semestinya memerlukan barangan yang banyak... dan kadang-kadang tak perlukan bahan-bahan basah seperti ayam, daging dan lain-lain. Sekali sekala apa salahnya kita pelbagaikan cara memasak sardin dalam tin. Jom masak! (^_^)

Bahan-bahan yang diperlukan:
1 tin sardin saiz sederhana
100 ml santan pekat
150 ml air
2 biji kentang - dipotong 4 ke, 8 ke (ikut suka)
kacang panjang (ikut la banyak mana nak letak)
1 sudu besar cili padi kisar


Cara-cara membuatnya:

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali (kecuali kacang panjang), dengan api perlahan dan kacau. 
2. Apabila mendidih, masukkan kacang panjang.
3. Sedia dihidang. 

Selamat mencuba!!




 

10 comments:

  1. boleh cuba nnt ni...sebelum ni dh buat kari sardin..

    ReplyDelete
  2. M@W@R: ha ah... kari sardin pun sedap...

    POSH76: try la... sedap tau! :D

    ReplyDelete
  3. nk madam masakkan hahaha :P
    mesti lg sedap..

    ReplyDelete
  4. nurez amani: meh dtg sini...tolong saya siapkan brg2 :P

    ReplyDelete
  5. Tgk rupa pun tau sodappp...dh mmg peminat sardin n of coz penggemar gulai lomak....adushhhh.....buat kecur liur jer Gulai Sardin versi Nora nih...- marhana -

    ReplyDelete
  6. Ana: cuba la... sedap tau... ni resipi arwah mak... dah jadi surirumah ni... kena asah balik la skill2 memasak yg satu ketika dulu telah tumpul... hahahah

    ReplyDelete
  7. kak..sedapya..teringat mak kat umah masak lebey kurang mcm ney gak..

    ReplyDelete
  8. Bestnya sardin masak lemak, tapi biasa makan kat rumah MIL di campur pucuk ubi instead of kacang panjang. Tapi memang best, kecur liur tgk n3 Nora ni.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...