Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Sunday, October 09, 2005

Sedih Tengok Fatin... :-(




fatin1

fatin2

fatin3

Saya tgk Buletin Utama TV3 pasal fatin ni semalam (7 Okt 2005).. kesian baru 4 bln, tapi dah 3 kali menjalani pembedahan.. dalam usia yang terlalu "kecil" fatin terpaksa berdepan dengan "kesakitan".. pembedahan yang latest kaki kanannya terpaksa di potong sebab ada ketumbuhan & secara x langsung untuk memudahkannya membuang air... Fatin perlukan perhatian dari familynya 24 jam...!!

mmg sedih aa tgk.. family fatin org susah.. ayah dia pulak dah diberhentikan keje sebab selalu sgt amik cuti dan berulang-alik anta dia ke hospital.. skang ni mak dia je yang tanggung keluarga.. dgn keje kilang & berpendapatan RM300 lebih sebulan.. selain menanggung kos perubahan fatin, mak dia juga perlu tanggung keperluan anak2 lain (8 abg & kakak fatin) dan kehidupan dorang sekeluarga...

Ini email yang saya terima dari Nisa (Karangkraf)

Anak bongsu dari 9 beradik. Bapa kerja security guard di SP (tapi dah diberhentikan kerja kerana kerap mengambil cuti) dan Mak kerja kilang di Prai. Kaki kanan Fatin dipotong pada hari ke 3 kelahirannya , sebab doctor suspect ketumbuhan pada kaki nya ada cancer. Bila dah dipotong barulah dapat nampak jantinanya yang sebenar. Isi kemerahan yang terbonjol keluar dari punggung belakang adalah ususnya yang di keluarkan bagi membolehkan Fatin membuang air besar.

Just imagine, baru umur lebih 3 bulan sekarang. Kalau berpeluang melawat dia di rumah, Fatin dengan matanya yang bulat seolah-olah mahu memberitahu sesuatu kepada pelawat-pelawat . Tak banyak orang yang tahu, termasuklah masyarakat sekeliling. Diharapkan dengan tersebarnya message ini, Fatin akan dapat menjalani rawatan yang lebih baik lagi.

Sekarang ini perlu rawatan susulan di Hosp. Alor Star. Bapa perlu berulang-alik dari rumah ke Hospital Alor Star. Fatin akan didukung oleh bapanya (Rashidi) menaiki Bas, yang perjalanannya memakan masa 1.5 ke 2 jam. Cuba bayangkan kesusahan yang Fatin perlu lalui. Alhamdullilah, 2 perjalanan yang lepas, ada 2 hamba Allah yang telah membantu menghantar Fatin, bapa dan kakaknya ke Alor Star dengan kereta mereka. Mudah-mudahan, dengan tersebarnya message ini, akan ada lagi hamba Allah yang akan tampil membantu meringankan kesusahan bapa Fatin, Rashidi untuk menghantar anaknya ini untuk mendapat rawatan.

Keluarga Fatin menetap di 4445 Paya Keladi Hujung, Kepala Batas, Seberang Prai Utara. Sesiapa yang sudi, Rashidi tidak keberatan untuk menerima kunjungan dari orang ramai yang ingin melihat sendiri keadaan Fatin. Mungkin Rashidi dan isterinya keluar bekerja, tapi Fatin dijaga oleh neneknya. Rashidi boleh dihubungi pada talian 019-4023596.

Kepada yang tersentuh dan ingin melawat anak yang istimewa ini, dan sekiranya anda tidak biasa dengan Kepala Batas, anda perlu mengambil jalan lama dari pekan Kepala Batas ke Sungai Petani. Belok di Simpang arah ke kanan menghala ke Paya Keladi. Teruskan perjalanan sehingga anda nampak papan tanda Paya Keladi Hujung di sebelah kanan. Ada sekolah agama di sebelah kanan bertentang dengan kedai runcit di seberang jalan. Belok kanan dilorong bersebelahan sekolah agama dan masuk lebih kurang 100m. Rumah ayah Fatin di sebelah kanan (kembar dua) dan betul-betul di belakang sekolah agama.

Kepada yg ingin menyumbangkan secara online, akaun Rashid di Public Bank Kepala Batas (alwadiah) adalah 4-9153033.

p/s: Jika termampu, sama2 la kita bantu Fatin... kerana hari ini hari family Fatin, kita takkan tahu bila pula hari kita akan diuji Allah.. Sama2 la kita beringat... roda kehidupan kita ni sentiasa berputar... sementara kita masih di atas.. bantulah mereka yang dibawah...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...