Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Sunday, September 30, 2012

Chefman?!

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Malam tadi encik hubby buat ulangkaji dengan Faris... tentang "occupation". (sebab dekat taska hari tu Faris kena denda makan lambat sebab tak boleh bagi contoh pekerjaan dalam English) Revision tak semestinya dengan buku segala bagai... buat memory test je... 

Abah: Apa contoh occupation?! 

Faris: Policeman...

Abah: Pandai... lagi?

Faris: Fireman

Abah: Pandai... lagi?! Yang tangkap ikan?

Faris: Fishman

Abah: Bukan fishman... Fisherman. Sambil Faris ikut sebut fisherman.

Faris: Yang macam hantar surat tu... postman.

Abah: Pandai... 


Tiba-tiba Faris sebut kuat-kuat...

"CHEFMAN" (sebab masa tu tengah tengok rancangan Masterchef) Saya dan encik hubby tergelak sakan... Lepas tu saya cakap... Chef, chef je la... Mana ada CHEFMAN!  


Faris: Oh... Ayies tersilap! (Faris tergelak macam biasa... sambil sebut chef banyak kali...) Mungkin dia rasa... yang lain-lain tu cuma tambah 'man' je... sebab tu dia sebut chefman! :p

Faris dan perkataan baru...
Bila Abang Ajar Adik
Tercekik?!
Love Ayies Patah 
 

33 comments:

  1. hehhe.. a'aa kan, mesti sbb yg lain tambah man dkt blakang.. tu yg jd chefman :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal... gelak sakan kitaorg... tapi bila pikir2 betul jugak... :D

      Delete
  2. pandainya.. faris.. kalau anak akak.. tengok astro 612-616 asyik cakap tukar je sbb bah cina! dia org kata bi tu bc.. asyik nak kena tukar bahasa jer...

    entah bila br nak berjinak2 ngan bi

    ReplyDelete
    Replies
    1. faris tgk kartun 612-616 tu mmg in English... kecuali kartun2 Malaysia je tengok dalam bahasa melayu... kena ajar dr kecik senang sikit...

      Delete
  3. Haha...new word....klau pmpuan,chefwoman la kan?how cute faris:-)

    ReplyDelete
  4. Bagus kaedah tu akak...cpt ja Faris tu menangkap...chefman...hi hi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. belajar tak boleh serious sgt... nanti dia tak nak belajar... kena buat santai2 je...

      Delete
  5. aww kiutnye chefman.. hehehe.. xpe blajar lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tu la... kena giat mengajar dia ni.. sebab bln depan nak periksa lagi...

      Delete
  6. CUTE ..
    PANDAI LA DIA SPEAKING ..
    BAGUS2 .. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la sikit2... kena kerap lagi mengajar dia ni...

      Delete
    2. KECIK3 DA D AJAR SPEAKING .. BAGUS TOL .. ^_^

      Delete
    3. budak kecik senang sikit nak diajar... :D

      Delete
    4. BETOL3 .. CEPAT MASUK LAM OTAK KAN .. BAK KATE ORG LA .. EKEKE

      Delete
  7. chefman...?
    hehehe... pekerjaan baru ye...
    xpela... ikut pemikiran anak2 kan.. apa y dia nampak.sekurangnyer..dia dh berfikir di situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe dia sebut tu ikut logik dia je... sebab yg lain2 semua abis dengan "man" dia pun sebut la chefman.. hehe

      Delete
  8. pandai ... cepat pick up .. hehe . chefman pon chefman lah asalkan belaja .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal... masa dia salah sebut tu... kemain lagi mama dia gelak... pastu baru tersedar... "tak baik aku gelak!"

      Delete
  9. Hahaha...Cutenya...
    Nasib baik Chefman...
    Kalau Faris cakap MasterChefMan...
    Lagilah unik...Hehehe :-)

    ReplyDelete
  10. heheh chefman ye farish...

    dia ikut logik dia je tu.. pandai farish ni

    ReplyDelete
  11. Hehe.. memang tergelak dengar budak-budak keluar perkataan ikut logik dia orang. Anak-anak sedara saya pun mcm tu...:)

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. hahah TiranaAduka... ajar budak kolej dulu lagi senang dari ajar budak kecik tau... mmg kena byk sabar... huhuh

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...