Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Saturday, September 15, 2012

"Love" Ayies Patah...

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Ni salah satu entri yang tersimpan dalam draft... Separuh taip... terus tinggal... Maklum la tak berapa nak rajin and konsisten menulis blog ni... masih sedang cuba untuk konsisten... (oh jangan risau... masih ada banyak entri yang tersimpan dalam draft... hahaha :p )

Ok ini kisah Adam Faris beberapa hari lepas... Saya ambil Faris balik dari Taska. Di dalam kereta, saya tanyakan pada Faris apa yang dipelajarinya di Taska. Macam biasa! 

Dan macam biasa juga dia akan cerita apa yang berlaku di Taska. Inilah budak-budak, walaupun kita tanya soalan yang sama setiap hari, mereka takkan pernah jemu untuk menjawab. Malah sangat bersemangat bila bercerita!

Sesampai di rumah tiba-tiba Faris tersedu. (Orang tua-tua kata, kalau tersedu maknanya nak besar lagi... heheh) Faris datang dekat saya dan cakap. "Mama, LOVE Ayies patah."

"Hah, apa?!" tanya saya terkejut.

"LOVE Ayies patah..." dengan nada dan riak muka yang sedih.




"LOVE Ayies yang mana?" tanya saya lagi...

"Yang dup-dap... dup-dap tu..." katanya sambil beberapa kali tersedu.

"Ye la... kat mana LOVE tu?" tanya saya lagi. Sambil Faris letak tapak tangannya di atas dada sebelah kiri. 

"Dah patah... sebab tu Ayies asyik bunyi cam ni..." sambil tersedu lagi...

"Ni bukan LOVE patah... ni namanya "sedu". Faris minum air... nanti tak sedu dah," kata saya. Faris minum segelas air suam. Tak lama lepas tu dia tak sedu dah. Dia peluk saya dan cakap, "Terima kasih mama, LOVE Ayies dah sihat dah..." sambil cium pipi saya kiri dan kanan...

Nota kaki: Huhuhu... terharu sungguh! Anak-anak... Mereka sangat menghargai kita ketika mereka kecil... Mudah-mudahan mereka akan terus menghargai kita, biarpun ketika kita sakit dan menghadapi hari tua... InsyaAllah...

8 comments:

  1. hehehe kelakar pulak. .loves dia dh patah...

    harap2 bila dorang besar nanti camtu juga la ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan syiela...?! kita ibu... kena doa banyak2 agar anak kita tak lupa kita bila mereka dewasa... hm...

      Delete
  2. Selg kita asuh anak2 dgn rasa kasih syg tanpa menghrp blsn tanpa menyebut penat lelah n ikhlas krn Allah SWT.....insyaallah! Mrk x akn lupakn kita.......

    ReplyDelete
  3. Betul Ibuhani... sangat2 setuju...

    ReplyDelete
  4. Insaallah moga2 anak2 sentisa mengingati kita bila dah tua nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... InsyaAllah... hrp2 begitu la...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...