Nuffnang Ads

Tuesday, September 18, 2012

Resipi Mudah: Sambal Nasi Lemak

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Hari ni saya nak bermalas-malasan... :P So, malam tadi lagi dah decide hari ni nak masak nasi lemak je (makan nasi lemak, pagi, petang dan malam... hehehe)... Apa yang saya nak share hari ni adalah resipi sambal nasi lemak yang simple! Jom try...

Bahan-bahan:
6 ulas bawang merah - ditumbuk
4 ulas bawang putih - ditumbuk
Sedikit ikan bilis - ditumbuk
3 sudu besar cili kisar
1/2 cawan air masak/suam
1 biji bawang besar - dihiris
1 1/2 sudu besar gula
Sedikit garam
Sedikit air asam jawa
 




Caranya:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga sedikit garing.
2. Apabila bahan tumis dah garing, masukkan cili kisar. Masak sehingga naik minyak.
3. Setelah naik minyak, masukkan air dan bawang besar.  
4. Apabila bawang telah layu, perasakan sambal dengan garam, gula dan air asam. Kacau sebati. 
*** Untuk sambal tahan lebih lama, masak dengan api yang perlahan dan  biarkan lama di atas api, sambil dikacau sekali sekala...

Ok, siap untuk dihidang! Selamat mencuba! 

Nota kaki: Sambal ni sedikit pekat sebab ada bahan tumisan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis... Memang sedap dimakan oleh penggemar sambal pedas macam saya! 

Jom LIKE page ni...
 
 

19 comments:

  1. saya pun buat camni.. kesukaan en.hb sambal ni ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan sambal yang cam ni syiela... heheh

      Delete
  2. wahhh ! sedap...sedap...kekekeke...mcm dpt rasa jer kan...klu nora yg buat confirm sedap nie , tengok sambal dia tu..wow !

    nak cikit?

    ReplyDelete
  3. Rajin buat ns lmk sendiri......k.ani lm dh x buat ns lmk ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ani... saya ni jenis suka makan nasi lemak dengan sambal yang banyak... kalau beli mmg tak puas makan sebab bukan ramai peniaga yang sudi nak bg sambal lebih...

      Delete
  4. Replies
    1. alamak... ibu ngandung...! kena buat la ina... huhuhu...

      Delete
  5. Sedap.. Sama la kita suka makan pedas, tp hubby lak tak leh makan pedas sbb gastrik.... Jadi kena masak sedang2 je.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la myra.. husband saya orang ganu... tak mkn pedas sangat.. hehe

      Delete
  6. terima kasih krn sudi share resipi >_<

    ReplyDelete
  7. bunda tak pernah buat camni lagi ..nak cuba lah..bunda suka yang simple2 ni...asalkan sedap n anak2 pun layan..t kasih nora..

    ReplyDelete
  8. sodap..nampak dekat sidebar tadi resepi ni..terus klik.nak cuba lah..terima kasih kak share. ^___^

    ReplyDelete
  9. sambal bilis menu penyelamat...hehe

    ReplyDelete
  10. thn lps kewangan mmg teruk skt.hubby decide jual ns lemak nk tmbh income,tp x lamalah sbb dia byk kje part time yg lain.x sgka ramai regular customer smpi skrg mta jual balik huhu.mak saya ajar ikn bilis jgn dibasuh,terus je goreng.kalau bsh nnt hlg bau wangi tu,n gunakan myk grgn td utk tumis sambal.then nk lg sdp masukkan kiub ikn bilis knor tu /secukup rasa pun blh jugak...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...