Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Tuesday, October 13, 2015

Aktiviti: Shadow Play

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Alisya sekarang ni jarang tidur siang. Selalu kalau dia balik sekolah, dia akan mewarna atau melukis... Dua aktiviti ni memang dia suka buat. Kadang-kadang tu, sampai tak kasi saya kacau!

Minggu lepas hari Jumaat, hujan lebat... Tiba-tiba Alisya ambil powerbank encik hubby saya. Dia buka tutup lampu powerbank tu. Lepas tu saya tutup lampu rumah dan biarkan sedikit gelap... Maka saya biarkan Alisya explore lampu powerbank abahnya tu... 

Tak lama lepas tu saya nampak Alisya susun bantal-bantal kecil dari sofa, dan letakkan powerbank di atasnya. Lalu mula buat shadow play... Dia ni memang macam abangnya... banyak akal!



Makin lama dia makin seronok... Buat buaya la... burung la... ketam la... kadang-kadang ada sesi berbual-bual/bercerita dengan shadow haiwan-haiwan yang dibuat tu... Lepas tu menjerit-jerit/terkekek-kekek sendiri. Kelakar pula saya tengok!

Bukan main seronok dia gelak sakan!

Bukan main seronok dia. Nak-nak bila saya tunjukkan contoh-contoh lain nak buat shadow tu... Dalam banyak-banyak contoh ni, Alisya dapat buat (dengan hampir tepat), ketam, burung, buaya dan siput. Saya pun seronok melayan Alisya main bayang-bayang...(^_^)

Walaupun keras-keras tangan jadinya,
tetap dia nak buat juga... (^_^)

12 comments:

  1. saya beru sja beberapa hari lepas tgk anak buah yg berusia setahun lebih bermain dgn bayang ... memang seronok tgk gelagat mrk kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang seronok layan anak-anak ni... 😆

      Delete
  2. Hehehehe....seronok je dia mainnnn

    ReplyDelete
  3. Memang seronok kan aktiviti shadow play ni..teringat kecik2 dulu selalu main..

    ReplyDelete
  4. mmg seronok main mcm ni..dulu2 waktu asya kecik suka main byg2 camni

    ReplyDelete
  5. Budak-budak bila dapat explore sesuatu benda baru, memang mereka rasa seronok. Kita yang melihat anak-anak gembira ni pun jadi seronok sama. Kalau boleh, nak join sekali!

    ReplyDelete
  6. Dulu akak kekecik selalu buat bentuk ulo dgn burung je...hehehe...dah itu je yg tahu pon... pandainye alisya ^_^

    ReplyDelete
  7. teknik mengajar anak menjadi kreatif

    ReplyDelete
  8. tingat ms kecik2 dulu... suka main benda ni time blackout hehehhee

    ReplyDelete
  9. Samalah macam saya dulu....macam macam nak explore........huuhuuhuu.......

    ReplyDelete
  10. Teringat masa okje kecik NK..... zaman dulu selalu jugak blackout tau. Mmg aktiviti nilah yg selalu okje main. Seronok sangat

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...