Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Monday, October 15, 2012

Penangan Mencabut Rumput!

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Semalam seharian saya mencabut rumput di depan rumah... Selalunya encik hubby akan racun je... tapi bila racun dan rumput dah kering, tumbuh pula rumput baru... laman tu jadi tak comei... Dah la tak de tanaman, so agak sakit mata jugalah tengok laman ni...

Disebabkan rumput pun dah tinggi, and encik hubby tah bila-bila nak offnya... maka saya pun mencabut la rumput-rumput tu...

Hehehe... saya cabut ikut matahari! Saya cabut di tempat yang redup dulu... Sebab tu jadi la macam tu... bahagian yang redup dah dicabut rumputnya... tinggal yang kat panas tu je lagi...  (^_^)

Saya mula mencabut jam 11 lebih... selesai semuanya lebih kurang jam 5 petang... lamakan? Sebab melayan Faris dan Alisya... Kejap-kejap nak air la... Nak masuk toilet la... Nak makan nasi la... Macam-macam... Faris dengan Alisya pun asyik tanya... "Mama... dah siap belum?" (urkh lagi tension)

Lepas je siap mencabut... tangan saya tersangatlah lenguhnya... dari bahu ke jari-jari kanan... masa masak malam untuk encik hubby pun tangan saya menggigil... huhuhu... Tapi siap jugalah paprik ayam dengan telur dadar yang diminta encik hubby. Sepanjang malam tangan saya sangat sakit... (-_-') sapu balm panas ok la sikit... 

 Paprik ayam untuk encik hubby
Jom LIKE page ni...

Psst: Saya ingat lepas ni nak tanam pokok la... at least tak la rasa boring mencabut rumput... Pokok apa yang sesuai ditanam yea? Kalau tanam pokok cili ke, sawi ke... ok tak? :p
 
 

18 comments:

  1. mcm sedap je paprik ayam tu ;)wlaupun tgn menggeletaq ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuh... asal encik hubby suka... sudah la... huhuhuh

      Delete
  2. cabut pkai tngn ker? huhuhu nape xpkai cangkul...
    sedapnya papprik ayam 2... terus rasa lapo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah... pakai tangan miera... huhuhu cangkul lagi berat rasanya... sampai lenguh2 dibuatnya...

      Delete
  3. aduhhh rajinnye die cabut rumput.. sy tunggu dah naik 1 meter upah orang tebas.. hahahah dasar pemalas

    ReplyDelete
    Replies
    1. razfira... kat tempat baru ni... tak tahu kat mana nak cari org potong rumput... dulu kat kuantan mmg ada contact... tepon je... org tu pun dtg... heheh

      Delete
  4. wahhh..lama tu mencabut...patut sampai menggigil tangan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha mencabut rumput dengan "bantuan" anak2 mmg cam gitu.. :D

      Delete
  5. kalau sayakan saya tanam pokok terung kot, hasilnya boleh masak hihihihihi ...

    kat rumah dah takde rumpun sebab hubby simen kat ruangan depan tu... gara² takde masa nak cabut rumput...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh menarik juga kalau tanam terung... boleh buat terung goreng... n terung masak cili... ish sedapnya... :D

      Delete
  6. Cutenya puan entri puan yang ni. Sengih sengih sy baca and tengok gambar rumput tu. hahah comel !

    ReplyDelete
  7. bab bab nak cabut rumput nih memg sy tak suke btul..tp kalo dh pnjg nak tak nak cbut jugak la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. nak tak nak kena la buat... huhuh

      Delete
  8. Wilma cadangkan Sis tanamlah pokok cili, terung, etc...
    Baru tak penat cabut rumput ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal... senang nak pakai main petik2 je... hehe

      Delete
  9. Kalau nk cari benih2 sayur, sy suggest beli ngn en is (www.tanamsendiri.com). Byk pilihan dan harga mmg puas hati. Nak mintak tips pun boleh dengan owner blog ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? wah menarik ni... thanks dira... nak pi terjah jap :D

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...