Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Monday, May 02, 2011

Kesian...Kena Strawberry Tongue!

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Sejak hari Jumaat hari tu, saya rasa lidah saya sangat sakit... bila makan, saya rasa semua makanan berasa sangat PEDAS! Ouch... sakitnya :-( Patut la masa makan sata yang kak Niza belanja tu... saya rasa sangat sakit... ingatkan memang sata tu yang pedas...

Semalam encik hubby bawa saya ke klinik... tapi jauh sikit kliniknya... saya ke Poliklinik Ibnusina di Kemaman kot... sebab on da way hantar Mirul balik asrama... Klinik kat Kuantan tutup sebab hari pekerja semalam... kebetulan nampak poliklinik ni bukak encik hubby pun ajak singgah..Klinik tu cantik... simple but nice... dengan warna tema coklat... Nice... Nice... Nice... terus terbayang rumah kat KL nu... nak buat warna coklat jugaklah... hahaha

Imej dari Google.
Bila masuk bilik doktor untuk dapatkan rawatan, saya pun ceritakan masalah yang dihadapi... lepas tu doktor suruh jelir lidah...

"Hm... ni kena strawberry tongue ni..."  kata doktor.

"Strawberry tongue?" soal saya semula.

"Ha cuba tengok tu... kan macam buah strawberi... Ni macam radang lidah... lidah nikan ada banyak deria rasa... tapi bila urat-uratnya sakit... hanya rasa sakit je yang awak rasa... memang rasa tak sedap mulut..."

"Kenapa boleh jadi strawberry tongue ni?"

"Biasanya sebab panas...ada demam? (saya geleng) selsema? (saya geleng) batuk? (angguk.. ha ah ada batuk sikit..) mungkin cuaca yang tak menentu sekarang ni..." 

"Makan macam mana?" tanya encik hubby.. (merujuk kepada apa yang boleh dimakan...)

"Jangan makan makanan yang pedas... Makan benda-benda sejuk... macam jelly..."

"Aiskrim?" tanya encik hubby lagi...

"Ha.. aiskrim... apa-apa yang sejuk la... bagi sakit tu release sikit... So, saya akan bagi ubat kumur, antibiotik ubat batuk, ubat sakit tekak... dan oral aid lotion. Ubat tu awak kena sapu pada lidah... nanti dia akan kebas... so tak de la awak rasa sakit sangat..." terang doktor tu panjang lebar... 

Kepada sesiapa yang terkena tanda-tanda yang macam saya ceritakan ni... Lidah yang sangat merah, teksturnya seperti buah strawberi... bila makan apa jua jenis makanan anda akan merasa sakit... lebih-lebih lagi makanan yang pedas... So... Elakkan makanan yang pedas... (kalau daya makan la bubur kosong sementara ni... sehingga lidah anda dah ok...) elakkan juga minuman yang terlalu panas... dan makan aiskrim banyak-banyak.... tang ni saya suka sangat... hehehehe Dan paling penting... minum air suam banyak-banyak... 

So buat rakan-rakan blogger sekalian... Jaga diri baik-baik ya... Sebab cuaca tak menentu ni... better duduk rumah je la... rehatkan fizikal dan mental... ok... Luv u all... :-*

20 comments:

  1. wahh. sebelum ni tak pernah tahu punn pasal strawberry tongue. hee. semoga cepat sembuh :)

    ReplyDelete
  2. lahh kesian nye . semoga cepat sembuh yea . NB doakan :)

    ReplyDelete
  3. MACM CUTE JE STRAWBERRY TONGUE TU XD

    ReplyDelete
  4. fatma - ha ah akak pun baru tau pasal strawberry tongue tu... hihih kalau doktor tu tak sebut... tak tau la jugak... tapi dia dah sebut tu...terus search kat google... at least, kita tak belajar satu lagi benda baru... :P

    ReplyDelete
  5. NB: thank u dear... :d

    Izyan: Ha... comei la dalam gmbr... tapi sakitnya... hanya Tuhan yg tahu... huhuhu :-((

    ReplyDelete
  6. hahaha..1st time dengar ni.

    ReplyDelete
  7. hantu - penyakit tu lama dah kot... tapi kita jek yg baru tau nama dia strawberry tongue.. :p

    apak cikidong - mmg sakit ooo... tapi hari ni dah ok skit... tapi still tak boleh mkn pedas.. huhuh

    ReplyDelete
  8. Salam.nice entry :)
    Feel free to read my new entry @ frommetoyou~
    (^____^)

    ReplyDelete
  9. Mak aih! naik bulu roma tgk gmbar tu. geli pulak. huhu

    ReplyDelete
  10. heheh kelakar la cik nin ni... kalau tak nak jadi cam tu... minum air suam byk2 tau... :p

    ReplyDelete
  11. gelinyerr kal bygkan tu lidah,kal tgk as strawbery,sedap..hehe..mgarut je...get well soon dear =)

    ReplyDelete
  12. hihi.. nairaariaa alhamdulillah saya dah sihat dr strawberry tongue.. :P

    ReplyDelete
  13. dah sembuh ka?
    siyes xpnah dgr...hihihihi

    ReplyDelete
  14. zati: heheh alhamdulillah dah sembuh dah... :-)

    ReplyDelete
  15. oo baru tahu..terima kasih sebab sudi share. tengah sakit gak ni sebab makan steamboat hari tu..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. la ye ke? jaga diri... kalau kena sakit ni... mkn byk aiskrim yea :P cepat sembuh... hehee

      Delete
  16. terima kasih k.nora karim...wah ais krim..sedap2^^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...